Αποκαλυπτική δημοσκόπηση στην Ευρώπη ενόψει εκλογών

Στο 43% ανέρχεται το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν οπωσδήποτε στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας TNS Opinion για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ το μέσο ποσοστό συμμετοχής θα φτάσει το 49%.

Σε Ελλάδα και Ιρλανδία το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές ανέρχεται στο 66% και πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Ακολουθούν το Βέλγιο (64%), η Μάλτα (60%) και η Δανία (52%). Τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής καταγράφηκαν σε Σλοβακία (16%), Τσεχία (24%), Ρουμάνια, Σουηδία και Ολλανδία (30%).

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 62% των πολιτών δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν γιατί δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι. Επίσης, το 61% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει τίποτα και το 60% πιστεύουν ότι δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος των ευρωβουλευτών.

Τα πέντε σημαντικότερα θέματα στα όποια θα έπρεπε να επικεντρωθούν οι προεκλογικές εκστρατείες στις χώρες της ΕΕ είναι σύμφωνα με τους ευρωπαίους πολίτες η ανεργία (57%), η οικονομική μεγέθυνση (45%), το έγκλημα (32%), οι συντάξεις (31%) και η αγοραστική δύναμη των πολιτών και ο πληθωρισμός (29%).

Στην ερώτηση "γνωρίζετε ποια ημερομηνία θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές;", σωστή απάντηση έδωσε το 49% των ευρωπαίων πολιτών. Τις περισσότερες σωστές απαντήσεις έδωσαν οι Μαλτέζοι (80%), οι Έλληνες (78%), οι Ούγγροι (74%) και οι Κύπριοι (71%). «Δεν γνωρίζω» απάντησε το 75% των Φιλανδών, το 60% των Πορτογάλων και το 53% των Ολλανδών.

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές, το 53% των πολιτών δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται και το 46% ότι δεν ενδιαφέρονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι οι ευρωεκλογές τους αφορούν καταγράφηκε στην Ιρλανδία και στη Μάλτα (72%), στη Ρουμανία (64%), στη Σλοβενία (63%), στην Κύπρο (61%), στην Ουγγαρία (59%) και στην Ελλάδα (58%). Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν τους αφορούν οι ευρωεκλογές καταγράφηκε στη Λετονία (75%), στην Τσεχία (63%), στη Σουηδία (58%), στη Σλοβακία (57%) και στο Βέλγιο (54%).

Στην Ελλάδα, το 42% των πολιτών δήλωσαν ότι οι ευρωεκλογές δεν τους αφορούν.
Πηγή: skai.gr