"Επί ποδός" για τις ευρωεκλογές

«Σε θέσεις μάχης» για τις ευρωεκλογές βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζουν την Κυριακή τις συνθέσεις των ευρωψηφοδελτίων τους.

Για τους επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων των δύο παρατάξεων δεν σημειώθηκε κάποια έκπληξη, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τη Μαριέττα Γιαννάκου και τον Γιώργου Παπακωνσταντίνου να αναλαμβάνουν τις θέσεις αυτές για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου της ΝΔ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι οι ευρωεκλογές «αποτελούν το πρώτο βήμα της μεγάλης νίκης με δεύτερο βήμα τη μεγάλη νίκη και αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές».

Νέα Δημοκρατία. «Ευρωψηφοδέλτιο υπεύθυνου διαλόγου» χαρακτήρισε ο Κώστας Καραμανλής το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι το νέο ψηφοδέλτιο συγκροτούν άνθρωποι με εμπειρία στα ευρωπαϊκά ζητήματα, καταξιωμένοι στις επιστήμες και στους επαγγελματικούς χώρους, που μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις αυξημένες υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν απέναντι στην πατρίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση του υπεύθυνου διαλόγου που χρειάζεται στην Ευρώπη, ενώ στην

περίοδο που ακολουθεί θα πρέπει να επικρατήσουν καθαρά πολιτικοί όροι, σημειώνοντας ότι θα είναι προς το συμφέρον του δημοσίου βίου, για το καλό της πατρίδας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «θέλουμε μια Ευρώπη που να οικοδομείται στην Κοινωνική Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, με ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή, ανοιχτή και δημοκρατική, ασφαλή για όλους τους λαούς και τους πολίτες της, με αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, της φύλαξης των συνόρων της, αλλά και μια Ευρώπη που θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος και τη φτώχεια».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, τον οποίο ευχαρίστησε για την 50χρονη προσφορά του στο κόμμα, ενώ αναφερόμενος στην επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μαριέττα Γιαννάκου, τόνισε ότι είναι πραγματική αγωνίστρια.

"Είναι η Μαριέττα του θάρρους και του ξεχωριστού χαρακτήρα. Ήταν και παραμένει αγωνίστρια. Είναι η Μαριέττα μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

ΠΑΣΟΚ. Εξωτερική πολιτική και προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, εργασιακές σχέσεις και θέσεις εργασίας, η έξοδος από την οικονομική κρίση, το ΕΣΠΑ, πολιτικές ελευθερίες και αντιτρομοκρατία, η διαφάνεια και η Νέα Αγροτική Πολιτική, αποτελούν, μεταξύ άλλων, τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

«Οι εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση, είναι απόφαση για την Ευρώπη που θέλουμε, για το ρόλο και τη στάση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Είναι απόφαση και για την Ελλάδα που θέλουμε, για όλους τους Έλληνες μέσα από μια νέα και εθνική προσπάθεια» σημείωσε.

«Όλοι μαζί θα αποφασίσουμε την πορεία μας και θα πούμε ότι είναι ώρα να τελειώνουμε με τις πολιτικές που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «το ευρωψηφοδέλτιο αποτελεί ευρωψηφοδέλτιο μάχης, νίκης, σιγουριάς για τον Έλληνα και την Ελληνίδα, το πρώτο βήμα της μεγάλης νίκης στις ευρωεκλογές με δεύτερο βήμα τη μεγάλη νίκη και αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πολιτικές της «νεοσυντήρησης» που «έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα και στην Ευρώπη και την Ελλάδα», τονίζοντας ότι στη χώρα μας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία.

Οι ευρωβουλευτές θα στεγαστούν σε ένα κοινό κτήριο, στην Αθήνα, με στόχο τη διαρκή συμμετοχή όλων των υποψηφίων, ενώ σε μηνιαία βάση οι 22 της ευρωομάδας θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να συνδέσουν την περιφέρειά τους και τον κοινωνικό τους χώρο με τις διεργασίες και τις εξελίξεις στην ΕΕ.

Πηγή: skai.gr