Περιοδεία Ντάουνερ για Κυπριακό

Επισκέψεις στη Ρωσία και την Κίνα προγραμματίζει ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, προκειμένου να ενημερώσει προσωπικά τις πολιτικές ηγεσίες των δύο μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενόψει της κρίσιμης για τη διαπραγμάτευση περιόδου, που αρχίζει το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης", που δημοσιεύει την πληροφορία, στόχος του ειδικού συμβούλου είναι να διαπιστώσει από πρώτο χέρι ότι όλοι οι κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες των πέντε μεγάλων του ΟΗΕ είναι ευθυγραμμισμένοι και στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο νησί για λύση.

Ο κ. Ντάουνερ επιθυμεί να πραγματοποιήσει τις επισκέψεις το συντομότερο δυνατόν, εντός του Ιουνίου κατά προτίμηση, αφού εντός του Μαΐου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, θα βρεθεί σε Άγκυρα και Αθήνα.

Πάντως, ο κ. Ντάουνερ φέρεται ότι ζήτησε και πέτυχε να μην διορίσουν σε αυτό το στάδιο οι ΗΠΑ ειδικό απεσταλμένο στο κυπριακό, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μια πολυπρόσωπη παρουσία της διεθνούς κοινότητας θα λειτουργήσει αρνητικά στο νησί και θα αποδυναμώσει την "κυπριακή ιδιοκτησία" της διαδικασίας λύσης.
Πηγή: skai.gr