Απορρίφθηκε η πρόταση για Παυλίδη

Απορρίφθηκε η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά του Αριστοτέλη Παυλίδη καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151έναν βουλευτών.

Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 146 και κατά 144. Βρέθηκαν 3 παρών και 5 λευκά.

Βάσει των αποτελεσμάτων, οι "διαρροές λευκό ή παρών" από τη ΝΔ εκτιμώνται σε 6 και από 1 έως 2 από την αντιπολίτευση.

Στην ομιλία του, πριν την ψηφοφορία, ο πρώην υπουργός Αιγαίου προέτρεψε τους βουλευτές να ψηφίσουν ό,τι θέλουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: Είμαι έτοιμος για όλα, ζητώ μόνο Δικαιοσύνη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εκτιμώντας ότι "σε αυτή τη φάση η Ολομέλεια μπορεί να σταθμίσει τα όποια νέα δεδομένα προέκυψαν από την προανακριτική επιτροπή". Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "τεχνητή λεύκανση" της υπόθεσης του κ. Παυλίδη και ζήτησε εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές, όχι για την υπόθεση Παυλίδη αλλά γιατί έχουμε περιέλθει σε ένα πλήρες οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο".

Αναφορικά με το αίτημα για διεύρυνση του κατηγορητηρίου τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξαν ότι διεύρυνση του κατηγορητηρίου δεν μπορεί να υπάρξει και ως εκ τούτου το σώμα καλείται να αποφασίσει επί της αρχικής πρότασης με την οποία είχε ζητηθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το αίτημα για διεύρυνση του κατηγορητηρίου "εξαιρετικά επικίνδυνο και νομικά εσφαλμένο", ενώ από την πλευρά του ο κ. Σιούφας τόνισε ότι εάν και εφόσον υπάρξει παραπομπή για τον κ. Παυλίδη, τότε το Δικαστικό Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα να διευρύνει το κατηγορητήριο.

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ ζήτησαν την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη στο ειδικό δικαστήριο. "Τριάντα δύο ημέρες πριν τις εκλογές και ενώ έπρεπε να κουβεντιάζουμε για τα ουσιαστικά προβλήματα στα οποία θα κληθεί να ψηφίσει ο πολίτης και αυτές είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές, εμείς εδώ μιλάμε για σκάνδαλα" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Σπύρος Χαλβατζής, ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της προκαταρκτικής Επιτροπής κα Βέρα Νικολαΐδου κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως σε προεκλογικές περιόδους εδώ και είκοσι χρόνια καταφεύγουν στη σκανδαλολογία προκειμένου να αποπροσανατολίσουν, ενώ αναφερόμενη στην υπόθεση Παυλίδη είπε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την περαιτέρω έρευνα.

Οι βουλευτές έκαναν το καθήκον τους ψηφίζοντας κατά συνείδηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ευάγγελος Αντώναρος.

Η ψηφοφορία ήταν μια ήττα για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του και δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: skai.gr