Κλείσιμο

Δεν παραπέμπεται ο Αρ. Παυλίδης

Λίγο πριν από τη μία τα ξημερώματα ο πρόεδρος της Βουλής  ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σιούφας, σε σύνολο 298 ψηφισάντων (απόντες ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αριστοτέλης Παυλίδης), 146 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του κ. Παυλίδη, 144 βουλευτές ψήφισαν κατά, "παρών" ψήφισαν 3, ενώ λευκό έριξαν  5 βουλευτές. Κατόπιν αυτού, ο πρώην υπουργός δεν παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο, καθώς δε συγκεντρώθηκε η απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Κατά την τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός Αιγαίου ανέφερε ότι η ελευθερία πάει χέρι - χέρι με τη δικαιοσύνη και ότι αισθάνεται δικαιωμένος από το πόρισμα της ΝΔ για την υπόθεση Μανούση. Ακόμα, αναγνωρισε ότι μπορεί να έχει περιπέσει σε πολιτικό σφάλμα, υποστήριξε πάντως ότι υπήρξε αυστηρός στη διαχείριση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εκτιμώντας ότι "σε αυτή τη φάση η Ολομέλεια μπορεί να σταθμίσει τα όποια νέα δεδομένα προέκυψαν από την προανακριτική επιτροπή". Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "τεχνητή λεύκανση" της υπόθεσης του κ. Παυλίδη και ζήτησε εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές, όχι για την υπόθεση Παυλίδη αλλά γιατί έχουμε περιέλθει σε ένα πλήρες οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο".

Αναφορικά με το αίτημα για διεύρυνση του κατηγορητηρίου τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξαν ότι διεύρυνση του κατηγορητηρίου δεν μπορεί να υπάρξει και ως εκ τούτου το σώμα καλείται να αποφασίσει επί της αρχικής πρότασης με την οποία είχε ζητηθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το αίτημα για διεύρυνση του κατηγορητηρίου "εξαιρετικά επικίνδυνο και νομικά εσφαλμένο", ενώ από την πλευρά του ο κ. Σιούφας τόνισε ότι εάν και εφόσον υπάρξει παραπομπή για τον κ. Παυλίδη, τότε το Δικαστικό Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα να διευρύνει το κατηγορητήριο.

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ ζήτησαν την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη στο ειδικό δικαστήριο. "Τριάντα δύο ημέρες πριν τις εκλογές και ενώ έπρεπε να κουβεντιάζουμε για τα ουσιαστικά προβλήματα στα οποία θα κληθεί να ψηφίσει ο πολίτης και αυτές είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές, εμείς εδώ μιλάμε για σκάνδαλα" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Σπύρος Χαλβατζής, ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της προκαταρκτικής Επιτροπής κα Βέρα Νικολαΐδου κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως σε προεκλογικές περιόδους εδώ και είκοσι χρόνια καταφεύγουν στη σκανδαλολογία προκειμένου να αποπροσανατολίσουν, ενώ αναφερόμενη στην υπόθεση Παυλίδη είπε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την περαιτέρω έρευνα.

ΣΥΝ. "Ο λαός δεν μας έβγαλε βουλευτές για να το παίζουμε δικαστές. Είναι δύσκολο να συμβιβάσεις γνώσεις νομικές που πολύ δεν έχουμε με την συνείδησή σου" ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος και ζήτησε την αλλαγή του νόμου πλαισίου για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε πως από όσα άκουσε πρέπει να διωχθεί ποινικά ο κ. Αρ. Παυλίδη. "Αυτή όμως –είπε- είναι η μια μόνο πλευρά, γιατί εδώ ανακύπτουν τεράστια διλήμματα, όπως αυτό της ακτοπλοΐας που δεν μπορεί να συνεχιστεί". Και ρώτησε τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών "εάν θα συνεχίσει η κυβέρνηση την ίδια πολιτική. Με τις μίζες, τους εφοπλιστές τύπου Μανούση με τα σαπιοκάραβα, την στιγμή που στο Σκαραμαγκά δεν δουλεύει κανείς ενώ εκεί θα μπορούσε να γίνονται καινούργια καράβια μέσα από ένα αυτοδιοικητικό οργανισμό".

ΛΑΟΣ. "Εάν σήμερα δεν έχουμε παραπομπή, αυτό θα σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή" είπε σε προσωπικό τόνο και στο δεύτερο ενικό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στον Αριστοτέλη Παυλίδη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε υψηλούς τόνους αναρωτήθηκε "γιατί θα πρέπει εμείς οι πολιτικοί να φοβόμαστε τον φυσικό δικαστή". Τάχθηκε ενάντια στην σκανδαλολογία λέγοντας πως "συμπληρώνονται σήμερα αισίως 8 μήνες που συζητάμε μόνο για σκάνδαλα. Οκτώ χαμένοι μήνες… Καιρός να τελειώσουμε".

Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να παραμείνει "ανοικτή η Βουλή το καλοκαίρι προκειμένου να έρθουν όλες οι υποθέσεις και μάλιστα με πρωτοβουλία - όπως είπε- της κυβέρνησης".

Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε και κατά του ΠΑΣΟΚ ζητάει εκλογές λέγοντας πως "θα πάμε σε τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο τόπος δεν αντέχει να ξαναζήσει ημέρες του '89".
Πηγή: Γιάννης Απέργης, Βουλή