Κρίνεται η νομιμότητα του πακέτου

Αισιόδοξος ότι θα πάει καλά η σημερινή συνάντησή του με την επίτροπο Μάριαν Φίσερ Μπόελ για τις αποζημιώσεις των Ελλήνων αγροτών εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Χατζηγάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χατζηγάκης επανέλαβε ότι οι ελληνικές προτάσεις για την χρηματοδότηση των αγροτών είναι, κατά την άποψη του, απόλυτα σύννομες προς την κοινοτική νομοθεσία.

Στη σημερινή συνάντηση του κ. Χατζηγάκη με την κα Μπόελ (16:00) θα συζητηθούν τόσο η έγκριση από την Κομισιόν των 425 εκ. ευρώ που προέρχονται από το αποθεματικό του ΕΛΓΑ, όσο και η σύναψη ενός εθνικού δανείου ύψους 75 εκατ. ευρώ για να συμπληρωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ (πακέτο De Minimis) με το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους αγρότες. • •

Στην ίδια συνάντηση θα αναπτυχθούν στην κα Μπόελ και τους συνεργάτες της οι λόγοι αυτής της σοβαρής απώλειας εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών φέτος (ξηρασία, πλημμύρες, νόσοι από έντομα, κ.λ.π.).

Ο έλληνας υπουργός θεωρεί ότι δε θα τεθεί από την Κομισιόν ζήτημα αμφισβήτησης των ελληνικών επιχειρημάτων που οδηγούν στην απόφαση χορήγησης των 500 εκατ. ευρώ.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου της κας Φίσερ Μπόελ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι ελπίζουμε ότι ο κ. Χατζηγάκης θα μας παρουσιάσει τις λεπτομέρειες των πηγών χρηματοδότησης που περιλαμβάνει το πακέτο που έχει ανακοινώσει για κρατικές ενισχύσεις, για να μπορέσουμε στη συνέχεια ν αποφανθούμε αν αυτές οι κρατικές ενισχύσεις είναι νόμιμες η όχι.

Στη συνέχεια η μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν θα πάρει κάποιο χρόνο πριν δοθεί στην Ελλάδα το πράσινο φως.

Πάντως, ο κ. Χατζηγάκης εκτίμησε ότι δε θα χρειαστεί χρόνος για την έγκριση, αφού –όπως είπε δεν πρόκειται καν για διαπραγμάτευση.

Πηγή από το περιβάλλον της κας Μπόελ, στην οποία δημοσιογράφοι μετέφεραν τις αισιόδοξες δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, απάντησε: Εμείς θα κάνουμε οπωσδήποτε έλεγχο στο περιεχόμενο των επιχειρημάτων που θα μας παρουσιάσουν οι Έλληνες για να πεισθούμε για την νομιμότητα των ενισχύσεων που έχουν ανακοινώσει. Βεβαίως και υπάρχει περίπτωση να μην πεισθούμε από αυτά και θα το πούμε όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν….αλλά όλη αυτή η ιστορία θα πάρει κάποιο χρόνο….
Πηγή: Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες