ΑΠΟΨΕΙΣ


Αδύναμη η Ευρώπη

Δύο παράγοντες συμβάλλουν στην αδυναμία της Δύσης: πρώτον, η μεγάλη αποτυχία των ΗΠΑ στο Ιράκ και δεύτερον ότι η Ευρώπη συνεχίζει τις ίδιες πολιτικές που της...|Η Γηραιά Ήπειρος ενοποιήθηκε με τις ΗΠΑ από τις στιγμή που στηρίζει τις θέσεις της

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Οι προσπάθειες της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και του ιταλού πρωθυπουργού Ρ. Πρόντι έχουν ως σκοπό την ελαχιστοποίηση των ζημιών των χωρών τους εξαιτίας της αδράνειας της Ευρώπης και της συνεχούς αποτυχίας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Δεν υπερβάλουμε όταν υποστηρίζουμε ότι η Ανατολή και η Δύση έχουν την ίδια γνώμη η μία για την άλλη: οι Άραβες βλέπουν τη Δύση ως ρατσιστική και δύναμη κατοχής, παράλληλα οι δυτικοί βλέπουν τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους ως στοιχεία καταστροφής του δυτικού πολιτισμού.

Δύο παράγοντες οδεύουν σήμερα στην αδυναμία της Δύσης: πρώτον, η μεγάλη αποτυχία των ΗΠΑ στο Ιράκ και δεύτερον ότι η Ευρώπη συνεχίζει τις ίδιες πολιτικές που της στέρησαν αξιοπιστία και προνόμια διεθνώς.

Οι ευρωπαϊκές αυτές πολιτικές είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας της να κρυφτεί πίσω από τις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη δε θέλει να παίζει κανέναν ρόλο στην διεθνή ασφάλεια, προτιμώντας να το αναθέσει στις Ηνωμένες πολιτείες με αντίτιμο να αναγνωρίζει την ηγεσία και το πρωτείο των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη μερολήπτησε στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στο Λίβανο, ευρωπαίοι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη χάνει την ηθική της δύναμη και επιρροή επειδή ακολουθούσε πιστά τις ΗΠΑ.

Η Γηραιά Ήπειρος ενοποιήθηκε με τις ΗΠΑ όταν τις στήριξε στις στάσεις τους, και όταν δεν προστάτεψε τα δυτικά ιδεώδη, καθώς υπόκεινται σε πλαστογράφηση και παραμόρφωση από τους νέους συντηρητικούς στην Αμερική.

Είναι κατανοητές οι θέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ απέναντι στους Άραβες και τους Μουσουλμάνους. Το αδιανόητο είναι να ταυτίζονται οι θέσεις της Ευρώπης με αυτές, ιδίως όταν έγινε κατανοητό ότι το μίσος στην Μέση Ανατολή προς τις ΗΠΑ έχει ως ρίζα την ταύτιση της πολιτικής τους με εκείνη του Ισραήλ.

Στο Λίβανο π.χ. η θέση της Γαλλίας και της Ευρώπης γενικά κατηφόρισε, αφού έγινε σαφές για όλους ότι η Ευρώπη παραχώρησε την θέση της στις ΗΠΑ, αγνοώντας τις συνέπειες αυτής της παραχώρησης στην ακεραιότητα των στρατιωτών της στο νότο που είναι έτοιμος για ανάφλεξη ανά πάσα στιγμή.

Ευρωπαίοι αναλυτές πιστεύουν ακόμα ότι στη διεθνή σκακιέρα επικρατεί ακόμα ένας πόλος, την ώρα που η πραγματικότητα, όπως την βλέπουν μεγάλοι διεθνολόγοι, διαφοροποιείται ριζικά. Ο Τιμόθι Γκάρτον Ας θεωρεί ότι στον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι από έναν πόλοι, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι ένας πόλος μεταξύ άλλων, και δεν ανήκει σε κανέναν από αυτούς.

Οι άλλοι επιβεβαιώνουν ότι η Ευρώπη είναι ένας διεθνής πόλος, η ίδια όμως αρνείται αυτήν την τιμή. Αυτοί βασίζονται στο γεγονός ότι η Ευρώπη έχει το ¼ της διεθνούς παραγωγής, και ότι η Ευρωπαϊκή ένωση με τα 27 της κράτη είναι ένα ιδανικό παράδειγμα δημιουργικής ενσωμάτωσης και πολύπλευρης συμβίωσης. Επίσης η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος αρωγός ανά τον κόσμο σήμερα, πολλοί λαοί τη θεωρούν ως ασύγκριτη πηγή πολιτισμικής έμπνευσης.

Η Ευρώπη μπορεί να ετοιμαστεί για μια καινούργια περίοδο στην οποία θα ασκεί πολιτικές που ταιριάζουν με τη θέση της, μπορεί να συντονίσει και όχι να ενοποιήσει τις εσωτερικές τις πολιτικές, μπορεί να δημιουργήσει μια αμυντική δύναμη με αξιοπιστία.

Δεν δύναται να σκεφτεί κανείς να ζητήσει βοήθεια από την Ευρώπη, ενώ αυτή ενοικιάζει αεροπλάνα από την Ουκρανία για τη μεταφορά των στρατιωτών της στο Αφγανιστάν ή στα Βαλκάνια και αφού καταναλώνει την ασφάλεια και δεν την παράγει.

Όταν αυτά αλλάξουν, η Ευρώπη μπορεί να ξανααποκτήσει το διεθνή της ρόλο.
Πραγματικός ή υπάκουος υπουργός;
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε αναφερθεί στο πώς έφτασε να αποδεχθεί την πρόταση...
05.08.2019, 08:56
«Επιτελικό κράτος» - Τι αλλάζει στην πράξη!
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θέτει ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη...
02.08.2019, 14:24
AirBnB και fake news
Η συζήτηση για το Airbnb ξεκίνησε για τα καλά. Μόνο που είναι εξ αρχής προβληματική. Για δύο λόγους.
31.07.2019, 13:13
Επαναστατικός φιλελευθερισμός
Μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατία βασιλεύει και ότι οι συνήθεις διοικητικές διαδικασίες...
25.07.2019, 10:08
Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος τον απεχθάνεται είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους πολλοί τον...
23.07.2019, 14:07
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.