ΑΠΟΨΕΙΣ


Υποκρισίας το ανάγνωσμα

Αν η προεκλογική καμπάνια αναδεικνύει το συλλογικό ήθος μιας πολιτείας, αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε μας προσέφερε μια αποκαλυπτική απεικόνιση της νεοελληνικής...|Μήπως τελικά έχουμε την πολιτική και την τηλεόραση που μας αρμόζουν;

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Καλοκαιρινή εκλογολαγνεία, οικολογικά ξεβρακώματα, ασύμμετρες απειλές, “γαβγίσματα” στην τηλεοπτική αρένα, ανεξέλεγκτα πυροσβεστικά τριχίλιαρα, εκλογικές μεταγραφές ποδοσφαιρικού τύπου, νέοι πατριωτισμοί, σημαίες στις πλατείες, παλαιοκομματικά μπαλκόνια, εκφυλισμός του όρου “debate”, δυσφημιστικά τηλεοπτικά σποτ… Αν η προεκλογική καμπάνια αναδεικνύει το συλλογικό ήθος μιας πολιτείας, αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε μας προσέφερε μια αποκαλυπτική απεικόνιση της νεοελληνικής υποκρισίας.

Η υποκρισία είναι στοιχείο ενδημικό της πολιτικής πρακτικής παγκοσμίως, αλλά τον τελευταίο μήνα στον τόπο μας τα όριά της κυριολεκτικά ξεχείλωσαν. Οι τεράστιες πυρκαγιές της πρώτης εβδομάδας της προεκλογικής περιόδου έδωσαν την ιδανική ευκαιρία στα τηλεοπτικά μέσα να υποδυθούν το γνώριμο εισαγγελικό μανδύα τους και να παίξουν το ρόλο του μόνιμου ηθικού υποβολέα μιας χώρας της οποίας οι πολίτες έχουν εθιστεί στην πολιτική μετατόπιση των ατομικών τους ευθυνών. Για όλα φταιει ο ανύπαρκτος κρατικός μηχανισμός, η έλλειψη πολιτικής ευθύνης των νυν και πρώην κυβερνώντων και των τοπικών αρχών, η κορυφή της θεωρητικά δημοκρατικής πυραμίδας. Και σίγουρα όχι η έλλειψη προσωπικής οικολογικής ευαισθησίας, η αυθαιρεσία της δασικής δόμησης, η εφαρμογή του τζειμσμποντικού κοινωνικού δόγματος “live and let die”.

Πάνω στα αποκαΐδια των απομακρυσμένων χωριών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, η τηλεόραση έθεσε και πάλι τον προεκλογικό τόνο στήνοντας τις αγαπημένες της instant δίκες στα παράθυρα, εκτοξεύοντας κατηγορίες και υποκριτικά παραπονούμενη ότι “με τις πυρκαγιές και τη Φώφη, δε συζητούμε τα σημαντικά θέματα της προεκλογικής ατζέντας”. Λες και στην “τηλεοπτική δημοκρατία” μας, η επιλογή της προεκλογικής ατζέντας δεν είναι στη διακριτική ευχέρειά της. Τηλεοπτική υποκρισία, θα πείτε…

Κάθε άλλο. Όταν η τηλοψία δικαιώνει την επιλογή των αυτοσχέδιων τηλεδικίων, κανείς δεν έχει δικαίωμα να κατηγορεί τους τηλεφωστήρες της “καθημερινής ενημέρωσης”. Αντί να καταδικάσουν τις φθηνές λαϊκίστικες πρακτικές των “μεγάλων” καναλιών και να επιβραβεύσουν μικρότερα, που πεισματικά επιμένουν να μην υποτιμούν την όποια νοημοσύνη των τηλεθεατών επιλέγοντας τα debates των ειδικών και τις ευθείες ερωτήσεις των ενσυνείδητων πολιτών, εθίζονται ενοχικά στους στημένους σκυλοκαβγάδες των παραθύρων. Άλλη μια ένδειξη μετατόπισης των προσωπικών ευθυνών σε ασαφές συλλογικό επίπεδο.

Κάπως έτσι πορευτήκαμε προεκλογικά για τρεις εβδομάδες. Με τα “λαϊκά τριχίλιαρα” στους πυρόπληκτους να αντικαθιστούν τα εμπεριστατωμένα debates για την οικονομία, τις φωνές και τα “γαβγίσματα” να αντικαθιστούν την πολιτική αντιπαράθεση, το “νέο πατριωτισμό” να αντικαθιστά τον προβληματισμό σχετικά με το ρόλο της εθνικής πολιτικής απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, τους παράλληλους μονολόγους να αντικαθιστούν τη γόνιμη αντιπαράθεση θέσεων στο τηλεοπτικό debate, τα μπαλκόνια των ‘80s και τις κομματικές αγέλες να παίρνουν τη θέση των προεκλογικών ομιλιών και των αγωνιών πολιτών.

Στη χώρα των μετατοπισμένων ευθυνών, η πολιτική έχει γίνει επισήμως πια αυτοσκοπός. Αντί να προσφέρει λύσεις στις κατά τον Πλάτωνα κοινωνικές προκλήσεις των καιρών, εξυπηρετεί τον ίδιο της τον εαυτό, αυτόδιαιωνιζόμενη. Και όσο οι πολίτες εξακολουθούν να συντηρούν αυτό το πολιτικοκοινωνικό κατεστημένο με την ψήφο τους και την ανοχή τους, απλά θα επικυρώνουν τη συντήρηση και αυτοτροφοδότησή του.

Στην τελική έχουμε αυτό που μας αξίζει. Η διεκπεραιωτική πολιτική ελίτ, η λαϊκίστικη τηλεοπτική πολιτεία, η επιδερμική κοινωνική ευαισθησία, η υποκριτική οικολογική ασυνειδησία, αντικατοπτρίζουν το συλλογικό μας ήθος. Και περιπτώσεις όπως αυτή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, που μας διδάσκει στόχους και τους κάνει εφικτούς μέσα από το δόγμα “never say die”, συνιστούν το ιδανικό συλλογικό μας άλλοθι…

Καλή ψήφο, αδέρφια.

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

Πραγματικός ή υπάκουος υπουργός;
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε αναφερθεί στο πώς έφτασε να αποδεχθεί την πρόταση...
05.08.2019, 08:56
«Επιτελικό κράτος» - Τι αλλάζει στην πράξη!
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θέτει ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη...
02.08.2019, 14:24
AirBnB και fake news
Η συζήτηση για το Airbnb ξεκίνησε για τα καλά. Μόνο που είναι εξ αρχής προβληματική. Για δύο λόγους.
31.07.2019, 13:13
Επαναστατικός φιλελευθερισμός
Μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατία βασιλεύει και ότι οι συνήθεις διοικητικές διαδικασίες...
25.07.2019, 10:08
Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος τον απεχθάνεται είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους πολλοί τον...
23.07.2019, 14:07
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.