ΑΠΟΨΕΙΣ


Υποκρισίας το ανάγνωσμα

Αν η προεκλογική καμπάνια αναδεικνύει το συλλογικό ήθος μιας πολιτείας, αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε μας προσέφερε μια αποκαλυπτική απεικόνιση της νεοελληνικής...|Μήπως τελικά έχουμε την πολιτική και την τηλεόραση που μας αρμόζουν;

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Καλοκαιρινή εκλογολαγνεία, οικολογικά ξεβρακώματα, ασύμμετρες απειλές, “γαβγίσματα” στην τηλεοπτική αρένα, ανεξέλεγκτα πυροσβεστικά τριχίλιαρα, εκλογικές μεταγραφές ποδοσφαιρικού τύπου, νέοι πατριωτισμοί, σημαίες στις πλατείες, παλαιοκομματικά μπαλκόνια, εκφυλισμός του όρου “debate”, δυσφημιστικά τηλεοπτικά σποτ… Αν η προεκλογική καμπάνια αναδεικνύει το συλλογικό ήθος μιας πολιτείας, αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε μας προσέφερε μια αποκαλυπτική απεικόνιση της νεοελληνικής υποκρισίας.

Η υποκρισία είναι στοιχείο ενδημικό της πολιτικής πρακτικής παγκοσμίως, αλλά τον τελευταίο μήνα στον τόπο μας τα όριά της κυριολεκτικά ξεχείλωσαν. Οι τεράστιες πυρκαγιές της πρώτης εβδομάδας της προεκλογικής περιόδου έδωσαν την ιδανική ευκαιρία στα τηλεοπτικά μέσα να υποδυθούν το γνώριμο εισαγγελικό μανδύα τους και να παίξουν το ρόλο του μόνιμου ηθικού υποβολέα μιας χώρας της οποίας οι πολίτες έχουν εθιστεί στην πολιτική μετατόπιση των ατομικών τους ευθυνών. Για όλα φταιει ο ανύπαρκτος κρατικός μηχανισμός, η έλλειψη πολιτικής ευθύνης των νυν και πρώην κυβερνώντων και των τοπικών αρχών, η κορυφή της θεωρητικά δημοκρατικής πυραμίδας. Και σίγουρα όχι η έλλειψη προσωπικής οικολογικής ευαισθησίας, η αυθαιρεσία της δασικής δόμησης, η εφαρμογή του τζειμσμποντικού κοινωνικού δόγματος “live and let die”.

Πάνω στα αποκαΐδια των απομακρυσμένων χωριών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, η τηλεόραση έθεσε και πάλι τον προεκλογικό τόνο στήνοντας τις αγαπημένες της instant δίκες στα παράθυρα, εκτοξεύοντας κατηγορίες και υποκριτικά παραπονούμενη ότι “με τις πυρκαγιές και τη Φώφη, δε συζητούμε τα σημαντικά θέματα της προεκλογικής ατζέντας”. Λες και στην “τηλεοπτική δημοκρατία” μας, η επιλογή της προεκλογικής ατζέντας δεν είναι στη διακριτική ευχέρειά της. Τηλεοπτική υποκρισία, θα πείτε…

Κάθε άλλο. Όταν η τηλοψία δικαιώνει την επιλογή των αυτοσχέδιων τηλεδικίων, κανείς δεν έχει δικαίωμα να κατηγορεί τους τηλεφωστήρες της “καθημερινής ενημέρωσης”. Αντί να καταδικάσουν τις φθηνές λαϊκίστικες πρακτικές των “μεγάλων” καναλιών και να επιβραβεύσουν μικρότερα, που πεισματικά επιμένουν να μην υποτιμούν την όποια νοημοσύνη των τηλεθεατών επιλέγοντας τα debates των ειδικών και τις ευθείες ερωτήσεις των ενσυνείδητων πολιτών, εθίζονται ενοχικά στους στημένους σκυλοκαβγάδες των παραθύρων. Άλλη μια ένδειξη μετατόπισης των προσωπικών ευθυνών σε ασαφές συλλογικό επίπεδο.

Κάπως έτσι πορευτήκαμε προεκλογικά για τρεις εβδομάδες. Με τα “λαϊκά τριχίλιαρα” στους πυρόπληκτους να αντικαθιστούν τα εμπεριστατωμένα debates για την οικονομία, τις φωνές και τα “γαβγίσματα” να αντικαθιστούν την πολιτική αντιπαράθεση, το “νέο πατριωτισμό” να αντικαθιστά τον προβληματισμό σχετικά με το ρόλο της εθνικής πολιτικής απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, τους παράλληλους μονολόγους να αντικαθιστούν τη γόνιμη αντιπαράθεση θέσεων στο τηλεοπτικό debate, τα μπαλκόνια των ‘80s και τις κομματικές αγέλες να παίρνουν τη θέση των προεκλογικών ομιλιών και των αγωνιών πολιτών.

Στη χώρα των μετατοπισμένων ευθυνών, η πολιτική έχει γίνει επισήμως πια αυτοσκοπός. Αντί να προσφέρει λύσεις στις κατά τον Πλάτωνα κοινωνικές προκλήσεις των καιρών, εξυπηρετεί τον ίδιο της τον εαυτό, αυτόδιαιωνιζόμενη. Και όσο οι πολίτες εξακολουθούν να συντηρούν αυτό το πολιτικοκοινωνικό κατεστημένο με την ψήφο τους και την ανοχή τους, απλά θα επικυρώνουν τη συντήρηση και αυτοτροφοδότησή του.

Στην τελική έχουμε αυτό που μας αξίζει. Η διεκπεραιωτική πολιτική ελίτ, η λαϊκίστικη τηλεοπτική πολιτεία, η επιδερμική κοινωνική ευαισθησία, η υποκριτική οικολογική ασυνειδησία, αντικατοπτρίζουν το συλλογικό μας ήθος. Και περιπτώσεις όπως αυτή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, που μας διδάσκει στόχους και τους κάνει εφικτούς μέσα από το δόγμα “never say die”, συνιστούν το ιδανικό συλλογικό μας άλλοθι…

Καλή ψήφο, αδέρφια.

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

Social Media και Εκλογές: 7 μαθήματα
Ίσως να ήταν ωφέλιμο, στη μικρή ανάπαυλα που διανύουμε να καταγράψουμε μερικά χρήσιμα μαθήματα για τα μέσα...
14.06.2019, 11:15
Σε όποιο γήπεδο αγωνιζόμαστε, ιδανικά και αξίες μας κάνουν νικητές
Ενωμένοι στον αγώνα για την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και σε αυτό κάλεσμα που δεν εξαιρεί και δεν...
11.06.2019, 12:02
Γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε νίκη αποστομωτική στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γεγονός...
04.06.2019, 19:31
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τους πολλούς αλλά με τους ποινικούς
Μια σειρά από εγκληματίες περιμένουν με αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει έως την πτώση της κυβέρνησης τις αλλαγές...
04.06.2019, 17:19
Ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα!
Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας...
02.06.2019, 18:42
Να έχουμε και μια γυναίκα ομιλήτρια... να «ομορφύνει η εικόνα»!
Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν για τα μικρά ποσοστά των γυναικών στην πολιτική (βλ. Ευρωπαϊκής Στατιστικής...
31.05.2019, 10:57
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η λήθη των ψηφοφόρων
Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε, ως ένα μωσαϊκό διαφορετικών αριστερών απόψεων...
30.05.2019, 22:14
Φταίει η επικοινωνία;
Η καμπάνια του Συριζα ήταν καλή με την εξαίρεση αυτή. Αλλά δε μπορούσε να προσφέρει πολλά πράγματα. Μετά από...
30.05.2019, 12:01
Το Κίνημα Αλλαγής μπροστά στις εθνικές εκλογές
Η αξία στην πολιτική ορίζεται από την συνέπεια, την ηθική και την αισθητική που διέπει τον λόγο κάθε...
29.05.2019, 19:07
Εκτός από την οικονομία υπάρχει και η τσίπα...
Από τις εκλογές της Κυριακής υπάρχουν δύο στοιχεία που θέλω να κρατήσω ως συμπεράσματα για προβληματισμό
29.05.2019, 13:41

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.