ΑΠΟΨΕΙΣ


Μπουγάτσα με λαϊκισμό

Παρά τις ελπίδες στο ΛΑ.Ο.Σ., οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να προτιμούν να πηγαίνουν χέρι χέρι με τον Ψωμιάδη, και ας μην κάνει ομοιοκαταληξία.|Παρά τις ελπίδες στο ΛΑ.Ο.Σ., οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να προτιμούν να πηγαίνουν χέρι χέρι με τον Ψωμιάδη, και ας μην κάνει ομοιοκαταληξία

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η έκπληξη των προηγούμενων εκλογών ήταν το υψηλό ποσοστό που έπιασε ο ΛΑ.Ο.Σ. Το προσωποπαγές κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη συγκέντρωσε εδώ διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο του σε ολόκληρη την Ελλάδα: 4,42% στην Α Θεσσαλονίκης, 3,7% στη Β'. Θα έβλεπε Βουλή με τα τσαρούχια, χέρι χέρι με την συντηρητική Θεσσαλονίκη, αν κατόρθωνε να φτάσει σε αντίστοιχα ποσοστά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι εκλογές του 2007
βρήκαν τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. ευρωβουλευτή και, βεβαίως, εν γνώσει του γεγονότος πως, αν δεν καταφέρει και τώρα να εκπροσωπηθεί στην ελληνική βουλή θα πρέπει γρήγορα να αναζητήσει αλλού το μέλλον του. Δύο τετραετίες αποτυχίας είναι το μέγιστο που επιτρέπει ο Ελληνικός λαός, όπως δείχνει η μεταπολιτευτική εμπειρία. Το περίφημο σκαλοπάτι του 3% είναι ο στόχος. Αν δεν το περάσει και τώρα, πολύ σύντομα θα πρέπει να ξεχάσει και την Ευρωβουλή, η μείωση των εδρών της οποίας δεν είναι και από τους πιο ευχάριστους οιωνούς για τις μικρές χώρες και τα κόμματά τους.

• • /
Στον αγώνα του ΛΑ.Ο.Σ. προς το κοινοβούλιο, η Θεσσαλονίκη αποτελούσε ένα από τα πιο δυνατα του σημεία. Οπαδοί και δημοσιογράφοι προσκείμενοι στο κόμμα θεωρούσαν πως η παρουσία του ίδιου του προέδρου αλλά και κάποιων τοπικών ακροδεξιών αστέρων στα ψηφοδέλτια, συνδυασμένα με την απογοήτευση από την κυβέρνηση, θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν το ΛΑ.Ο.Σ. σε ποσοστό άνω του 7% στο νομό. Μόνο που δεν είχαν μετρήσει το υπερόπλο της ΝΔ στη λαϊκή (ως λαϊκίστικη) δεξιά. Τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Ο νομάρχης της Θεσσαλονίκης έχει καλλιεργήσει ένα ιδιότυπο προφίλ, το οποίο του έχει χαρίσει μεγάλη διείσδυση στα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας.

Αποστασιοποιήθηκε από την κυβέρνηση σε μια σειρά από θέματα, ιδιαίτερα σημαντικά για αυτό το, μικρό αλλά κρίσιμο, ποσοστό των ψηφοφόρων, που φαίνεται πως παρουσιάζει μεγαλύτερη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο θέμα της ΠΓΔΜ, λάβρος κατά του βιβλίου ιστορίας της Στ Δημοτικού, στο πλευρό του αρχιεπισκόπου όποτε χρειάστηκε: ήταν πολλές οι φορές που δεν αισθάνθηκε υποχρεωμένος να υπερασπιστεί την κυβέρνηση από τη θέση του νομάρχη. Αποστασιοποιημένος, διάβαζε στα παραπολιτικά περί δυσαρέσκειας του Μαξίμου και της τάδε ή του δείνα υπουργού. Μαζευόταν λίγο συνήθως μετά παραπολιτικό σχόλιο 'οτι του τράβηξαν το αυτί και επανερχόταν δριμύτερος σε πρώτη ευκαιρία.

Όλα δείχνουν πως, το Μαξίμου δεν έχει λόγους να μετανοιώσει για τις φορές που του τράβηξε το αυτί. Γιατί, αυτές ακριβώς οι φορές έχτισαν ένα πολύ ιδιαίτερο προφίλ και έδωσαν στον Παναγιώτη Ψωμιάδη τη δυνατότητα να πάρει στους ώμους του την υπόθεση Καρατζαφέρης στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη και το πρόστιμο για το κράνος, λειτούργησε θετικά σε αυτή την κατεύθυνση, έλεγε οφ δε ρεκορντ διαφημιστής της πόλης.

Προσέφερε στην ίδια εικόνα: Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν εκτός κυβερνήσεως και εκτός κυβερνητικού κλίματος, ένας από μας, το λαϊκό παιδί με τη βέσπα και την κλήση. Επαρκώς αντάρτης για να ικανοποιεί τη λαϊκή (ως λαϊκίστικη) συντηρητική δεξιά της Θεσσαλονίκης, αλλά και επαρκώς μες στο μαντρί για να την κρατήσει στο κόμμα και να περιορίσει στο ελάχιστο τις διαρροές προς τον Καρατζαφέρη. Επιπρόσθετα, με ειδικές σχέσεις με το ποντιακό στοιχείο και τους παλιννοστούντες, που παρουσίαζαν μικρότερη συσπείρωση.

Στενός συνεργάτης του νομάρχη Θεσσαλονίκης έλεγε πως ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης είναι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του αγώνα του. Του τηλεφωνούν υπουργοί που ποτέ στο παρελθόν δεν του έχουν μιλήσει και τον απέφευγαν, και τώρα του δίνουν συγχαρητήρια.

Ο νομάρχης θεωρεί ότι πιθανή συγκράτηση των ποσοστών του Καρατζαφέρη πρέπει να χρεωθεί σε αυτόν και στον προσωπικό του αγώνα. Ίσως και στην εκκωφαντική σιωπή του Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Όχι πάντως στον Στέλιο Παπαθεμελή που δεν μπόρεσε να κάνει πολλά και, όπως σχολίαζε γνωστή δημοσιογράφος της πόλης αντίθετα από ότι νομίζουν οι Αθηναίοι, δεν απευθύνεται στο ίδιο κοινό με τον Καρατζαφέρη. Τουλάχιστον όχι στο βαθμό που απευθύνεται σε αυτό το κοινό ο Ψωμιάδης.
Πραγματική ανάπτυξη vs επιδόματα
Διαφορά φιλοσοφίας, με βούλα Ευρωπαϊκή, διακρίνει τις προωθούμενες πολιτικές Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ
20.05.2019, 18:14
Η Λίβερπουλ δείχνει τον δρόμο!
Γιατί άλλο πράγμα η Λέστερ να παίρνει το πρωτάθλημα κι άλλο να έχεις κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό Βαρουφάκη.
20.05.2019, 15:56
Η μάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων είναι μια δίκαιη μάχη
Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας συμβολίζει την εναντίωση απέναντι στη...
18.05.2019, 16:44
Μια παροχούλα είναι λίγη, πολύ λίγη
Η λογική(;) “κι οι προηγούμενοι τα κάνανε” είναι απύθμενα γελοία. Θα μπορούσε ποτέ κάποιος να πει σε μια...
18.05.2019, 12:29
Ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Στουρνάρας ή η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση ασφαλώς προσδοκά ότι το 2ο εξάμηνο θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικό λόγω τουρισμού και πληρωμής του...
17.05.2019, 11:05
Φονεύοντας την λογική με...καλοσύνη
Για την ιστορία επιφυλάξεις για τα εμβόλια έχει εκφράσει ο Ρόμπερτ Κένεντι, ανιψιός του προέδρου, ο οποίος...
15.05.2019, 11:40
Θα δώσουμε στην ανοησία την ευκαιρία της;
Ας παλέψουμε για να βελτιώσουμε την Ευρώπη . Αλλά ας εκτιμήσουμε και όσα έχουμε πετύχει! Θα ταράξουν τα...
14.05.2019, 18:03
Η αριστερή θαλαμηγός έχει γονείς
Ένας πρωθυπουργός που δεν φορά γραβάτα για να μην τον φάει το «σύστημα», δεν έχει όμως κανένα πρόβλημα να...
08.05.2019, 11:31
Η πορεία του Ελληνισμού της Τουρκίας μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης
Με αφορμή την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή της Ανατολικής...
07.05.2019, 13:51
Σε δημοσιογραφική έρευνα και πενθούντες δεν απαντάς με αφορισμούς
Η δημοσιογραφική έρευνα και ειδικά όταν αυτή είναι αδιάσειστη και βασίζεται σε ντοκουμέντα και πειστήρια που...
03.05.2019, 13:42

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.