ΑΠΟΨΕΙΣ


Μπουγάτσα με λαϊκισμό

Παρά τις ελπίδες στο ΛΑ.Ο.Σ., οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να προτιμούν να πηγαίνουν χέρι χέρι με τον Ψωμιάδη, και ας μην κάνει ομοιοκαταληξία.|Παρά τις ελπίδες στο ΛΑ.Ο.Σ., οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να προτιμούν να πηγαίνουν χέρι χέρι με τον Ψωμιάδη, και ας μην κάνει ομοιοκαταληξία

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η έκπληξη των προηγούμενων εκλογών ήταν το υψηλό ποσοστό που έπιασε ο ΛΑ.Ο.Σ. Το προσωποπαγές κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη συγκέντρωσε εδώ διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο του σε ολόκληρη την Ελλάδα: 4,42% στην Α Θεσσαλονίκης, 3,7% στη Β'. Θα έβλεπε Βουλή με τα τσαρούχια, χέρι χέρι με την συντηρητική Θεσσαλονίκη, αν κατόρθωνε να φτάσει σε αντίστοιχα ποσοστά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι εκλογές του 2007
βρήκαν τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. ευρωβουλευτή και, βεβαίως, εν γνώσει του γεγονότος πως, αν δεν καταφέρει και τώρα να εκπροσωπηθεί στην ελληνική βουλή θα πρέπει γρήγορα να αναζητήσει αλλού το μέλλον του. Δύο τετραετίες αποτυχίας είναι το μέγιστο που επιτρέπει ο Ελληνικός λαός, όπως δείχνει η μεταπολιτευτική εμπειρία. Το περίφημο σκαλοπάτι του 3% είναι ο στόχος. Αν δεν το περάσει και τώρα, πολύ σύντομα θα πρέπει να ξεχάσει και την Ευρωβουλή, η μείωση των εδρών της οποίας δεν είναι και από τους πιο ευχάριστους οιωνούς για τις μικρές χώρες και τα κόμματά τους.

• • /
Στον αγώνα του ΛΑ.Ο.Σ. προς το κοινοβούλιο, η Θεσσαλονίκη αποτελούσε ένα από τα πιο δυνατα του σημεία. Οπαδοί και δημοσιογράφοι προσκείμενοι στο κόμμα θεωρούσαν πως η παρουσία του ίδιου του προέδρου αλλά και κάποιων τοπικών ακροδεξιών αστέρων στα ψηφοδέλτια, συνδυασμένα με την απογοήτευση από την κυβέρνηση, θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν το ΛΑ.Ο.Σ. σε ποσοστό άνω του 7% στο νομό. Μόνο που δεν είχαν μετρήσει το υπερόπλο της ΝΔ στη λαϊκή (ως λαϊκίστικη) δεξιά. Τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Ο νομάρχης της Θεσσαλονίκης έχει καλλιεργήσει ένα ιδιότυπο προφίλ, το οποίο του έχει χαρίσει μεγάλη διείσδυση στα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας.

Αποστασιοποιήθηκε από την κυβέρνηση σε μια σειρά από θέματα, ιδιαίτερα σημαντικά για αυτό το, μικρό αλλά κρίσιμο, ποσοστό των ψηφοφόρων, που φαίνεται πως παρουσιάζει μεγαλύτερη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο θέμα της ΠΓΔΜ, λάβρος κατά του βιβλίου ιστορίας της Στ Δημοτικού, στο πλευρό του αρχιεπισκόπου όποτε χρειάστηκε: ήταν πολλές οι φορές που δεν αισθάνθηκε υποχρεωμένος να υπερασπιστεί την κυβέρνηση από τη θέση του νομάρχη. Αποστασιοποιημένος, διάβαζε στα παραπολιτικά περί δυσαρέσκειας του Μαξίμου και της τάδε ή του δείνα υπουργού. Μαζευόταν λίγο συνήθως μετά παραπολιτικό σχόλιο 'οτι του τράβηξαν το αυτί και επανερχόταν δριμύτερος σε πρώτη ευκαιρία.

Όλα δείχνουν πως, το Μαξίμου δεν έχει λόγους να μετανοιώσει για τις φορές που του τράβηξε το αυτί. Γιατί, αυτές ακριβώς οι φορές έχτισαν ένα πολύ ιδιαίτερο προφίλ και έδωσαν στον Παναγιώτη Ψωμιάδη τη δυνατότητα να πάρει στους ώμους του την υπόθεση Καρατζαφέρης στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη και το πρόστιμο για το κράνος, λειτούργησε θετικά σε αυτή την κατεύθυνση, έλεγε οφ δε ρεκορντ διαφημιστής της πόλης.

Προσέφερε στην ίδια εικόνα: Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν εκτός κυβερνήσεως και εκτός κυβερνητικού κλίματος, ένας από μας, το λαϊκό παιδί με τη βέσπα και την κλήση. Επαρκώς αντάρτης για να ικανοποιεί τη λαϊκή (ως λαϊκίστικη) συντηρητική δεξιά της Θεσσαλονίκης, αλλά και επαρκώς μες στο μαντρί για να την κρατήσει στο κόμμα και να περιορίσει στο ελάχιστο τις διαρροές προς τον Καρατζαφέρη. Επιπρόσθετα, με ειδικές σχέσεις με το ποντιακό στοιχείο και τους παλιννοστούντες, που παρουσίαζαν μικρότερη συσπείρωση.

Στενός συνεργάτης του νομάρχη Θεσσαλονίκης έλεγε πως ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης είναι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του αγώνα του. Του τηλεφωνούν υπουργοί που ποτέ στο παρελθόν δεν του έχουν μιλήσει και τον απέφευγαν, και τώρα του δίνουν συγχαρητήρια.

Ο νομάρχης θεωρεί ότι πιθανή συγκράτηση των ποσοστών του Καρατζαφέρη πρέπει να χρεωθεί σε αυτόν και στον προσωπικό του αγώνα. Ίσως και στην εκκωφαντική σιωπή του Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Όχι πάντως στον Στέλιο Παπαθεμελή που δεν μπόρεσε να κάνει πολλά και, όπως σχολίαζε γνωστή δημοσιογράφος της πόλης αντίθετα από ότι νομίζουν οι Αθηναίοι, δεν απευθύνεται στο ίδιο κοινό με τον Καρατζαφέρη. Τουλάχιστον όχι στο βαθμό που απευθύνεται σε αυτό το κοινό ο Ψωμιάδης.
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14
Η ευκαιρία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας
Και βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα κομβικό σημείο όπου χωρίς υπερβολές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια...
05.07.2019, 16:27
Το Κίνημα Αλλαγής για το αύριο
Ένα από τα τεράστια προβλήματα είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων. Από το 2011 και μετά, για πρώτη...
03.07.2019, 18:14
Αναζητώντας την τιμή της Γκαϊνέ
Το καλό είναι ότι ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να υποστεί ανελέητη κριτική για ένα στραβοπάτημά του, σε βάθος...
03.07.2019, 13:34
Που θα κριθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Τρία είναι τα ‘’κλειδιά’’ για την απόκτηση αυτοδυναμίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά, η...
02.07.2019, 11:38
Κοινωνική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις φυλακές
Πλέον καταργήθηκαν τα ισόβια ως μοναδική δυνατότητα επιβολής ποινής σε περιπτώσεις ακόμη και στην...
01.07.2019, 15:37

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.