ΑΠΟΨΕΙΣ


Τι απέγινε ο μεσαίος χώρος;

Η πολιτική αδυνατεί να υπάρξει χωρίς διαιρέσεις, έστω και στρεβλές, ενώ η ιδεολογία, έχει το συνήθεια όταν τη διώχνεις από την πόρτα να επιστρέφει αγνώριστη...|Η "γοητεία των άκρων" επιστρέφει

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Έχει ομολογουμένως το γούστο του να παρακολουθείς μια κυβερνητική θητεία που έκανε έμβλημά της το μεσαίο χώρο να ολοκληρώνεται με την ξαφνική ανακάλυψη της γοητείας των άκρων.

Η λογική του μεσαίου χώρου υπακούει στην παραδοχή ότι οι πολιτικές αναμετρήσεις κρίνονται από το τμήμα εκείνο του εκλογικού σώματος που συνηθίζει να μετακινείται ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Αντ’ αυτού όμως, βλέπουμε τον Πρωθυπουργό να κλείνει με ποικίλους τρόπους το μάτι προς το ακροατήριο του ΛΑΟΣ και να τονίζει τη σημασία της χρήσιμης ψήφου (παραίνεση που προφανώς δεν έχει νόημα για όσους ταλαντεύονται προς το ΠΑΣΟΚ). Όπως, αντίστοιχα, βλέπουμε τον ξαφνικό έρωτα του κ. Παπανδρέου για μία Αριστερά με την οποία είχε κόψει τις γέφυρες προ πολλού.

• • src=/upload_files/Image/Grafika
Ίσως γιατί κανείς δεν πρόβλεψε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν να απαξιωθούν από κοινού, κανείς δεν πρόσεξε ότι τα περί μεσαίου χώρου έχουν νόημα μόνο σε συνθήκες συνολικής ευρωστίας του δικομματικού συστήματος.

Έμφαση στον μεσαίο χώρο σημαίνει επίσης αποϊδεολογικοποιημένη προσέγγιση των ζητημάτων, με επίκληση πραγματιστικών λύσεων και υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών (οι οποίες αποδίδονται σε ένα ξεπερασμένο παρελθόν). Αντ’ αυτού, ωστόσο, η προεκλογική περίοδος που μόλις έκλεισε, σημαδεύθηκε στη σύντομη διάρκειά της από την αχαλίνωτη συνωμοσιολογία που περιλάμβανε και την αναβίωση του μπαμπούλα αδιευκρίνιστων εσωτερικών εχθρών, ενώ και ο Πλαστήρας με τον Παπάγο νεκραναστήθηκαν και αυτοί επ’ ολίγον, πιστοί στο ανά τετραετία ραντεβού τους με τις ενοχές της Αριστεράς.

Η πολιτική, βλέπετε, αδυνατεί να υπάρξει χωρίς διαιρέσεις, έστω και στρεβλές, ενώ η ιδεολογία, έχει το συνήθεια όταν τη διώχνεις από την πόρτα να επιστρέφει αγνώριστη από το παράθυρο.

Λογικό: αν κανέναν δεν πρέπει να τον απασχολεί προεκλογικά το ερώτημα ναι ή όχι στο κλείσιμο της Ολυμπιακής, ίσως να τον συνεγείρει περισσότερο το ερώτημα
Τα δικά μας παιδιά
ποιο σχολικό βιβλίο ξεπουλάει περισσότερο την πεφιλημένη μας Μακεδονία. Και αν το Ευρωσύνταγμα, το Κυπριακό ή ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ είναι θέματα τα οποία οφείλουμε να προσπερνάμε με απροσποίητη βαρεμάρα, ίσως μπορεί να ξυπνήσει πραγματικά τα αίματα η διαμάχη του ΛΑΟΣ με τη Δημοκρατική Αναγέννηση σχετικά με το ποιος είναι ο αυθεντικός Ορθόδοξος και ποιος δίνει βήμα στους Δωδεκαθεϊστές.

Ωστόσο, η προβαλλόμενη αντικατάσταση της ιδεολογίας από την διαχειριστική λογική, δεν ακυρώνει ούτε την ανάγκη η όποια διαχείριση να εντάσσεται σε μια μίνιμουμ στρατηγική ούτε, πολύ περισσότερο, την ανάγκη να επιδειχθούν στοιχειώδεις τουλάχιστον διαχειριστικές ικανότητες, αυτές ακριβώς που λαμπάδιασαν στις φλόγες τούτου του καταστροφικού καλοκαιριού.

Κάπου εδώ είναι που οι περί μεσαίου χώρου αναφορές της ΝΔ αρχίζουν να μετατρέπονται από αίνιγμα σε τραγέλαφο. Διότι, βέβαια, πέρα από την επιθυμία της (που θέριευε κατά την πολύχρονη βαβυλώνια αιχμαλωσία της στην αντιπολίτευση) να κατακτήσει το Κράτος, πρέπει κάποια στιγμή, έστω και σε μια δεύτερη τετραετία, να αποφασίσει και τι θέλει να το κάνει. Πέρα, εννοείται, από το να το θέσει απλώς στην υπηρεσία των δικών της παιδιών. Και διότι η διακηρυσσόμενη αποστροφή της προς τις περιττές διαμάχες και τις ιστορικές πολιτικές διαιρέσεις, δεν αναιρεί την υποχρέωση της λογοδοσίας για τα πεπραγμένα της.

Όξυνση!, Πόλωση!, Διχασμός! κραυγάζει πλέον το κυβερνών κόμμα με μικροαστικό καθωσπρεσπισμό και ιερή αγανάκτηση κάθε φορά που εγείρεται το θέμα των ευθυνών του (για τα ομόλογα, την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κ.ο.κ.), σαν να εξορίσθηκαν σε κάποιο μακρινό παρελθόν ακόμη και οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και την αναποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την αδιαφάνεια, την αξιοπιστία και την αναξιοπιστία.

Ακούγοντας απόψε τον Κώστα Καραμανλή στο Πεδίον του Άρεως μπορούσε κανείς να υπνωτισθεί από έναν λόγο αντικολλητικό, απρόσβλητο από οποιοδήποτε λεκέ της ενοχλητικής πραγματικότητας. Οι πολίτες έχουν απορρίψει το παρελθόν. Το κεφάλαιο αυτό έκλεισε. Αυτά που κάναμε είναι σημαντικά, αλλά όχι αρκετά. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν δουλειά, δεν θα πω ποτέ ότι είμαι ικανοποιημένος. Η βαριά κληρονομιά των κυβερνήσεων του χθες δεν επέτρεψε να κάνουμε όσα θέλαμε για τους οικονομικά ασθενέστερους. Ωστόσο, ακούμε τα αιτήματά τους. Νιώθουμε την αγωνία τους. Προχωρούμε το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών. Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Είμαστε και θα είμαστε κοντά τους. Είμαστε δίπλα τους.

Σκέφτεται κανείς ότι θα μπορούσε ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση της εξαϋλωσης του πολιτικού του λόγου σε λαϊκή θυμοσοφία. Προτείνονται, συνεπώς, ως νέες φράσειςκλειδιά του μεσαίου χώρου, καθιερωμένες ρήσεις του τύπου: Κανείς δεν είναι τέλειος, Όσα φέρνει η μέρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος, Τι είχαμε, τι χάσαμε, Και αυτό θα περάσει, Καληνύχτα σας και σας αγαπώ...

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

Απο τα σπορ πρωταθλητισμού στα σπορ υγείας. Μια νέα στρατηγική αθλητισμού
Η κυβερνητική στρατηγική στον αθλητισμό, αν υπήρξε ποτέ τέτοια, έχει μείνει στην εποχή των Ολυμπιακών του...
18.06.2019, 18:49
Social Media και Εκλογές: 7 μαθήματα
Ίσως να ήταν ωφέλιμο, στη μικρή ανάπαυλα που διανύουμε να καταγράψουμε μερικά χρήσιμα μαθήματα για τα μέσα...
14.06.2019, 11:15
Σε όποιο γήπεδο αγωνιζόμαστε, ιδανικά και αξίες μας κάνουν νικητές
Ενωμένοι στον αγώνα για την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και σε αυτό κάλεσμα που δεν εξαιρεί και δεν...
11.06.2019, 12:02
Γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε νίκη αποστομωτική στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γεγονός...
04.06.2019, 19:31
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τους πολλούς αλλά με τους ποινικούς
Μια σειρά από εγκληματίες περιμένουν με αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει έως την πτώση της κυβέρνησης τις αλλαγές...
04.06.2019, 17:19
Ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα!
Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας...
02.06.2019, 18:42
Να έχουμε και μια γυναίκα ομιλήτρια... να «ομορφύνει η εικόνα»!
Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν για τα μικρά ποσοστά των γυναικών στην πολιτική (βλ. Ευρωπαϊκής Στατιστικής...
31.05.2019, 10:57
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η λήθη των ψηφοφόρων
Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε, ως ένα μωσαϊκό διαφορετικών αριστερών απόψεων...
30.05.2019, 22:14
Φταίει η επικοινωνία;
Η καμπάνια του Συριζα ήταν καλή με την εξαίρεση αυτή. Αλλά δε μπορούσε να προσφέρει πολλά πράγματα. Μετά από...
30.05.2019, 12:01
Το Κίνημα Αλλαγής μπροστά στις εθνικές εκλογές
Η αξία στην πολιτική ορίζεται από την συνέπεια, την ηθική και την αισθητική που διέπει τον λόγο κάθε...
29.05.2019, 19:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.