ΑΠΟΨΕΙΣ


Επί ίσοις όροις

Ψάρεψαν, έφαγαν αστακό, έφτιαξαν τα πέτα των σακακιών τους, αντήλλαξαν χαμόγελα γεμάτα "δηλητήριο" ή σημασία για την αντιπυραυλική ασπίδα και συμφώνησαν ότι...|Η Σύνοδος του "αστακού"

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν συνηθίζουν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Κι όμως. Μπους και Πούτιν ενωμένοι στο θέμα του Ιράν διαβάζoυμε στην ιστοσελίδα του BBC η οποία αναφέρεται στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ρωσικής Ομοσπονδίας με τον Αμερικανό ομόλογό του στην εξοχική κατοικία του τελευταίου στο Μέιν.

Στη σύνοδο του αστακού, όπως απεκλήθη από το όνομα της τοπικής σπεσιαλιτέ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως είναι ανάγκη να στείλουν ένα κοινό μήνυμα στο Ιράν.

Για καλό και για κακό, ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να κάνει σαφές πως ο ίδιος και ο πρόεδρος Μπους θα προσπαθήσουν να επιτύχουν την επίλυση αυτού του προβλήματος, δηλ. του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Βεβαίως, αυτό που κατ' εξοχήν επισκιάζει από καιρό τις σχέσεις Ουάσινγκτον Μόσχας είναι τα σχέδια των Αμερικανών να επεκτείνουν την αντιπυραυλική τους ασπίδα στην Ευρώπη στην Πολωνία, συγκεκριμένα, και στην Τσεχία κάτι που βρίσκει αντίθετη τη Ρωσία η οποία προειδοποίησε πρόσφατα πως αν προχωρήσουν οι ΗΠΑ στην εφαρμογή των σχεδίων τους, μπορεί η ίδια να στρέψει και πάλι τους πυραύλους της προς την Ευρώπη.

Είναι αλήθεια πως τέτοιες απειλές ή προειδοποιήσεις δεν ακούστηκαν στη συνάντηση του Μέιν, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν φάνηκε περισσότερο διαλλακτικός, κομίζοντας μια σειρά από νέες προτάσεις, όπως είναι η ανακαίνιση ή μάλλον ο εκσυγχρονισμός μιας παλαιάς βάσης ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν, η οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, αντί της Τσεχίας και της Πολωνίας ή για τον ίδιο σκοπό, η δημιουργία μιας νέας εγκατάστασης ραντάρ στη νότιο Ρωσία.

Για μία νέα φάση στις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούιν, ενώ ο Τζορτζ Μπους, από τη δική του πλευρά, αν και χαιρέτισε τις ρωσικές προτάσεις, επέμεινε πως η Πολωνία και η Τσεχία αποτελούν αδιαπραγμάτευτο τμήμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Παραμένουν, φυσικά, μετά το Μέιν και οι διαφορές των δύο χωρών στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, με τη Ρωσία να εξακολουθεί είναι αντίθετη στην έστω και υπό όρους ανεξαρτητοποίησή του.

Πολλοί αναλυτές, βέβαια, βλέποντας τις θέσεις που υιοθετεί ο πρόεδρος Πούτιν, θα εξακολουθούν να μιλούν για στάση που θυμίζει την εποχή του ψυχρού πολέμου ή ακόμη και για ένα νέο ψυχρό πόλεμο.

Δεν είναι σωστή, όμως, η μεταφορά αυτή, αφού παραπέμπει σε έναν αγώνα που έδωσαν πολλές γενιές, που άφησε εποχή, έναν αγώνα, επιπλέον, που κέρδισε η μια πλευρά και έχασε η άλλη.

Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά τώρα. Η Ρωσία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, βγαίνει από το ψύχος. Αφήνει επίσης πίσω της την εποχή Γέλτσιν, ο οποίος φαινόταν να κάνει ό,τι του υπεδείκνυε η Δύση κυρίως στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και αναδεικνύεται, όχι σε εχθρό ή στενό φίλο της Δύσης, αλλά σε ανταγωνιστή που άλλοτε συμμορφώνεται με τους κανόνες του διεθνούς παιχνιδιού κι άλλοτε φτιάχνει τους δικούς του.

Επιπλέον, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο επιτρέπουν στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν να μιλήσει με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Αποφασίζει, επί παραδείγματι, να θέσει υπό τον έλεγχό της τον ορυκτό της πλούτο τον οποίον είχε πωλήσει νωρίτερα πολύ φτηνά με συμφωνίες που ο κ. Πούτιν χαρακτηρίζει αποικιοκρατικές. Κι έτσι εξέρχονται πολύ απλά από τη Ρωσία η Shell και η BP.

Και η νέα αυτή Ρωσία δεν κλείνεται στον εαυτό της: κάνει επενδύσεις στο εξωτερικό και θα κάνει ακόμη περισσότερες στο μέλλον.

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ένας πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Μόσχα, ο σερ Ρόντρικ Μπρεϊθγουέιτ, θα ήταν λάθος να βλέπουμε τη Ρωσία ως παράρτημα της Δύσης, αλλά ως μία “σημαντική μη αδέσμευτη χώρα”, σαν την Κίνα, π.χ., ή την Ινδία: όπως δεν ανησυχούμε όταν οι χώρες αυτές ορίζουν τα συμφέροντά τους διαφορετικά από εμάς, στη Δύση, έτσι δεν πρέπει να ανησυχούμε και για τον τρόπο με τον οποίον ορίζει τα δικά της συμφέροντα η Ρωσία, στο θέμα του Ιράκ, λόγου χάριν, ή ακόμη και του Κοσσυφοπεδίου.
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14
Η ευκαιρία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας
Και βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα κομβικό σημείο όπου χωρίς υπερβολές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια...
05.07.2019, 16:27
Το Κίνημα Αλλαγής για το αύριο
Ένα από τα τεράστια προβλήματα είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων. Από το 2011 και μετά, για πρώτη...
03.07.2019, 18:14
Αναζητώντας την τιμή της Γκαϊνέ
Το καλό είναι ότι ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να υποστεί ανελέητη κριτική για ένα στραβοπάτημά του, σε βάθος...
03.07.2019, 13:34
Που θα κριθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Τρία είναι τα ‘’κλειδιά’’ για την απόκτηση αυτοδυναμίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά, η...
02.07.2019, 11:38
Κοινωνική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις φυλακές
Πλέον καταργήθηκαν τα ισόβια ως μοναδική δυνατότητα επιβολής ποινής σε περιπτώσεις ακόμη και στην...
01.07.2019, 15:37

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.