ΑΠΟΨΕΙΣ


Γυναίκες και γενετικός ακρωτηριασμός

Η Ερυθραία, μία χώρα όπου περίπου το 90% των γυναικών της χώρας έχουν υποστεί τη δοκιμασία του γενετικού ακρωτηριασμού, απαγόρευσε τη διαδικασία τον Απρίλιο...|Το 90% των γυναικών της χώρας έχουν υποβληθεί σε γενετικό ακρωτηριασμό και η πρακτική συνεχίζεται παρά τις αυστηρές ποινές που προβλέπει ο νέος νόμος στην Ερυθραία.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Σε περίπου 100 εκατομμύρια υπολογίζονται οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο που έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή. Πρόκειται για μία διαδικασία που στην ακραία της εκδοχή περιλαμβάνει την αποκοπή της κλειτορίδας και των εξωτερικών γεννητικών οργάνων του κοριτσιού και στη συνέχεια ραφή του περικαλύμματος έτσι ώστε να μειωθεί η σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας.

Η Ερυθραία, μία χώρα όπου περίπου το 90% των γυναικών της χώρας έχουν υποστεί τη δοκιμασία του γενετικού ακρωτηριασμού, απαγόρευσε τη διαδικασία τον Απρίλιο προβλέποντας πρόστιμα εκατοντάδων δολαρίων για όποιον εμπλέκεται ή ποινή που μπορεί να φτάσει τη δεκαετή κάθειρξη.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, αλλά πολλοί ανησυχούν ότι η πρακτική είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία για να έχουν επίδραση οι νομικές απειλές.

Είναι η κουλτούρα που έχουμε πάρει από τις γιαγιάδες μας αλλά το κάνουμε και για την ευχαρίστηση των ανδρών, δήλωσε η 30χρονη Γκερετζέτ, μητέρα της τρίχρονης Αμίρα, την οποία υπέβαλε σε κλειτοριδεκτομή για να ευχαριστήσει το μέλλοντα σύζυγο της, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Δεν θα την παντρευόταν κανένας, αν δεν το κάναμε, λέει η Γκερετζέτ, που ζει στο Χαγκάζ 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ασμάρα, ευχαριστώντας παράλληλα το Θεό για το νόμο γιατί τουλάχιστον θα σταματήσει ο πόνος.

Η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Γυναικών της Ερυθραίας, Λούουλ  Γκέμπρεμπ, τονίζει ότι η διαδικασία έχει βαθιές ρίζες και χρειάζεται συνεχής και επίμονη προσπάθεια για να σταματήσει.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, η Ερυθραία βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες στον κόσμο στη γυναικεία περιτομή και αφορά στις 9 από τις 10 εθνικές κοινότητες της χώρας, ενώ εφαρμόζεται τόσο από χριστιανούς όσο και από μουσουλμάνους. Σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα του 2002, μόνο το 1% των τομών γίνεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες του τομέα υγείας.

Η επικεφαλής της αποστολής της UNICEF στην χώρα, Πίρκο Χεϊνόνεν, υποστηρίζει ότι σημειώνεται μεταστροφή και σε ότι αφορά στη νέα γενιά και χαρακτηρίζει πλέον εξαίρεση τις περιπτώσεις που επιβάλλεται η κλειτοριδεκτομή. Ο νέος νόμος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, λέει η Χεϊνόνεν, η οποία προσθέτει ότι είναι πολύ δύσκολο να είσαι από τους πρώτους που θα σταματήσει μία τέτοια πρακτική στην οικογένεια σου.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εντάσσουν το νέο νόμο σε μία μακρά διαδικασία εκπαίδευσης που άρχισε μετά από την ανεξαρτησία της χώρας από την Αιθιοπία πριν από 30 χρόνια και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Τεφάι Μίσγκνα μάλιστα υποστηρίζει ότι πολλά χωριά είχαν ήδη πάρει απόφαση να σταματήσει η πρακτική πριν από τη θέσπιση του νέου νόμου,

Από το 1999 ως το 2003, το ποσοστό της κλειτοριδεκτομής είχε πέσει από το 95 στο 89% και ελπίζουμε ότι τώρα θα είναι παρακάτω, λέει ο Μισγκνα.

Η Μύριαμ Μοχάμεντ Ομάρ, μία πρακτική της διαδικασίας που έχει σταματήσει να ασχολείται πριν από 4 χρόνια, λέει ότι κατά τη διαδικασία, τα γεννητικά όργανα κρατιούνται ανοιχτά στα δύο και μετά κόβονται.

Χρησιμοποιούσα μια χοντρή βέργα από φοίνικα για να το κάνω, λέει η Μυριάμ, η οποία αποδίδει την απόφαση της να σταματήσει όταν έμαθε τις συνέπειες που έχει η διαδικασία για μία γυναίκα, η οποία υποφέρει κατά τη διάρκεια τόσο της γέννας όσο και της ερωτικής επαφής.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 3 εκατομμύρια γυναίκες τραυματίζονται κάθε χρόνο, είναι κατά 70% πιο ευάλωτες σε ενδεχόμενο μοιραίας αιμορραγίας ενώ το 2% των παιδιών που γεννιούνται στην Αφρική πεθαίνουν εξαιτίας του γεγονότος ότι οι μητέρες του είχαν περιτμηθεί.

Τα στελέχη των οργανώσεων βοήθειας υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εξάλειψη της γυναικείας περιτομής είναι οι πολιτιστικές παραδόσεις. Οι κάτοικοι στην περιοχή του Χαγκάζ, δηλώνουν ότι η πρακτική συνεχίζεται.

Στους ανθρώπους υπάρχει ένας αληθινός φόβος μήπως η κόρη τους που δεν θα κάνει περιτομή, θεωρηθεί πόρνη, λέει η Χεϊνόνεν.
Πραγματικός ή υπάκουος υπουργός;
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε αναφερθεί στο πώς έφτασε να αποδεχθεί την πρόταση...
05.08.2019, 08:56
«Επιτελικό κράτος» - Τι αλλάζει στην πράξη!
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θέτει ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη...
02.08.2019, 14:24
AirBnB και fake news
Η συζήτηση για το Airbnb ξεκίνησε για τα καλά. Μόνο που είναι εξ αρχής προβληματική. Για δύο λόγους.
31.07.2019, 13:13
Επαναστατικός φιλελευθερισμός
Μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατία βασιλεύει και ότι οι συνήθεις διοικητικές διαδικασίες...
25.07.2019, 10:08
Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος τον απεχθάνεται είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους πολλοί τον...
23.07.2019, 14:07
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.