ΑΠΟΨΕΙΣ


40 χρόνια μετά τον πόλεμο των Εξι Ημερών

Στις 5 Ιουνίου 1967, στις 07.10 το πρωί , ο ισραηλινός στρατός περνούσε στην επίθεση.Σε μισή ώρα, 200 βομβαρδιστικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί και τα άρματα...|Τον Ιούνιο του 1967 , το Ισραήλ πραγματοποιούσε εισβολή στη Γάζα, την αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Τον Ιούνιο του 1967 , το Ισραήλ πραγματοποιούσε εισβολή στη Γάζα, την αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά, στη Δυτική Οχθη και τα συριακά υψίπεδα του Γκολάν , με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια σύρραξη οι επιπτώσεις της οποίας είναι εμφανείς εδώ και 40 χρόνια σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο πόλεμος αυτός των Εξι Ημερών, αλλάξε δραματικά την εικόνα της Μέσης Ανατολής , δίνοντας μιά νέα διάσταση στο Παλαιστινιακό και στις σχέσεις του Ισραήλ με τις γειτονικές αραβικές χώρες, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που άραβες ιστορικοί να μιλούν για το πρώτο καθοριστικό στάδιο στην ιστορία του σύγχρονου αραβικού κόσμου.

Στο διάστημα που προηγήθηκε του πολέμου των Εξι Ημερών, η Αίγυπτος είχε αποκλείσει τα στενά του Τίραν, εμποδίζοντας τον εφοδιασμό του Ισραήλ από την Ερυθρά Θάλασσα. Τέσσερις σύροι κομμάντος είχαν εντοπιστεί στο ισραηλινό έδαφος και ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες είχαν ανατινάξει το σύστημα άρδευσης στο βόρειο Ισραήλ.

Στις 5 Ιουνίου 1967, στις 07.10 το πρωί , ο ισραηλινός στρατός περνούσε στην επίθεση.Σε μισή ώρα, 200 βομβαρδιστικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί και τα άρματα μάχης κατευθύνονταν προς το συριακό και το αιγυπτιακό έδαφος.

Ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ , Λεβί Εσκόλ σε μήνυμά του προς τον βασιλιά Χουσείν της Ιορδανίας δήλωνε : Δεν θα αναλάβουμε δράση κατά της Ιορδανίας αν δεν μας επιτεθείτε. Λίγο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, το Αμμάν βομβάρδισε όμως την Ιερουσαλήμ και τα περίχωρα του Τελ Αβίβ προκαλώντας την τρίτη ημέρα του πολέμουτην επέμβαση του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.

Στις 10 Ιουνίου ο πόλεμος είχε τελειώσει. Η Δυτική οχθη του Ιορδάνη, η ανατολική Ιερουσαλήμ, τα υψίπεδα του Γκολάν, το όρος Ερμών που δεσπόζει της Συρίας και του Λιβάνου, η χερσόνησος του Σινά και η λωρίδα της Γάζας ήταν υπό ισραηλινή κατοχή.

Ο Αραβικός κόσμος βρέθηκε σε κατάσταση σοκ. Ο αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ είχε ηττηθεί, το ίδιο η Συρία και η Ιορδανία. Ηταν το τέλος του Παναραβισμού hspace=4και η εμφάνιση των πρώτων εστιών του Ισλαμισμού, που χρόνια αργότερα θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση στον αραβικό εθνικισμό σε πολλές χώρες της περιοχής.

Η γρήγορη νίκη έσπρωξε το Ισραήλ σε μια άνευ προηγουμένου ευφορία. Ενίσχυσε την αίσθηση του ανίκητου και της επιστροφής στις ρίζες της εβραϊκής ιστορίας θυμάται ο ισραηλινός ιστορικός Ιλάν Γκρέιλσάμερ. Οι Εβραίοι ανακτούσαν τους Βιβλικούς άγιους τόπους:Το Τείχος των Δακρίων στην προσαρτημένη Ιερουσαλήμ, τα Σπήλαια των Πατριαρχών στη Χεβρώνα, τον τάφο του Ιωσήφ στην Ναμπλούς.

Και με την πρόθεση να παραμείνουν εκεί. Παρά την απόφαση 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη. Αγνοώντας τις αντιδράσεις των φιλειρηνιστών, όπως του φιλοσόφου Λεϊμπόβιτς που είχε προφητεύσει μια καταστροφή σε περίπτωση που θα συνεχιστεί η κατοχή.

Στο κλίμα αυτό της ευφορίας ξεκίνησε το κίνημα του εποικισμού τον Σεπτέμβριο του 1967 με τη δημιουργία του πρώτου οικισμού εβραίων εποίκων του Κφαρ Ετζιόν, στη Δυτική Οχθη, στο χώρο ενός κιμπούτζ που είχε εκκενωθεί στον πόλεμο του 1948.

Από τότε ,260.000 εβραίοι έποικοι ζουν σε 150 οικισμούς στη Δυτική Οχθη. Τον Αύγουστο του 2005 απομακρύνθηκαν 8.000 έποικοι κυρίως από τη Γάζα με απόφαση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, σε μια κίνηση καλής θέλησης. Δίχως πάντως να εκτονωθεί η ένταση.

Μετά την τραυματική εμπειρία του πολέμου του Κιπούρ του 1973 που κατέληξε άσχημα για το Ισραήλ,οι Ισραηλινοί άρχισαν σιγά σιγά   να αισθάνονται το Παλαιστινιακό πρόβλημα  λέει ο Ιλάν Γκρέιλσάμερ. Και ο στρατός διαπίστωσε τα όρια της ισχύος του έναντι των γειτονικών αραβικών χωρών αλλά και του παλαιστινιακού πληθυσμού που άρχισε να απορρίπτει την κατοχή.

Την επομένη του πολέμου των Εξι Ημερών άλλωστε, οι παλαιστινιακές ομάδες εξαπέλυσαν τις πρωτες επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα. Στη δεκαετία του 70 εκδηλώθηκαν οι πρώτες τρομοκρατικές επιχειρήσεις , αεροπειρατείες, επιθέσεις σε αεροδρόμια, συλλήψεις ομήρων, η αιματηρή επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972...

Ο αγώνας ενάντια στην κατοχή υπό την αιγίδα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ, κορυφώθηκε ως μαζικό κίνημα το 1987 με την πρώτη Ιντιφάντα. Οι Παλαιστίνιοι ήλπισαν ότι η κατοχή θα τελειώσει με τις συμφωνίες του Οσλο το 1993, καθώς απέσπασαν ένα καθεστώς αυτονομίας στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα, καθώς ο Αραφάτ αποκήρυξε την τρομοκρατία και αναγνώρισε το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Πολύ γρήγορα όμως όλα αυτά αποδείχτηκαν ελπίδες φρούδες.

Μετά τις συμφωνίες του Οσλο ο αριθμός των εβραίων εποίκων στα παλαιστινιακά εδάφη διπλασιάστηκε,χωρίς να υπολογίζουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η κατάσταση οξύνθηκε με την άνοδο του σκληροπυρηνικού Μπινιαμίν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία το 1996 μετά από μιά σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας , κυρίως από τη Χαμάς , αλλά και την κατασκευή του Τείχους διαχωρισμού του Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη.

Το 2000 εκδηλώθηκε η δεύτερη Ιντιφάντα με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τις ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις. Το Ισραήλ αντέδρασε καταλαμβάνοντας και πάλι τις hspace=4μεγαλύτερες αυτόνομες παλαιστινιακές πόλεις στη Δυτική Οχθη και εξοντώνοντας εκατοντάδες μέλη και στελέχη των παλαιστινιακών οργανώσεων, αλλά και συλλαμβάνοντας χιλιάδες άλλους. Με τους Παλαιστινίους να απαντούν με σωρεία αιματηρών επιθέσεων αυτοκτονίας ...

Ο Αχμαντ Αμπντελραχμάν, σύμβουλος της παλαιστινιακής προεδρίας, παραδέχεται ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ μπορεί να έστρεψαν την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον μας, αλλά η αντίσταση στα παλαιστινιακά εδάφη απέδωσε καρπούς.

Η πρώτη Ιντιφάντα άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής, η δεύτερη Ιντιφάντα έδωσε ώθηση στο όραμα των δύο κρατών. Αν οι Ισραηλινοί δεν αποσυρθούν από τα εδάφη μας , μια τρίτη Ιντιφάντα θα τους υποχρεώσει να το κάνουν προσθέτει.

Αλλωστε , μετά από δύο παλαιστινιακές εξεγέρσεις (Ιντιφάντα) , οι Ισραηλινοί άρχισαν να συμβιώνουν με την ιδέα της αποχώρησης και της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους λέει και ο Ιλάν Γκρέιλσάμερ.

Ο καθηγητής Ελί Καρμόν , ειδικός σε θέματα του αραβικού κόσμου, εκτιμά ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη πριν να υπάρξει ειρήνη... Υπάρχει μια Ψυχρή Ειρήνη με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Το ισλαμικό ρεύμα διογκούται, υπάρχει η απειλή του Ιράν, αλλά και το θέμα των προσφύγων που δεν έχει επιλυθεί .

Η λύση ; Δύο κράτη, μιά Ιερουσαλήμ κομμένη στα δύο με μια διεθνή ζώνη. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Δεν θα υπάρξει ποτέ καταστροφή του Ισραήλ,όπως δεν θα καταστραφούν ποτέ οι παλαιστινιακές φιλοδοξίες. Με τον χρόνο,Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα το καταλάβουν.
Πραγματικός ή υπάκουος υπουργός;
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε αναφερθεί στο πώς έφτασε να αποδεχθεί την πρόταση...
05.08.2019, 08:56
«Επιτελικό κράτος» - Τι αλλάζει στην πράξη!
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θέτει ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη...
02.08.2019, 14:24
AirBnB και fake news
Η συζήτηση για το Airbnb ξεκίνησε για τα καλά. Μόνο που είναι εξ αρχής προβληματική. Για δύο λόγους.
31.07.2019, 13:13
Επαναστατικός φιλελευθερισμός
Μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατία βασιλεύει και ότι οι συνήθεις διοικητικές διαδικασίες...
25.07.2019, 10:08
Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος τον απεχθάνεται είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους πολλοί τον...
23.07.2019, 14:07
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.