ΑΠΟΨΕΙΣ


Κεντυρίων Λογγίνος

Ο πρώτος από τους στρατιωτικούς Αγίους της Ορθοδοξίας ήταν παρών στη Σταύρωση κι αρνήθηκε να ψευστεί για την Ανάσταση|Ο πρώτος από τους στρατιωτικούς Αγίους της Ορθοδοξίας ήταν παρών στη Σταύρωση κι αρνήθηκε να ψευστεί για την Ανάσταση

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Μέχρι τη μέρα της Σταύρωσης, ο κύκλος των μαθητών Του ήταν εβραίοι -- ίσως ελληνίζοντες, κάποιοι από αυτούς, αλλά εβραίοι. Εβραίος ήταν κι ο μακάριος ληστής που πίστεψε στον Χριστό λίγο πριν ο Κύριος παραδώσει το πνεύμα. Εκείνη την ημέρα όμως, την Παρασκευή που, παραδοσιακά, σφάζονται οι αμνοί για το εβραϊκό Πάσχα, τη μέρα που οι μαθητές του κρύβονταν και φοβούνταν, που οι νεκροί βγήκαν από τους τάφους τους και το παραπέτασμα του ναού σχίστηκε στα δύο, τη μόνη μέρα της βασιλείας του θανάτου, εκείνη τη μέρα που κανείς δεν τολμούσε να σταθεί στο πλάι του Κυρίου, πλην της απαρηγόρητης Θεομήτορος και των "αδύναμων" γυναικών, εκείνη τη μέρα που η Ανάσταση δεν ήταν προσδοκία για τις ψυχές που λύγιζαν κι έσκυβαν δουλικά στο χρόνο, ένας Καππαδόκης έδινε ομολογία πίστεως. Ο πρώτος από τους ένδοξους στρατιωτικούς μας Αγίους, ο Εκατόνταρχος Λογγίνος.

Στην αγιογραφία μας, ο Κεντυρίων* παρίσταται στη σκηνή της Σταύρωσης, ακριβώς πίσω από τον Αγαπημένο Ευαγγελιστή Ιωάννη, σεμνός, θλιμμένος, σοβαρός, μες την στρατιωτική του πανοπλία.

Ώριμος άνδρας, με μαύρο στρογγυλό γένι, συνήθως έχει το κεφάλι του σκεπασμένο μ ένα μαντήλι και φέρει φωτοστέφανο. Εκείνη ήταν η στιγμή της μαρτυρίας του. Το όνομά του δε μας παραδίδεται στο Ευαγγέλιο. Μας παραδίδεται όμως, η ομολογία της πίστης του, όπως την καταγράφει ο Λουκάς "Όντως ο άνθρωπος ούτος δίκαιος ην' ( 23,47) και ο Ματθαίος "Αληθώς Θεού υιός ην ούτος" (27, 55). Το όνομά του σώθηκε στα απόκρυφα ευαγγέλια και από τη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας μας, όπως και κάποιες ακόμη πληροφορίες για τον πρώτο μας στρατιωτικό ´Αγιο.

Ο Εκατόνταρχος Λογγίνος καταγόταν από την κωμόπολη Σανδιάλη της Καππαδοκίας, μας λέει ο Συμεών ο Μεταφραστής. Δεν επιτήρησε μόνο τη Σταύρωση του Κυρίου, για την οποία ήταν υπεύθυνος, αλλά και τον τάφο Του. Επικεφαλής της ρωμαϊκής φρουράς που ετέθη στον τάφο του Κυρίου, δεν δέχθηκε τα χρήματα που του πρότειναν οι γραμματείς κι οι φαρισαίοι για να πει πως οι μαθητές ήταν αυτοί που πήγαν κι έκλεψαν το σώμα του Ιησού, όταν ο Χριστός αναστήθηκε. Χωρίς καμία ιδιοτέλεια, χωρίς να ανησυχήσει για όσα ίσως θα του ετοίμαζαν οι ισχυροί εν δυνάμει εχθροί του, προτίμησε την Αλήθεια, ως μόνη οδό της σωτηρίας.

Μετά την Ανάσταση του Κυρίου, απεκδύθηκε βαθμού και αξιώματος, εγκατέλειψε το Ρωμαϊκό Στρατό και επέστρεψε στην πατρίδα του, Καππαδοκία, μαζί με δύο εκ των στρατιωτών του οι οποίοι ήταν επίσης στη φρουρά του Τάφου του Χριστού και είχαν πιστέψει. Εκεί, αφού εγκαταστάθηκε στο πατρικό του χτήμα, άρχισε να μιλά ανοικτά, να κηρύττει, για όσα είδε και έζησε, ομολογώντας την πίστη του στη Θεότητα του Ιησού. Με παρέμβαση των Φαρισαίων, ο Λογγίνος διώχθηκε από τον Πόντιο Πιλάτο, διότι, σύμφωνα με τις κατηγορίες που μάλιστα στάλθηκαν στη Ρώμη, στον Αυτοκράτορα Τιβέριο μαζί με ένα σεβαστό χρηματικό δώρο, είχε προσβάλει τη Ρώμη αλλά και τις θεότητες της Ρώμης, διδάσκοντας ότι ο Χριστός ήταν Θεός.

Το αυτοκρατορικό διάταγμα, που έδινε εντολή θανάτωσής του ιδίου και των δύο στρατιωτών του, δεν άργησε να έρθει. Απόσπασμα στρατιωτών εκ των εν Ιουδαία, μετέβη στην Σανδιάλη, αναζητώντας τον. Ο ίδιος φιλοξένησε, τάισε και κοίμησε τους διώκτες του, σύμφωνα με την παράδοσή μας, λέγοντάς τους να μείνουν στο σπίτι του διότι "αυτός που αναζητούσαν θα έφτανε εκεί σε δύο μέρες", οπότε όντως επέστρεψαν οι δύο παλιοί στρατιώτες του και αδελφοί του. Όπως μαζί έζησαν τις τελευταίες αυτές ημέρες, μαζί αποφάσισαν να πεθάνουν και να ενταφιαστούν: υπέδειξαν οι ίδιοι στους διώκτες τους που ήθελαν να ταφούν.

Οι στρατιώτες αποκεφάλισαν τον Εκατόνταρχο Λογγίνο και τους δύο συστρατιώτες του το έτος 33, στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τους. Τα κεφάλια των τριών μεταφέρθηκαν στην Ιερουσαλήμ και παραδόθηκαν στον Πιλάτο. Τα σώματα ετάφησαν στο υποδειχθέν σημείο. Η τιμία κεφαλή του Αγίου βρέθηκε θαυματουργικά αρκετά χρόνια αργότερα και μεταφέρθηκε στη Σανδιάλη, όπου και χτίστηκε ναός στη μνήμη του.
Στον Πανάγιο Τάφο, υπάρχει παρεκκλήσι του εκατόνταρχου Αγίου μάρτυρα. Επί ελλαδικού εδάφους ένας ναός τιμάται στη μνήμη του, στο χωριό Πύργοι της Εορδαίας.

*Κεντυρίων, εκ του λατινικού Centurion (Εκατόνταρχος) εκ του Centum=100

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

Πραγματική ανάπτυξη vs επιδόματα
Διαφορά φιλοσοφίας, με βούλα Ευρωπαϊκή, διακρίνει τις προωθούμενες πολιτικές Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ
20.05.2019, 18:14
Η Λίβερπουλ δείχνει τον δρόμο!
Γιατί άλλο πράγμα η Λέστερ να παίρνει το πρωτάθλημα κι άλλο να έχεις κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό Βαρουφάκη.
20.05.2019, 15:56
Η μάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων είναι μια δίκαιη μάχη
Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας συμβολίζει την εναντίωση απέναντι στη...
18.05.2019, 16:44
Μια παροχούλα είναι λίγη, πολύ λίγη
Η λογική(;) “κι οι προηγούμενοι τα κάνανε” είναι απύθμενα γελοία. Θα μπορούσε ποτέ κάποιος να πει σε μια...
18.05.2019, 12:29
Ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Στουρνάρας ή η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση ασφαλώς προσδοκά ότι το 2ο εξάμηνο θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικό λόγω τουρισμού και πληρωμής του...
17.05.2019, 11:05
Φονεύοντας την λογική με...καλοσύνη
Για την ιστορία επιφυλάξεις για τα εμβόλια έχει εκφράσει ο Ρόμπερτ Κένεντι, ανιψιός του προέδρου, ο οποίος...
15.05.2019, 11:40
Θα δώσουμε στην ανοησία την ευκαιρία της;
Ας παλέψουμε για να βελτιώσουμε την Ευρώπη . Αλλά ας εκτιμήσουμε και όσα έχουμε πετύχει! Θα ταράξουν τα...
14.05.2019, 18:03
Η αριστερή θαλαμηγός έχει γονείς
Ένας πρωθυπουργός που δεν φορά γραβάτα για να μην τον φάει το «σύστημα», δεν έχει όμως κανένα πρόβλημα να...
08.05.2019, 11:31
Η πορεία του Ελληνισμού της Τουρκίας μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης
Με αφορμή την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή της Ανατολικής...
07.05.2019, 13:51
Σε δημοσιογραφική έρευνα και πενθούντες δεν απαντάς με αφορισμούς
Η δημοσιογραφική έρευνα και ειδικά όταν αυτή είναι αδιάσειστη και βασίζεται σε ντοκουμέντα και πειστήρια που...
03.05.2019, 13:42

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.