ΑΠΟΨΕΙΣ


Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ

Ο Ταρζάν κυριαρχεί έναν αιώνα στη λαϊκή φιλολογία, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τα κόμικς. Ο δημιουργός του έφυγε από τη ζωή στις 19 Μαρτίου του 1950.|Ο δημιουργός του Ταρζάν, Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ, έφυγε από τη ζωή στις 19 Μαρτίου του 1950

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Συμφωνώ με το Μπράντμπερι, για τον Ένγκαρ Ράις Μπάροουζ. Ο Μπάροουζ ήταν που με έκανε να γράψω και πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα υποτιμημένος ως συγγραφέας. Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Ταρζάν, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα.
Άρθουρ Κλαρκ

Οι δύο βασιλιάδες ο ποπ βασιλιάς της παραφιλολογίας και ο μοναδικός κι αδιαπραγμάτευτος βασιλιάς της ζούγκλας – υπήρξαν αχώριστοι και χάρισαν τα πάντα ο ένας στον άλλο. Χωρίς τον κύριο της ζούγκλας, τον Ταρζάν, ο Έντγκαρ Ράις Μπάρρουζ δε θα ήταν παρά ένα θύμα του μεγάλου μεσοπολεμικού κραχ και ένας αποτυχημένος γραφιάς: τίποτε απ όσα άλλα έγραψε, αστυνομικά, θρίλερ, επιστημονική φαντασία, δεν βρήκε ανταπόκριση στο κοινό. Σε σύνολο 68 βιβλίων, μόνο τα 26 που έχουν ως πρωταγωνιστή τον Ταρζάν επιβίωσαν.

Ο βασιλιάς των Πιθήκων, ο Κύριος της Ζούγκλας, φέτος κλείνει τα 95 του χρόνια και παραμένει εύρωστος και λαοφιλής. Με αρκετές νουβέλες και μερικές δεκάδες ταινίες να εξιστορούν τις περιπέτειές του στη ζούγκλα, εκατοντάδες κόμικ στριπς και μια καλή ταινία κινουμένων σχεδίων, μία τηλεοπτική και μία ραδιοφωνική σειρά με θέμα της περιπέτειές του, έχει κερδίσει μια θέση μεταξύ των πιο αναγνωρίσιμων και αναγνωρισμένων χάρτινων ηρώων.

Ο δημιουργός του Ταρζάν, Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ γεννήθηκε στο Σικάγο, το 1875. Ήταν ένα από τα έξι αγόρια του, ήρωα του εμφυλίου, Τζορτζ και της Μέρι Μπάροουζ. Έλαβε κλασσική μόρφωση και φοίτησε σε μερικά από τα καλύτερα σχολειά των ΗΠΑ, αλλά οι πιο όμορφες αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων ήταν από το ράντσο των δύο μεγαλύτερων αδελφών του, στο Άινταχο, όπου τον έστειλαν οι γονείς του για να γλιτώσει από μιαν επιδημία της γρίππης. Ατίθασος και ζωηρός, όταν επέστρεψε υποχρεώθηκε από τον πατέρα του να πάει σε στρατιωτικό γυμνάσιο για να χτίσει χαρακτήρα.

Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ
Προσπάθησε να ανοίξει το δρόμο για μια καριέρα στο στρατό, αλλά δεν του ταίριαζε: απέτυχε στις εξετάσεις για το Γουέστ Εντ και δεν κατάφερε να γίνει καν υπαξιωματικός όταν κατετάγη στο ιππικό. Το1897 εγκατέλειψε οριστικά το στρατό. Γύρισε, στο Σικάγο, έπιασε δουλειά στην επιχείρηση του πατέρα του και νυμφεύθηκε την παιδική του αγάπη, Έμμα, το 1900. Προσπάθησαν να φτιάξουν την κοινή τους ζωή στο Άινταχο, που τόσο αγαπούσε ο Έντγκαρ, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Ξαναγύρισαν στο Σικάγο όπου απέκτησαν τα τρία τους παιδιά, και ο Έντυ άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού για να τα βγάλουν πέρα.

Για να ξεκουράζεται, ο Μπάροουζ διάβαζε παραλογοτεχνία. Φτηνοπεριοδικά, γεμάτα ιστορίες με ντετέκτιβ ή μεταφυσικό χαρακτήρα. Το 1911 αποφάσισε να γράψει γι αυτά τα περιοδικά που τόσο του άρεσαν. Η πρώτη του νουβέλα ήταν η Ντέζα Θορίς Η Πριγκίπισσα του Άρη και του απέφερε 400 δολάρια. Την υπέγραφε ως Νόρμαν Μπιν (Normal Bean) αλλά οι εκδότες του δε συμπάθησαν το χιούμορ του: έκαναν το Νόρμαλ Νόρμαν.

Το δεύτερο βιβλίο του, Ο παράνομος του Τορν απορρίφθηκε. Το τρίτο, έφερε τον τίτλο Ο Ταρζάν των πιθήκων. Κυκλοφόρησε το 1912 και απέφερε στο δημιουργό του άμεσα 800 δολάρια, και βραχυπρόθεσμα έναν ευπώλητο ήρωα, δόξα, φήμη και μια άνετη ζωή. Οι μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες ξεκινούν το 1914. Το 1916 γυρίζεται η πρώτη ταινία του βασιλιά της ζούγκλας. Ο Μπάροουζ κυκλοφορεί τρεις νουβέλες το χρόνο με ήρωα τον Ταρζάν. Όλες γίνονται μπέστ σέλερ.

Κλασικός και εικονογραφημένος
Τα χρήματα ρέουν. Το 1928, μέτοικος πια στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια, ιδρύει το δικό του εκδοτικό οίκο την Edgar Rice Burroughs, Inc. Burroughs Tarzan Enterprises. Το 1934 ιδρύει την Burroughs Tarzan Pictures. Η μικρή κοινότητα της Καλιφόρνιας στην οποία έφτιαξε επιτέλους το ράντσο του, αποφάσισε, το 1928, να υιοθετήσει το όνομα Ταρζάνα.

Όταν το 1940 έγινε ορατό ότι οι ΗΠΑ θα υποχρεώνονταν να μπουν στον πόλεμο, εγκατέλειψε την Ταρζάνα για τη Χαβάη. Με την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, σε ηλικία 66 ετών, άρχισε να εργάζεται ως πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας Λος Άντζελες Τάιμς όχι από ανάγκη, προφανώς. Με το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε κοντά στην Ταρζάνα, όπου ζούσαν τα παιδιά του και όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του.

Ταρζανιές...
Η πρώτη ταινία Ταρζάν, του 1918, ήταν βωβή.

Η κραυγή του Ταρζάν, εμφανίζεται μαζί με τον Τζόνι Βαισμίλερ, το 1932, στην πρώτη ομιλούσα ταινία Ταρζάν που γυρίζει η MGM.

Ο ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Βαϊσμίλερ, πρωταγωνίστησε σε 12 ταινίες Ταρζάν.

Το πρώτο βιβλίο του Μπάροουζ με ήρωα τον Ταρζάν, ο Ταρζάν των Πιθήκων είχε πουλήσει περισσότερα από εικοσιπέντε εκατομμύρια αντίτυπα στο τέλος του 20ου αιώνα.

Ταρ Ζαν σημαίνει λευκό δέρμα στη γλώσσα των γοριλών.

Ο τίτλος του Ταρζάν ήταν Λόρδος (Τζον) Κλέιτον του Γκρέιστοκ.

Η γνωστότερη φράση του ήρωα παραμένει το Me Tarzan, You Jane προς την αμερικανίδα αγαπημένη του.

Ο Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό, λόγω του τρόπου με τον οποιο παρουσιάζει τους εγχρώμους στα βιβλία του.

Ο Έλλην ανταγωνιστής του Ταρζάν ήταν ο Γκαούρ Ταρζάν, δημιούργημα του Νίκου Ρούτσου. Σύντροφοί του στις περιπέτειες ο Ποκοπίκο και η Χουχού. Στη θέση της Τζέιν η μελαμψή και άρα πολιτικώς ορθή Ταταμπού.
"Ούτε ένα τενεκούδι πετρέλαιο"
Και μπορεί πολύ σωστά να καταγγέλλουμε τους ακραίους της Τουρκίας, μπορεί να δίνεται η ευκαιρία σε λογής...
13.12.2018, 11:18
Τα μυστικά του Σταύρου
To Prespes or not to Prespes, that is the question...
12.12.2018, 11:02
Ο όχλος και το λιντσάρισμα είναι απειλή για όλους
Υπεύθυνοι για τον λιντσάρισμα του 19χρονου, δεν είναι μόνο οι αυτόκλητοι τιμωροί- συγκρατούμενοι του, αλλά...
11.12.2018, 17:30
Τουρκία: Μπρος γκρεμός και πίσω Ευρώπη
Δυστυχώς για την Τουρκία, η Ρωσία, ακόμα κι αν ήθελε πραγματικά, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να...
11.12.2018, 16:00
Στοματικός καρκίνος: Μια «υποτιμημένη» αλλά ισχυρή απειλή
Tο κάπνισμα, το αλκοόλ και η λοίμωξη από ογκογόνα στελέχη του ιού HPV είναι οι κύριοι αιτιολογικοί...
10.12.2018, 14:51
Ο κίτρινος πυρετός της Δημοκρατίας
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως η αύξηση της τιμής των καυσίμων, προκάλεσε μια...
06.12.2018, 07:43
Επίλυση του προβλήματος του Κοσσόβου: Μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους
Η πρόσφατη αποτυχία του Κοσσόβου να αποτελέσει μέλος της Interpol, δυναμίτισε τις ήδη τεταμένες σχέσεις με...
04.12.2018, 15:01
Ερυθροπλακία: Ο «κόκκινος συναγερμός» του στοματικού καρκίνου
Η ερυθροπλακία του στόματος εμφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα 50-70 ετών ως μία ερυθρή περιοχή με μαλακή...
03.12.2018, 11:46
Συνωμοσία ή γκάφα;
Η αίσθηση ότι υπάρχουν καλές πρακτικές που επιβραβεύονται μπορεί να αποτελέσει κίνητρο όχι μόνο για να μην...
29.11.2018, 18:00
Λευκοπλακία στόματος: Αθώα ή ένοχη;
Ο καρκίνος του στόματος συνιστά τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου παγκοσμίως
26.11.2018, 12:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.