ΑΠΟΨΕΙΣ


Η ευκαιρία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας

Και βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα κομβικό σημείο όπου χωρίς υπερβολές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ελλάδα.Την Ελλάδα της Ανάπτυξης

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Απ την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα παρατηρούμε αρκετούς σταθμούς στην ιστορία της χώρας για να μπει στο πραγματικό ευρωπαϊκό τρένο οι οποίοι επί του πρακτέου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων χαρακτηρίστηκαν αποτυχημένοι.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις το ιδεολογικό χάσμα της χώρας ήταν τέτοιο όπου κάθε βήμα προς την Ευρώπη tο διαδέχονταν μια κατρακύλα προς τον Βαλκανικό μας Αέρα.

Ο Τσώρτσιλ σε μια απ τις μνημειώδες ατάκες είπε ότι τα Βαλκάνια αναπαράγουν περισσότερη ιστορία από αυτή που μπορούν να καταναλώσουν.  

Όπως στις περισσότερες των περιπτώσεων είχε δίκιο. 

Ξεκινώντας απ 1979 η Είσοδος της Ελλάδας στην Ευρώπη επί του μεγάλου Εθνάρχη ήταν ομολογουμένως ένα Βήμα για να βγούμε απ το σκοτάδι. 

Το βήμα αυτό διαδέχθηκαν βαρύγδουπες ατάκες περι γκαρσονιών της Ευρώπης όπου χτυπώντας το κοινό αίσθημα μας ρίξανε σε χρόνια  αμφιβόλου αισθητικής και ποιότητας δημόσιας εικόνας.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια μας να μπούμε στον Ευρωπαϊκό χάρτη η ρητορική Μητσοτάκη την τριετία του 1990, η οποία δικαιώθηκε πανηγυρικά 30 χρόνια μετά, έβρισκε αντίπαλο το βαθύ κράτος το οποίο πλέον έτρωγε απ το μέλλον της χώρας παράγωντας μηδενικές υπηρεσίες. 

Η Τετραετία της εισόδου στο Ευρώ ήταν απλά μια απόδειξη ότι είχαμε πλάσει έναν ΒαλκανοΑμερικάνικο τρόπο ζωής αλλά με κομμουνιστικού τύπου οικονομία. 
Όλο αυτό το περίεργα υβριδικό οικονομικό μοντέλο είχε πλέον πορεία προς τα βράχια.

Ακολούθησαν η πενταετία Καραμανλή η οποία συνοψίζεται στην δήλωση «Η Ελλάδα διοικείται από Νταβατζήδες» αλλά και η θητεία Παπανδρέου όπου με δύο λέξεις « Λεφτά Υπάρχουν» σηματοδοτούσε ότι πλέον ο ελληνικός λαός ζούσε τον δικό του ΜΥΘΟ.

Μετέπειτα η βαθειά κρίση απέδειξε ότι είχαμε δει και τα προηγούμενα. Όλοι λέγανε για αλλαγή αλλά κανείς δεν ήθελε επί της ουσίας να αλλάξει απ το παλιό σύστημα του κάθομαι και πλουτίζω χωρίς να παράγω, κοινώς με δανεικά.   

Όταν δε τα νούμερα γινόντουσαν θετικά μετά κόπων του λαού, όταν άλλαζε κάτι το οποίο πολλοί το θεωρούσαν αυτονόητο γιατί δεν γινότανε τόσα χρόνια, τότε ο Λαός πάλι επέλεγε πάλι να ζήσει ένα άλλο ΜΥΘΟ. 

Τον Μύθο της Αριστεράς όπου με παλαιάς κοπής ρητορική ξύπνησε το ένστικτο του πεινασμένου Έλληνα για χρήμα και πλιάτσικο. 

Και βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα κομβικό σημείο όπου χωρίς υπερβολές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ελλάδα.Την Ελλάδα της Ανάπτυξης.

Μια Ελλάδα για όλους , χωρίς διχόνοιες και ιδεοληψίες, εργαζόμενοι όλοι από κοινού για την βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων απ τον Έβρο έως το Καστελόριζο.Ίσως είναι η μοναδική φορά που ακούμε τόσο έντονα ρητορική με λύσεις , ρητορική για το αυτονόητο και ανάπτυξη του δημοσίου με πρότυπα ιδιωτικών εταιρειών . 

Ίσως είναι η μοναδική φορά που κάποιος μιλάει για όλους του Έλληνες και δεν διαχωρίζει Αριστερούς , Δεξιούς , Κεντρώους όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. 

Πρώτη φορά στην Ελλάδα το ταμπού της ανάπτυξης με ιδιωτική πρωτοβουλία μπαίνει πρώτο στην ατζέντα και το κράτος γίνεται ρυθμιστής και όχι νταβατζής. 
Μία Ελλάδα που οφείλει να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και τους διεθνής κανόνες εναρμονισμένη με την αισθητική της Ιστορίας της.

Ίσως είναι και αυτή η τελευταία μας ευκαιρία να γίνουμε αυτό που προσπαθούσαμε τόσα χρόνια. Ένα Γνήσιο Ευρωπαϊκό κράτος σαν αυτά που μνημονεύουμε κατά καιρούς.

Ένα μένει σε όλα τα παραπάνω.

Ου γαρ το ειπείν καλώς καλόν, αλλά τω ειπόντι  δράσας τα ειρημένα, Ισοκράτης, 436-338 π.Χ.

O Βασίλης Κωστόπουλος είναι Marketing Director / Entrepreneur
Δυναμική εκκίνηση, παραμένει όμως το κομματικό κράτος - φέουδο
Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με ταχείς ρυθμούς και προφανή στόχο να κλείσει αρκετά δύσκολα θέματα...
02.09.2019, 16:18
Αμαζόνιος: Η περιβαλλοντική ρητορική είναι εύκολη και ανέξοδη
Οι πολιτικές και οι καθοριστικές αλλαγές που απαιτούνται στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής θα αποδείξουν...
28.08.2019, 16:15
Πραγματικός ή υπάκουος υπουργός;
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε αναφερθεί στο πώς έφτασε να αποδεχθεί την πρόταση...
05.08.2019, 08:56
«Επιτελικό κράτος» - Τι αλλάζει στην πράξη!
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θέτει ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη...
02.08.2019, 14:24
AirBnB και fake news
Η συζήτηση για το Airbnb ξεκίνησε για τα καλά. Μόνο που είναι εξ αρχής προβληματική. Για δύο λόγους.
31.07.2019, 13:13
Επαναστατικός φιλελευθερισμός
Μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατία βασιλεύει και ότι οι συνήθεις διοικητικές διαδικασίες...
25.07.2019, 10:08
Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος τον απεχθάνεται είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους πολλοί τον...
23.07.2019, 14:07
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.