ΑΠΟΨΕΙΣ


Το κοινωνικό πρόσωπο της ΝΔ δεν έχει αγκυλώσεις και προκαταλήψεις

Ένας πολιτισμός κρίνεται από την φροντίδα που επιδεικνύει στους πλέον αδύναμους, στους αναξιοπαθούντες, σε όσους έχουν περισσότερο ανάγκη, και ακολούθως για το πλέγμα προστασίας στον σύνολο των πολιτών.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ένας πολιτισμός κρίνεται από την φροντίδα που επιδεικνύει στους πλέον αδύναμους, στους αναξιοπαθούντες, σε όσους έχουν περισσότερο ανάγκη, και ακολούθως για το πλέγμα προστασίας στον σύνολο των πολιτών.

Γι αυτό και το κοινωνικό κράτος είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του δυτικού πολιτισμού

Στην καθ´ ημάς αριστερή διακυβέρνηση οι έννοιες αυτές είναι σε σύγχυση. Γιατί άλλο το δίχτυ προστασίας προς τους αναξιοπαθούντες και άλλο π.χ. τα επιδόματα σε ανθρώπους που απασχολούνται στην παραοικονομία, άρα ενώ έχουν εισοδήματα τα αποκρύπτουν, δεν προσφέρουν στο κοινό ταμείο και επιπλέον το απομυζούν στερώντας πόρους είτε από τους ανθρώπους του μόχθου, είτε από συμπολίτες τους που έχουν πράγματι ανάγκη. Είναι δε αυτό το τελευταίο, η επιδοματική πολιτική που διαπρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της υπερφορολόγησης, με στόχο όχι βέβαια την διατήρηση του κοινωνικού κράτους αλλά την συντήρηση της εκλογικής του πελατείας.

Ακόμη, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κοινωνική υπηρεσία, νοούμενη ως υπηρεσία που παρέχεται στον πολίτη με ευθύνη και εν τέλει κόστος του κράτους, και στον φορέα που προσφέρει την υπηρεσία αυτή. Είναι δε απορίας άξιο εάν οι αριστεροί δεν αντιλαμβάνονται την διαφορά ή σκοπίμως την αγνοούν προκειμένου να διαστρεβλώσουν το πρόγραμμα και τις θέσεις της ΝΔ. Είναι δεδομένο στην επιστήμη ότι τα δημόσια αγαθά δεν προσφέρονται μόνο από το κράτος, αλλά μπορούν να αποτελούν τμήμα του δημοσίου με την λειτουργική του έννοια, εξ´ου και αναπτύχθηκε η έννοια της τριτενέργειας των ατομικών δικαιωμάτων. Εντάσεται αυτό στην προσπάθεια πάντα του δυτικού πολιτισμού, και όχι των σοσιαλιστικών παραδείσων, να επιλύσουν την αντίφαση που προκύπτει ανάμεσα στον σκοπό και στην πρακτική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού: αφενός το κράτος έχει την τελική ευθύνη των κοινωνικών υπηρεσιών, αφετέρου αποδεικνύεται αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό όταν δεν είναι διεφθαρμένο.

Το πλέγμα κοινωνικής προστασίας της ΝΔ

Φυσικά ορισμένες παροχές θα δίνονται αδιαμεσολάβητα από τον δημόσιο τομέα, και γι ´αυτό το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει ένα πλέγμα προτάσεων για την στήριξη των νέων οικογενειών, την στήριξη των αδύναμων πολιτών, ακόμη και την στήριξη των επιχειρήσεων με γνώμονα πάντα την στήριξη των εργαζομένων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αυτό το πλέγμα προστασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει: χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί -που αφορά και την

αντιμετώπιση του δημογραφικού-, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού, επέκταση των ολοήμερων σχολείων, επαναφορά των πολυτεκνικών επιδομάτων στα προ των μειώσεων του 2018 επίπεδα. Επίσης προβλέπεται κοστολογημένα αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 800.000 συμπολίτες και ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το κοινωνικό κράτος δεν εξαντλείται στα επιδόματα

Δεν μπορεί όμως η κοινωνωνική πολιτική του κράτους να εξαντλείται σε επιδόματα. Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει καινοτόμες για την Ελλάδα, αλλά δοκιμασμένες στο εξωτερικό, προτάσεις για την παροχή κοινωνικών υπηρεσίων Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα από την συνεργασία του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα. Στόχος δεν είναι όπως κακόβουλα λένε οι αντίπαλοι η εκποίηση του δημοσίου, αλλά η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα σε έναν βέλτιστο συνδυασμό για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών με το χαμηλότερο κόστος που εν τέλει επιστρέφει σαν όφελος ξανά στον πολίτη. Αλλά πώς να περιμένει κανείς από εκείνους που ανακάλυψαν δάσος και αρχαία στο Ελληνικό για να εμποδίσουν την επένδυση, να αντιληφθούν τις σύγχρονες μορφές σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το κορυφαίο παράδειγμα είναι το ασφαλιστικό. Όλες οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι θα καταρρεύσει μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες ή θα αντλεί όλο και περισσότερους πόρους από την οικονομία και θα επιβαρύνει το εισόδημα των νεότερων για να συντηρεί υποβαθμισμένες συντάξεις των ηλικιωμένων. Η είσοδος του ιδιωτικού τομέα, με όρους και διασφαλίσεις, μακροπρόθεσμα δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη.

Εξίσου κορυφαία είναι και η προαγωγή της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς μέσω εταιρικών σχημάτων που συνδυάζουν την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη με τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς.

Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τα δύο κόμματα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανακάλυψε πρόσφατα το “Παντοκαφενείο” στο Παλαιό Φάληρο, όταν ο Αντώνης Σαμαράς οργάνωνε συνάντηση της Μέρκελ με Έλληνες εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων το 2014 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για την απόδοση εταιρικών μεριδίων νεοφυών επιχειρήσεων στους εργαζομένους, τόσο ως επιπλέον κίνητρο για συμμετοχή στην διαχείριση, όσο και σαν ενίσχυση του εισοδήματος.

Εν κατακλείδι μία ελεύθερη οικονομία που αξιοποιεί τις δυνατότητες της αγοράς, αλλά συνάμα ενσωματώνει τους πολίτες σαν συμμέτοχους στην παραγωγική διαδικασία και παράλληλα φροντίζει τους πλέον αδύναμους είναι ιδεολογικές αρχές που πρώτοι εμείς στη ΝΔ έχουμε αναδείξει.

Η Βάσω Κόλλια είναι Υπ.Βουλευτής Ανατ. Αττικής ΝΔ
Δυναμική εκκίνηση, παραμένει όμως το κομματικό κράτος - φέουδο
Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με ταχείς ρυθμούς και προφανή στόχο να κλείσει αρκετά δύσκολα θέματα...
02.09.2019, 16:18
Αμαζόνιος: Η περιβαλλοντική ρητορική είναι εύκολη και ανέξοδη
Οι πολιτικές και οι καθοριστικές αλλαγές που απαιτούνται στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής θα αποδείξουν...
28.08.2019, 16:15
Πραγματικός ή υπάκουος υπουργός;
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε αναφερθεί στο πώς έφτασε να αποδεχθεί την πρόταση...
05.08.2019, 08:56
«Επιτελικό κράτος» - Τι αλλάζει στην πράξη!
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θέτει ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη...
02.08.2019, 14:24
AirBnB και fake news
Η συζήτηση για το Airbnb ξεκίνησε για τα καλά. Μόνο που είναι εξ αρχής προβληματική. Για δύο λόγους.
31.07.2019, 13:13
Επαναστατικός φιλελευθερισμός
Μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατία βασιλεύει και ότι οι συνήθεις διοικητικές διαδικασίες...
25.07.2019, 10:08
Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος τον απεχθάνεται είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους πολλοί τον...
23.07.2019, 14:07
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.