ΑΠΟΨΕΙΣ


Απο τα σπορ πρωταθλητισμού στα σπορ υγείας. Μια νέα στρατηγική αθλητισμού

Η κυβερνητική στρατηγική στον αθλητισμό, αν υπήρξε ποτέ τέτοια, έχει μείνει στην εποχή των Ολυμπιακών του 2004, με οικονομικά κρίσης.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Φοβάμαι ότι ανάμεσα στις αρετές του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνεται η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Την στιγμή που το  όνομα σου μπαίνει στον κατάλογο των υποψηφίων των εκλογών δεν αρχίζεις να μιλάς σε γλώσσες και γίνεσαι εξπέρ στα θέματα του εθνικού χρέους και την ιχθυοκαλλιέργεια. Ομολογώ ότι αυτά που ήξερα πριν από την υποψηφιότητα μου στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας ξέρω, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα θέματα του αθλητισμού. Και με αυτό εννοώ την στρατηγική που μπορεί να έχει η κυβέρνηση στον αθλητισμό της χώρας. Η οποία αυτή την στιγμή είναι ανύπαρκτη.

Η κυβερνητική στρατηγική στον αθλητισμό, αν υπήρξε ποτέ τέτοια,  έχει μείνει στην εποχή των Ολυμπιακών του 2004, με οικονομικά  κρίσης. Ο υφυπουργός μοιράζει λεφτά στις ομοσπονδίες Αθλητισμού, αλλά λιγότερα, εξυγιαίνει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για να πάρει την σχετική προβολή και με τους συνεργάτες του εκπονεί το απαραίτητο νομοσχέδιο περί αθλητισμού, το οποίο θα λύσει όλα τα προβλήματα, Μέχρι να έρθει ο διάδοχος του και να κάνει τον δικό του νόμο που θα λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος του προηγουμένου. Οσο ριζοσπαστικό όμως και να ακούγεται το υφυπουργείο Αθλητισμού έχει άλλη αποστολή. Να χαράσσει την στρατηγική στον αθλητισμό. Μια στρατηγική προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες που τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά.

Μέχρι και την δεκαετία του ’90 αθλητισμός σήμαινε πρωταθλητισμός. Στο υψηλό ολυμπιακό επίπεδο σήμαινε επιδόσεις και μετάλλια που αποτελούσαν στοιχεία υπεροχής στην μάχη του καπιταλισμού και του κομουνισμού.  Παράδειγμα οι δύο Γερμανίες. To 1988 στην Σεούλ η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατακτούσε 40 μετάλλια ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας 102. Είκοσι χρόνια αργότερα στο Λονδίνο η Ενωμένη Γερμανία κατακτούσε 44 μετάλλια.  Οι Γερμανοί δεν εγκατέλειψαν τον πρωταθλητισμό αλλά στρατηγικά στράφηκαν στον μαζικό αθλητισμό, πιστεύοντας ότι ένας λαός που αθλείται ανεξαρτήτως ταλέντου και ηλικίας έχει καλύτερη φυσική και ψυχική υγεία και επιβαρύνει λιγότερο το κρατικό σύστημα υγείας.  

Η Ομοσπονδιακή Γερμανία παρέχει στους αθλητικές εγκαταστάσεις επιπέδου ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός ο υψηλός αθλητισμός χρηματοδοτεί όμως τις ομοσπονδίες όταν κρίνει ότι εξαντλήσει τις προσπάθειες τους να βρουν οι ίδιες χρήματα.

Μια ανάλυση για την γερμανική στρατηγική στον μαζικό αθλητισμό υπάρχει στο European Sports Management Quarterly στην μελέτη της Svenja Feiler που αναλύει την οικονομική στρατηγική της Γερμανίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ενώ η χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών συλλόγων είναι επαρκής, η αντίστοιχη των «σπορ υγείας» είναι προβληματική, παρά το ότι τα σπορ υγείας, όπως το περπάτημα, οι βόλτες με το ποδήλατο και άλλα εύκολα σπορ πόλης έχουν κερδίσει την προτίμηση του κοινού τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος είναι ότι το κράτος έχει μάθει να συνδιαλλάσσεται με οργανωμένους φορείς έχοντας πρόβλημα να αντιληφθεί τι συμβαίνει στα σπορ υγείας τον αθλητισμό βάσης. Πιστεύω ότι μια ήπια προσέγγιση, που  το κράτος θα δημιουργεί χώρους άσκησης και θα τους διατηρεί σε καλή κατάσταση είναι αρκετή. Παράδειγμα.

Οταν κατασκευαζόταν η Αττική Οδός οι δημότες της περιοχής των Βριλησσίων είχαν αντιδράσει, στο σκεπτικό ότι η Αττική Οδός θα χώριζε στα δύο την περιοχή. Η κατασκευάστρια εταιρία κάλυψε ένα τμήμα 600 μέτρων. Στο οποίο αργότερα προστέθηκαν τσιμεντένιες ζαρντινιέρες με δέντρα, ένας κεντρικός ασφαλτοστρωμένος διάδρομος, κάποια όργανα γυμναστικής και ένας χώρος για σκύλους. Αυτό το τμήμα των 600 μέτρων αποτέλεσε τον μοχλό που άλλαξε τον χαρακτήρα της περιοχής. Εκτός του ότι είναι γεμάτο χειμώνα καλοκαίρι από περιπατητές κάθε ηλικίας, έφερε κόσμο κοντά στο γήπεδο στίβου που βρίσκεται στο πλάι, το οποίο παραμένει ανοιχτό για να αθλούνται οι δημότες. Σε συνδυασμό με το πλέγμα των ποδηλατοδρόμων ποδηλατοδρόμους κάνει τα Βριλήσσια πιθανόν τον πιο αθλητικό δήμο της Αθήνας.  

Εάν κάτι συμπτωματικό μπορεί να αλλάξει την εικόνα ενός δήμου το υφυπουργείο αθλητισμού μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή και άλλων. Από το απλό επίπεδο, όπως η δημιουργία μονοπατιών περίπατου και ποδηλάτου μέχρι το πιο σύνθετο όπως η μετατροπή του Πάρκου Τρίτση σε αθλητικό κέντρο  Αγίου Κοσμά των Δυτικών Προαστείων της Αθήνας. Ηπίας χρήσης και με πολύ λιγότερο τσιμέντο από τον αυθεντικό Αγιο Κοσμά, που είχε σχεδιαστεί με τις αρχιτεκτονικές ευαισθησίες της δεκαετίας του ’50.

Φτάνει να σταματήσει να ακούγεται η καταραμένη φράση «Καλά είναι αυτά. Αλλά στην Ελλάδα δεν γίνονται». Γίνονται και παραγίνονται. Φτάνει να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα τα πιστέψει και το πολιτικό σθένος στην πρώτη πίεση να μην αναζητήσει την ασφάλεια των παλιών, δοκιμασμένων αλλά παρωχημένων μοντέλων. 

Ο Αντώνης Πανούτσος είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ Αθηνών, στον Δυτικό Τομέα
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14
Η ευκαιρία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας
Και βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα κομβικό σημείο όπου χωρίς υπερβολές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια...
05.07.2019, 16:27
Το Κίνημα Αλλαγής για το αύριο
Ένα από τα τεράστια προβλήματα είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων. Από το 2011 και μετά, για πρώτη...
03.07.2019, 18:14
Αναζητώντας την τιμή της Γκαϊνέ
Το καλό είναι ότι ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να υποστεί ανελέητη κριτική για ένα στραβοπάτημά του, σε βάθος...
03.07.2019, 13:34
Που θα κριθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Τρία είναι τα ‘’κλειδιά’’ για την απόκτηση αυτοδυναμίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά, η...
02.07.2019, 11:38
Κοινωνική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις φυλακές
Πλέον καταργήθηκαν τα ισόβια ως μοναδική δυνατότητα επιβολής ποινής σε περιπτώσεις ακόμη και στην...
01.07.2019, 15:37

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.