ΑΠΟΨΕΙΣ


Ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα!

Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας τον κ. Γιώργο Καμίνη

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας τον κ. Γιώργο Καμίνη.

1.Δεν υπάρχει ζήτημα δικαιώματος. Εθιμικά είναι δική της αρμοδιότητα η σύνθεση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Αλλά βέβαια είναι εξ ίσου δικαίωμα του κ. Βενιζέλου να αρνηθεί ή να αποχωρήσει από το κόμμα, όπως είναι και δικαίωμα όλων να κρίνουν πολιτικά τις αποφάσεις τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και της κ. Γεννηματά.

2.Όταν αρνήθηκε να βάλει τον κ. Βενιζέλο στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου η κ. Γεννηματά γνώριζε πολύ καλά ότι τον σπρώχνει στην έξοδο. Κατά συνέπεια αυτό κρίνεται, ότι δηλαδή επέλεξε τον κ. Καμίνη γνωρίζοντας ότι ταυτόχρονα διώχνει τον κ. Βενιζέλο. Το ότι του πρότεινε να κατέβει με σταυρό είναι προσχηματικό για να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από τις πολιτικές συνέπειες της κίνησής της.

3.Σύμφωνα με την επίσημη εξήγηση που δόθηκε, η απόφαση της να τοποθετήσει τον κ. Καμίνη είχε πολιτικό συμβολισμό, προφανώς να υποστηρίξει την προσπάθεια διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ. Η ανακοίνωση ωστόσο αποκρύπτει τον πολιτικό συμβολισμό της απομάκρυνσης του κ. Βενιζέλου. Δηλαδή την ρήξη με το παρελθόν των «σαμαροβενιζέλων» και την απομάκρυνση του πιο αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού αντιπάλου του κ. Τσίπρα, γεγονός που εκ των πραγμάτων διευκολύνει την σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εκλαμβάνεται ως τέτοιο. 

4.Στο σκεπτικό της απόφασης προβάλλεται μια αυθαίρετη αριθμητική σύμφωνα με την οποία όσοι, λόγω της απομάκρυνσης Βενιζέλου, θα εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ για να ψηφίσουν Μητσοτάκη,  ήταν έτσι κι αλλιώς χαμένοι και πάντως θα αντισταθμιστούν από όσους δυσαρεστημένους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφιζαν ΚΙΝΑΛ λόγω της παρουσίας του κ. Βενιζέλου. Αλλά βέβαια αυτή η αριθμητική ενισχύει την εκτίμηση ότι το πολιτικό σκεπτικό ήταν η προσέγγιση οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και η ρήξη με το εκσυγχρονιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ το οποίο κρίνεται από την ηγεσία πολύ δεξιό. Με αυτή την έννοια η απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου δεν ήταν απλώς μια προσωπική υπόθεση, η απομάκρυνση ενός δεινόσαυρου του κόμματος, αλλά ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα, η εξουδετέρωση εκείνης της πτέρυγας που αμφισβητεί συνολικά την πολιτική της κ. Γεννηματά. 

5.Η απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου κάνει πλέον εξαιρετικά αμφίβολο το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη μετά τις εκλογές αν η ΝΔ δεν έχει την αυτοδυναμία. Έτσι ο φόβος της πολιτικής αστάθειας είναι ένας πρόσθετος παράγοντας στην αριθμητική της απόφασης ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός

6.Η ενέργεια  της κ. Γεννηματά δεν μπορεί να μην ιδωθεί σε συνάρτηση και με άλλες κινήσεις της στο εσωτερικό του κόμματος με την προώθηση μόνο όσων μπαίνουν στην αυλή της και την απομόνωση των εσωκομματικών της αντιπάλων. Είναι ενδεικτικό πως, με οργανωτικά μέτρα, κατάφερε στην Κεντρική Επιτροπή να υπάρχει μόνο ένα μέλος προσκείμενο στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές, στον δεύτερο γύρο, ψηφίστηκε από το 43% των μελών του ΚΙΝΑΛ.

7.Προφανώς ο κ. Καμίνης δεν είχε καμιά υποχρέωση έναντι του κ. Βενιζέλου να αρνηθεί να μπει στο ψηφοδέλτιο. Είναι φυσικά παράδοξο λίγες ημέρες μετά την αποτυχία του να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο να αποδέχεται μια θέση που εξασφαλίζει την είσοδο του στη Βουλή. Αλήθεια πότε του υποσχέθηκε την πρώτη θέση η κ. Γεννηματά; Πριν ή μετά τις ευρωεκλογές; Εκείνο για το οποίο  πάντως μπορεί να ασκηθεί κριτική στον κ. Καμίνη, αλλά και στα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ, είναι το με πόση ευκολία αποδέχθηκαν την μονοφωνία της ηγεσίας. Ενδεικτικό είναι ότι όλοι διαφώνησαν με την θέση της κ. Γεννηματά στο μακεδονικό, την αποδέχθηκαν ωστόσο χωρίς να γίνει η παραμικρή συζήτηση στο κόμμα. Αντί της ανανέωσης το ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να γίνει νεκροταφείο ιδεών.

Απο τα σπορ πρωταθλητισμού στα σπορ υγείας. Μια νέα στρατηγική αθλητισμού
Η κυβερνητική στρατηγική στον αθλητισμό, αν υπήρξε ποτέ τέτοια, έχει μείνει στην εποχή των Ολυμπιακών του...
18.06.2019, 18:49
Social Media και Εκλογές: 7 μαθήματα
Ίσως να ήταν ωφέλιμο, στη μικρή ανάπαυλα που διανύουμε να καταγράψουμε μερικά χρήσιμα μαθήματα για τα μέσα...
14.06.2019, 11:15
Σε όποιο γήπεδο αγωνιζόμαστε, ιδανικά και αξίες μας κάνουν νικητές
Ενωμένοι στον αγώνα για την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και σε αυτό κάλεσμα που δεν εξαιρεί και δεν...
11.06.2019, 12:02
Γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε νίκη αποστομωτική στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γεγονός...
04.06.2019, 19:31
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τους πολλούς αλλά με τους ποινικούς
Μια σειρά από εγκληματίες περιμένουν με αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει έως την πτώση της κυβέρνησης τις αλλαγές...
04.06.2019, 17:19
Ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα!
Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας...
02.06.2019, 18:42
Να έχουμε και μια γυναίκα ομιλήτρια... να «ομορφύνει η εικόνα»!
Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν για τα μικρά ποσοστά των γυναικών στην πολιτική (βλ. Ευρωπαϊκής Στατιστικής...
31.05.2019, 10:57
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η λήθη των ψηφοφόρων
Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε, ως ένα μωσαϊκό διαφορετικών αριστερών απόψεων...
30.05.2019, 22:14
Φταίει η επικοινωνία;
Η καμπάνια του Συριζα ήταν καλή με την εξαίρεση αυτή. Αλλά δε μπορούσε να προσφέρει πολλά πράγματα. Μετά από...
30.05.2019, 12:01
Το Κίνημα Αλλαγής μπροστά στις εθνικές εκλογές
Η αξία στην πολιτική ορίζεται από την συνέπεια, την ηθική και την αισθητική που διέπει τον λόγο κάθε...
29.05.2019, 19:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.