ΑΠΟΨΕΙΣ


Η επόμενη (γαλάζια) colotoumba

Από τα λεφτά υπάρχουν, στα Ζάππεια και φυσικά στο σκίσιμο των μνημονίων, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, με κόστος στην αξιοπιστία τους.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Στην διάρκεια της κρίσης όλα τα κόμματα, άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο, έκαναν το καθένα την δική του κωλοτούμπα. Από τα λεφτά υπάρχουν, στα Ζάππεια και φυσικά στο σκίσιμο των μνημονίων, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, με κόστος στην αξιοπιστία τους. Από τον κανόνα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γλιτώσει ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή την φορά ωστόσο δεν θα αφορά την οικονομία αλλά την εξωτερική πολιτική και την συμφωνία των Πρεσπών.

Για καλή τύχη, δική του και της χώρας, έχει αποφύγει να πει ότι θα αρνηθεί να αναγνωρίσει την συμφωνία. Κάτι τέτοιο όλοι γνωρίζουν ότι θα ήταν καταστροφικό. Θα επέτρεπε στην Βόρεια Μακεδονία να μην τηρήσει τους όρους της χωρίς επιπτώσεις, όντας ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και με την Ελλάδα απομονωμένη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τη Νέα Δημοκρατία φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο. Αν μια συμφωνία «ξεπουλά» την Μακεδονία πώς αποδέχεσαι να την εφαρμόσεις; Στον παροξυσμό που έχει επικρατήσει, πολλοί οπαδοί της θα είναι δεκτικοί σε ένα τέτοιο αίτημα που ασφαλώς θα προπαγανδίζουν τα κόμματα της ακροδεξιάς. Αλλά αυτό είναι ένα ρίσκο που ο αρχηγός της ΝΔ το ήξερε από την αρχή.

Λίγο πιο δύσκολο θα είναι το ζήτημα της «αναγνώρισης» εθνότητας. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι αυτό προκύπτει από την συμφωνία; Γιατί αν ναι, τότε τι θα απαντήσει αν πει το ίδιο μια επόμενη, εθνικιστική κυβέρνηση στα Σκόπια; Θα αναγνωρίσει ως Έλληνας πρωθυπουργός ότι έχουν δίκιο ή θα υποστηρίξει την σημερινή θέση της Ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναγνώρισε ρητά και η κυβέρνηση Ζάεφ; Ευτυχώς η αναγνώριση ή μη «εθνότητας» σε μια γειτονική χώρα δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα στις διεθνείς σχέσεις κι έτσι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ελπίζει ότι το θέμα απλώς θα φύγει από την επικαιρότητα. Φυσικά αυτό προϋποθέτει και μια κάποια αυτοσυγκράτηση από βουλευτές του που έχουν ανέβει στα κάγκελα. Διότι κινδυνεύει άλλα να υποστηρίζει στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό.

Το πραγματικά κρίσιμο ζήτημα ωστόσο είναι οι σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρώπη και η διαδικασία ένταξης. Ο κ. Μητσοτάκης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλάει για αξιοποίηση του δικαιώματος βέτο. Και αυτό φυσικά είναι γενικό και ασαφές. Βέτο σε τι και για ποιο λόγο; Ο κίνδυνος ωστόσο είναι μια τέτοια λογική να υπονομεύσει την πολιτική της χώρας στα Βαλκάνια.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια γνωρίζουν ότι έχουμε μπει σε μια επικίνδυνη περίοδο με δύο βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι η αποδοχή του ενδεχομένου αλλαγής των συνόρων με στόχο να επέλθει εθνική ομογενοποίηση. Η συζήτηση αφορά κατ αρχήν την Σερβία και το Κόσσοβο ώστε να ενωθούν οι εκατέρωθεν μειονότητες με την «μητέρα πατρίδα» αλλά εκ των πραγμάτων αφορά και την Βοσνία Ερζεγοβίνη. Και βέβαια όταν ανοίξει αυτός ο δρόμος κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει. Έχει προφανώς σημασία ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ, αν και όχι η Γερμανία, είναι θετικοί σε μια τέτοια προοπτική υιοθετώντας την ακριβώς αντίθετη πολιτική από αυτήν που οδήγησε στην συμφωνία του Ντέιτον. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η όλο και πιο συχνή αναφορά στο ενδεχόμενο πολεμικών συγκρούσεων καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ανταγωνισμός εξοπλισμών με πρωταγωνιστή την Σερβία.

Ακόμα και αν τελικά τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιηθεί, είναι φανερό ότι για την Ελλάδα ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης στα Βόρεια σύνορα όπως φυσικά και οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων, είναι το τελευταίο που θέλει. Ιδίως σε μια περίοδο έντασης με την Τουρκία. Και η μόνη στρατηγική επιλογή που έχεις μπροστά της είναι η σύσφιξη των σχέσεων όλων των γειτονικών χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί βέβαια, αν θεωρούμε τις ενταξιακές διαδικασίες ικανό αποτρεπτικό μέσο για τις σχέσεις με την Τουρκία, τότε αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Βόρειας Μακεδονίας περιλαμβανομένης. Χώρες που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη την Ευρώπη για την οικονομική τους ανάπτυξη αλλά και για την ασφάλεια τους. Θα είναι αστείο να μπούμε και πάλι μόνοι μας στο περιθώριο των εξελίξεων επειδή, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην ονομασία προέλευσης των κρασιών.
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14
Η ευκαιρία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας
Και βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα κομβικό σημείο όπου χωρίς υπερβολές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια...
05.07.2019, 16:27
Το Κίνημα Αλλαγής για το αύριο
Ένα από τα τεράστια προβλήματα είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων. Από το 2011 και μετά, για πρώτη...
03.07.2019, 18:14
Αναζητώντας την τιμή της Γκαϊνέ
Το καλό είναι ότι ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να υποστεί ανελέητη κριτική για ένα στραβοπάτημά του, σε βάθος...
03.07.2019, 13:34
Που θα κριθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Τρία είναι τα ‘’κλειδιά’’ για την απόκτηση αυτοδυναμίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά, η...
02.07.2019, 11:38
Κοινωνική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις φυλακές
Πλέον καταργήθηκαν τα ισόβια ως μοναδική δυνατότητα επιβολής ποινής σε περιπτώσεις ακόμη και στην...
01.07.2019, 15:37
Κι αν δεν απαντήσει το 100;
Δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας, αλλά για πραγματικό γεγονός. Συνέβη το πρωί της περασμένης Δευτέρας για...
01.07.2019, 12:46
Το κοινωνικό πρόσωπο της ΝΔ δεν έχει αγκυλώσεις και προκαταλήψεις
Ένας πολιτισμός κρίνεται από την φροντίδα που επιδεικνύει στους πλέον αδύναμους, στους...
29.06.2019, 10:57

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.