ΑΠΟΨΕΙΣ


Η επόμενη (γαλάζια) colotoumba

Από τα λεφτά υπάρχουν, στα Ζάππεια και φυσικά στο σκίσιμο των μνημονίων, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, με κόστος στην αξιοπιστία τους.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Στην διάρκεια της κρίσης όλα τα κόμματα, άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο, έκαναν το καθένα την δική του κωλοτούμπα. Από τα λεφτά υπάρχουν, στα Ζάππεια και φυσικά στο σκίσιμο των μνημονίων, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, με κόστος στην αξιοπιστία τους. Από τον κανόνα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γλιτώσει ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή την φορά ωστόσο δεν θα αφορά την οικονομία αλλά την εξωτερική πολιτική και την συμφωνία των Πρεσπών.

Για καλή τύχη, δική του και της χώρας, έχει αποφύγει να πει ότι θα αρνηθεί να αναγνωρίσει την συμφωνία. Κάτι τέτοιο όλοι γνωρίζουν ότι θα ήταν καταστροφικό. Θα επέτρεπε στην Βόρεια Μακεδονία να μην τηρήσει τους όρους της χωρίς επιπτώσεις, όντας ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και με την Ελλάδα απομονωμένη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τη Νέα Δημοκρατία φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο. Αν μια συμφωνία «ξεπουλά» την Μακεδονία πώς αποδέχεσαι να την εφαρμόσεις; Στον παροξυσμό που έχει επικρατήσει, πολλοί οπαδοί της θα είναι δεκτικοί σε ένα τέτοιο αίτημα που ασφαλώς θα προπαγανδίζουν τα κόμματα της ακροδεξιάς. Αλλά αυτό είναι ένα ρίσκο που ο αρχηγός της ΝΔ το ήξερε από την αρχή.

Λίγο πιο δύσκολο θα είναι το ζήτημα της «αναγνώρισης» εθνότητας. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι αυτό προκύπτει από την συμφωνία; Γιατί αν ναι, τότε τι θα απαντήσει αν πει το ίδιο μια επόμενη, εθνικιστική κυβέρνηση στα Σκόπια; Θα αναγνωρίσει ως Έλληνας πρωθυπουργός ότι έχουν δίκιο ή θα υποστηρίξει την σημερινή θέση της Ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναγνώρισε ρητά και η κυβέρνηση Ζάεφ; Ευτυχώς η αναγνώριση ή μη «εθνότητας» σε μια γειτονική χώρα δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα στις διεθνείς σχέσεις κι έτσι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ελπίζει ότι το θέμα απλώς θα φύγει από την επικαιρότητα. Φυσικά αυτό προϋποθέτει και μια κάποια αυτοσυγκράτηση από βουλευτές του που έχουν ανέβει στα κάγκελα. Διότι κινδυνεύει άλλα να υποστηρίζει στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό.

Το πραγματικά κρίσιμο ζήτημα ωστόσο είναι οι σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρώπη και η διαδικασία ένταξης. Ο κ. Μητσοτάκης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλάει για αξιοποίηση του δικαιώματος βέτο. Και αυτό φυσικά είναι γενικό και ασαφές. Βέτο σε τι και για ποιο λόγο; Ο κίνδυνος ωστόσο είναι μια τέτοια λογική να υπονομεύσει την πολιτική της χώρας στα Βαλκάνια.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια γνωρίζουν ότι έχουμε μπει σε μια επικίνδυνη περίοδο με δύο βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι η αποδοχή του ενδεχομένου αλλαγής των συνόρων με στόχο να επέλθει εθνική ομογενοποίηση. Η συζήτηση αφορά κατ αρχήν την Σερβία και το Κόσσοβο ώστε να ενωθούν οι εκατέρωθεν μειονότητες με την «μητέρα πατρίδα» αλλά εκ των πραγμάτων αφορά και την Βοσνία Ερζεγοβίνη. Και βέβαια όταν ανοίξει αυτός ο δρόμος κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει. Έχει προφανώς σημασία ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ, αν και όχι η Γερμανία, είναι θετικοί σε μια τέτοια προοπτική υιοθετώντας την ακριβώς αντίθετη πολιτική από αυτήν που οδήγησε στην συμφωνία του Ντέιτον. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η όλο και πιο συχνή αναφορά στο ενδεχόμενο πολεμικών συγκρούσεων καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ανταγωνισμός εξοπλισμών με πρωταγωνιστή την Σερβία.

Ακόμα και αν τελικά τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιηθεί, είναι φανερό ότι για την Ελλάδα ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης στα Βόρεια σύνορα όπως φυσικά και οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων, είναι το τελευταίο που θέλει. Ιδίως σε μια περίοδο έντασης με την Τουρκία. Και η μόνη στρατηγική επιλογή που έχεις μπροστά της είναι η σύσφιξη των σχέσεων όλων των γειτονικών χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί βέβαια, αν θεωρούμε τις ενταξιακές διαδικασίες ικανό αποτρεπτικό μέσο για τις σχέσεις με την Τουρκία, τότε αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Βόρειας Μακεδονίας περιλαμβανομένης. Χώρες που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη την Ευρώπη για την οικονομική τους ανάπτυξη αλλά και για την ασφάλεια τους. Θα είναι αστείο να μπούμε και πάλι μόνοι μας στο περιθώριο των εξελίξεων επειδή, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην ονομασία προέλευσης των κρασιών.
Η μάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων είναι μια δίκαιη μάχη
Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας συμβολίζει την εναντίωση απέναντι στη...
18.05.2019, 16:44
Μια παροχούλα είναι λίγη, πολύ λίγη
Η λογική(;) “κι οι προηγούμενοι τα κάνανε” είναι απύθμενα γελοία. Θα μπορούσε ποτέ κάποιος να πει σε μια...
18.05.2019, 12:29
Ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Στουρνάρας ή η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση ασφαλώς προσδοκά ότι το 2ο εξάμηνο θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικό λόγω τουρισμού και πληρωμής του...
17.05.2019, 11:05
Φονεύοντας την λογική με...καλοσύνη
Για την ιστορία επιφυλάξεις για τα εμβόλια έχει εκφράσει ο Ρόμπερτ Κένεντι, ανιψιός του προέδρου, ο οποίος...
15.05.2019, 11:40
Θα δώσουμε στην ανοησία την ευκαιρία της;
Ας παλέψουμε για να βελτιώσουμε την Ευρώπη . Αλλά ας εκτιμήσουμε και όσα έχουμε πετύχει! Θα ταράξουν τα...
14.05.2019, 18:03
Η αριστερή θαλαμηγός έχει γονείς
Ένας πρωθυπουργός που δεν φορά γραβάτα για να μην τον φάει το «σύστημα», δεν έχει όμως κανένα πρόβλημα να...
08.05.2019, 11:31
Η πορεία του Ελληνισμού της Τουρκίας μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης
Με αφορμή την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή της Ανατολικής...
07.05.2019, 13:51
Σε δημοσιογραφική έρευνα και πενθούντες δεν απαντάς με αφορισμούς
Η δημοσιογραφική έρευνα και ειδικά όταν αυτή είναι αδιάσειστη και βασίζεται σε ντοκουμέντα και πειστήρια που...
03.05.2019, 13:42
Σταθερή σοσιαλιστική πορεία και γυναίκες έδωσαν τη νίκη στον Πέδρο Σάντσες
Ο Ισπανός σοσιαλιστής Πεδρο Σαντσες από πολύ νωρίς διεμήνυσε ότι είναι απρόσκοπτα συνδεδεμένος με το...
02.05.2019, 12:33
Η επόμενη (γαλάζια) colotoumba
Από τα λεφτά υπάρχουν, στα Ζάππεια και φυσικά στο σκίσιμο των μνημονίων, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί...
02.05.2019, 07:30

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.