ΑΠΟΨΕΙΣ


Η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη εγγύηση για μια δημοκρατικότερη Ευρώπη

Μετά το δυναμικό ομολογουμένως Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 30 και 31 Μαρτίου διαπιστώνεται μια σημαντική στροφή του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη δημοκρατική παράταξη

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Μετά το δυναμικό ομολογουμένως Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 30 και 31 Μαρτίου διαπιστώνεται μια σημαντική στροφή του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη δημοκρατική παράταξη.

Και αυτό δεν επιτεύχθηκε  λόγω της πανηγυρικής επετειακής συνάντησης  για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Α. Παπανδρέου αλλά κυρίως λόγω της αθρόας  προσέλευσης ανθρώπων όλων των ηλικιών, οι οποίοι όχι μόνο παρακολούθησαν τις ομιλίες των στελεχών του κινήματος Αλλαγής, αλλά συμμετείχαν ενεργά στις διεργασίες και συνδιαμόρφωσαν τις θέσεις και το Πρόγραμμα. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή αποτέλεσε η ομιλία του Τίμερμανς υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κομισιον, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα επανόδου στις βασικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας προσαρμοσμένες στις σύγχρονες προσδοκίες και απαιτήσεις της κοινωνίας. 

Η οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μεσω του Τιμερμανς οριοθέτησαν τις προοδευτικές πολιτικές για το Κοινό μας Ευρωπαϊκό Μέλλον απέναντι στη συντήρηση και τον ευρωσκεπτικισμό. Ήταν μια εμπεριστατωμένη ομιλία για την Ευρώπη και την Ελλάδα καθώς και για την ευθύνη όλων μας απέναντι στους “ψευτοπροοδευτικούς”  τυχοδιώκτες αλλά και στις ακραίες φωνές. Το πάθημα έγινε μάθημα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία “ανασκουμπώνεται” για να αποτρέψει την ενίσχυση των ακροδεξιών και των λαϊκιστών κατά συνέπεια και τον ακρωτηριασμό ή την κατάρρευσης της Ένωσης. 

Όμως καθοριστικές είναι οι μέρες οι οποίες ακολουθούν το συνέδριο. Και αυτό γιατί σε κάθε γειτονιά που βρισκόμαστε, σε κάθε συνάντησή μας αρχίζει μια δημιουργική συζήτηση των παρευρισκομένων για το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, για τις θέσεις του, για την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο διακυβέρνησης, για τη “θετική εμμονή” στην ανανέωση με υγιείς όρους και τη δημιουργική σύνθεση του παλιού και νέου. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο, τα τελευταία χρόνια, για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη.

Έχει φτάσει επομένως, η ώρα της αποκάλυψης της πολιτικής της συντηρητικής δεξιάς της ΝΔ αλλά και της λαϊκιστικής δεξιάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  πίσω από το προσωπείο του δήθεν “φιλελεύθερου προοδευτικού” ή του δήθεν “αριστερού”. Και αφού “έκαψαν” μια για πάντα έννοιες όπως η ελπίδα, η αξιοπρέπεια, η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη φαίνεται πλέον ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για την οικοδόμηση μιας νέας σοσιαλδημοκρατίας. Μιας σοσιαλδημοκρατίας βασισμένης στα θετικά της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ όπως το ΕΣΥ στην Υγεία, το Οικογενειακό Δίκαιο, την Ισότητα των φύλων, στην κατωτάτη σύνταξη, στις εργασιακές συνθήκες κλπ, τα οποία επαναξιολογούνται -υπό άλλο πρίσμα- και όχι ως αυτονόητα αλλά ως ζητούμενα στην περίοδο της κρίσης.

Η δημοκρατική παράταξη, τα προοδευτικά κινήματα και η κοινωνία των πολιτών υπό την “ομπρέλα” του Κινήματος Αλλαγής προωθούν την  ατζέντα μιας σύγχρονης ανθρωποκεντρικής διακυβέρνησης.

Οι προκλήσεις κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται, εντός και εκτός των ευρωπαϊκών μας συνόρων. Χρειαζόμαστε μια ενιαία στρατηγική στην ΕΕ, με στόχο τον περιορισμό των ανισοτήτων, την ισόρροπη ανάπτυξη και την ισομερή κατανομή των ωφελειών της ενοποίησης για όλους και όλες. 

Είναι αποδεδειγμένο ότι χρειάζονται αρκετά βήματα ακόμη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την επίτευξη της ισόρροπης οικονομικής και της πολιτικό-κοινωνικής ένωσης. Απαραίτητο όμως σε αυτή τη διαδικασία είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα καθώς και η κατάρριψη της  γραφειοκρατικής αντίληψης για το ρόλο της ΕΕ. 

Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν -όσο και αν ακούγεται τετριμμένο- την πιο καθοριστική αναμέτρηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία σε συνθήκες λιτότητας, ανεργίας, προσφυγικής κρίσης, επιβάρυνσης του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το επερχόμενο «τραυματικό» Brexit.

Η συνεργασία και η αλληλεγγύη γύρω από ισχυρούς ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι προαπαιτούμενο. Αυτό θα πρέπει να είναι το ισχυρό μήνυμα, το οποίο θα στείλουμε μαζικά και δυναμικά ως σοσιαλδημοκρατία, στην ηγεσία της Ένωσης, στους ευρωβουλευτές, στους πολίτες για μια δημοκρατικότερη και συμμετοχικότερη Ευρώπη για τους πολλούς και όχι για τις ελίτ. 

H Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο / Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος / Υποψήφια Βουλευτής Α' Αθηνών ΚΙΝΑΛ 
Γαβράς: Μια ταινία χωρίς τον δράκο
Στις πολιτικές απόψεις του Κώστα Γαβρά ομολογώ δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη, παρά τις καλές προθέσεις του.
18.04.2019, 08:53
Διώχνουμε το ΔΝΤ! Ή μήπως όχι?
Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε πως η Ελλάδα ξεπληρώνει τα δάνεια του ΔΝΤ και ξεμπλέκει οριστικά από αυτό.
17.04.2019, 17:06
Εμπίπτει στα καθήκοντα του υπουργού να αφαιρεί ζωές;
Το ωραίο είναι ότι ενώ φωνάζουν για το Νόμο περί ευθύνης υπουργών η ίδια εισαγγελία έχει στείλει σωρεία...
12.04.2019, 11:06
Ένα (παρολίγον) πραξικόπημα;
Είναι χαρακτηριστικό των αυταρχικών καθεστώτων να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του κράτους για τον εκφοβισμό...
11.04.2019, 08:00
Ποιος κυβερνά αυτά τα Εξάρχεια;
Το “άβατο” του γαλατικού χωριού που λέμε Εξάρχεια είναι πλέον θεσμός. Κρατικός, παρακρατικός, υπερκρατικός...
09.04.2019, 11:12
Το ΝΑΤΟ και οι επιδιώξεις του στα Βαλκάνια
Το ερώτημα, λοιπόν που προκύπτει είναι αν τελικά το ΝΑΤΟ καταφέρει να υλοποιήσει το όραμά του, που είναι η...
08.04.2019, 10:58
Η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη εγγύηση για μια δημοκρατικότερη Ευρώπη
Μετά το δυναμικό ομολογουμένως Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 30 και 31 Μαρτίου διαπιστώνεται μια σημαντική...
04.04.2019, 13:30
Εκτός από fake news υπάρχει και fact-checking για ψεύτες πολιτικούς
Σίγουρα θα μπορούσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητες αρχές με την λειτουργία...
03.04.2019, 18:43
Η ολιγαρκής αφθονία του ΚΙΝΑΛ
Η επίσημη γραμμή διατυπώθηκε με απόλυτο τρόπο από την κ. Γεννηματά. Θα μπούμε σε διάλογο μόνο αν είμαστε...
02.04.2019, 18:37
Πολιτική στη διαπασών
Μια και είπαμε ότι βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας όμως, να μην ξεχάσουμε και τις Πρέσπες, όπου σύσσωμη η...
28.03.2019, 07:57

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.