ΑΠΟΨΕΙΣ


Η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη εγγύηση για μια δημοκρατικότερη Ευρώπη

Μετά το δυναμικό ομολογουμένως Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 30 και 31 Μαρτίου διαπιστώνεται μια σημαντική στροφή του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη δημοκρατική παράταξη

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Μετά το δυναμικό ομολογουμένως Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 30 και 31 Μαρτίου διαπιστώνεται μια σημαντική στροφή του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη δημοκρατική παράταξη.

Και αυτό δεν επιτεύχθηκε  λόγω της πανηγυρικής επετειακής συνάντησης  για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Α. Παπανδρέου αλλά κυρίως λόγω της αθρόας  προσέλευσης ανθρώπων όλων των ηλικιών, οι οποίοι όχι μόνο παρακολούθησαν τις ομιλίες των στελεχών του κινήματος Αλλαγής, αλλά συμμετείχαν ενεργά στις διεργασίες και συνδιαμόρφωσαν τις θέσεις και το Πρόγραμμα. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή αποτέλεσε η ομιλία του Τίμερμανς υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κομισιον, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα επανόδου στις βασικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας προσαρμοσμένες στις σύγχρονες προσδοκίες και απαιτήσεις της κοινωνίας. 

Η οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μεσω του Τιμερμανς οριοθέτησαν τις προοδευτικές πολιτικές για το Κοινό μας Ευρωπαϊκό Μέλλον απέναντι στη συντήρηση και τον ευρωσκεπτικισμό. Ήταν μια εμπεριστατωμένη ομιλία για την Ευρώπη και την Ελλάδα καθώς και για την ευθύνη όλων μας απέναντι στους “ψευτοπροοδευτικούς”  τυχοδιώκτες αλλά και στις ακραίες φωνές. Το πάθημα έγινε μάθημα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία “ανασκουμπώνεται” για να αποτρέψει την ενίσχυση των ακροδεξιών και των λαϊκιστών κατά συνέπεια και τον ακρωτηριασμό ή την κατάρρευσης της Ένωσης. 

Όμως καθοριστικές είναι οι μέρες οι οποίες ακολουθούν το συνέδριο. Και αυτό γιατί σε κάθε γειτονιά που βρισκόμαστε, σε κάθε συνάντησή μας αρχίζει μια δημιουργική συζήτηση των παρευρισκομένων για το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, για τις θέσεις του, για την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο διακυβέρνησης, για τη “θετική εμμονή” στην ανανέωση με υγιείς όρους και τη δημιουργική σύνθεση του παλιού και νέου. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο, τα τελευταία χρόνια, για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη.

Έχει φτάσει επομένως, η ώρα της αποκάλυψης της πολιτικής της συντηρητικής δεξιάς της ΝΔ αλλά και της λαϊκιστικής δεξιάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  πίσω από το προσωπείο του δήθεν “φιλελεύθερου προοδευτικού” ή του δήθεν “αριστερού”. Και αφού “έκαψαν” μια για πάντα έννοιες όπως η ελπίδα, η αξιοπρέπεια, η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη φαίνεται πλέον ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για την οικοδόμηση μιας νέας σοσιαλδημοκρατίας. Μιας σοσιαλδημοκρατίας βασισμένης στα θετικά της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ όπως το ΕΣΥ στην Υγεία, το Οικογενειακό Δίκαιο, την Ισότητα των φύλων, στην κατωτάτη σύνταξη, στις εργασιακές συνθήκες κλπ, τα οποία επαναξιολογούνται -υπό άλλο πρίσμα- και όχι ως αυτονόητα αλλά ως ζητούμενα στην περίοδο της κρίσης.

Η δημοκρατική παράταξη, τα προοδευτικά κινήματα και η κοινωνία των πολιτών υπό την “ομπρέλα” του Κινήματος Αλλαγής προωθούν την  ατζέντα μιας σύγχρονης ανθρωποκεντρικής διακυβέρνησης.

Οι προκλήσεις κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται, εντός και εκτός των ευρωπαϊκών μας συνόρων. Χρειαζόμαστε μια ενιαία στρατηγική στην ΕΕ, με στόχο τον περιορισμό των ανισοτήτων, την ισόρροπη ανάπτυξη και την ισομερή κατανομή των ωφελειών της ενοποίησης για όλους και όλες. 

Είναι αποδεδειγμένο ότι χρειάζονται αρκετά βήματα ακόμη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την επίτευξη της ισόρροπης οικονομικής και της πολιτικό-κοινωνικής ένωσης. Απαραίτητο όμως σε αυτή τη διαδικασία είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα καθώς και η κατάρριψη της  γραφειοκρατικής αντίληψης για το ρόλο της ΕΕ. 

Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν -όσο και αν ακούγεται τετριμμένο- την πιο καθοριστική αναμέτρηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία σε συνθήκες λιτότητας, ανεργίας, προσφυγικής κρίσης, επιβάρυνσης του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το επερχόμενο «τραυματικό» Brexit.

Η συνεργασία και η αλληλεγγύη γύρω από ισχυρούς ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι προαπαιτούμενο. Αυτό θα πρέπει να είναι το ισχυρό μήνυμα, το οποίο θα στείλουμε μαζικά και δυναμικά ως σοσιαλδημοκρατία, στην ηγεσία της Ένωσης, στους ευρωβουλευτές, στους πολίτες για μια δημοκρατικότερη και συμμετοχικότερη Ευρώπη για τους πολλούς και όχι για τις ελίτ. 

H Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο / Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος / Υποψήφια Βουλευτής Α' Αθηνών ΚΙΝΑΛ 
Ο Γιάννης σπάει τα ταμπού
Ακόμα και ορισμένοι που ίσως χαμογελούσαν με το σύνθημα «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ» σήμερα...
26.06.2019, 17:04
Το μάθημα της Κύπρου στην Ελλάδα για την απονομή δικαιοσύνης
Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας.
24.06.2019, 18:39
Golden Visa: Η Ν.Δ εντόπισε τις στρεβλώσεις και αναμένει…εντολή
Το επιτελείο Μητσοτάκη, αφού ξεψάχνισε και αυτό τον τομέα πολιτικής αποφάσισε ήδη. Μηδενισμό του ΦΠΑ για ένα...
24.06.2019, 13:27
Χωρίς αυταπάτες, η ΔΕΗ καταρρέει
Τα ασημικά της ΔΕΗ που έλεγε παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πλέον αξία.Το χειρότερο ότι από την αντιδραση της...
21.06.2019, 11:07
Απο τα σπορ πρωταθλητισμού στα σπορ υγείας. Μια νέα στρατηγική αθλητισμού
Η κυβερνητική στρατηγική στον αθλητισμό, αν υπήρξε ποτέ τέτοια, έχει μείνει στην εποχή των Ολυμπιακών του...
18.06.2019, 18:49
Social Media και Εκλογές: 7 μαθήματα
Ίσως να ήταν ωφέλιμο, στη μικρή ανάπαυλα που διανύουμε να καταγράψουμε μερικά χρήσιμα μαθήματα για τα μέσα...
14.06.2019, 11:15
Σε όποιο γήπεδο αγωνιζόμαστε, ιδανικά και αξίες μας κάνουν νικητές
Ενωμένοι στον αγώνα για την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και σε αυτό κάλεσμα που δεν εξαιρεί και δεν...
11.06.2019, 12:02
Γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε νίκη αποστομωτική στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γεγονός...
04.06.2019, 19:31
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τους πολλούς αλλά με τους ποινικούς
Μια σειρά από εγκληματίες περιμένουν με αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει έως την πτώση της κυβέρνησης τις αλλαγές...
04.06.2019, 17:19
Ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα!
Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας...
02.06.2019, 18:42

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.