ΑΠΟΨΕΙΣ


Εκτός από fake news υπάρχει και fact-checking για ψεύτες πολιτικούς

Σίγουρα θα μπορούσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητες αρχές με την λειτουργία δημοσιογραφικών ομάδων που θα αναλάβουν έναν γρήγορο έλεγχο (fact-checking) των λεγόμενων των πολιτικών και θα επισημαίνουν άμεσα και δημόσια τα όποια ψέματα και ανακολουθίες τους, για το συμφέρον της κοινής γνώμης

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Σίγουρα, η μάστιγα των fake news, λειτουργεί εις βάρος του πολίτη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες πολιτικές και δημοσιογραφικές αρχές σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ (σε έντυπο και ηλεκτρονικό Tύπο), ώστε να ισχύσει -διεθνώς αν είναι δυνατόν- ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας που θα διασφαλίζει το  αγαθό της ενημέρωσης.

Όμως και λόγω του ότι βρισκόμαστε σε μακρά προεκλογική περίοδο, δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι βασικοί υπαίτιοι ψευδών ειδήσεων και λάγνων υποσχέσεων, όπως είναι κάποιοι πολιτικοί με τον λόγο τους και τα πεπραγμένα τους να κουνούν το δάκτυλο και να αποκρούουν την οποία δημοσιογραφική κριτική,  απλά πιπιλίζοντας τη λέξη fake news.

Είναι σημαντικό που η αντιπροσωπεία της Κομισιόν, προτάσσει το θέμα  της αντιμετώπισης των fake news στις επικείμενες ευρωεκλογές και προκάλεσε αίσθηση η καμπάνια της με τίτλο «Κόψε τα μούσια – δες το καθαρό πρόσωπο της αλήθειας», μήπως όμως θα πρέπει να υπάρξουν και αντίστοιχές πρωτοβουλίες ώστε να καταδεικνύονται έγκαιρα και σίγουρα πριν τις κάλπες οι λεκτικές ανακολουθίες και τα ψέματα των πολιτικών στις ομιλίες και στις εμφανίσεις τους ώστε, να μην εξαπατώνται οι πολίτες.        

Σίγουρα θα μπορούσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητες αρχές με την λειτουργία δημοσιογραφικών ομάδων που θα αναλάβουν έναν γρήγορο έλεγχο (fact-checking)  των λεγόμενων των πολιτικών και θα επισημαίνουν άμεσα και δημόσια τα όποια ψέματα και ανακολουθίες τους, για το συμφέρον της κοινής γνώμης.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω μια ανεξάρτητης αρχής η διοίκηση της οποίας θα διορίζεται κοινοβουλευτικά με ευρεία πλειοψηφία  ώστε να έχει  κύρος και αποδοχή. Δυστυχώς η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο, καθώς  δεν έχει καταφέρει ακόμα στη λαϊκή εκτίμηση να απογαλακτιστεί από τον  έλεγχο της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, ενώ τα ιδιωτικά μέσα και να το πράξουν, θα αμφισβητηθούν από του βαλλόμενους, ως υπηρέτες άλλων πολιτικών συμφερόντων.     

Πραγματικά θα ήθελα να δω τους πολιτικούς  και ειδικά  εδώ στην Ελλάδα, να το επιδιώκουν και να είναι «μπροστάρηδες» σε μια τέτοια πρωτοβουλία, αν πραγματικά ενδιαφέρονται να απαλείψουν τις «εποχές Μαυρογιαλούρου» και ξαναφέρουν τον πολίτη κοντά στην πολιτική.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015,  το ρεκόρ της αποχής ήταν ιστορικό καθώς κυμάνθηκε στο 43,4%, που σημαίνει ότι  πάνω από 4.000.000 πολίτες, έχουν απογοητευθεί και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Εκτός αν τελικά στους πολιτικούς αρέσει να εκλέγονται από μειοψηφίες και θέλουν  να έχουν αποκλειστικά το προνόμιο να κουνούν το δάκτυλο, στους εκπροσώπους του Τύπου που είναι υποχρεωμένοι να τους ελέγξουν.  

Όπως και οι δημοσιογράφοι, έτσι και οι πολιτικοί λογοδοτούν στον κόσμο. Όμως ο κόσμος θα πρέπει να ενημερώνεται σωστά  με την καταπολέμηση των fake-news, ώστε να μπορεί να επιλέξει με γνώση μέσω του fact-checking, ποιους θα επιλέξει να τον κυβερνήσουν, βάση των πολιτικών τους προγραμμάτων και σχεδιασμών. 

 Έτσι θα αναθερμανθεί η πολιτική και θα επιτευχθεί η συμμετοχή των πολλών.    
Ο Γιάννης σπάει τα ταμπού
Ακόμα και ορισμένοι που ίσως χαμογελούσαν με το σύνθημα «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ» σήμερα...
26.06.2019, 17:04
Το μάθημα της Κύπρου στην Ελλάδα για την απονομή δικαιοσύνης
Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας.
24.06.2019, 18:39
Golden Visa: Η Ν.Δ εντόπισε τις στρεβλώσεις και αναμένει…εντολή
Το επιτελείο Μητσοτάκη, αφού ξεψάχνισε και αυτό τον τομέα πολιτικής αποφάσισε ήδη. Μηδενισμό του ΦΠΑ για ένα...
24.06.2019, 13:27
Χωρίς αυταπάτες, η ΔΕΗ καταρρέει
Τα ασημικά της ΔΕΗ που έλεγε παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πλέον αξία.Το χειρότερο ότι από την αντιδραση της...
21.06.2019, 11:07
Απο τα σπορ πρωταθλητισμού στα σπορ υγείας. Μια νέα στρατηγική αθλητισμού
Η κυβερνητική στρατηγική στον αθλητισμό, αν υπήρξε ποτέ τέτοια, έχει μείνει στην εποχή των Ολυμπιακών του...
18.06.2019, 18:49
Social Media και Εκλογές: 7 μαθήματα
Ίσως να ήταν ωφέλιμο, στη μικρή ανάπαυλα που διανύουμε να καταγράψουμε μερικά χρήσιμα μαθήματα για τα μέσα...
14.06.2019, 11:15
Σε όποιο γήπεδο αγωνιζόμαστε, ιδανικά και αξίες μας κάνουν νικητές
Ενωμένοι στον αγώνα για την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και σε αυτό κάλεσμα που δεν εξαιρεί και δεν...
11.06.2019, 12:02
Γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε νίκη αποστομωτική στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γεγονός...
04.06.2019, 19:31
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τους πολλούς αλλά με τους ποινικούς
Μια σειρά από εγκληματίες περιμένουν με αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει έως την πτώση της κυβέρνησης τις αλλαγές...
04.06.2019, 17:19
Ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα!
Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας...
02.06.2019, 18:42

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.