ΑΠΟΨΕΙΣ


Εκτός από fake news υπάρχει και fact-checking για ψεύτες πολιτικούς

Σίγουρα θα μπορούσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητες αρχές με την λειτουργία δημοσιογραφικών ομάδων που θα αναλάβουν έναν γρήγορο έλεγχο (fact-checking) των λεγόμενων των πολιτικών και θα επισημαίνουν άμεσα και δημόσια τα όποια ψέματα και ανακολουθίες τους, για το συμφέρον της κοινής γνώμης

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Σίγουρα, η μάστιγα των fake news, λειτουργεί εις βάρος του πολίτη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες πολιτικές και δημοσιογραφικές αρχές σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ (σε έντυπο και ηλεκτρονικό Tύπο), ώστε να ισχύσει -διεθνώς αν είναι δυνατόν- ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας που θα διασφαλίζει το  αγαθό της ενημέρωσης.

Όμως και λόγω του ότι βρισκόμαστε σε μακρά προεκλογική περίοδο, δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι βασικοί υπαίτιοι ψευδών ειδήσεων και λάγνων υποσχέσεων, όπως είναι κάποιοι πολιτικοί με τον λόγο τους και τα πεπραγμένα τους να κουνούν το δάκτυλο και να αποκρούουν την οποία δημοσιογραφική κριτική,  απλά πιπιλίζοντας τη λέξη fake news.

Είναι σημαντικό που η αντιπροσωπεία της Κομισιόν, προτάσσει το θέμα  της αντιμετώπισης των fake news στις επικείμενες ευρωεκλογές και προκάλεσε αίσθηση η καμπάνια της με τίτλο «Κόψε τα μούσια – δες το καθαρό πρόσωπο της αλήθειας», μήπως όμως θα πρέπει να υπάρξουν και αντίστοιχές πρωτοβουλίες ώστε να καταδεικνύονται έγκαιρα και σίγουρα πριν τις κάλπες οι λεκτικές ανακολουθίες και τα ψέματα των πολιτικών στις ομιλίες και στις εμφανίσεις τους ώστε, να μην εξαπατώνται οι πολίτες.        

Σίγουρα θα μπορούσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητες αρχές με την λειτουργία δημοσιογραφικών ομάδων που θα αναλάβουν έναν γρήγορο έλεγχο (fact-checking)  των λεγόμενων των πολιτικών και θα επισημαίνουν άμεσα και δημόσια τα όποια ψέματα και ανακολουθίες τους, για το συμφέρον της κοινής γνώμης.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω μια ανεξάρτητης αρχής η διοίκηση της οποίας θα διορίζεται κοινοβουλευτικά με ευρεία πλειοψηφία  ώστε να έχει  κύρος και αποδοχή. Δυστυχώς η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο, καθώς  δεν έχει καταφέρει ακόμα στη λαϊκή εκτίμηση να απογαλακτιστεί από τον  έλεγχο της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, ενώ τα ιδιωτικά μέσα και να το πράξουν, θα αμφισβητηθούν από του βαλλόμενους, ως υπηρέτες άλλων πολιτικών συμφερόντων.     

Πραγματικά θα ήθελα να δω τους πολιτικούς  και ειδικά  εδώ στην Ελλάδα, να το επιδιώκουν και να είναι «μπροστάρηδες» σε μια τέτοια πρωτοβουλία, αν πραγματικά ενδιαφέρονται να απαλείψουν τις «εποχές Μαυρογιαλούρου» και ξαναφέρουν τον πολίτη κοντά στην πολιτική.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015,  το ρεκόρ της αποχής ήταν ιστορικό καθώς κυμάνθηκε στο 43,4%, που σημαίνει ότι  πάνω από 4.000.000 πολίτες, έχουν απογοητευθεί και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Εκτός αν τελικά στους πολιτικούς αρέσει να εκλέγονται από μειοψηφίες και θέλουν  να έχουν αποκλειστικά το προνόμιο να κουνούν το δάκτυλο, στους εκπροσώπους του Τύπου που είναι υποχρεωμένοι να τους ελέγξουν.  

Όπως και οι δημοσιογράφοι, έτσι και οι πολιτικοί λογοδοτούν στον κόσμο. Όμως ο κόσμος θα πρέπει να ενημερώνεται σωστά  με την καταπολέμηση των fake-news, ώστε να μπορεί να επιλέξει με γνώση μέσω του fact-checking, ποιους θα επιλέξει να τον κυβερνήσουν, βάση των πολιτικών τους προγραμμάτων και σχεδιασμών. 

 Έτσι θα αναθερμανθεί η πολιτική και θα επιτευχθεί η συμμετοχή των πολλών.    
Γαβράς: Μια ταινία χωρίς τον δράκο
Στις πολιτικές απόψεις του Κώστα Γαβρά ομολογώ δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη, παρά τις καλές προθέσεις του.
18.04.2019, 08:53
Διώχνουμε το ΔΝΤ! Ή μήπως όχι?
Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε πως η Ελλάδα ξεπληρώνει τα δάνεια του ΔΝΤ και ξεμπλέκει οριστικά από αυτό.
17.04.2019, 17:06
Εμπίπτει στα καθήκοντα του υπουργού να αφαιρεί ζωές;
Το ωραίο είναι ότι ενώ φωνάζουν για το Νόμο περί ευθύνης υπουργών η ίδια εισαγγελία έχει στείλει σωρεία...
12.04.2019, 11:06
Ένα (παρολίγον) πραξικόπημα;
Είναι χαρακτηριστικό των αυταρχικών καθεστώτων να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του κράτους για τον εκφοβισμό...
11.04.2019, 08:00
Ποιος κυβερνά αυτά τα Εξάρχεια;
Το “άβατο” του γαλατικού χωριού που λέμε Εξάρχεια είναι πλέον θεσμός. Κρατικός, παρακρατικός, υπερκρατικός...
09.04.2019, 11:12
Το ΝΑΤΟ και οι επιδιώξεις του στα Βαλκάνια
Το ερώτημα, λοιπόν που προκύπτει είναι αν τελικά το ΝΑΤΟ καταφέρει να υλοποιήσει το όραμά του, που είναι η...
08.04.2019, 10:58
Η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη εγγύηση για μια δημοκρατικότερη Ευρώπη
Μετά το δυναμικό ομολογουμένως Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 30 και 31 Μαρτίου διαπιστώνεται μια σημαντική...
04.04.2019, 13:30
Εκτός από fake news υπάρχει και fact-checking για ψεύτες πολιτικούς
Σίγουρα θα μπορούσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητες αρχές με την λειτουργία...
03.04.2019, 18:43
Η ολιγαρκής αφθονία του ΚΙΝΑΛ
Η επίσημη γραμμή διατυπώθηκε με απόλυτο τρόπο από την κ. Γεννηματά. Θα μπούμε σε διάλογο μόνο αν είμαστε...
02.04.2019, 18:37
Πολιτική στη διαπασών
Μια και είπαμε ότι βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας όμως, να μην ξεχάσουμε και τις Πρέσπες, όπου σύσσωμη η...
28.03.2019, 07:57

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.