ΑΠΟΨΕΙΣ


Πολιτική στη διαπασών

Μια και είπαμε ότι βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας όμως, να μην ξεχάσουμε και τις Πρέσπες, όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση διακινεί, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι αναγνωρίσαμε μακεδονικό έθνος

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Τελικά τι έγινε με το ελικόπτερο του πρωθυπουργού, το παρενόχλησαν ή δεν το παρενόχλησαν οι Τούρκοι; Μην παρεξηγηθώ, δεν αμφισβητώ τα γεγονότα, για την ερμηνεία τους αμφιβάλλω. Διότι η παρενόχληση έχει νόημα αν την παραδέχεται ο άλλος: μόνο έτσι καταγράφει την αμφισβήτησή του. Όταν την διαψεύδει οφείλεις να αναρωτηθείς αν έπραξες σωστά που την ανέβασες και μάλιστα στη διαπασών. Όπως έγραψε ο επί χρόνια ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη Άλκης Κούρκουλας, μήπως «βγάζουμε μόνοι τα ματάκια μας», μόνο και μόνο για να κάνει μια ηρωική διακήρυξη ο πρωθυπουργός μας; Όχι ότι χάλασε κανέναν, η ερμηνεία έτοιμη από καιρό, για κλιμάκωση από την Τουρκία, επιτέλους κάποιος να τραβήξει κόκκινες γραμμές, είχαμε θέμα μέρες που είναι. Άστε που βγήκε και εκείνη η φυλλάδα κι έκανε το Αγαθονήσι τουρκικό, ήρθε κι έδεσε. 

Και να ήταν η πρώτη φορά; Για πόσες εβδομάδες δεν είχαμε πρώτο θέμα τον εμβολισμό της Ελληνικής ακταιωρού στα Ίμια που όλοι όσοι είδαν προσεκτικά το σχετικό βίντεο καταλάβαιναν ότι ήταν τουρκική ατζαμοσύνη. Στήνουν σκηνικό πολέμου ήταν η πιο ήπια προσέγγιση, ως ότου κι αυτό το περιστατικό πέρασε στη λήθη, χωρίς άλλη συνέπεια. Για να μην πούμε για το τουρκικό ελικόπτερο πάνω από την Ρω που κανείς δεν είδε, δέχθηκε τα πυρά μας όμως κι έδωσε τροφή για μύριες όσες πολεμικές αναλύσεις. 

Μια και είπαμε ότι βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας όμως, να μην ξεχάσουμε και τις Πρέσπες, όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση διακινεί, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι αναγνωρίσαμε μακεδονικό έθνος. Η οποία αντιπολίτευση αύριο ως κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη, για παράδειγμα, με άλλη κυβέρνηση στα Σκόπια η οποία θα ισχυριστεί ότι αναγνωρίσατε, όπως μόνοι σας ομολογείτε, μακεδονικό έθνος. Τι θα πει τότε; Ότι κάτι τέτοιο ρητά εξαιρείται -όπως πράγματι εξαιρείται- από την ίδια την συμφωνία και την συνακόλουθη ρηματική διακοίνωση; Πριν ανησυχήσετε πάντως να πούμε ότι δεν υπάρχει κάποια νομική διαδικασία αναγνώρισης εθνοτήτων, οπότε τρικυμία σε ποτήρι. Για να μην  πούμε για τα κρασιά και τον νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή τους στην Κίνα, αν αναφέρονται ως μακεδονικά. Ιδού οι επιπτώσεις της συμφωνίας ανέκραξε η ΝΔ, μόνο που ο σχετικός νόμος είναι από το 2010! Πράγμα που σημαίνει δηλαδή ότι πληρώνουμε την μη ύπαρξη συμφωνίας για τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων τα Σκόπια να αναγνωρίζονται και κυρίως να κατοχυρώνουν διεθνώς το όνομα. Γι αυτό χρειαζόμασταν την συμφωνία. 

Όχι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Σχετικά μικρά σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών, πολύ μεγαλύτερα και πολύ σοβαρότερα με την Τουρκία και την προσπάθεια της να αναθεωρήσει το καθεστώς στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Δεν αντιμετωπίζονται όμως με το να δημιουργούμε διαρκώς συνθήκες υπαρξιακής κρίσης, την ίδια στιγμή μάλιστα που επίσημα, η πολιτική όλων των κομμάτων είναι ο διάλογος, η εκτόνωση της έντασης και η λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρόκειται για επικοινωνιακή σχιζοφρένεια την οποία αν και όταν δημιουργηθούν συνθήκες επίλυσης των προβλημάτων κινδυνεύουμε να την πληρώσουμε πολύ ακριβά.
Γαβράς: Μια ταινία χωρίς τον δράκο
Στις πολιτικές απόψεις του Κώστα Γαβρά ομολογώ δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη, παρά τις καλές προθέσεις του.
18.04.2019, 08:53
Διώχνουμε το ΔΝΤ! Ή μήπως όχι?
Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε πως η Ελλάδα ξεπληρώνει τα δάνεια του ΔΝΤ και ξεμπλέκει οριστικά από αυτό.
17.04.2019, 17:06
Εμπίπτει στα καθήκοντα του υπουργού να αφαιρεί ζωές;
Το ωραίο είναι ότι ενώ φωνάζουν για το Νόμο περί ευθύνης υπουργών η ίδια εισαγγελία έχει στείλει σωρεία...
12.04.2019, 11:06
Ένα (παρολίγον) πραξικόπημα;
Είναι χαρακτηριστικό των αυταρχικών καθεστώτων να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του κράτους για τον εκφοβισμό...
11.04.2019, 08:00
Ποιος κυβερνά αυτά τα Εξάρχεια;
Το “άβατο” του γαλατικού χωριού που λέμε Εξάρχεια είναι πλέον θεσμός. Κρατικός, παρακρατικός, υπερκρατικός...
09.04.2019, 11:12
Το ΝΑΤΟ και οι επιδιώξεις του στα Βαλκάνια
Το ερώτημα, λοιπόν που προκύπτει είναι αν τελικά το ΝΑΤΟ καταφέρει να υλοποιήσει το όραμά του, που είναι η...
08.04.2019, 10:58
Η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη εγγύηση για μια δημοκρατικότερη Ευρώπη
Μετά το δυναμικό ομολογουμένως Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 30 και 31 Μαρτίου διαπιστώνεται μια σημαντική...
04.04.2019, 13:30
Εκτός από fake news υπάρχει και fact-checking για ψεύτες πολιτικούς
Σίγουρα θα μπορούσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητες αρχές με την λειτουργία...
03.04.2019, 18:43
Η ολιγαρκής αφθονία του ΚΙΝΑΛ
Η επίσημη γραμμή διατυπώθηκε με απόλυτο τρόπο από την κ. Γεννηματά. Θα μπούμε σε διάλογο μόνο αν είμαστε...
02.04.2019, 18:37
Πολιτική στη διαπασών
Μια και είπαμε ότι βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας όμως, να μην ξεχάσουμε και τις Πρέσπες, όπου σύσσωμη η...
28.03.2019, 07:57

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.