ΑΠΟΨΕΙΣ


Το αίμα ξεραίνεται γρήγορα

Ένας λαός βλέπετε έχει πεπερασμένη αντοχή για το πόση «ιστορία» μπορεί να καταναλώσει, μετά από δεκαετίες εμφύλιων σκοτωμών. Η ειρήνη πολύ συχνά στηρίζεται στη λήθη.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Η Έντνα Λονγκλ, μια διάσημη στη χώρα της Ιρλανδή κριτικός λογοτεχνίας, έγραψε ότι την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να τιμήσουμε την ιστορία μας, θα πρέπει «να φτιάξουμε ένα μνημείο για την αμνησία και μετά να ξεχάσουμε που το βάλαμε».

Ένας λαός βλέπετε έχει πεπερασμένη αντοχή για το πόση «ιστορία» μπορεί να καταναλώσει, μετά από δεκαετίες εμφύλιων σκοτωμών. Η ειρήνη πολύ συχνά στηρίζεται στη λήθη.

Θα είναι σίγουρα ένα από τα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας στην προσπάθεια υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών όταν, για παράδειγμα, θα μπουν κάτω από το μικροσκόπιο τα βιβλία της ιστορίας.

Ήδη το «Ουράνιο Τόξο» έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας να υπάρξει μια συγγνώμη από το Ελληνικό κράτος για τα «εγκλήματα εναντίον του μακεδονικού λαού» εδώ και 120 χρόνια!

Εννοεί φυσικά σε βάρος των Σλαβομακεδόνων. Ας μη μας προκαλεί έκπληξη. Η θυματοποίηση, η επίκληση πραγματικών ή φανταστικών εγκλημάτων και οι θυσίες, είναι κλασικά χαρακτηριστικά κάθε εθνικισμού.

Άλλωστε και σ’ εμάς μπορεί η επίσημη εορτή να είναι η ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, όταν μιλάμε όμως για Μακεδονικό αγώνα τον ηρωικό θάνατο του Παύλο Μελά θυμόμαστε και τα εγκλήματα των κομιτατζήδων. Ποιος γνωρίζει τα ονόματα των στρατηγών στους Βαλκανικούς πολέμους;

Τι θα γίνει με αυτά τα ζητήματα; Θα αναλάβουν άραγε οι ιστορικοί να χωρίσουν τον μύθο από την πραγματικότητα, την συλλογική μνήμη από την ιστορία; Πόσο εύκολο είναι και πολύ περισσότερο πόσο είναι εφικτό να υπάρξει μια «αντικειμενική» αποτίμηση των γεγονότων;

Για τις αναγκαίες αλλαγές ή για την ματαιότητα μιας τέτοιας προσπάθειας θα αποφασίσουν ειδικότεροι ημών.

Αυτά ωστόσο αφορούν τα βιβλία.

Η πραγματικότητα είναι άλλο πράγμα. Και σε ότι αφορά την Ελλάδα αυτό που ονομάζεται συλλογική μνήμη, η ιστορία πασπαλισμένη με τους μύθους και τις επιλεκτικές στρεβλώσεις της δηλαδή, υπήρξε μάλλον καλοήθης τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί κάθε χρόνο να παρελαύνουν οι απόγονοι των μακεδονομάχων με τις χαρακτηριστικές στολές, κανείς στα σοβαρά όμως δεν θεωρούσε ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι υποδηλώνουν επεκτατικές βλέψεις ή ότι είναι κάτι παραπάνω από εκδηλώσεις τιμής για το παρελθόν.

Όσοι κατεβαίνουν άλλωστε στα συλλαλητήρια μπορούν με την ίδια ευκολία να περάσουν τα σύνορα για να βάλουν φτηνή βενζίνη ή να υποδεχθούν τουρίστες από τα Σκόπια.

Με αυτή την έννοια, έστω και με κάποιες εξαιρέσεις, είναι θετικό ότι και η συζήτηση στην Βουλή, παρά την οξύτητα και τις αλληλοκατηγορίες, κινήθηκε σε πολιτικά πλαίσια.

Στην αναγνώριση δηλαδή από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, της ανάγκης ενός συμβιβασμού. Τελείως διαφορετικό φυσικά ήταν το κλίμα από τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων, υπενθυμίζοντας μας ότι το αληθινό πρόβλημα είναι το εσωτερικό.

Το ίδιο ισχύει και σε ότι αφορά τον Ζάεφ. Μπορεί να χρησιμοποιεί και να μας ενοχλεί, τους όρους Μακεδονία και μακεδονικός λαός. Είναι φανερό όμως ότι κοιτάζει μπροστά, θεωρεί ότι ο συμβιβασμός με την Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Άλλοι εθνικισμοί είναι το πρόβλημά του κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι στα Σκόπια.

Έχει υποστηριχθεί ότι η Ελλάδα πέρα από το όνομα, δεν έχει κάποια άμεσα και χειροπιαστά οφέλη από την συμφωνία.

Την ώρα όμως που στα υπόλοιπα Βαλκάνια κάποιοι μιλάνε ακόμα και για αλλαγές συνόρων, το τρίγωνο Ελλάδα Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς ξεχνιούνται οι παλιές έχθρες και επιτυγχάνεται η σταθερότητα.

Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος.

Όσο για την ιστορία, ότι κι αν γράψουν τα σχολικά βιβλία, θα έχουμε πάντα τις διαφορές μας. Σιγά σιγά όμως οι τραυματικές της πλευρές, αυτές που προκαλούν το μίσος, μπορεί να ελπίζουμε ότι θα ξεχαστούν.

Όταν ο στρατηγός Ντε Γκολ αποφάσισε να αλλάξει ξαφνικά την πολιτική της χώρας του στην Αλγερία, ένας σύμβουλος του λέγεται ότι αντέδρασε: «και το αίμα που χύθηκε», του είπε. «Το αίμα ξεραίνεται γρήγορα» του απάντησε με ρεαλισμό στα όρια του κυνισμού ο Ντε Γκολ. Η Ευρώπη το έχει αποδείξει επανειλημμένα, είναι η σειρά και των Βαλκανίων.
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14
Η ευκαιρία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας
Και βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα κομβικό σημείο όπου χωρίς υπερβολές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια...
05.07.2019, 16:27
Το Κίνημα Αλλαγής για το αύριο
Ένα από τα τεράστια προβλήματα είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων. Από το 2011 και μετά, για πρώτη...
03.07.2019, 18:14
Αναζητώντας την τιμή της Γκαϊνέ
Το καλό είναι ότι ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να υποστεί ανελέητη κριτική για ένα στραβοπάτημά του, σε βάθος...
03.07.2019, 13:34
Που θα κριθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Τρία είναι τα ‘’κλειδιά’’ για την απόκτηση αυτοδυναμίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά, η...
02.07.2019, 11:38
Κοινωνική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις φυλακές
Πλέον καταργήθηκαν τα ισόβια ως μοναδική δυνατότητα επιβολής ποινής σε περιπτώσεις ακόμη και στην...
01.07.2019, 15:37
Κι αν δεν απαντήσει το 100;
Δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας, αλλά για πραγματικό γεγονός. Συνέβη το πρωί της περασμένης Δευτέρας για...
01.07.2019, 12:46

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.