ΑΠΟΨΕΙΣ


"Ούτε ένα τενεκούδι πετρέλαιο"

Και μπορεί πολύ σωστά να καταγγέλλουμε τους ακραίους της Τουρκίας, μπορεί να δίνεται η ευκαιρία σε λογής λογής πολιτικούς μας να κάνουν επίδειξη πατριωτισμού, στην πραγματικότητα όμως όλα αυτά είναι επίδειξη αδυναμίας και απώλειας προσανατολισμού. Κι αυτό παρά τις προειδοποιήσεις του Κληρίδη ο οποίος είχε πει «ούτε ένα τενεκούδι πετρέλαιου εν θα φκάλωμεν» χωρίς λύση του Κυπριακού.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Με την Τουρκία οι σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών. Οι αμφισβητήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και κανείς δεν αποκλείει κλιμάκωση στο επόμενο διάστημα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων που πλέον επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν είναι σε καλύτερη φάση οι σχέσεις με την Αλβανία. Την ώρα που περιμέναμε διευθέτηση εκκρεμοτήτων, βρεθήκαμε να ανταλλάσσουμε απειλές με αφορμή την υπόθεση Κατσίφα ενώ αυτές τις ημέρες η Αλβανική κυβέρνηση φαίνεται να έβαλε στο στόχαστρο περιουσίες ομογενών.
Όσο για την FYROM, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία, μια ματιά ωστόσο στα μέσα ενημέρωσης και των δύο χωρών βγάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα. Η προοπτική της εξομάλυνσης πυροδότησε έξαρση του εθνικισμού και στις δύο χώρες σε βαθμό που τόσο ο κ. Ζάεφ όσο και ο κ. Τσίπρας θεώρησαν αναγκαίο να κάνουν διευκρινιστικές δηλώσεις κατευνασμού που μάλλον επέτειναν την σύγχυση.

Με την μόνη χώρα στην άμεση γειτονιά μας που οι σχέσεις δείχνουν να ακολουθούν μια κανονικότητα είναι η Βουλγαρία. Προφανώς δεν είναι άσχετο το ότι είναι η μόνη που κατάφερε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κι όμως λίγα μόλις χρόνια πριν οι προοπτικές έμοιαζαν πολύ διαφορετικές. Με την Τουρκία βρισκόμασταν σε έναν ανοιχτό διάλογο ενώ μετά την ένταξη της Κύπρου είχαμε καταλήξει σε ένα σχέδιο λύσης, το σχέδιο Ανάν. Με τα Σκόπια παρέμεναν όλες οι εκκρεμότητες, ακόμα και με μια ακραία εθνικιστική κυβέρνηση όμως, όπως του Γκρουέφσκι, η ενδιάμεση συμφωνία του Αντρέα είχε επιτρέψει να έχουμε απρόσκοπτες λειτουργικές σχέσεις. Όσο για την Αλβανία, οι εκκρεμότητες σίγουρα υπήρχαν. Η οικονομική πραγματικότητα ωστόσο, οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που δούλευαν στην Ελλάδα και η αποκατάσταση μιας σχετικής κανονικότητας στην Αλβανία, είχαν δημιουργήσει θετικές προοπτικές για πλήρη εξομάλυνση.

Αυτό, το οικονομικό δηλαδή, σίγουρα έκανε την μεγάλη διαφορά. Μετά την πτώση του κομμουνισμού δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν στα Βαλκάνια με πρώτες τις τράπεζες. Ήταν η εποχή που μιλούσαμε για την Θεσσαλονίκη οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Μια προοπτική που στηριζόταν στην συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης αλλά και στην αποκατάσταση στενών σχέσεων φιλίας και οικονομικής συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες. Ήταν και η εποχή της εκλογής του Μπουτάρη ο οποίος παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, υπηρέτησε αυτό το όραμα ανοίγοντας την πόλη και αναδεικνύοντας τόσο το Εβραϊκό όσο και το Οθωμανικό της παρελθόν την ίδια ώρα που προσκαλούσε σε γεύμα τον πρωθυπουργό της FYROM.

Τι έχει απομείνει από αυτό το όραμα; Να ένα ερώτημα για τους υποψήφιους στις προσεχείς εκλογές. Σίγουρα η οικονομική κρίση το πήγε πολύ πίσω. Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αλλαγή στο νοοτροπία μας, να χάσουμε τον προσανατολισμό και τον στόχο μας. Να παλινδρομήσουμε σε έναν αμυντικό εθνικισμό όπου θα απαντάμε διαρκώς σε πραγματικές ή φανταστικές προκλήσεις χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι έτσι έχουμε ήδη παραχωρήσει την διαμόρφωση της ατζέντας στους πιο ακραίους εθνικιστικούς κύκλους. Αυτή η απώλεια του προσανατολισμού είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην εξωτερική μας πολιτική.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η συζήτηση που γίνεται για την συμφωνία με τα Σκόπια. «Εμείς τι κερδίζουμε» ρωτάνε ακόμα και έμπειροι διπλωμάτες χωρίς να καταλαβαίνουν ότι η εξομάλυνση είναι το μεγάλο μας κέρδος. Το ίδιο συνέβη και στην Κύπρο. Υιοθετήθηκε μια θαρραλέα πολιτική πρωτοβουλιών με την εκχώρηση οικοπέδου στην EXXON Mobil. Αυτή θα συνοδευόταν με μια λύση για το Κυπριακό που αποτράπηκε και εξ αιτίας της υπαναχώρησης Αναστασιάδη.

Η αντίδραση της Τουρκίας με άλλα λόγια ήταν ή θα έπρεπε να είναι, αναμενόμενη. Και μπορεί πολύ σωστά να καταγγέλλουμε τους ακραίους της Τουρκίας, μπορεί να δίνεται η ευκαιρία σε λογής λογής πολιτικούς μας να κάνουν επίδειξη πατριωτισμού, στην πραγματικότητα όμως όλα αυτά είναι επίδειξη αδυναμίας και απώλειας προσανατολισμού. Κι αυτό παρά τις προειδοποιήσεις του Κληρίδη ο οποίος είχε πει «ούτε ένα τενεκούδι πετρέλαιου εν θα φκάλωμεν» χωρίς λύση του Κυπριακού. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη πολιτικούς με τον ίδιο ρεαλισμό, την ίδια κατανόηση για την μεγάλη εικόνα.
Ο Γιάννης σπάει τα ταμπού
Ακόμα και ορισμένοι που ίσως χαμογελούσαν με το σύνθημα «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ» σήμερα...
26.06.2019, 17:04
Το μάθημα της Κύπρου στην Ελλάδα για την απονομή δικαιοσύνης
Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας.
24.06.2019, 18:39
Golden Visa: Η Ν.Δ εντόπισε τις στρεβλώσεις και αναμένει…εντολή
Το επιτελείο Μητσοτάκη, αφού ξεψάχνισε και αυτό τον τομέα πολιτικής αποφάσισε ήδη. Μηδενισμό του ΦΠΑ για ένα...
24.06.2019, 13:27
Χωρίς αυταπάτες, η ΔΕΗ καταρρέει
Τα ασημικά της ΔΕΗ που έλεγε παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πλέον αξία.Το χειρότερο ότι από την αντιδραση της...
21.06.2019, 11:07
Απο τα σπορ πρωταθλητισμού στα σπορ υγείας. Μια νέα στρατηγική αθλητισμού
Η κυβερνητική στρατηγική στον αθλητισμό, αν υπήρξε ποτέ τέτοια, έχει μείνει στην εποχή των Ολυμπιακών του...
18.06.2019, 18:49
Social Media και Εκλογές: 7 μαθήματα
Ίσως να ήταν ωφέλιμο, στη μικρή ανάπαυλα που διανύουμε να καταγράψουμε μερικά χρήσιμα μαθήματα για τα μέσα...
14.06.2019, 11:15
Σε όποιο γήπεδο αγωνιζόμαστε, ιδανικά και αξίες μας κάνουν νικητές
Ενωμένοι στον αγώνα για την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και σε αυτό κάλεσμα που δεν εξαιρεί και δεν...
11.06.2019, 12:02
Γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε νίκη αποστομωτική στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γεγονός...
04.06.2019, 19:31
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τους πολλούς αλλά με τους ποινικούς
Μια σειρά από εγκληματίες περιμένουν με αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει έως την πτώση της κυβέρνησης τις αλλαγές...
04.06.2019, 17:19
Ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα!
Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας...
02.06.2019, 18:42

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.