ΑΠΟΨΕΙΣ


"Ούτε ένα τενεκούδι πετρέλαιο"

Και μπορεί πολύ σωστά να καταγγέλλουμε τους ακραίους της Τουρκίας, μπορεί να δίνεται η ευκαιρία σε λογής λογής πολιτικούς μας να κάνουν επίδειξη πατριωτισμού, στην πραγματικότητα όμως όλα αυτά είναι επίδειξη αδυναμίας και απώλειας προσανατολισμού. Κι αυτό παρά τις προειδοποιήσεις του Κληρίδη ο οποίος είχε πει «ούτε ένα τενεκούδι πετρέλαιου εν θα φκάλωμεν» χωρίς λύση του Κυπριακού.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Με την Τουρκία οι σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών. Οι αμφισβητήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και κανείς δεν αποκλείει κλιμάκωση στο επόμενο διάστημα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων που πλέον επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν είναι σε καλύτερη φάση οι σχέσεις με την Αλβανία. Την ώρα που περιμέναμε διευθέτηση εκκρεμοτήτων, βρεθήκαμε να ανταλλάσσουμε απειλές με αφορμή την υπόθεση Κατσίφα ενώ αυτές τις ημέρες η Αλβανική κυβέρνηση φαίνεται να έβαλε στο στόχαστρο περιουσίες ομογενών.
Όσο για την FYROM, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία, μια ματιά ωστόσο στα μέσα ενημέρωσης και των δύο χωρών βγάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα. Η προοπτική της εξομάλυνσης πυροδότησε έξαρση του εθνικισμού και στις δύο χώρες σε βαθμό που τόσο ο κ. Ζάεφ όσο και ο κ. Τσίπρας θεώρησαν αναγκαίο να κάνουν διευκρινιστικές δηλώσεις κατευνασμού που μάλλον επέτειναν την σύγχυση.

Με την μόνη χώρα στην άμεση γειτονιά μας που οι σχέσεις δείχνουν να ακολουθούν μια κανονικότητα είναι η Βουλγαρία. Προφανώς δεν είναι άσχετο το ότι είναι η μόνη που κατάφερε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κι όμως λίγα μόλις χρόνια πριν οι προοπτικές έμοιαζαν πολύ διαφορετικές. Με την Τουρκία βρισκόμασταν σε έναν ανοιχτό διάλογο ενώ μετά την ένταξη της Κύπρου είχαμε καταλήξει σε ένα σχέδιο λύσης, το σχέδιο Ανάν. Με τα Σκόπια παρέμεναν όλες οι εκκρεμότητες, ακόμα και με μια ακραία εθνικιστική κυβέρνηση όμως, όπως του Γκρουέφσκι, η ενδιάμεση συμφωνία του Αντρέα είχε επιτρέψει να έχουμε απρόσκοπτες λειτουργικές σχέσεις. Όσο για την Αλβανία, οι εκκρεμότητες σίγουρα υπήρχαν. Η οικονομική πραγματικότητα ωστόσο, οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που δούλευαν στην Ελλάδα και η αποκατάσταση μιας σχετικής κανονικότητας στην Αλβανία, είχαν δημιουργήσει θετικές προοπτικές για πλήρη εξομάλυνση.

Αυτό, το οικονομικό δηλαδή, σίγουρα έκανε την μεγάλη διαφορά. Μετά την πτώση του κομμουνισμού δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν στα Βαλκάνια με πρώτες τις τράπεζες. Ήταν η εποχή που μιλούσαμε για την Θεσσαλονίκη οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Μια προοπτική που στηριζόταν στην συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης αλλά και στην αποκατάσταση στενών σχέσεων φιλίας και οικονομικής συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες. Ήταν και η εποχή της εκλογής του Μπουτάρη ο οποίος παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, υπηρέτησε αυτό το όραμα ανοίγοντας την πόλη και αναδεικνύοντας τόσο το Εβραϊκό όσο και το Οθωμανικό της παρελθόν την ίδια ώρα που προσκαλούσε σε γεύμα τον πρωθυπουργό της FYROM.

Τι έχει απομείνει από αυτό το όραμα; Να ένα ερώτημα για τους υποψήφιους στις προσεχείς εκλογές. Σίγουρα η οικονομική κρίση το πήγε πολύ πίσω. Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αλλαγή στο νοοτροπία μας, να χάσουμε τον προσανατολισμό και τον στόχο μας. Να παλινδρομήσουμε σε έναν αμυντικό εθνικισμό όπου θα απαντάμε διαρκώς σε πραγματικές ή φανταστικές προκλήσεις χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι έτσι έχουμε ήδη παραχωρήσει την διαμόρφωση της ατζέντας στους πιο ακραίους εθνικιστικούς κύκλους. Αυτή η απώλεια του προσανατολισμού είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην εξωτερική μας πολιτική.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η συζήτηση που γίνεται για την συμφωνία με τα Σκόπια. «Εμείς τι κερδίζουμε» ρωτάνε ακόμα και έμπειροι διπλωμάτες χωρίς να καταλαβαίνουν ότι η εξομάλυνση είναι το μεγάλο μας κέρδος. Το ίδιο συνέβη και στην Κύπρο. Υιοθετήθηκε μια θαρραλέα πολιτική πρωτοβουλιών με την εκχώρηση οικοπέδου στην EXXON Mobil. Αυτή θα συνοδευόταν με μια λύση για το Κυπριακό που αποτράπηκε και εξ αιτίας της υπαναχώρησης Αναστασιάδη.

Η αντίδραση της Τουρκίας με άλλα λόγια ήταν ή θα έπρεπε να είναι, αναμενόμενη. Και μπορεί πολύ σωστά να καταγγέλλουμε τους ακραίους της Τουρκίας, μπορεί να δίνεται η ευκαιρία σε λογής λογής πολιτικούς μας να κάνουν επίδειξη πατριωτισμού, στην πραγματικότητα όμως όλα αυτά είναι επίδειξη αδυναμίας και απώλειας προσανατολισμού. Κι αυτό παρά τις προειδοποιήσεις του Κληρίδη ο οποίος είχε πει «ούτε ένα τενεκούδι πετρέλαιου εν θα φκάλωμεν» χωρίς λύση του Κυπριακού. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη πολιτικούς με τον ίδιο ρεαλισμό, την ίδια κατανόηση για την μεγάλη εικόνα.
Turcofago χωρίς φερετζέ
Ο Μπρέντον Τάραντ, ο Αυστραλός τρομοκράτης, είναι ένας ναζί. Ιδεολόγος ναζί, ο οποίος έχει αφομοιώσει και...
21.03.2019, 09:55
Ο ρόλος της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Aκούγεται συχνά στις συζητήσεις ότι το ΝΑΤΟ πάντοτε παίρνει το μέρος της Τουρκίας παραβλέποντας τα δίκαια...
18.03.2019, 11:00
Αυστηρές εκθέσεις με μια δόση τακτ
Αναρωτιέται κανείς γιατί ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι διαθέτει «ατού» στην οικονομία. Είναι προφανές ότι στην...
14.03.2019, 11:37
Παπαγαλάκια και γυρολόγοι
Είμαστε χωρισμένοι σε φυλές κι αυτό γίνεται χωρίς να το καταλαβαίνουμε με έναν τρόπο σχεδόν φυσικό. Στο...
13.03.2019, 11:42
Κακώς ήρθε το δολάριο
Οι Έλληνες διαθέτουν ένα τρισχιλιετές know how στο να σκοτώνονται μεταξύ τους, ενώ από επεισόδια, συμπλοκές...
13.03.2019, 10:12
Παρακολουθούνται πολίτες;Η διάλυση της ΕΛ.ΑΣ και οι ευθύνες Γεροβασίλη
Ειδικά στον τομέα της ασφάλειας οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι απογοητευτικές, κάτι που μαρτυρούν όλα τα...
11.03.2019, 10:50
Η ανικανότητα και το θράσος των ανεύθυνων
Δεν χρειαζόταν το πόρισμα των Εισαγγελέων για να έχει κάποιος υπεύθυνος την ευθιξία της παραίτησης, αρκούσε...
08.03.2019, 17:03
Γυναίκες, νέοι και κλιματική αλλαγή
Προκύπτει συγκεκριμένα ότι η Νότια και Κεντρική Ευρώπη θα είναι αντιμέτωπη όλο και συχνότερα με κύματα...
07.03.2019, 13:04
Και ο Αλιβιζάτος Γέφυρα;
Συριζαίος λοιπόν ο Αλιβιζάτος; Μόνο κάποιος τυφλωμένος από το πάθος του θα μπορούσε να το ισχυριστεί
05.03.2019, 18:31
Οι Συνθήκες που καθόρισαν την πορεία του νεοελληνικού κράτους
Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αποχωρήσας υπουργός εξωτερικών κ. Κοτζιάς, προσπαθούν να πείσουν τον...
05.03.2019, 11:35

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.