ΑΠΟΨΕΙΣ


Ερυθροπλακία: Ο «κόκκινος συναγερμός» του στοματικού καρκίνου

Η ερυθροπλακία του στόματος εμφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα 50-70 ετών ως μία ερυθρή περιοχή με μαλακή, βελούδινη όψη που είτε είναι ασυμπτωματική είτε προκαλεί αίσθημα ξηρότητας και καυσαλγίας του στόματος

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ένας από τους κύριους λόγους που ο στοματικός καρκίνος εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας παρά την ιατρική πρόοδο είναι ότι αναπτύσσεται ύπουλα και στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα με αποτέλεσμα να απαιτείται υψηλός βαθμός υποψίας τόσο από τον ασθενή όσο και από τον ιατρό. Όμως, στις μισές περιπτώσεις περίπου ο καρκίνος του στόματος αναπτύσσεται σε έδαφος προϋπάρχουσων βλαβών, δυνητικά κακοήθων όπως η λευκοπλακία που συζητήθηκε στο προηγούμενο άρθρο, γεγονός που μας παρέχει τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης.

Όπως συμβαίνει με τη λευκοπλακία, έτσι και η ερυθροπλακία (ή ερυθροπλασία κατά ορισμένους συγγραφείς) είναι ένας κλινικός όρος που αναφέρεται σε μία ερυθρή βλάβη που δεν μπορεί να ενταχθεί, κλινικά ή παθολογικά, σε καμία άλλη νοσολογική κατάσταση. Πρέπει να τονιστεί ότι ερυθροπλασία ΔΕΝ είναι οι διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις του στόματος που μπορεί να εμφανίζονται ως εξέρυθρες αλλοιώσεις του στοματικού βλεννογόνου π.χ εγκαύματα, τραυματισμοί, μυκητιάσεις, ερεθισμοί από οδοντοστοιχίες.

Η ερυθροπλακία του στόματος εμφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα 50-70 ετών ως μία ερυθρή περιοχή με μαλακή, βελούδινη όψη που είτε είναι ασυμπτωματική είτε προκαλεί αίσθημα ξηρότητας και καυσαλγίας του στόματος. Το γεγονός ότι η ερυθροπλακία παρατηρείται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες από ό,τι η λευκοπλακία, μπορεί να σημαίνει ότι οι αιτιολογικοί παράγοντες της ερυθροπλακίας, κυρίως το κάπνισμα και/ή κατανάλωση αλκοόλ, δρουν για μεγαλύτερη χρονική περίοδο συγκριτικά με εκείνους της λευκοπλακίας ή ότι η ερυθροπλακία συνδέεται πιο άμεσα με ιστικές μεταβολές που παρατηρούνται με τη γήρανση.

Η ερυθροπλακία μπορεί να είναι καλά περιγραμμένη με σαφή όρια ή άλλοτε να μη διαχωρίζεται σαφώς από τον παρακείμενο φαινομενικά υγιή στοματικό βλεννογόνο. Η βλάβη μπορεί να είναι είτε πολύ μικρή είτε εκτεταμένη και συνήθως έχει επίπεδη ή ελάχιστα υπεγερμένη επιφάνεια με βελούδινη ή ελαφρά κοκκώδη όψη, ενίοτε γυαλιστερή. Η ερυθροπλακία μπορεί να είναι: α) ομοιογενής, (συνηθέστερα στην παρειά), β) να συνδυάζεται με λευκοπλακία, οπότε αναφέρεται ως ερυθρολευκοπλακία (Εικ.1, συχνότερα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος), γ) κοκκώδης ή κηλιδωτή, που θεωρείται και η συνηθέστερη μορφή της. Η ερυθροπλακία αναπτύσσεται συνηθέστερα στο έδαφος του στόματος κάτω από τη γλώσσα, στα πλάγια χείλη της γλώσσας, στο οπισθογόμφιο τρίγωνο (στην περιοχή των ούλων πίσω από τους φρονιμήτες), στα ούλα και στη μαλθακή υπερώα.

Η ερυθροπλακία που εντοπίζεται στο έδαφος του στόματος, τη γλώσσα και τη μαλακή υπερώα, θεωρείται βλάβη υψηλού κινδύνου, γιατί μπορεί ήδη να υποκρύπτει κάποιο καρκίνωμα και συνήθως ακολουθεί η ανάπτυξη έλκωσης, αιμορραγίας, πόνου ή λεμφαδενοπάθειας. Επίσης, η παρουσία μίας κοκκώδους, υπεγερμένης ή κηλιδωτής ερυθρής επιφάνειας εγείρει έντονες υποψίες για την ύπαρξη μιας υποκείμενης καρκινικής εξεργασίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, το 42.4% των περιπτώσεων στοματικού καρκίνου μπορεί να παρουσιαστεί αποκλειστικά με την εικόνα μιας ερυθρής αλλοίωσης του στόματος. Μολονότι η ερυθροπλακία δεν παρατηρείται τόσο συχνά όσο η λευκοπλακία, εντούτοις όταν εντοπιστεί ισοδυναμεί με διαγνωστικό «συναγερμό» καθώς πιστεύεται ότι υποκρύπτει ήδη καρκίνο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι εύκολος ο βέβαιος διαχωρισμός της αληθούς ερυθροπλακίας από διάφορες φλεγμονώδεις βλάβες του στόματος με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η διενέργεια βιοψίας. Η ερυθροπλακία πρέπει να διαχωρίζεται από άλλες παθολογικές καταστάσεις με ανάλογη κλινική εικόνα, όπως η ερυθηματώδης καντιντίαση, η στοματίτιδα από οδοντοστοιχίες, οι στοματικές εκδηλώσεις διαφόρων αναιμιών, η ελκωτική μορφή ομαλού λειχήνα. Επίσης, αρκετά συχνά οι βλάβες ερυθροπλακίας είναι τόσο περιορισμένες που διαφεύγουν της προσοχής του γιατρού, μολονότι μπορεί ήδη η βλάβη να αντιπροσωπεύει ένα καρκίνωμα προχωρημένου σταδίου.

Για την αντιμετώπιση μιας ερυθρής βλάβης του στοματικού βλεννογόνου προτείνεται η άρση τυχόν αιτιολογικών παραγόντων (π.χ κακότεχνες οδοντικές εμφράξεις ή άλλες προσθετικές εργασίες που τραυματίζουν ή η χορήγηση αντιμυκητιασικών σκευασμάτων σε περίπτωση υποψίας μυκητίασης του στόματος) και η παρακολούθησή της για διάστημα 10-15 ημερών. Αν η βλάβη παραμένει και μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, τότε θα πρέπει να διενεργείται οπωσδήποτε βιοψία και ιστολογική εξέταση που θα καθορίσει τη μετέπειτα ενδεδειγμένη θεραπευτική πορεία.
Η γνώση και η εξοικείωσή μας με τη φυσιολογική εικόνα του στόματός μας καθώς και η έγκαιρη αναφορά μας σε οδοντίατρο ή Στοματολόγο για την αντιμετώπιση βλαβών (όπως λευκές ή ερυθρές βλάβες, πληγές που δεν επουλώνονται) που επιμένουν είναι το μέσο για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος και την επιτυχέστερη δυνατή αντιμετώπισή του.

Εικ.1. Ανάπτυξη συνδυασμού λευκών και ερυθρών αλλοιώσεων (ερυθρολευκοπλακίας) στο έδαφος του στόματος νεαρού καπνιστή. Οι ερυθρές περιοχές είναι πιο ύποπτες καθώς μπορεί να υποκρύπτουν ήδη την ανάπτυξη καρκινώματος του στόματος. Η διενέργεια μερικής βιοψίας που να περιλαμβάνει τμήματα λευκοπλακίας και οπωσδήποτε ερυθροπλακίας θεωρείται επιβεβλημένη.

Η Dr. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ MD, DDS, MSc, PhD, είναι Ιατρός-Στοματολόγος Διδάκτωρ Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ και Ειδ. Δερματολογίας, στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός»
Γαβράς: Μια ταινία χωρίς τον δράκο
Στις πολιτικές απόψεις του Κώστα Γαβρά ομολογώ δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη, παρά τις καλές προθέσεις του.
18.04.2019, 08:53
Διώχνουμε το ΔΝΤ! Ή μήπως όχι?
Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε πως η Ελλάδα ξεπληρώνει τα δάνεια του ΔΝΤ και ξεμπλέκει οριστικά από αυτό.
17.04.2019, 17:06
Εμπίπτει στα καθήκοντα του υπουργού να αφαιρεί ζωές;
Το ωραίο είναι ότι ενώ φωνάζουν για το Νόμο περί ευθύνης υπουργών η ίδια εισαγγελία έχει στείλει σωρεία...
12.04.2019, 11:06
Ένα (παρολίγον) πραξικόπημα;
Είναι χαρακτηριστικό των αυταρχικών καθεστώτων να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του κράτους για τον εκφοβισμό...
11.04.2019, 08:00
Ποιος κυβερνά αυτά τα Εξάρχεια;
Το “άβατο” του γαλατικού χωριού που λέμε Εξάρχεια είναι πλέον θεσμός. Κρατικός, παρακρατικός, υπερκρατικός...
09.04.2019, 11:12
Το ΝΑΤΟ και οι επιδιώξεις του στα Βαλκάνια
Το ερώτημα, λοιπόν που προκύπτει είναι αν τελικά το ΝΑΤΟ καταφέρει να υλοποιήσει το όραμά του, που είναι η...
08.04.2019, 10:58
Η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη εγγύηση για μια δημοκρατικότερη Ευρώπη
Μετά το δυναμικό ομολογουμένως Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 30 και 31 Μαρτίου διαπιστώνεται μια σημαντική...
04.04.2019, 13:30
Εκτός από fake news υπάρχει και fact-checking για ψεύτες πολιτικούς
Σίγουρα θα μπορούσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητες αρχές με την λειτουργία...
03.04.2019, 18:43
Η ολιγαρκής αφθονία του ΚΙΝΑΛ
Η επίσημη γραμμή διατυπώθηκε με απόλυτο τρόπο από την κ. Γεννηματά. Θα μπούμε σε διάλογο μόνο αν είμαστε...
02.04.2019, 18:37
Πολιτική στη διαπασών
Μια και είπαμε ότι βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας όμως, να μην ξεχάσουμε και τις Πρέσπες, όπου σύσσωμη η...
28.03.2019, 07:57

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.