ΑΠΟΨΕΙΣ


Ερυθροπλακία: Ο «κόκκινος συναγερμός» του στοματικού καρκίνου

Η ερυθροπλακία του στόματος εμφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα 50-70 ετών ως μία ερυθρή περιοχή με μαλακή, βελούδινη όψη που είτε είναι ασυμπτωματική είτε προκαλεί αίσθημα ξηρότητας και καυσαλγίας του στόματος

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ένας από τους κύριους λόγους που ο στοματικός καρκίνος εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας παρά την ιατρική πρόοδο είναι ότι αναπτύσσεται ύπουλα και στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα με αποτέλεσμα να απαιτείται υψηλός βαθμός υποψίας τόσο από τον ασθενή όσο και από τον ιατρό. Όμως, στις μισές περιπτώσεις περίπου ο καρκίνος του στόματος αναπτύσσεται σε έδαφος προϋπάρχουσων βλαβών, δυνητικά κακοήθων όπως η λευκοπλακία που συζητήθηκε στο προηγούμενο άρθρο, γεγονός που μας παρέχει τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης.

Όπως συμβαίνει με τη λευκοπλακία, έτσι και η ερυθροπλακία (ή ερυθροπλασία κατά ορισμένους συγγραφείς) είναι ένας κλινικός όρος που αναφέρεται σε μία ερυθρή βλάβη που δεν μπορεί να ενταχθεί, κλινικά ή παθολογικά, σε καμία άλλη νοσολογική κατάσταση. Πρέπει να τονιστεί ότι ερυθροπλασία ΔΕΝ είναι οι διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις του στόματος που μπορεί να εμφανίζονται ως εξέρυθρες αλλοιώσεις του στοματικού βλεννογόνου π.χ εγκαύματα, τραυματισμοί, μυκητιάσεις, ερεθισμοί από οδοντοστοιχίες.

Η ερυθροπλακία του στόματος εμφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα 50-70 ετών ως μία ερυθρή περιοχή με μαλακή, βελούδινη όψη που είτε είναι ασυμπτωματική είτε προκαλεί αίσθημα ξηρότητας και καυσαλγίας του στόματος. Το γεγονός ότι η ερυθροπλακία παρατηρείται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες από ό,τι η λευκοπλακία, μπορεί να σημαίνει ότι οι αιτιολογικοί παράγοντες της ερυθροπλακίας, κυρίως το κάπνισμα και/ή κατανάλωση αλκοόλ, δρουν για μεγαλύτερη χρονική περίοδο συγκριτικά με εκείνους της λευκοπλακίας ή ότι η ερυθροπλακία συνδέεται πιο άμεσα με ιστικές μεταβολές που παρατηρούνται με τη γήρανση.

Η ερυθροπλακία μπορεί να είναι καλά περιγραμμένη με σαφή όρια ή άλλοτε να μη διαχωρίζεται σαφώς από τον παρακείμενο φαινομενικά υγιή στοματικό βλεννογόνο. Η βλάβη μπορεί να είναι είτε πολύ μικρή είτε εκτεταμένη και συνήθως έχει επίπεδη ή ελάχιστα υπεγερμένη επιφάνεια με βελούδινη ή ελαφρά κοκκώδη όψη, ενίοτε γυαλιστερή. Η ερυθροπλακία μπορεί να είναι: α) ομοιογενής, (συνηθέστερα στην παρειά), β) να συνδυάζεται με λευκοπλακία, οπότε αναφέρεται ως ερυθρολευκοπλακία (Εικ.1, συχνότερα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος), γ) κοκκώδης ή κηλιδωτή, που θεωρείται και η συνηθέστερη μορφή της. Η ερυθροπλακία αναπτύσσεται συνηθέστερα στο έδαφος του στόματος κάτω από τη γλώσσα, στα πλάγια χείλη της γλώσσας, στο οπισθογόμφιο τρίγωνο (στην περιοχή των ούλων πίσω από τους φρονιμήτες), στα ούλα και στη μαλθακή υπερώα.

Η ερυθροπλακία που εντοπίζεται στο έδαφος του στόματος, τη γλώσσα και τη μαλακή υπερώα, θεωρείται βλάβη υψηλού κινδύνου, γιατί μπορεί ήδη να υποκρύπτει κάποιο καρκίνωμα και συνήθως ακολουθεί η ανάπτυξη έλκωσης, αιμορραγίας, πόνου ή λεμφαδενοπάθειας. Επίσης, η παρουσία μίας κοκκώδους, υπεγερμένης ή κηλιδωτής ερυθρής επιφάνειας εγείρει έντονες υποψίες για την ύπαρξη μιας υποκείμενης καρκινικής εξεργασίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, το 42.4% των περιπτώσεων στοματικού καρκίνου μπορεί να παρουσιαστεί αποκλειστικά με την εικόνα μιας ερυθρής αλλοίωσης του στόματος. Μολονότι η ερυθροπλακία δεν παρατηρείται τόσο συχνά όσο η λευκοπλακία, εντούτοις όταν εντοπιστεί ισοδυναμεί με διαγνωστικό «συναγερμό» καθώς πιστεύεται ότι υποκρύπτει ήδη καρκίνο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι εύκολος ο βέβαιος διαχωρισμός της αληθούς ερυθροπλακίας από διάφορες φλεγμονώδεις βλάβες του στόματος με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η διενέργεια βιοψίας. Η ερυθροπλακία πρέπει να διαχωρίζεται από άλλες παθολογικές καταστάσεις με ανάλογη κλινική εικόνα, όπως η ερυθηματώδης καντιντίαση, η στοματίτιδα από οδοντοστοιχίες, οι στοματικές εκδηλώσεις διαφόρων αναιμιών, η ελκωτική μορφή ομαλού λειχήνα. Επίσης, αρκετά συχνά οι βλάβες ερυθροπλακίας είναι τόσο περιορισμένες που διαφεύγουν της προσοχής του γιατρού, μολονότι μπορεί ήδη η βλάβη να αντιπροσωπεύει ένα καρκίνωμα προχωρημένου σταδίου.

Για την αντιμετώπιση μιας ερυθρής βλάβης του στοματικού βλεννογόνου προτείνεται η άρση τυχόν αιτιολογικών παραγόντων (π.χ κακότεχνες οδοντικές εμφράξεις ή άλλες προσθετικές εργασίες που τραυματίζουν ή η χορήγηση αντιμυκητιασικών σκευασμάτων σε περίπτωση υποψίας μυκητίασης του στόματος) και η παρακολούθησή της για διάστημα 10-15 ημερών. Αν η βλάβη παραμένει και μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, τότε θα πρέπει να διενεργείται οπωσδήποτε βιοψία και ιστολογική εξέταση που θα καθορίσει τη μετέπειτα ενδεδειγμένη θεραπευτική πορεία.
Η γνώση και η εξοικείωσή μας με τη φυσιολογική εικόνα του στόματός μας καθώς και η έγκαιρη αναφορά μας σε οδοντίατρο ή Στοματολόγο για την αντιμετώπιση βλαβών (όπως λευκές ή ερυθρές βλάβες, πληγές που δεν επουλώνονται) που επιμένουν είναι το μέσο για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος και την επιτυχέστερη δυνατή αντιμετώπισή του.

Εικ.1. Ανάπτυξη συνδυασμού λευκών και ερυθρών αλλοιώσεων (ερυθρολευκοπλακίας) στο έδαφος του στόματος νεαρού καπνιστή. Οι ερυθρές περιοχές είναι πιο ύποπτες καθώς μπορεί να υποκρύπτουν ήδη την ανάπτυξη καρκινώματος του στόματος. Η διενέργεια μερικής βιοψίας που να περιλαμβάνει τμήματα λευκοπλακίας και οπωσδήποτε ερυθροπλακίας θεωρείται επιβεβλημένη.

Η Dr. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ MD, DDS, MSc, PhD, είναι Ιατρός-Στοματολόγος Διδάκτωρ Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ και Ειδ. Δερματολογίας, στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός»
Δυναμική εκκίνηση, παραμένει όμως το κομματικό κράτος - φέουδο
Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με ταχείς ρυθμούς και προφανή στόχο να κλείσει αρκετά δύσκολα θέματα...
02.09.2019, 16:18
Αμαζόνιος: Η περιβαλλοντική ρητορική είναι εύκολη και ανέξοδη
Οι πολιτικές και οι καθοριστικές αλλαγές που απαιτούνται στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής θα αποδείξουν...
28.08.2019, 16:15
Πραγματικός ή υπάκουος υπουργός;
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε αναφερθεί στο πώς έφτασε να αποδεχθεί την πρόταση...
05.08.2019, 08:56
«Επιτελικό κράτος» - Τι αλλάζει στην πράξη!
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θέτει ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη...
02.08.2019, 14:24
AirBnB και fake news
Η συζήτηση για το Airbnb ξεκίνησε για τα καλά. Μόνο που είναι εξ αρχής προβληματική. Για δύο λόγους.
31.07.2019, 13:13
Επαναστατικός φιλελευθερισμός
Μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατία βασιλεύει και ότι οι συνήθεις διοικητικές διαδικασίες...
25.07.2019, 10:08
Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος τον απεχθάνεται είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους πολλοί τον...
23.07.2019, 14:07
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.