ΑΠΟΨΕΙΣ


Συνωμοσία ή γκάφα;

Η αίσθηση ότι υπάρχουν καλές πρακτικές που επιβραβεύονται μπορεί να αποτελέσει κίνητρο όχι μόνο για να μην γίνονται συντακτικά λάθη, αλλά και για την διατήρηση της ποιότητας του περιεχομένου.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Πριν από πολλά χρόνια, ένα πρωί, ο τότε διευθυντής των Νέων Λέοντας Καραπαναγιώτης μπήκε στο γραφείο του σκασμένος στα γέλια. «Δείτε τι έπαθε μια εφημερίδα», είπε στους στενούς του συνεργάτες, προσθέτοντας ότι είδε τους τίτλους από τα φύλλα που ήταν κρεμασμένα στο περίπτερο. «Στον τίτλο ήθελαν να γράψουν βόμβα και έγραψαν βόβμα». Αυτοί τον κοίταξαν με ένα παγωμένο χαμόγελο κι ένας βρήκε το θάρρος να του πει «είναι τα Νέα κύριε διευθυντά».

Την γκάφα αυτή την συζητάγαμε για χρόνια. Αν το λάθος θέλει να περάσει δεν το σταματά τίποτα. Έναν πρώτο τίτλο τον έβλεπαν δέκα ίσως και δεκαπέντε μάτια, ορισμένοι μάλιστα ήταν επιφορτισμένοι να κάνουν μόνο αυτό: να διαβάζουν την πρώτη σελίδα για να διορθώνουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Η βόμβα όμως τυπώθηκε βόβμα κι έφτασε ως τα περίπτερα.
Το ίδιο ίσχυε και για τα κείμενα. Για να φτάσει να τυπωθεί εκτός από τον συντάκτη το κείμενο θα το είχε διαβάσει ο αρχισυντάκτης του τμήματος, ο συντάκτης ύλης, αυτός δηλαδή που βάζει τα κείμενα στις σελίδες και ο διορθωτής ο οποίος συνήθως ήταν φιλόλογος. Φυσικά και στα κείμενα πέρναγαν απίστευτα λάθη, κάποια έχουν μείνει ιστορικά.

Εκεί όμως που η εφημερίδα έριχνε ιδιαίτερο βάρος ήταν στον πρώτο τίτλο. Όχι συντακτικά ή ορθογραφικά όσο για την ουσία. Ο Καραπαναγιώτης είχε καθιερώσει μια αρχή που την κρατήσαμε και όταν έφυγε. Κανένας τίτλος δεν μπαίνει αν δεν εγκριθεί πρώτα από τον συντάκτη που έχει φέρει το ρεπορτάζ. Ήξερε πολύ καλά ότι συχνά η ουσία βρίσκεται στις αποχρώσεις που μόνο όποιος γνωρίζει καλά το θέμα τις καταλαβαίνει. Και βέβαια ποτέ δεν έβγαζε τίτλο μόνος του. Υπήρχε μια διαδικασία αλλεπάλληλων συσκέψεων μέχρι να καταλήξει στο πρώτο θέμα και στον τίτλο που τον συζητούσε πάντα με το επιτελείο του.

Όλα αυτά τα σκεφτόμουνα με αφορμή την γκάφα εφημερίδας η οποία φιλοξένησε δημοσκόπηση προβάλλοντας στην πρώτη σελίδα άλλα αποτελέσματα από αυτά που έγραφε στις μέσα σελίδες. Το Μαξίμου φυσικά έσπευσε να θριαμβολογήσει υποστηρίζοντας ότι η διαστρέβλωση ήταν συνειδητή. Θεωρητικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όσοι έχουμε δουλέψει σε εφημερίδες ωστόσο κατανοούμε πόσο εύκολα ένας συντάκτης ύλης που επιφορτίστηκε με το κείμενο της πρώτης σελίδας μπορεί να καταλάβει άλλα από αυτά που διαβάζει. Φυσικά αυτό συμβαίνει πιο εύκολα σε ένα περιβάλλον που οι έλεγχοι έχουν περιοριστεί δραστικά. Κάτι η τεχνολογία που επιτρέπει να κόβονται οι ενδιάμεσοι, κάτι η οικονομική κρίση που επιβάλει περικοπές, τα φίλτρα έχουν πράγματι αδυνατίσει. Ενδεχομένως να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Όταν για παράδειγμα η πρώτη εφημερίδα πουλά μόλις 20.000 φύλλα την ώρα που σε ένα σάιτ οι επισκέψεις είναι δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες, δεν είναι δύσκολο να πέσει το ηθικό.

Αυτά όλα μπορεί να ακούγονται «τεχνικά» κι ως ένα βαθμό είναι. Από την άλλη πλευρά οι διαδικασίες διαμορφώνουν και το ήθος. Η αίσθηση ότι υπάρχουν καλές πρακτικές που επιβραβεύονται μπορεί να αποτελέσει κίνητρο όχι μόνο για να μην γίνονται συντακτικά λάθη, αλλά και για την διατήρηση της ποιότητας του περιεχομένου. Σε αυτό έχει αποτύχει δυστυχώς το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Όπως και σε άλλους κλάδους, είμαστε οι πρώτοι στην κριτική και οι τελευταίοι στην επιβράβευση.


Γαβράς: Μια ταινία χωρίς τον δράκο
Στις πολιτικές απόψεις του Κώστα Γαβρά ομολογώ δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη, παρά τις καλές προθέσεις του.
18.04.2019, 08:53
Διώχνουμε το ΔΝΤ! Ή μήπως όχι?
Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε πως η Ελλάδα ξεπληρώνει τα δάνεια του ΔΝΤ και ξεμπλέκει οριστικά από αυτό.
17.04.2019, 17:06
Εμπίπτει στα καθήκοντα του υπουργού να αφαιρεί ζωές;
Το ωραίο είναι ότι ενώ φωνάζουν για το Νόμο περί ευθύνης υπουργών η ίδια εισαγγελία έχει στείλει σωρεία...
12.04.2019, 11:06
Ένα (παρολίγον) πραξικόπημα;
Είναι χαρακτηριστικό των αυταρχικών καθεστώτων να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του κράτους για τον εκφοβισμό...
11.04.2019, 08:00
Ποιος κυβερνά αυτά τα Εξάρχεια;
Το “άβατο” του γαλατικού χωριού που λέμε Εξάρχεια είναι πλέον θεσμός. Κρατικός, παρακρατικός, υπερκρατικός...
09.04.2019, 11:12
Το ΝΑΤΟ και οι επιδιώξεις του στα Βαλκάνια
Το ερώτημα, λοιπόν που προκύπτει είναι αν τελικά το ΝΑΤΟ καταφέρει να υλοποιήσει το όραμά του, που είναι η...
08.04.2019, 10:58
Η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη εγγύηση για μια δημοκρατικότερη Ευρώπη
Μετά το δυναμικό ομολογουμένως Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 30 και 31 Μαρτίου διαπιστώνεται μια σημαντική...
04.04.2019, 13:30
Εκτός από fake news υπάρχει και fact-checking για ψεύτες πολιτικούς
Σίγουρα θα μπορούσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητες αρχές με την λειτουργία...
03.04.2019, 18:43
Η ολιγαρκής αφθονία του ΚΙΝΑΛ
Η επίσημη γραμμή διατυπώθηκε με απόλυτο τρόπο από την κ. Γεννηματά. Θα μπούμε σε διάλογο μόνο αν είμαστε...
02.04.2019, 18:37
Πολιτική στη διαπασών
Μια και είπαμε ότι βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας όμως, να μην ξεχάσουμε και τις Πρέσπες, όπου σύσσωμη η...
28.03.2019, 07:57

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.