ΑΠΟΨΕΙΣ


Λευκοπλακία στόματος: Αθώα ή ένοχη;

Ο καρκίνος του στόματος συνιστά τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου παγκοσμίως

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ο καρκίνος του στόματος συνιστά τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου παγκοσμίως καθώς 500.000 νέες περιπτώσεις ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του στόματος, (Εικ.1) -που αποτελεί το συνηθέστερο τύπο στοματικού καρκίνου,- καταγράφονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πενταετής επιβίωση των ασθενών με στοματικό καρκίνο υπολογίζεται μόλις στο 50%, ενώ η νόσος παρουσιάζει αυξητική τάση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο καρκίνος του στόματος είναι 5-17 φορές συχνότερος σε καπνιστές και έχει τεκμηριωθεί η αιτιολογική του συσχέτιση με το κάπνισμα. Γενικά, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του στόματος μπορεί να αναπτυχθεί ξαφνικά (de novo) ή σε έδαφος προϋπάρχουσας βλάβης του στοματικού βλεννογόνου η οποία ορίζεται ως δυνητικά κακοήθης βλάβη.

Ως δυνητικά κακοήθης βλάβη ορίζεται ο μορφολογικά τροποποιημένος ιστός που σε άλλοτε άλλο ποσοστό, μεγαλύτερο πάντως από ό,τι συμβαίνει στο φυσιολογικό βλεννογόνο, εξελίσσεται σε κακόηθες νεόπλασμα. Η λευκοπλακία και η ερυθροπλακία αποτελούν τις κύριες δυνητικά κακοήθεις βλάβες της στοματικής κοιλότητας.

Η λευκοπλακία συνιστά τη συχνότερη δυνητικά κακοήθη βλάβη του στοματικού βλεννογόνου καθώς έχει υπολογισθεί ότι περίπου οι μισές από τις περιπτώσεις ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του στόματος συνδέονταν με λευκοπλακία ή ότι η εμφάνιση λευκοπλακίας είχε προηγηθεί της ανάπτυξης στοματικού καρκίνου.

Ο όρος είναι αμιγώς κλινικός και περιγράφει μία λευκή πλάκα στο βλεννογόνο του στόματος που δεν αποκολλάται και δε μπορεί να ενταχθεί σε κάποια αναγνωρισμένη νοσολογική οντότητα. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 45-50 ετών και παρουσιάζει ευρεία διακύμανση της φυλετικής κατανομής βάσει της γεωγραφικής εντόπισης. Κλινικά διακρίνεται στην ομοιογενή και μη ομοιογενή μορφή λευκοπλακίας και είναι ασυμπτωματική. Η ομοιογενής χαρακτηρίζεται από λεία, επίπεδη και λεπτή επιφάνεια (Εικ.2), ενώ η μη ομοιογενής είναι πιο επιθετική και εμφανίζει ανώμαλη, οζώδη επιφάνεια, εξωφυτική ανάπτυξη ή μπορεί να συνδυάζεται με ερυθροπλακία.
Ο κυριότερος προδιαθεσικός παράγοντας ανάπτυξης της λευκοπλακίας είναι το κάπνισμα, μόνο του ή σε συνδυασμό με αλκοόλ. Επίσης, για την εμφάνιση της λευκοπλακίας έχουν ενοχοποιηθεί οι λοιμώξεις από ορισμένους μύκητες (Candida albicans) και ιούς (HPV, Epstein-Barr), ορισμένες διατροφικές ελλείψεις (βιταμίνες Α,C, Β12, E, φυλικό οξύ, β-καροτένιο), καθώς και ποικίλοι γενετικοί παράγοντες.

Κλινικά, η λευκοπλακία προσομοιάζει με άλλες νόσους του στόματος όπως είναι ο ομαλός λειχήνας, η καντιντίαση, διάφορες βλάβες από τριβή και συνεχή ερεθισμό του στόματος (π.χ δήξη της παρειάς, τραυματισμός από κακότεχνες προσθετικές εργασίες όπως εμφράξεις, γέφυρες, οδοντοστοιχίες) και γι’αυτό πάντα η τελική διάγνωση της βλάβης τίθεται μετά από βιοψία και ιστολογική εξέταση.

Έχει βρεθεί ότι η κακοήθης εξαλλαγή της λευκοπλακίας είναι συχνότερη σε γυναίκες, σε άτομα που την εμφάνισαν ενώ δεν καπνίζουν (ιδιοπαθής λευκοπλακία), όταν έχει μακροχρόνια παρουσία και έκταση μεγαλύτερη από 200 mm2 . Επίσης, η λευκοπλακία που εντοπίζεται στο έδαφος του στόματος (Εικ.2) και στη γλώσσα ή που ιστολογικά αναδεικνύει επιθηλιακή δυσπλασία είναι πιο πιθανό να εξαλλαγεί σε καρκίνωμα. Το ίδιο ισχύει και για τις βλάβες λευκοπλακίας που κλινικά είναι μη ομοιογενείς ή που έχουν επιμολυνθεί με μύκητες.

Θεραπευτικά, ο στοματολόγος ή/και ο οδοντίατρος, στον οποίο οφείλει να απευθυνθεί ο ασθενής, μπορεί να επιδιώξει τον έλεγχο πιθανών αιτιολογικών παραγόντων, όπως είναι η σύσταση για διακοπή του καπνίσματος ή η εξομάλυνση ενός οξύαιχμου σφραγίσματος για διάστημα 2-4 βδομάδων και μόνο, ώστε να διαπιστώσει αν θα υποχωρήσει η βλάβη και αν αυτή οφειλόταν σε κάποιο τοπικό ερεθισμό ή τραυματισμό της πάσχουσας περιοχής. Αν η βλάβη παραμείνει αναλλοίωτη ή δεν υποχωρήσει σε επαρκή βαθμό τότε πρέπει να διενεργηθεί ολική ή μερική βιοψία ανάλογα με το μέγεθός της και ιστολογική εξέταση η οποία και θα καθορίσει την ενδεικνυόμενη αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής με λευκοπλακία οφείλει να υπόκεινται σε συχνές επανεξετάσεις 1-2 φορές το χρόνο ανάλογα με το ιστορικό και την ιστολογική εικόνα της βλάβης, καθώς η λευκοπλακία χαρακτηρίζεται από συχνές υποτροπές ακόμη και μετά την πλήρη αφαίρεσή της.

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται επιβεβλημένη η προσπάθεια για διακοπή του καπνίσματος.
Η εξοικείωση του ασθενούς με τη στοματική του κοιλότητα για την τυχόν αναγνώριση πρώιμων βλαβών και η κατάλληλη εκπαίδευση του γενικού οδοντιάτρου στη διενέργεια ορθής στοματολογικής εξέτασης όλων των ασθενών του είναι υψίστης σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και επιτυχή αντιμετώπιση των δυνητικά κακοήθων στοματικών βλαβών, καθώς αυτές δεν προειδοποιούν τον ασθενή με την πρόκληση πόνου ή άλλης μορφής δυσανεξίας. Αυτό σε συνδυασμό με τη διακοπή του καπνίσματος και την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη του στοματικού καρκίνου.


Εικ. 1 Στοματικός καρκίνος (ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) στο δεξί πλάι χείλος της γλώσσας σε άρρεν ασθενή 48 ετών και βαρύ καπνιστή (4 πακέτα ημερησίως επί 33 έτη)

Εικ. 2. Ανάπτυξη ομοιογενούς λευκοπλακίας στο έδαφος της γλώσσας σε θήλυ ασθενή 45 ετών με ιστορικό καπνίσματος και συστηματικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Η Dr. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ MD, DDS, MSc, PhD, είναι Ιατρός-Στοματολόγος Διδάκτωρ Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ και Ειδ. Δερματολογίας, στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός»

Τα ορφανά του Σημίτη
Στις προσεχείς εκλογές ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος θα βρίσκεται στο περιθώριο της πολιτικής...
14.02.2019, 07:34
Τι μας διδάσκει η περίπτωση του Πεδίου του Άρεως
Στα τέλη του Αυγούστου του 2018 η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε να εκδιώξει τους πρεζέμπορους από το Πεδίον...
14.02.2019, 07:31
Εσείς πώς βλέπετε τηλεόραση;
Δεν έχει πεθάνει η κλασική τηλεόραση που είναι η εμπειρία της παρακολούθησης στον καναπέ του σπιτιού . Αλλά...
13.02.2019, 10:22
ΕΛΚ: Η Διακήρυξη των Αθηνών για δημιουργία 5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας
Η Διακήρυξη των Αθηνών για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια...
09.02.2019, 17:03
Το αίμα ξεραίνεται γρήγορα
Ένας λαός βλέπετε έχει πεπερασμένη αντοχή για το πόση «ιστορία» μπορεί να καταναλώσει, μετά από δεκαετίες...
07.02.2019, 07:52
Μαθήματα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναπληρώνει προσωρινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν...
05.02.2019, 11:50
Τίς πταίει στο ΚΙΝΑΛ; Τα λάθη που οδήγησαν στο πολιτικό αδιέξοδο
Οι παραιτήσεις μελών του κινήματος συνεχίζονται, καθώς επίσης και οι καθημερινοί διαξιφισμοί μεταξύ...
04.02.2019, 13:28
Οι Ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο
Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, στις 5 Φεβρουαρίου, δημιουργεί ερωτηματικά σε μεγάλο μέρος...
01.02.2019, 13:41
Ιδέες που πληγώνουν
Η λογική όμως έχει αποδειχθεί είδος που σπανίζει στις μέρες. Έχει επικρατήσει ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία.
30.01.2019, 13:53
Αυξήστε τον κατώτατο μισθό, αλλά…
Η κυβέρνηση Τσίπρα έρχεται τώρα προεκλογικά και πάλι χωρίς συνεννόηση με τους κοινωνικούς ετέρους και τι...
28.01.2019, 18:13

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.