ΑΠΟΨΕΙΣ


Η υπόθεση της καθαρίστριας

Εάν δεν αλλάξειτο πνεύμα της νομολογίας η καταδίκη της καθαρίστριας θα είναι η αρχή πολλών άλλων πολυετών καθείρξεων

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Με βάση την υπόθεση της καθαρίστριας θα πρέπει να καταστούν κατανοητές στους μη νομικούς οι ακόλουθες νομικές παράμετροι. Αναφορικώς με τις περιπτώσεις των πλαστών πτυχίων στην νομολογία είχαν επικρατήσει δύο τάσεις. Η πρώτη τάση θεωρούσε ότι υπάρχει το αδίκημα της πλαστογραφίας και έπρεπε να υπάρχει καταδίκη για πλημμέλημα μόνο, διότι δεν υπήρχε ζημία του δημοσίου.

Αυτό στηριζόταν στο εξής σκεπτικό: εάν η ζημία που επήλθε από την απατηλή συμπεριφορά ισοσταθμίζεται από μία ισάξια αντιπαροχή, η οποία περιήλθε στον δημόσιο από την πράξη, δεν στοιχειοθετείται το έγκλημα της απάτης, γιατί δεν υφίσταται βλάβη. Δηλαδή απλά υπήρχε παράνομη συμπεριφορά, αλλά όχι βλάβη διότι υπήρχε περιουσιακό αντιστάθμισμα για το δημόσιο λόγω της εργασίας που παρείχε αυτός που κατέλαβε τη θέση με πλαστό πτυχίο.

Η δεύτερη τάση της νομολογίας, η οποία έγινε και κυρίαρχη μετά την υπ. αριθμ. 196/15 απόφαση του ΑΠ θεωρεί ότι και αντιπαροχή εργασίας να υπάρχει, εάν αυτή προήλθε με παράνομο διορισμό δεν συνιστά αντιστάθμισμα. Επί λέξει αναφέρει η απόφαση: «Στην περίπτωση π.χ. όπου κάποιος, προσκομίζοντας πλαστό πτυχίο, πετύχει να προσληφθεί σε δημόσια θέση, καίτοι δεν έχει τα νόμιμα προσόντα να καταλάβει αυτή τη θέση και συνεπώς να παράσχει τις υπηρεσίες που παρέχει όποιος έχει τις απαιτούμενες γνώσεις και τα νόμιμα προσόντα και προσελήφθη εκ του λόγου αυτού παρανόμως, δεν μπορεί να επικαλεσθεί ότι η ζημία του Δημοσίου από την καταβολή σ’ αυτόν αποδοχών της θέσεως που παρανόμως κατέλαβε έχει ισοσταθμισθεί από την παροχή της (μη νόμιμης) εργασίας του και ότι, επομένως δεν έχει τελεσθεί το έγκλημα της απάτης». Με αυτό το σκεπτικό όλες οι πράξεις πλαστών πτυχίων καθιστούσε ζημία του δημοσίου κάθε μισθό του εργαζομένου, παρόλο που δούλεψε, με αποτέλεσμα εάν το σύνολο των μισθών ξεπερνά ένα ποσό να έχουμε κακούργημα και πολλές φορές με τις επιβαρυντικές περιστάσεις περί καταχραστών του δημοσίου.

Οι δικαστές λοιπόν ακολουθώντας αυτήν την δεύτερη ερμηνεία της νομολογίας, την οποία δυστυχώς, κατά την άποψη του γράφοντος, ακολούθησε ο ΑΠ, επέβαλαν την ποινή των 10 ετών, που βάσει αυτής της ερμηνείας ήταν η μικρότερη (!!!!!) δυνατή, που μπορούσαν. Το πρόβλημα είναι κυρίαρχα κοινωνικό διότι εάν ο ΑΠ εμείνει σε αυτήν την νομολογία του θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα εκατοντάδες χρήστες πλαστών τίτλων, που πρόκειται να δικασθούν και διώκονται με τις επιβαρυντικές διατάξεις. Δεν φταίει λοιπόν ο νόμος που υπάρχει, αλλά η ερμηνεία του όρου ζημία του δημοσίου που έγινε από τον ΑΠ στην αναφερομένης απόφαση και ακολουθείτε από τα δικαστήρια ουσίας.. Εάν δεν αλλάξει αυτό το πνεύμα της νομολογίας η καταδίκη της καθαρίστριας θα είναι η αρχή πολλών άλλων πολυετών καθείρξεων.

O Θάνος Πλεύρης είναι τ. Βουλευτής Α Αθηνών ΝΔ, μέλος ΠΕ ΝΔ, Δικηγόρος ΔΝ LLM
"Ούτε ένα τενεκούδι πετρέλαιο"
Και μπορεί πολύ σωστά να καταγγέλλουμε τους ακραίους της Τουρκίας, μπορεί να δίνεται η ευκαιρία σε λογής...
13.12.2018, 11:18
Τα μυστικά του Σταύρου
To Prespes or not to Prespes, that is the question...
12.12.2018, 11:02
Ο όχλος και το λιντσάρισμα είναι απειλή για όλους
Υπεύθυνοι για τον λιντσάρισμα του 19χρονου, δεν είναι μόνο οι αυτόκλητοι τιμωροί- συγκρατούμενοι του, αλλά...
11.12.2018, 17:30
Τουρκία: Μπρος γκρεμός και πίσω Ευρώπη
Δυστυχώς για την Τουρκία, η Ρωσία, ακόμα κι αν ήθελε πραγματικά, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να...
11.12.2018, 16:00
Στοματικός καρκίνος: Μια «υποτιμημένη» αλλά ισχυρή απειλή
Tο κάπνισμα, το αλκοόλ και η λοίμωξη από ογκογόνα στελέχη του ιού HPV είναι οι κύριοι αιτιολογικοί...
10.12.2018, 14:51
Ο κίτρινος πυρετός της Δημοκρατίας
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως η αύξηση της τιμής των καυσίμων, προκάλεσε μια...
06.12.2018, 07:43
Επίλυση του προβλήματος του Κοσσόβου: Μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους
Η πρόσφατη αποτυχία του Κοσσόβου να αποτελέσει μέλος της Interpol, δυναμίτισε τις ήδη τεταμένες σχέσεις με...
04.12.2018, 15:01
Ερυθροπλακία: Ο «κόκκινος συναγερμός» του στοματικού καρκίνου
Η ερυθροπλακία του στόματος εμφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα 50-70 ετών ως μία ερυθρή περιοχή με μαλακή...
03.12.2018, 11:46
Συνωμοσία ή γκάφα;
Η αίσθηση ότι υπάρχουν καλές πρακτικές που επιβραβεύονται μπορεί να αποτελέσει κίνητρο όχι μόνο για να μην...
29.11.2018, 18:00
Λευκοπλακία στόματος: Αθώα ή ένοχη;
Ο καρκίνος του στόματος συνιστά τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου παγκοσμίως
26.11.2018, 12:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.