ΑΠΟΨΕΙΣ


Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε...

Το συνέπειες θα έχει η νέα νεότητα του χώρου του ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Κώστα Σημίτη;

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κώστα Σημίτη προκάλεσε ένα συγκρατημένο ρεύμα αισιοδοξίας στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΝΑΛ. Ξαφνικά ο χώρος που ταλαιπωρείται χρόνια τώρα από την εσωτερική αντιπαλότητα ομάδων και στελεχών, ενώθηκε σε μια ομόθυμη καταδίκη της αθλιότητας του κ. Τσίπρα.

Μίλησε το ένστικτο επιβίωσης καθώς είναι φανερό πως η επιχείρηση συκοφάντησης του χώρου απειλεί την ίδια την ύπαρξη του. Ήταν όμως και γνήσια οργή καθώς έγινε φανερό ότι η δολιότητα των μεθόδων του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο. Είναι αυτή η νέα ενότητα ικανή για να οδηγήσει στην ανάκαμψη του χώρου;

Με μια έννοια η δημοσκοπική στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ προκαλεί απορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κάμψη, όλη η προεκλογική του ρητορεία έχει χρεοκοπήσει και η χώρα παρά την έξοδο από τα Μνημόνια παραμένει σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποκλεισμένη από τις αγορές και τις τράπεζες απαξιωμένες.

Την ίδια στιγμή ο μεταρρυθμιστικός οίστρος του κ. Μητσοτάκη έχει υποχωρήσει και το κόμμα μοιάζει να οδηγείται σε όλο και πιο δεξιές θέσεις, ιδίως στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Πεδίο λαμπρό λοιπόν για ένα πολιτικό κόμμα που κινείται στον ενδιάμεσο χώρο κι έχει αποδείξει τόσο την κυβερνητική του επάρκεια όσο και την κοινωνική του ευαισθησία. Κι όμως…

Είναι φανερό πως για την πλειοψηφία των πολιτών το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν αποτελεί επιλογή. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πάντα δύο βασικοί παράγοντες. Ο πρώτος είναι η εικόνα του κόμματος και ο δεύτερος, συνάρτηση του πρώτου, οι θέσεις που διατυπώνει.

Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα του, άλλαξε όνομα, έφερε συμμάχους, το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις με ελάχιστες διαφοροποιήσεις που σίγουρα δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα. Κι ο λόγος είναι απλός.

Το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει πια ένα κόμμα στελεχών, έχει χάσει τον δυναμισμό του. Διατηρεί δυνάμεις σε χώρους όπως η αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός αλλά αυτό είναι κατάρα κι ευλογία. Ευλογία γιατί σημαίνει ότι δύσκολα χάνεται, διατηρεί ερείσματα στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προσεχείς εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει υποψήφιους και σε πολλές περιπτώσεις θα συρθεί πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και κατάρα γιατί σημαίνει ότι οι θέσεις του είναι ένα άθροισμα ικανοποίησης των επιμέρους αιτημάτων που μεταφέρουν αυτά τα στελέχη. Είναι πολύ δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ να ανανεώσει τον πολιτικό του λόγο, να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τα δεδομένα της νέας εποχής στην οποία μπαίνει η χώρα αλλά και η Ευρώπη.

Η ενότητα που εκφράστηκε στην καταδίκη της επίθεσης στον Σημίτη, δεν απαντά στα ερωτήματα αυτά. Κλείνει ωστόσο την πόρτα, αν όχι οριστικά πάντως για το επόμενο διάστημα, σε όσους ονειρεύονται μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά αν επιτρέψει, έστω την επομένη των εκλογών, έναν πιο ουσιαστικό προβληματισμό για το πώς μπορεί να ανανεωθεί στελεχικά και πολιτικά ο χώρος.

Μπορεί όμως να λειτουργήσει και αρνητικά αν απλώς οδηγήσει σε έναν συναισθηματικό κομματικό πατριωτισμό που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε κάθε ριζική αλλαγή. Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε, όσο συμπαθείς και αν ήταν δεν είχαν την παραμικρή ελπίδα.
Τα ορφανά του Σημίτη
Στις προσεχείς εκλογές ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος θα βρίσκεται στο περιθώριο της πολιτικής...
14.02.2019, 07:34
Τι μας διδάσκει η περίπτωση του Πεδίου του Άρεως
Στα τέλη του Αυγούστου του 2018 η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε να εκδιώξει τους πρεζέμπορους από το Πεδίον...
14.02.2019, 07:31
Εσείς πώς βλέπετε τηλεόραση;
Δεν έχει πεθάνει η κλασική τηλεόραση που είναι η εμπειρία της παρακολούθησης στον καναπέ του σπιτιού . Αλλά...
13.02.2019, 10:22
ΕΛΚ: Η Διακήρυξη των Αθηνών για δημιουργία 5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας
Η Διακήρυξη των Αθηνών για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια...
09.02.2019, 17:03
Το αίμα ξεραίνεται γρήγορα
Ένας λαός βλέπετε έχει πεπερασμένη αντοχή για το πόση «ιστορία» μπορεί να καταναλώσει, μετά από δεκαετίες...
07.02.2019, 07:52
Μαθήματα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναπληρώνει προσωρινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν...
05.02.2019, 11:50
Τίς πταίει στο ΚΙΝΑΛ; Τα λάθη που οδήγησαν στο πολιτικό αδιέξοδο
Οι παραιτήσεις μελών του κινήματος συνεχίζονται, καθώς επίσης και οι καθημερινοί διαξιφισμοί μεταξύ...
04.02.2019, 13:28
Οι Ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο
Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, στις 5 Φεβρουαρίου, δημιουργεί ερωτηματικά σε μεγάλο μέρος...
01.02.2019, 13:41
Ιδέες που πληγώνουν
Η λογική όμως έχει αποδειχθεί είδος που σπανίζει στις μέρες. Έχει επικρατήσει ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία.
30.01.2019, 13:53
Αυξήστε τον κατώτατο μισθό, αλλά…
Η κυβέρνηση Τσίπρα έρχεται τώρα προεκλογικά και πάλι χωρίς συνεννόηση με τους κοινωνικούς ετέρους και τι...
28.01.2019, 18:13

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.