ΑΠΟΨΕΙΣ


Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε...

Το συνέπειες θα έχει η νέα νεότητα του χώρου του ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Κώστα Σημίτη;

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κώστα Σημίτη προκάλεσε ένα συγκρατημένο ρεύμα αισιοδοξίας στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΝΑΛ. Ξαφνικά ο χώρος που ταλαιπωρείται χρόνια τώρα από την εσωτερική αντιπαλότητα ομάδων και στελεχών, ενώθηκε σε μια ομόθυμη καταδίκη της αθλιότητας του κ. Τσίπρα.

Μίλησε το ένστικτο επιβίωσης καθώς είναι φανερό πως η επιχείρηση συκοφάντησης του χώρου απειλεί την ίδια την ύπαρξη του. Ήταν όμως και γνήσια οργή καθώς έγινε φανερό ότι η δολιότητα των μεθόδων του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο. Είναι αυτή η νέα ενότητα ικανή για να οδηγήσει στην ανάκαμψη του χώρου;

Με μια έννοια η δημοσκοπική στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ προκαλεί απορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κάμψη, όλη η προεκλογική του ρητορεία έχει χρεοκοπήσει και η χώρα παρά την έξοδο από τα Μνημόνια παραμένει σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποκλεισμένη από τις αγορές και τις τράπεζες απαξιωμένες.

Την ίδια στιγμή ο μεταρρυθμιστικός οίστρος του κ. Μητσοτάκη έχει υποχωρήσει και το κόμμα μοιάζει να οδηγείται σε όλο και πιο δεξιές θέσεις, ιδίως στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Πεδίο λαμπρό λοιπόν για ένα πολιτικό κόμμα που κινείται στον ενδιάμεσο χώρο κι έχει αποδείξει τόσο την κυβερνητική του επάρκεια όσο και την κοινωνική του ευαισθησία. Κι όμως…

Είναι φανερό πως για την πλειοψηφία των πολιτών το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν αποτελεί επιλογή. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πάντα δύο βασικοί παράγοντες. Ο πρώτος είναι η εικόνα του κόμματος και ο δεύτερος, συνάρτηση του πρώτου, οι θέσεις που διατυπώνει.

Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα του, άλλαξε όνομα, έφερε συμμάχους, το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις με ελάχιστες διαφοροποιήσεις που σίγουρα δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα. Κι ο λόγος είναι απλός.

Το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει πια ένα κόμμα στελεχών, έχει χάσει τον δυναμισμό του. Διατηρεί δυνάμεις σε χώρους όπως η αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός αλλά αυτό είναι κατάρα κι ευλογία. Ευλογία γιατί σημαίνει ότι δύσκολα χάνεται, διατηρεί ερείσματα στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προσεχείς εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει υποψήφιους και σε πολλές περιπτώσεις θα συρθεί πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και κατάρα γιατί σημαίνει ότι οι θέσεις του είναι ένα άθροισμα ικανοποίησης των επιμέρους αιτημάτων που μεταφέρουν αυτά τα στελέχη. Είναι πολύ δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ να ανανεώσει τον πολιτικό του λόγο, να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τα δεδομένα της νέας εποχής στην οποία μπαίνει η χώρα αλλά και η Ευρώπη.

Η ενότητα που εκφράστηκε στην καταδίκη της επίθεσης στον Σημίτη, δεν απαντά στα ερωτήματα αυτά. Κλείνει ωστόσο την πόρτα, αν όχι οριστικά πάντως για το επόμενο διάστημα, σε όσους ονειρεύονται μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά αν επιτρέψει, έστω την επομένη των εκλογών, έναν πιο ουσιαστικό προβληματισμό για το πώς μπορεί να ανανεωθεί στελεχικά και πολιτικά ο χώρος.

Μπορεί όμως να λειτουργήσει και αρνητικά αν απλώς οδηγήσει σε έναν συναισθηματικό κομματικό πατριωτισμό που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε κάθε ριζική αλλαγή. Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε, όσο συμπαθείς και αν ήταν δεν είχαν την παραμικρή ελπίδα.
"Ούτε ένα τενεκούδι πετρέλαιο"
Και μπορεί πολύ σωστά να καταγγέλλουμε τους ακραίους της Τουρκίας, μπορεί να δίνεται η ευκαιρία σε λογής...
13.12.2018, 11:18
Τα μυστικά του Σταύρου
To Prespes or not to Prespes, that is the question...
12.12.2018, 11:02
Ο όχλος και το λιντσάρισμα είναι απειλή για όλους
Υπεύθυνοι για τον λιντσάρισμα του 19χρονου, δεν είναι μόνο οι αυτόκλητοι τιμωροί- συγκρατούμενοι του, αλλά...
11.12.2018, 17:30
Τουρκία: Μπρος γκρεμός και πίσω Ευρώπη
Δυστυχώς για την Τουρκία, η Ρωσία, ακόμα κι αν ήθελε πραγματικά, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να...
11.12.2018, 16:00
Στοματικός καρκίνος: Μια «υποτιμημένη» αλλά ισχυρή απειλή
Tο κάπνισμα, το αλκοόλ και η λοίμωξη από ογκογόνα στελέχη του ιού HPV είναι οι κύριοι αιτιολογικοί...
10.12.2018, 14:51
Ο κίτρινος πυρετός της Δημοκρατίας
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως η αύξηση της τιμής των καυσίμων, προκάλεσε μια...
06.12.2018, 07:43
Επίλυση του προβλήματος του Κοσσόβου: Μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους
Η πρόσφατη αποτυχία του Κοσσόβου να αποτελέσει μέλος της Interpol, δυναμίτισε τις ήδη τεταμένες σχέσεις με...
04.12.2018, 15:01
Ερυθροπλακία: Ο «κόκκινος συναγερμός» του στοματικού καρκίνου
Η ερυθροπλακία του στόματος εμφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα 50-70 ετών ως μία ερυθρή περιοχή με μαλακή...
03.12.2018, 11:46
Συνωμοσία ή γκάφα;
Η αίσθηση ότι υπάρχουν καλές πρακτικές που επιβραβεύονται μπορεί να αποτελέσει κίνητρο όχι μόνο για να μην...
29.11.2018, 18:00
Λευκοπλακία στόματος: Αθώα ή ένοχη;
Ο καρκίνος του στόματος συνιστά τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου παγκοσμίως
26.11.2018, 12:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.