ΑΠΟΨΕΙΣ


Η ανταγωνιστικότητα πήγε καφετέρια;

Αναρωτιέμαι για παράδειγμα ποιος από όλους εμάς που μιλάμε για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και τήρησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, θα μπορούσε να ζήσει με τον βασικό μισθό των 586 ευρώ.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Μερικές φορές με πιάνουν τα αριστερά μου κι είμαι έτοιμος να αμφισβητήσω πολλά από όσα υποστηρίζω. Αναρωτιέμαι για παράδειγμα ποιος από όλους εμάς που μιλάμε για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και τήρησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, θα μπορούσε να ζήσει με τον βασικό μισθό των 586 ευρώ. Δεν λέω να ξεκινήσει οικογένεια, είναι αδιανόητο.

Oύτε φυσικά αναφέρομαι στον μισθό της αγοράς, τα 400 ευρώ δηλαδή, με τα οποία αμείβονται οι μισές σχεδόν νέες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης. Στην Αγγλία, προτείνεται μέρος της εκπαίδευσης όσων θέλουν να σταδιοδρομήσουν στο δικαστικό σώμα είναι να κάνουν τακτικές επισκέψεις για να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις συνθήκες στις φυλακές. Ίσως κάτι αντίστοιχο θα ήταν χρήσιμο και για τους μάνατζερ, για όσους οικονομολόγους συμβουλεύουν κυβερνήσεις ή ακόμα και για τους βουλευτές που αποφασίζουν: να ζουν δηλαδή για ένα διάστημα με τον βασικό μισθό. Μια καλή δόση της πραγματικότητας δεν κάνει ποτέ κακό σε κανέναν.

Κι αυτή είναι η μία μόνο πλευρά, η άλλη είναι η εργασιακή ανασφάλεια. Πριν από λίγο καιρό διάβαζα ένα συναρπαστικό ρεπορτάζ για τις διαφορετικές τύχες ενός θυρωρού μεγάλης επιχείρησης στη δεκαετία του 60 και του σημερινού του ομόλογου. Ο πρώτος δούλεψε για 30 και πλέον χρόνια στην εταιρεία, είχε ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, έπαιρνε άδειες και βγήκε με αξιοπρεπή σύνταξη. Ο διάδοχος του δεν απασχολείται από την εταιρεία αλλά από έναν εργολάβο, δεν είναι υπάλληλος αλλά υπεργολάβος και βέβαια δεν έχει ούτε ασφάλιση ούτε παίρνει άδειες. Αυτά πρέπει να τα κάνει μόνος του από τις αμοιβές του που είναι φυσικά κατώτερες από τον μισθό του προκατόχου του και, κυρίως, είναι εξαιρετικά αβέβαιες.

Αυτές οι μορφές εργασίας είναι πια εξαιρετικά διαδεδομένες κι ίσως είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να γυρίσει το ρολόι πίσω. Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν μπορεί να μην δει κανείς ότι για τους ίδιους τους εργαζόμενους, ή τουλάχιστον για την πλειοψηφία τους, η περίφημη «gig economy» απέχει πολύ από την ωραιοποιημένη εικόνα που έχουμε μιας τεχνολογικά αναβαθμισμένης ελίτ που ορίζει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας της.

Το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να γίνει δυνατή η προστασία των εργαζομένων χωρίς αυτό να λειτουργήσει σε βάρος της ανταγωνιστικότητας. Ίσως είναι πιο εύκολο να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Από την άλλη πλευρά βέβαια και η «απελευθέρωση» της εργασίας δεν είναι πανάκεια. Οι εξαιρετικά χαμηλοί μισθοί για παράδειγμα σε συνδυασμό με την απουσία αποτελεσματικών ελέγχων για την μαύρη εργασία, έχουν μάλλον οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες καφετέριες, παρά στην άνθηση της βιομηχανίας. Φυσικά και στην επιβίωση μικρών και γι αυτό αντιπαραγωγικών και τεχνολογικά υποβαθμισμένων μονάδων.

Το ότι στην Ελλάδα, παρά την αναιμική έστω ανάκαμψη, η παραγωγικότητα μειώνεται, ενδεχομένως σχετίζεται με αυτό. Κι ίσως αυτή να είναι η και καλύτερη απόδειξη για το ότι η ανάπτυξη, δηλαδή οι επενδύσεις, δεν θα έρθουν απλώς επειδή θα μειωθεί η φορολογία. .Όσο κι αν είναι αναγκαία, απαιτείται μια πολύ πιο ενεργητική πολιτική από το κράτος. Και για τις επενδύσεις και για την προστασία των εργαζομένων.

Η Ρόδος, μπορεί και πρέπει, να ανακτήσει τη λάμψη της!
Η Ρόδος μπορεί και πρέπει να ανακτήσει την κοσμοπολίτικη λάμψη της προκειμένου να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί...
22.02.2019, 13:24
O δολοφόνος σοσιαλδημοκράτης
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ κανέναν κόμμα δεν αρνήθηκε να υποδεχθεί τα ορφανά των άλλων. Οι Καραμανλής και...
21.02.2019, 07:54
Η ευθύνη του προπονητή
Όμως κατά την γνώμη μου δεν φταίει ο Πολάκης, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ανέχεται ένας εκ των υπουργών...
19.02.2019, 13:37
Αλβανία: Ένα ιστορικό οδοιπορικό στη γειτονική χώρα
Το 2009 έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ από την ίδια χρονιά έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνουν...
19.02.2019, 12:02
H επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό
Η επόμενη μέρα και η αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών είναι πλέον το ζητούμενο στο χώρο της...
18.02.2019, 18:47
Τα ορφανά του Σημίτη
Στις προσεχείς εκλογές ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος θα βρίσκεται στο περιθώριο της πολιτικής...
14.02.2019, 07:34
Τι μας διδάσκει η περίπτωση του Πεδίου του Άρεως
Στα τέλη του Αυγούστου του 2018 η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε να εκδιώξει τους πρεζέμπορους από το Πεδίον...
14.02.2019, 07:31
Εσείς πώς βλέπετε τηλεόραση;
Δεν έχει πεθάνει η κλασική τηλεόραση που είναι η εμπειρία της παρακολούθησης στον καναπέ του σπιτιού . Αλλά...
13.02.2019, 10:22
ΕΛΚ: Η Διακήρυξη των Αθηνών για δημιουργία 5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας
Η Διακήρυξη των Αθηνών για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια...
09.02.2019, 17:03
Το αίμα ξεραίνεται γρήγορα
Ένας λαός βλέπετε έχει πεπερασμένη αντοχή για το πόση «ιστορία» μπορεί να καταναλώσει, μετά από δεκαετίες...
07.02.2019, 07:52

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.