ΑΠΟΨΕΙΣ


To στόμα ως δείκτης υγείας του ατόμου

Πλέον η τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας του ατόμου επιβάλλει την αφύπνιση και την κινητοποίηση της πολιτείας.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Η στοματική κοιλότητα αποτελεί την πύλη εισόδου στον οργανισμό και το κομβικό σημείο αλληλεπίδρασης του σώματος με το εξωτερικό περιβάλλον. Μολονότι, ο Ιπποκράτης είχε αναγνωρίσει την αξία του στόματος ως πεδίο πρώιμης διάγνωσης ποικίλων συστηματικών παθήσεων εντούτοις η στοματική κοιλότητα τείνει να παραγνωρίζεται ιατρικά και να αντιμετωπίζεται ως ένα μεμονωμένο τμήμα έξω από τον οργανισμό.

Σήμερα η στοματική υγεία έχει αναδειχθεί σε κύριο πρόβλημα δημόσιας υγείας πανευρωπαϊκά γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη ορθής πληροφόρησης του πληθυσμού αλλά και στις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες οι οποίες δυσχεραίνουν την παροχή της ενδεικνυόμενης οδοντοστοματολογικής περίθαλψης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας, στην οποία ουσιαστικά δεν παρέχεται πλήρης δημόσια οδοντοστοματολογική περίθαλψη με αποτέλεσμα την αδυναμία του πληθυσμού να απευθυνθεί σε ιδιώτη λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης και του σταθερά αυξημένου κόστους παροχής των οδοντιατρικών υπηρεσιών.

Πλέον η τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας του ατόμου επιβάλλει την αφύπνιση και την κινητοποίηση της πολιτείας. Η στοματική υγεία επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα ζωής και τη γενική υγεία του ανθρώπου καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του, ενώ η ενδελεχής οδοντοστοματολογική εξέταση και αντιμετώπιση πιθανών παθήσεων συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση ή/και στην επιτυχέστερη θεραπευτική αντιμετώπιση συστηματικών ασθενειών.

Ενδεικτικά αναφέρεται η συσχέτιση της στοματικής υγείας με ορισμένες από τις συνηθέστερες ασθένειες:

•Καρδιαγγειακές παθήσεις: τα άτομα με περιοδοντική νόσο (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο συγκριτικά με εκείνα που έχουν υγιή ούλα. Για το σκοπό αυτό σε μεγάλα οργανωμένα καρδιοχειρουργικά κέντρα συνυπάρχει οδοντιατρικό/περιοδοντολογικό τμήμα για την αντιμετώπιση του καρδιολογικού ασθενή πριν και μετά την επέμβαση.

•Σακχαρώδης διαβήτης: οι διαβητικοί διατρέχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου και στοματικής καντιντίασης (μυκητίασης) σε σχέση με τους μη διαβητικούς ενώ αντίστροφα φλεγμονώδη νοσήματα του στόματος μπορούν να απορρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης σε ένα διαβητικό άτομο. Συνεπώς, η διασφάλιση της στοματικής υγείας είναι μείζονος σημασίας στο διαβητικό ασθενή.

•Αναπνευστική νόσος: άτομα με φτωχή στοματική υγιεινή διαθέτουν αυξημένο μικροβιακό φορτίο στόματος και είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη αναπνευστικής λοίμωξης πχ πνευμονία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πάσχοντες από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.
•Ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα: η φτωχή στοματική υγιεινή αποτελεί δείκτη ψυχικής νόσου (κατάθλιψη, ψύχωση), ενώ έχει ανευρεθεί συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των δοντιών που έχουν απωλεσθεί και της πρώιμης εμφάνισης άνοιας.

•Γήρανση: η απώλεια οδόντων αποτελεί δείκτη βιολογικής παρακμής και έχει βρεθεί ότι τα άτομα που έχουν χάσει πρόωρα το σύνολο των φυσικών τους δοντιών είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα, ενώ χαρακτηρίζονται από έκπτωση της φυσικής και γνωσιακής τους λειτουργίας.

•Κύηση: η περιοδοντική νόσος έχει συσχετισθεί με πρόωρο τοκετό και ελλιποβαρή νεογνά

•Καρκίνος: ο στοματικός καρκίνος κατατάσσεται ανάμεσα στους 6 συχνότερους τύπους καρκίνου παγκοσμίως και η έγκαιρη διάγνωσή του είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχέστερη δυνατή θεραπευτική αντιμετώπισή του και τη μεγιστοποίηση του προσδόκιμου επιβίωσης του ασθενούς.
Παράλληλα, η στοματική κοιλότητα αποτελεί πεδίο εμφάνισης μεταστατικού καρκίνου από άλλες περιοχές, ενώ συχνά η λευχαιμία εμφανίζεται πρώιμα με την μορφή αυτόματης ουλορραγίας.

•Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα:
το σύνολο των αφροδίσιων νοσημάτων μπορεί να έχουν στοματικές εκδηλώσεις με χαρακτηριστική τη λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Μία από τις πρώιμες κλινικές εκδηλώσεις ανάπτυξης του AIDS είναι η βλάβη της τριχωτής λευκοπλακίας στη γλώσσα.

Είναι εμφανές, ότι το στόμα δεν αποτελεί μεμονωμένο τμήμα του σώματος αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του το οποίο βρίσκεται σε σταθερή και δυναμική σχέση αλληλεπίδρασης. Η στοματική υγεία επηρεάζει τη γενική υγεία του ανθρώπου ΚΑΙ επηρεάζεται από αυτήν. Συνεπώς, η ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής της στοματικής υγείας και εκπαίδευσης του πληθυσμού κρίνεται επιβεβλημένη καθώς συνεπάγεται την επιτυχέστερη πρόληψη, αποκατάσταση και διατήρηση της συνολικής υγείας του ατόμου με παράλληλη σημαντική μείωση των δαπανών για την υγεία, στοιχείο μη αμελητέο αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι σήμερα η αρχή του “cost-effect” είναι αυτή που υπαγορεύει τις πολιτική υγείας στο δυτικό κόσμο.

Η Dr. Βασιλική Καραθανάση  MD, DDS, MSc, PhD, είναι Ιατρός-Στοματολόγος, Διδάκτωρ Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ,Ειδ. Δερματολογίας, Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός»

Τα μυστικά του Σταύρου
To Prespes or not to Prespes, that is the question...
12.12.2018, 11:02
Ο όχλος και το λιντσάρισμα είναι απειλή για όλους
Υπεύθυνοι για τον λιντσάρισμα του 19χρονου, δεν είναι μόνο οι αυτόκλητοι τιμωροί- συγκρατούμενοι του, αλλά...
11.12.2018, 17:30
Τουρκία: Μπρος γκρεμός και πίσω Ευρώπη
Δυστυχώς για την Τουρκία, η Ρωσία, ακόμα κι αν ήθελε πραγματικά, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να...
11.12.2018, 16:00
Στοματικός καρκίνος: Μια «υποτιμημένη» αλλά ισχυρή απειλή
Tο κάπνισμα, το αλκοόλ και η λοίμωξη από ογκογόνα στελέχη του ιού HPV είναι οι κύριοι αιτιολογικοί...
10.12.2018, 14:51
Ο κίτρινος πυρετός της Δημοκρατίας
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως η αύξηση της τιμής των καυσίμων, προκάλεσε μια...
06.12.2018, 07:43
Επίλυση του προβλήματος του Κοσσόβου: Μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους
Η πρόσφατη αποτυχία του Κοσσόβου να αποτελέσει μέλος της Interpol, δυναμίτισε τις ήδη τεταμένες σχέσεις με...
04.12.2018, 15:01
Ερυθροπλακία: Ο «κόκκινος συναγερμός» του στοματικού καρκίνου
Η ερυθροπλακία του στόματος εμφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα 50-70 ετών ως μία ερυθρή περιοχή με μαλακή...
03.12.2018, 11:46
Συνωμοσία ή γκάφα;
Η αίσθηση ότι υπάρχουν καλές πρακτικές που επιβραβεύονται μπορεί να αποτελέσει κίνητρο όχι μόνο για να μην...
29.11.2018, 18:00
Λευκοπλακία στόματος: Αθώα ή ένοχη;
Ο καρκίνος του στόματος συνιστά τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου παγκοσμίως
26.11.2018, 12:07
Η υπόθεση της καθαρίστριας
Εάν δεν αλλάξειτο πνεύμα της νομολογίας η καταδίκη της καθαρίστριας θα είναι η αρχή πολλών άλλων πολυετών...
23.11.2018, 18:08

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.