ΑΠΟΨΕΙΣ


To στόμα ως δείκτης υγείας του ατόμου

Πλέον η τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας του ατόμου επιβάλλει την αφύπνιση και την κινητοποίηση της πολιτείας.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Η στοματική κοιλότητα αποτελεί την πύλη εισόδου στον οργανισμό και το κομβικό σημείο αλληλεπίδρασης του σώματος με το εξωτερικό περιβάλλον. Μολονότι, ο Ιπποκράτης είχε αναγνωρίσει την αξία του στόματος ως πεδίο πρώιμης διάγνωσης ποικίλων συστηματικών παθήσεων εντούτοις η στοματική κοιλότητα τείνει να παραγνωρίζεται ιατρικά και να αντιμετωπίζεται ως ένα μεμονωμένο τμήμα έξω από τον οργανισμό.

Σήμερα η στοματική υγεία έχει αναδειχθεί σε κύριο πρόβλημα δημόσιας υγείας πανευρωπαϊκά γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη ορθής πληροφόρησης του πληθυσμού αλλά και στις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες οι οποίες δυσχεραίνουν την παροχή της ενδεικνυόμενης οδοντοστοματολογικής περίθαλψης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας, στην οποία ουσιαστικά δεν παρέχεται πλήρης δημόσια οδοντοστοματολογική περίθαλψη με αποτέλεσμα την αδυναμία του πληθυσμού να απευθυνθεί σε ιδιώτη λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης και του σταθερά αυξημένου κόστους παροχής των οδοντιατρικών υπηρεσιών.

Πλέον η τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας του ατόμου επιβάλλει την αφύπνιση και την κινητοποίηση της πολιτείας. Η στοματική υγεία επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα ζωής και τη γενική υγεία του ανθρώπου καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του, ενώ η ενδελεχής οδοντοστοματολογική εξέταση και αντιμετώπιση πιθανών παθήσεων συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση ή/και στην επιτυχέστερη θεραπευτική αντιμετώπιση συστηματικών ασθενειών.

Ενδεικτικά αναφέρεται η συσχέτιση της στοματικής υγείας με ορισμένες από τις συνηθέστερες ασθένειες:

•Καρδιαγγειακές παθήσεις: τα άτομα με περιοδοντική νόσο (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο συγκριτικά με εκείνα που έχουν υγιή ούλα. Για το σκοπό αυτό σε μεγάλα οργανωμένα καρδιοχειρουργικά κέντρα συνυπάρχει οδοντιατρικό/περιοδοντολογικό τμήμα για την αντιμετώπιση του καρδιολογικού ασθενή πριν και μετά την επέμβαση.

•Σακχαρώδης διαβήτης: οι διαβητικοί διατρέχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου και στοματικής καντιντίασης (μυκητίασης) σε σχέση με τους μη διαβητικούς ενώ αντίστροφα φλεγμονώδη νοσήματα του στόματος μπορούν να απορρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης σε ένα διαβητικό άτομο. Συνεπώς, η διασφάλιση της στοματικής υγείας είναι μείζονος σημασίας στο διαβητικό ασθενή.

•Αναπνευστική νόσος: άτομα με φτωχή στοματική υγιεινή διαθέτουν αυξημένο μικροβιακό φορτίο στόματος και είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη αναπνευστικής λοίμωξης πχ πνευμονία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πάσχοντες από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.
•Ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα: η φτωχή στοματική υγιεινή αποτελεί δείκτη ψυχικής νόσου (κατάθλιψη, ψύχωση), ενώ έχει ανευρεθεί συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των δοντιών που έχουν απωλεσθεί και της πρώιμης εμφάνισης άνοιας.

•Γήρανση: η απώλεια οδόντων αποτελεί δείκτη βιολογικής παρακμής και έχει βρεθεί ότι τα άτομα που έχουν χάσει πρόωρα το σύνολο των φυσικών τους δοντιών είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα, ενώ χαρακτηρίζονται από έκπτωση της φυσικής και γνωσιακής τους λειτουργίας.

•Κύηση: η περιοδοντική νόσος έχει συσχετισθεί με πρόωρο τοκετό και ελλιποβαρή νεογνά

•Καρκίνος: ο στοματικός καρκίνος κατατάσσεται ανάμεσα στους 6 συχνότερους τύπους καρκίνου παγκοσμίως και η έγκαιρη διάγνωσή του είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχέστερη δυνατή θεραπευτική αντιμετώπισή του και τη μεγιστοποίηση του προσδόκιμου επιβίωσης του ασθενούς.
Παράλληλα, η στοματική κοιλότητα αποτελεί πεδίο εμφάνισης μεταστατικού καρκίνου από άλλες περιοχές, ενώ συχνά η λευχαιμία εμφανίζεται πρώιμα με την μορφή αυτόματης ουλορραγίας.

•Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα:
το σύνολο των αφροδίσιων νοσημάτων μπορεί να έχουν στοματικές εκδηλώσεις με χαρακτηριστική τη λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Μία από τις πρώιμες κλινικές εκδηλώσεις ανάπτυξης του AIDS είναι η βλάβη της τριχωτής λευκοπλακίας στη γλώσσα.

Είναι εμφανές, ότι το στόμα δεν αποτελεί μεμονωμένο τμήμα του σώματος αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του το οποίο βρίσκεται σε σταθερή και δυναμική σχέση αλληλεπίδρασης. Η στοματική υγεία επηρεάζει τη γενική υγεία του ανθρώπου ΚΑΙ επηρεάζεται από αυτήν. Συνεπώς, η ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής της στοματικής υγείας και εκπαίδευσης του πληθυσμού κρίνεται επιβεβλημένη καθώς συνεπάγεται την επιτυχέστερη πρόληψη, αποκατάσταση και διατήρηση της συνολικής υγείας του ατόμου με παράλληλη σημαντική μείωση των δαπανών για την υγεία, στοιχείο μη αμελητέο αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι σήμερα η αρχή του “cost-effect” είναι αυτή που υπαγορεύει τις πολιτική υγείας στο δυτικό κόσμο.

Η Dr. Βασιλική Καραθανάση  MD, DDS, MSc, PhD, είναι Ιατρός-Στοματολόγος, Διδάκτωρ Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ,Ειδ. Δερματολογίας, Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός»

Η Ρόδος, μπορεί και πρέπει, να ανακτήσει τη λάμψη της!
Η Ρόδος μπορεί και πρέπει να ανακτήσει την κοσμοπολίτικη λάμψη της προκειμένου να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί...
22.02.2019, 13:24
O δολοφόνος σοσιαλδημοκράτης
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ κανέναν κόμμα δεν αρνήθηκε να υποδεχθεί τα ορφανά των άλλων. Οι Καραμανλής και...
21.02.2019, 07:54
Η ευθύνη του προπονητή
Όμως κατά την γνώμη μου δεν φταίει ο Πολάκης, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ανέχεται ένας εκ των υπουργών...
19.02.2019, 13:37
Αλβανία: Ένα ιστορικό οδοιπορικό στη γειτονική χώρα
Το 2009 έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ από την ίδια χρονιά έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνουν...
19.02.2019, 12:02
H επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό
Η επόμενη μέρα και η αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών είναι πλέον το ζητούμενο στο χώρο της...
18.02.2019, 18:47
Τα ορφανά του Σημίτη
Στις προσεχείς εκλογές ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος θα βρίσκεται στο περιθώριο της πολιτικής...
14.02.2019, 07:34
Τι μας διδάσκει η περίπτωση του Πεδίου του Άρεως
Στα τέλη του Αυγούστου του 2018 η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε να εκδιώξει τους πρεζέμπορους από το Πεδίον...
14.02.2019, 07:31
Εσείς πώς βλέπετε τηλεόραση;
Δεν έχει πεθάνει η κλασική τηλεόραση που είναι η εμπειρία της παρακολούθησης στον καναπέ του σπιτιού . Αλλά...
13.02.2019, 10:22
ΕΛΚ: Η Διακήρυξη των Αθηνών για δημιουργία 5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας
Η Διακήρυξη των Αθηνών για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια...
09.02.2019, 17:03
Το αίμα ξεραίνεται γρήγορα
Ένας λαός βλέπετε έχει πεπερασμένη αντοχή για το πόση «ιστορία» μπορεί να καταναλώσει, μετά από δεκαετίες...
07.02.2019, 07:52

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.