ΑΠΟΨΕΙΣ


To στόμα ως δείκτης υγείας του ατόμου

Πλέον η τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας του ατόμου επιβάλλει την αφύπνιση και την κινητοποίηση της πολιτείας.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Η στοματική κοιλότητα αποτελεί την πύλη εισόδου στον οργανισμό και το κομβικό σημείο αλληλεπίδρασης του σώματος με το εξωτερικό περιβάλλον. Μολονότι, ο Ιπποκράτης είχε αναγνωρίσει την αξία του στόματος ως πεδίο πρώιμης διάγνωσης ποικίλων συστηματικών παθήσεων εντούτοις η στοματική κοιλότητα τείνει να παραγνωρίζεται ιατρικά και να αντιμετωπίζεται ως ένα μεμονωμένο τμήμα έξω από τον οργανισμό.

Σήμερα η στοματική υγεία έχει αναδειχθεί σε κύριο πρόβλημα δημόσιας υγείας πανευρωπαϊκά γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη ορθής πληροφόρησης του πληθυσμού αλλά και στις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες οι οποίες δυσχεραίνουν την παροχή της ενδεικνυόμενης οδοντοστοματολογικής περίθαλψης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας, στην οποία ουσιαστικά δεν παρέχεται πλήρης δημόσια οδοντοστοματολογική περίθαλψη με αποτέλεσμα την αδυναμία του πληθυσμού να απευθυνθεί σε ιδιώτη λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης και του σταθερά αυξημένου κόστους παροχής των οδοντιατρικών υπηρεσιών.

Πλέον η τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας του ατόμου επιβάλλει την αφύπνιση και την κινητοποίηση της πολιτείας. Η στοματική υγεία επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα ζωής και τη γενική υγεία του ανθρώπου καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του, ενώ η ενδελεχής οδοντοστοματολογική εξέταση και αντιμετώπιση πιθανών παθήσεων συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση ή/και στην επιτυχέστερη θεραπευτική αντιμετώπιση συστηματικών ασθενειών.

Ενδεικτικά αναφέρεται η συσχέτιση της στοματικής υγείας με ορισμένες από τις συνηθέστερες ασθένειες:

•Καρδιαγγειακές παθήσεις: τα άτομα με περιοδοντική νόσο (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο συγκριτικά με εκείνα που έχουν υγιή ούλα. Για το σκοπό αυτό σε μεγάλα οργανωμένα καρδιοχειρουργικά κέντρα συνυπάρχει οδοντιατρικό/περιοδοντολογικό τμήμα για την αντιμετώπιση του καρδιολογικού ασθενή πριν και μετά την επέμβαση.

•Σακχαρώδης διαβήτης: οι διαβητικοί διατρέχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου και στοματικής καντιντίασης (μυκητίασης) σε σχέση με τους μη διαβητικούς ενώ αντίστροφα φλεγμονώδη νοσήματα του στόματος μπορούν να απορρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης σε ένα διαβητικό άτομο. Συνεπώς, η διασφάλιση της στοματικής υγείας είναι μείζονος σημασίας στο διαβητικό ασθενή.

•Αναπνευστική νόσος: άτομα με φτωχή στοματική υγιεινή διαθέτουν αυξημένο μικροβιακό φορτίο στόματος και είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη αναπνευστικής λοίμωξης πχ πνευμονία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πάσχοντες από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.
•Ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα: η φτωχή στοματική υγιεινή αποτελεί δείκτη ψυχικής νόσου (κατάθλιψη, ψύχωση), ενώ έχει ανευρεθεί συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των δοντιών που έχουν απωλεσθεί και της πρώιμης εμφάνισης άνοιας.

•Γήρανση: η απώλεια οδόντων αποτελεί δείκτη βιολογικής παρακμής και έχει βρεθεί ότι τα άτομα που έχουν χάσει πρόωρα το σύνολο των φυσικών τους δοντιών είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα, ενώ χαρακτηρίζονται από έκπτωση της φυσικής και γνωσιακής τους λειτουργίας.

•Κύηση: η περιοδοντική νόσος έχει συσχετισθεί με πρόωρο τοκετό και ελλιποβαρή νεογνά

•Καρκίνος: ο στοματικός καρκίνος κατατάσσεται ανάμεσα στους 6 συχνότερους τύπους καρκίνου παγκοσμίως και η έγκαιρη διάγνωσή του είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχέστερη δυνατή θεραπευτική αντιμετώπισή του και τη μεγιστοποίηση του προσδόκιμου επιβίωσης του ασθενούς.
Παράλληλα, η στοματική κοιλότητα αποτελεί πεδίο εμφάνισης μεταστατικού καρκίνου από άλλες περιοχές, ενώ συχνά η λευχαιμία εμφανίζεται πρώιμα με την μορφή αυτόματης ουλορραγίας.

•Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα:
το σύνολο των αφροδίσιων νοσημάτων μπορεί να έχουν στοματικές εκδηλώσεις με χαρακτηριστική τη λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Μία από τις πρώιμες κλινικές εκδηλώσεις ανάπτυξης του AIDS είναι η βλάβη της τριχωτής λευκοπλακίας στη γλώσσα.

Είναι εμφανές, ότι το στόμα δεν αποτελεί μεμονωμένο τμήμα του σώματος αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του το οποίο βρίσκεται σε σταθερή και δυναμική σχέση αλληλεπίδρασης. Η στοματική υγεία επηρεάζει τη γενική υγεία του ανθρώπου ΚΑΙ επηρεάζεται από αυτήν. Συνεπώς, η ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής της στοματικής υγείας και εκπαίδευσης του πληθυσμού κρίνεται επιβεβλημένη καθώς συνεπάγεται την επιτυχέστερη πρόληψη, αποκατάσταση και διατήρηση της συνολικής υγείας του ατόμου με παράλληλη σημαντική μείωση των δαπανών για την υγεία, στοιχείο μη αμελητέο αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι σήμερα η αρχή του “cost-effect” είναι αυτή που υπαγορεύει τις πολιτική υγείας στο δυτικό κόσμο.

Η Dr. Βασιλική Καραθανάση  MD, DDS, MSc, PhD, είναι Ιατρός-Στοματολόγος, Διδάκτωρ Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ,Ειδ. Δερματολογίας, Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός»

Πραγματική ανάπτυξη vs επιδόματα
Διαφορά φιλοσοφίας, με βούλα Ευρωπαϊκή, διακρίνει τις προωθούμενες πολιτικές Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ
20.05.2019, 18:14
Η Λίβερπουλ δείχνει τον δρόμο!
Γιατί άλλο πράγμα η Λέστερ να παίρνει το πρωτάθλημα κι άλλο να έχεις κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό Βαρουφάκη.
20.05.2019, 15:56
Η μάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων είναι μια δίκαιη μάχη
Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας συμβολίζει την εναντίωση απέναντι στη...
18.05.2019, 16:44
Μια παροχούλα είναι λίγη, πολύ λίγη
Η λογική(;) “κι οι προηγούμενοι τα κάνανε” είναι απύθμενα γελοία. Θα μπορούσε ποτέ κάποιος να πει σε μια...
18.05.2019, 12:29
Ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Στουρνάρας ή η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση ασφαλώς προσδοκά ότι το 2ο εξάμηνο θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικό λόγω τουρισμού και πληρωμής του...
17.05.2019, 11:05
Φονεύοντας την λογική με...καλοσύνη
Για την ιστορία επιφυλάξεις για τα εμβόλια έχει εκφράσει ο Ρόμπερτ Κένεντι, ανιψιός του προέδρου, ο οποίος...
15.05.2019, 11:40
Θα δώσουμε στην ανοησία την ευκαιρία της;
Ας παλέψουμε για να βελτιώσουμε την Ευρώπη . Αλλά ας εκτιμήσουμε και όσα έχουμε πετύχει! Θα ταράξουν τα...
14.05.2019, 18:03
Η αριστερή θαλαμηγός έχει γονείς
Ένας πρωθυπουργός που δεν φορά γραβάτα για να μην τον φάει το «σύστημα», δεν έχει όμως κανένα πρόβλημα να...
08.05.2019, 11:31
Η πορεία του Ελληνισμού της Τουρκίας μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης
Με αφορμή την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή της Ανατολικής...
07.05.2019, 13:51
Σε δημοσιογραφική έρευνα και πενθούντες δεν απαντάς με αφορισμούς
Η δημοσιογραφική έρευνα και ειδικά όταν αυτή είναι αδιάσειστη και βασίζεται σε ντοκουμέντα και πειστήρια που...
03.05.2019, 13:42

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.