ΑΠΟΨΕΙΣ


Αποσυμφόρηση Φυλακών

Συνεπώς, εάν είμαστε ανίκανοι να εκτελούμε τις ποινές που ως Πολιτεία βάζουμε, τουλάχιστον να αποφασίσουμε ότι οι φυλακές δεν θα αποσυμφορούνται από τους σκληρούς εγκληματίες, οι οποίοι θα πρέπει να εκτελούν στο σύνολο την ποινή τους

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Με αφορμή την παράταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του νόμου Παρασκευόπουλου, όπου δίνεται η δυνατότητα σε ποινικούς καταδικασθέντες να αποφυλακισθούν, ανοίγει πάλι η κουβέντα κατά πόσο θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα με ευεργετικές διατάξεις να αποφυλακίζονται καταδικασθέντες προκειμένου να υπάρχει αποσυμφόρηση των φυλακών. Σε ένα ευνοούμενο κράτος οι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για όλους κα οι ποινές να εκτελούνται όπως ορίζει ο νόμος χωρίς δυνατότητα ευεργετικών διατάξεων πέρα από τις προκαθορισμένες στον Ποινικό Κώδικα.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο, ειδικώς και στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, να υπάρχει μία πλήρης αυστηροποίηση ποινών, ακόμα και στις υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος. Έτσι πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο οι ποινές για οικονομικά εγκλήματα να είναι ισάξιες με τις ποινές της αφαίρεσης της ανθρώπινης ζωής, ειδεχθών και βίαιων εγκλημάτων. Όσες προσπάθειες έγιναν πριν τον νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, εκτιμούσαν την ποιοτική υπόσταση των καταδικασθέντων που θα αποφυλακίζονταν. Για πρώτη φορά, με τον νόμο Παρασκευόπουλου, δόθηκε δυνατότητα σε όλους τους καταδικασθέντες, ασχέτως της πράξης που είχαν κάνει, να μπορούν να αποφυλακισθούν με ευεργετικές διατάξεις.

Αντιμετωπίζοντας κατάματα το πρόβλημα θα πρέπει να υποστηρίξουμε ότι καταρχήν οι ποινές θα πρέπει να εκτελούνται. Εάν, ωστόσο, για λόγους αποσυμφόρησης πρέπει να βγουν ευεργετικά καταδικασθέντες εκτός φυλακής, η ποιοτική αξιολόγηση των καταδικασθέντων είναι επιτακτική. Αποσυμφόρηση δεν μπορεί να γίνει από καταδικασθέντες σε εγκλήματα κατά της ζωής και της ανθρώπινης αξίας.

Εάν είναι να γίνει αποσυμφόρηση των φυλακών, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε με ευεργετικές διατάξεις από αυτούς που έχουν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα. Είναι προτιμότερο να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον που έχει καταδικασθεί για οικονομική απάτη, παρά σε κάποιον που έχει καταδικασθεί για ληστεία ή βιασμό, διότι στην μεν πρώτη περίπτωση θα υπάρχει κίνδυνος να γίνει άλλη μία απάτη, ενώ στην άλλη περίπτωση θα υπάρχει κίνδυνος να μπει κάποιος στο σπίτι μας να μας ληστέψει ή να βιάσει μία γυναίκα.

Συνεπώς, εάν είμαστε ανίκανοι να εκτελούμε τις ποινές που ως Πολιτεία βάζουμε, τουλάχιστον να αποφασίσουμε ότι οι φυλακές δεν θα αποσυμφορούνται από τους σκληρούς εγκληματίες, οι οποίοι θα πρέπει να εκτελούν στο σύνολο την ποινή τους.
Το μάθημα της Κύπρου στην Ελλάδα για την απονομή δικαιοσύνης
Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας.
24.06.2019, 18:39
Golden Visa: Η Ν.Δ εντόπισε τις στρεβλώσεις και αναμένει…εντολή
Το επιτελείο Μητσοτάκη, αφού ξεψάχνισε και αυτό τον τομέα πολιτικής αποφάσισε ήδη. Μηδενισμό του ΦΠΑ για ένα...
24.06.2019, 13:27
Χωρίς αυταπάτες, η ΔΕΗ καταρρέει
Τα ασημικά της ΔΕΗ που έλεγε παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πλέον αξία.Το χειρότερο ότι από την αντιδραση της...
21.06.2019, 11:07
Απο τα σπορ πρωταθλητισμού στα σπορ υγείας. Μια νέα στρατηγική αθλητισμού
Η κυβερνητική στρατηγική στον αθλητισμό, αν υπήρξε ποτέ τέτοια, έχει μείνει στην εποχή των Ολυμπιακών του...
18.06.2019, 18:49
Social Media και Εκλογές: 7 μαθήματα
Ίσως να ήταν ωφέλιμο, στη μικρή ανάπαυλα που διανύουμε να καταγράψουμε μερικά χρήσιμα μαθήματα για τα μέσα...
14.06.2019, 11:15
Σε όποιο γήπεδο αγωνιζόμαστε, ιδανικά και αξίες μας κάνουν νικητές
Ενωμένοι στον αγώνα για την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και σε αυτό κάλεσμα που δεν εξαιρεί και δεν...
11.06.2019, 12:02
Γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε νίκη αποστομωτική στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γεγονός...
04.06.2019, 19:31
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τους πολλούς αλλά με τους ποινικούς
Μια σειρά από εγκληματίες περιμένουν με αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει έως την πτώση της κυβέρνησης τις αλλαγές...
04.06.2019, 17:19
Ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα!
Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας...
02.06.2019, 18:42
Να έχουμε και μια γυναίκα ομιλήτρια... να «ομορφύνει η εικόνα»!
Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν για τα μικρά ποσοστά των γυναικών στην πολιτική (βλ. Ευρωπαϊκής Στατιστικής...
31.05.2019, 10:57

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.