ΑΠΟΨΕΙΣ


Αποσυμφόρηση Φυλακών

Συνεπώς, εάν είμαστε ανίκανοι να εκτελούμε τις ποινές που ως Πολιτεία βάζουμε, τουλάχιστον να αποφασίσουμε ότι οι φυλακές δεν θα αποσυμφορούνται από τους σκληρούς εγκληματίες, οι οποίοι θα πρέπει να εκτελούν στο σύνολο την ποινή τους

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Με αφορμή την παράταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του νόμου Παρασκευόπουλου, όπου δίνεται η δυνατότητα σε ποινικούς καταδικασθέντες να αποφυλακισθούν, ανοίγει πάλι η κουβέντα κατά πόσο θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα με ευεργετικές διατάξεις να αποφυλακίζονται καταδικασθέντες προκειμένου να υπάρχει αποσυμφόρηση των φυλακών. Σε ένα ευνοούμενο κράτος οι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για όλους κα οι ποινές να εκτελούνται όπως ορίζει ο νόμος χωρίς δυνατότητα ευεργετικών διατάξεων πέρα από τις προκαθορισμένες στον Ποινικό Κώδικα.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο, ειδικώς και στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, να υπάρχει μία πλήρης αυστηροποίηση ποινών, ακόμα και στις υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος. Έτσι πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο οι ποινές για οικονομικά εγκλήματα να είναι ισάξιες με τις ποινές της αφαίρεσης της ανθρώπινης ζωής, ειδεχθών και βίαιων εγκλημάτων. Όσες προσπάθειες έγιναν πριν τον νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, εκτιμούσαν την ποιοτική υπόσταση των καταδικασθέντων που θα αποφυλακίζονταν. Για πρώτη φορά, με τον νόμο Παρασκευόπουλου, δόθηκε δυνατότητα σε όλους τους καταδικασθέντες, ασχέτως της πράξης που είχαν κάνει, να μπορούν να αποφυλακισθούν με ευεργετικές διατάξεις.

Αντιμετωπίζοντας κατάματα το πρόβλημα θα πρέπει να υποστηρίξουμε ότι καταρχήν οι ποινές θα πρέπει να εκτελούνται. Εάν, ωστόσο, για λόγους αποσυμφόρησης πρέπει να βγουν ευεργετικά καταδικασθέντες εκτός φυλακής, η ποιοτική αξιολόγηση των καταδικασθέντων είναι επιτακτική. Αποσυμφόρηση δεν μπορεί να γίνει από καταδικασθέντες σε εγκλήματα κατά της ζωής και της ανθρώπινης αξίας.

Εάν είναι να γίνει αποσυμφόρηση των φυλακών, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε με ευεργετικές διατάξεις από αυτούς που έχουν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα. Είναι προτιμότερο να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον που έχει καταδικασθεί για οικονομική απάτη, παρά σε κάποιον που έχει καταδικασθεί για ληστεία ή βιασμό, διότι στην μεν πρώτη περίπτωση θα υπάρχει κίνδυνος να γίνει άλλη μία απάτη, ενώ στην άλλη περίπτωση θα υπάρχει κίνδυνος να μπει κάποιος στο σπίτι μας να μας ληστέψει ή να βιάσει μία γυναίκα.

Συνεπώς, εάν είμαστε ανίκανοι να εκτελούμε τις ποινές που ως Πολιτεία βάζουμε, τουλάχιστον να αποφασίσουμε ότι οι φυλακές δεν θα αποσυμφορούνται από τους σκληρούς εγκληματίες, οι οποίοι θα πρέπει να εκτελούν στο σύνολο την ποινή τους.
Ξένες Επενδύσεις – Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ
Οι Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα του 2018 θα καταντήσουν να γίνουν σαν την χαμένη Ατλαντίδα. Όλοι θα μιλάνε...
16.11.2018, 11:00
Η ανταγωνιστικότητα πήγε καφετέρια;
Αναρωτιέμαι για παράδειγμα ποιος από όλους εμάς που μιλάμε για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και τήρησης των...
15.11.2018, 10:22
Παραχολογία, προσλήψεις και πόλωση, η παλαιοκομματική συνταγή Τσίπρα
Με την παλαιοκομματική συνταγή της πόλωσης και των ψευδών υποσχέσεων περί προσλήψεων στο Δημόσιο επιχειρεί ο...
13.11.2018, 16:32
To στόμα ως δείκτης υγείας του ατόμου
Πλέον η τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας του ατόμου επιβάλλει την...
09.11.2018, 12:11
Είναι πετυχημένος Δήμαρχος ο Καμίνης;
Αυτό ενδεχομένως είναι μια προειδοποίηση και για τους σημερινούς υποψήφιους. Η ατάκα θα είμαι παραδοσιακός...
08.11.2018, 11:13
Ένα αποτυχημένο παράδειγμα αναστροφής του brain drain
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες...
07.11.2018, 17:50
Συνοδικότητα a la cart?
Για το Σύνταγμα λίγα ειπώθηκαν. Κρατάω μόνο το πολύ ζεστό ευχαριστώ του Αρχιεπισκόπου προς τον Πρωθυπουργό ο...
07.11.2018, 11:55
Αποσυμφόρηση Φυλακών
Συνεπώς, εάν είμαστε ανίκανοι να εκτελούμε τις ποινές που ως Πολιτεία βάζουμε, τουλάχιστον να αποφασίσουμε...
05.11.2018, 14:47
Δημιουργική καταστροφή
H πραγματικότητα συχνά ξεπερνά κάθε φαντασία, ακόμα και τη Χολιγουντιανή. Eιδικά η ελληνική πραγματικότητα.
02.11.2018, 15:41
Αναξιόπιστα μέσα ή αναξιόπιστοι αναγνώστες;
Πριν δούμε την πλευρά του άλλου έχουμε καταλήξει σε συμπέρασμα. Κι αυτό φυσικά ισχύει και για την πολιτική...
01.11.2018, 08:29

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.