ΑΠΟΨΕΙΣ


Προοδευτική συμμαχία ή φερετζές στον ΣΥΡΙΖΑ;

Στο ΠΑΣΟΚ (aka Κίνημα Αλλαγής), ξέσπασε πάλι ο πόλεμος, καυγάς αν προτιμάτε, για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Στο ΠΑΣΟΚ (aka Κίνημα Αλλαγής), ξέσπασε πάλι ο πόλεμος, καυγάς αν προτιμάτε, για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ίσες αποστάσεις, συνεργασία με τη ΝΔ ή μήπως με τον ΣΥΡΙΖΑ;
 Αφορμή ένα άρθρο του Νίκου Μπίστη που επιτίθεται στην ηγεσία επειδή, όπως υποστηρίζει, άλλαξε γραμμή και υιοθέτησε μια «μονομέτωπη» κριτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Γεννηματά, σημειώνει χαρακτηριστικά, ζήτησε εκλογές «εδώ και τώρα», υπερακοντίζοντας τις θέσεις της ΝΔ. Απέρριψε την συμφωνία των Πρεσπών, γυρνώντας την πλάτη στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη και συμπλέοντας με τους «μακεδονομάχους». Εξηγώντας μάλιστα τι εννοεί με στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είπε «να πάνε από εκεί που ήρθαν». Έκοψε έτσι τις γέφυρες με ένα «αντιδεξιό» ακροατήριο.

Με την κριτική του κ. Μπίστη μπορεί κανείς να συμφωνήσει σε πολλά σημεία. Για παράδειγμα το εκλογές «εδώ και τώρα», ήταν εξωπραγματικό καθώς διατυπώθηκε την παραμονή σχεδόν της εξόδου από το Μνημόνιο. Όσο για την συμφωνία των Πρεσπών, η απόρριψή της είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής δειλίας από ένα κόμμα που φοβάται να ταράξει τα νερά και θέλει να αφήσει όλους ικανοποιημένους. Η εκτίμηση του κ. Μπίστη ωστόσο ότι σε αυτή την στροφή, όπως την ονομάζει, οφείλεται η δημοσκοπική καχεξία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι αυθαίρετη. Μπορεί να σκεφτεί κανείς μια σειρά από πολύ διαφορετικές αιτίες.

Πρώτον την φυσιολογική πτώση μετά την άνοδο των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις, εξαιτίας της μεγάλης δημοσιότητας που είχε το κόμμα όταν εξέλεξε αρχηγό από την βάση. Στην άνοδο συνέβαλε και η διεύρυνση, με την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και των κ. Καμίνη και Θεοδωράκη.

Δεύτερον την απογοήτευση από την αποτυχία τελικά του εγχειρήματος με την αποχώρηση του κ. Θεοδωράκη και του Ποταμιού.

Τρίτον την αδυναμία ουσιαστικής ανανέωσης καθώς η δημόσια εικόνα του ΠΑΣΟΚ προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από τα ίδια πρόσωπα της δεκαετίας του 90. Πόσο μάλλον όταν δεν έχει αναδειχθεί μια γενιά νεώτερων στελεχών με ουσιαστικό πολιτικό λόγο.

Τέταρτον την εντεινόμενη πόλωση που συνθλίβει όλα τα μικρότερα κόμματα.

Η κριτική του Νίκου Μπίστη ωστόσο, όπως και η προσέγγιση πολλών στελεχών του ΚΙΝΑΛ ,πάσχει από κάτι πολύ σοβαρότερο. Δεν ξεκινά από το τι έχει ανάγκη η χώρα αλλά από το πώς θα μπορέσει το κόμμα να αυξήσει την δύναμη του. Δυστυχώς, όπως ξέρουμε πολύ καλά, τα δύο αυτά δεν ταυτίζονται. Και αυτή την στιγμή οι περισσότεροι, σίγουρα όσοι αποτελούν το ακροατήριο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχουν σαν βασική τους προτεραιότητα, μετά τις εκλογές να αναδειχθεί μια ισχυρή κυβέρνηση για να μην πέσει η χώρα στα βράχια. Αυτό πρέπει να διασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να αντέξει στην πόλωση. Και να το πει ανοιχτά αποφεύγοντας τους μικρομεγαλισμούς του τύπου «όσοι συμφωνούν με το πρόγραμμα μας ας έρθουν».

Οι ψηφοφόροι δεν είναι βλάκες και περιμένουν στοιχειώδεις εγγυήσεις για το αύριο. Κάνοντας μάλιστα μια θεωρητική υπόθεση, αν πρώτο κόμμα ήταν να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να συνεργαστεί μαζί του. Βάζοντας βέβαια τους προφανείς όρους που όλοι καταλαβαίνουμε. Με τα σημερινά δεδομένα όμως μια «προοδευτική συμμαχία», πέρα από το ότι θα ήταν ψευδεπίγραφη, τι έχει να προσφέρει στον τόπο; Πέρα από έναν φερετζέ στον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή…

Καλώς ή κακώς, όλα δείχνουν ότι πρώτο κόμμα θα βγει η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ κατά συνέπεια, αν λειτουργήσει σαν υπεύθυνο κόμμα, θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί της. Αυτό φυσικά καθόλου δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ασκεί κριτική μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη ΝΔ. Το αντίθετο. Μια σοβαρή και εμπεριστατωμένη κριτική θα διαμόρφωνε και τους όρους αυτής της συνεργασίας. Συνεπάγεται μια τέτοια προοπτική και το πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ όπως υποστηρίζουν ορισμένοι; Όχι αναγκαστικά. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν έχει πραγματικά κάτι να συνεισφέρει στον σχεδιασμό του αύριο ή όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως η επιβίωση της χώρας προηγείται της επιβίωσης οποιουδήποτε κόμματος.
Social Media και Εκλογές: 7 μαθήματα
Ίσως να ήταν ωφέλιμο, στη μικρή ανάπαυλα που διανύουμε να καταγράψουμε μερικά χρήσιμα μαθήματα για τα μέσα...
14.06.2019, 11:15
Σε όποιο γήπεδο αγωνιζόμαστε, ιδανικά και αξίες μας κάνουν νικητές
Ενωμένοι στον αγώνα για την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και σε αυτό κάλεσμα που δεν εξαιρεί και δεν...
11.06.2019, 12:02
Γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε νίκη αποστομωτική στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γεγονός...
04.06.2019, 19:31
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τους πολλούς αλλά με τους ποινικούς
Μια σειρά από εγκληματίες περιμένουν με αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει έως την πτώση της κυβέρνησης τις αλλαγές...
04.06.2019, 17:19
Ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα!
Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας...
02.06.2019, 18:42
Να έχουμε και μια γυναίκα ομιλήτρια... να «ομορφύνει η εικόνα»!
Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν για τα μικρά ποσοστά των γυναικών στην πολιτική (βλ. Ευρωπαϊκής Στατιστικής...
31.05.2019, 10:57
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η λήθη των ψηφοφόρων
Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε, ως ένα μωσαϊκό διαφορετικών αριστερών απόψεων...
30.05.2019, 22:14
Φταίει η επικοινωνία;
Η καμπάνια του Συριζα ήταν καλή με την εξαίρεση αυτή. Αλλά δε μπορούσε να προσφέρει πολλά πράγματα. Μετά από...
30.05.2019, 12:01
Το Κίνημα Αλλαγής μπροστά στις εθνικές εκλογές
Η αξία στην πολιτική ορίζεται από την συνέπεια, την ηθική και την αισθητική που διέπει τον λόγο κάθε...
29.05.2019, 19:07
Εκτός από την οικονομία υπάρχει και η τσίπα...
Από τις εκλογές της Κυριακής υπάρχουν δύο στοιχεία που θέλω να κρατήσω ως συμπεράσματα για προβληματισμό
29.05.2019, 13:41

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.