ΑΠΟΨΕΙΣ


Χρειαζόμαστε όραμα και σαφή προσανατολισμό

Η ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί αδιαμφισβήτητα το αντίδοτο στις προκλήσεις αυτές. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω, κάτι μεγαλύτερο. Ένα όραμα, μια κεντρική ιδέα που θα κινητοποιήσει όλους τους Έλληνες και θα αποτυπωθεί σε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο με σαφείς κατευθύνσεις

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Η Ελλάδα βγαίνει ζωντανή μεν, πολλαπλά όμως τραυματισμένη από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης και μνημονίων. Δεν είναι μόνο η συρρίκνωση του εισοδήματος, η ταλαιπωρημένη κοινωνία και η αποδυνάμωση των θεσμών. Τις επόμενες δεκαετίες τα εμπόδια είναι μεγάλα: η αυστηρή επιτήρηση των δανειστών, ο βραχνάς του χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού) και ο θανάσιμος κίνδυνος του δημογραφικού προβλήματος με την υπογεννητικότητα, τη γήρανση του πληθυσμού και τη φυγή των νέων.

Η ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί αδιαμφισβήτητα το αντίδοτο στις προκλήσεις αυτές. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω, κάτι μεγαλύτερο. Ένα όραμα, μια κεντρική ιδέα που θα κινητοποιήσει όλους τους Έλληνες και θα αποτυπωθεί σε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο με σαφείς κατευθύνσεις.
Στόχος η Ελλάδα να καταστεί μια ισχυρή, ευνομούμενη χώρα, εύρωστη οικονομικά, πρωτοπόρος πνευματικά και τεχνολογικά, με δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση. Με λίγα λόγια μια χώρα παράδειγμα προς μίμηση, που θα αποτελεί την επιτομή της προόδου και της εξέλιξης.

Ακρογωνιαίος λίθος σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η αναβάθμιση της παιδείας και η ευθυγράμμισή της με τις ανάγκες της νέας εποχής.

Απαραίτητη εξίσου προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των θεσμών και η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης με απάλειψη των χρόνιων παθογενειών.

Καθοριστικό επίσης να αλλάξει η σχέση καχυποψίας μεταξύ κράτους και πολίτη. Ο πολίτης να κατανοήσει ότι το κοινωνικό καλό είναι πάνω από το ατομικό συμφέρον. Και το κράτος από την πλευρά του να είναι άκρως ανταποδοτικό και να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες.

Προτεραιότητα η επανεκκίνηση της οικονομίας με λίγες βασικές κινήσεις: μείωση φόρων και εισφορών, σταθερό πλαίσιο, λιγότερη γραφειοκρατία και συμμάζεμα των εστιών δημόσιας σπατάλης.

Έμφαση στην καινοτομία και τις τεχνολογικές προκλήσεις, ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που ανοίγονται με την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Αιχμή του δόρατος οι δραστηριότητες που εκπορεύονται από τα βασικά στοιχεία – σήμα κατατεθέν – της πατρίδας: τη θάλασσα, τον ήλιο και την πλούσια καρποφορία. Πιο συγκεκριμένα, κλάδοι που πρέπει να εστιάσουμε:

-Ναυτιλία: πχ. ο Πειραιάς να προσελκύσει τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που εγκαταλείπουν το Λονδίνο λόγω Brexit και να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο

-Μεταφορές: πχ. σύνδεση του χερσαίου δικτύου με τα 28 λιμάνια της χώρας ώστε να γίνει η Ελλάδα πανίσχυρος κόμβος μεταφορών

-Γεωργία: πχ. ενδυνάμωση των σύγχρονων συνεταιρισμών αντί της σημερινής κατακερματισμένης κατάστασης. Εκπαίδευση των αγροτών και αξιοποίηση της ψηφιακής γεωργίας. Εξωστρέφεια και χτίσιμο ισχυρού ελληνικού Brand name.

-Ενέργεια: πχ. απελευθέρωση του κλάδου. Ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών

-Τουρισμός: πχ. επέκταση του θεματικού τουρισμού. Στοχευμένη διείσδυση σε αναδυόμενες χώρες.

Η χώρα μας έχει μεγάλη δυναμική που μπορεί να την απελευθερώσει. Χρειάζεται μόνο μια ηγεσία που θα εμφυσήσει όραμα και προοπτική και πολίτες αποφασισμένους να τραβήξουν το κάρο μπροστά. Ας το τολμήσουμε!

O Δημήτρης Γκιόκας, είναι Οικονομολόγος, CFA, μέλος της Δημοκρατικής Ευθύνης  dimitrisgiokas.blogspot.gr, Twitter: @GiokasDimitris, Facebook: Δημήτρης Γκιόκας
Ξένες Επενδύσεις – Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ
Οι Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα του 2018 θα καταντήσουν να γίνουν σαν την χαμένη Ατλαντίδα. Όλοι θα μιλάνε...
16.11.2018, 11:00
Η ανταγωνιστικότητα πήγε καφετέρια;
Αναρωτιέμαι για παράδειγμα ποιος από όλους εμάς που μιλάμε για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και τήρησης των...
15.11.2018, 10:22
Παραχολογία, προσλήψεις και πόλωση, η παλαιοκομματική συνταγή Τσίπρα
Με την παλαιοκομματική συνταγή της πόλωσης και των ψευδών υποσχέσεων περί προσλήψεων στο Δημόσιο επιχειρεί ο...
13.11.2018, 16:32
To στόμα ως δείκτης υγείας του ατόμου
Πλέον η τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας του ατόμου επιβάλλει την...
09.11.2018, 12:11
Είναι πετυχημένος Δήμαρχος ο Καμίνης;
Αυτό ενδεχομένως είναι μια προειδοποίηση και για τους σημερινούς υποψήφιους. Η ατάκα θα είμαι παραδοσιακός...
08.11.2018, 11:13
Ένα αποτυχημένο παράδειγμα αναστροφής του brain drain
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες...
07.11.2018, 17:50
Συνοδικότητα a la cart?
Για το Σύνταγμα λίγα ειπώθηκαν. Κρατάω μόνο το πολύ ζεστό ευχαριστώ του Αρχιεπισκόπου προς τον Πρωθυπουργό ο...
07.11.2018, 11:55
Αποσυμφόρηση Φυλακών
Συνεπώς, εάν είμαστε ανίκανοι να εκτελούμε τις ποινές που ως Πολιτεία βάζουμε, τουλάχιστον να αποφασίσουμε...
05.11.2018, 14:47
Δημιουργική καταστροφή
H πραγματικότητα συχνά ξεπερνά κάθε φαντασία, ακόμα και τη Χολιγουντιανή. Eιδικά η ελληνική πραγματικότητα.
02.11.2018, 15:41
Αναξιόπιστα μέσα ή αναξιόπιστοι αναγνώστες;
Πριν δούμε την πλευρά του άλλου έχουμε καταλήξει σε συμπέρασμα. Κι αυτό φυσικά ισχύει και για την πολιτική...
01.11.2018, 08:29

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.