ΑΠΟΨΕΙΣ


Τα εγκλήματα της επιστήμης

Η κατάχρηση της ανθρώπινης πίστης δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο των κομπογιαννιτών - κάθε άλλο.|Η κατάχρηση της ανθρώπινης πίστης κι εμπιστοσύνης δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο των κομπογιαννιτών - κάθε άλλο

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Μπορεί οι πανάκειες να αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρό για κομπογιαννίτες όλων των ειδών, αλλά και η επιστήμη δεν πάει πίσω. Είναι δεκάδες οι ιστορίες χρήσεις φαρμάκων, χειρουργικών μεθόδων, θεραπειών ή επιστημονικοφανών μαγγανειών, που θα μπορούσαν να γεμίσουν βιβλίο.

Μία από τις γνωστότερες είναι η υπόθεση της Θαλιδομίδης, ενός φαρμάκου που διατέθηκε, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, σε χιλιάδες εγκύους σε όλο τον κόσμο ως αντιεμετικό που θα ηρεμούσε τις πρωινές τους ναυτίες. Το φάρμακο οδήγησε σε τερατογενέσεις και συγκεκριμένα στη γέννηση περίπου δέκα χιλιάδων ανάπηρων παιδιών τα περισσότερα χωρίς άκρα, που έγιναν γνωστά ως μωρά της θαλιδομίδης. Η χρήση της θαλιδομίδης απαγορεύτηκε τη δεκαετία του 1960. Η τραγωδία σήμανε την αλλαγή της σχετικής με τα φάρμακα νομοθεσίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Τσέζαρε Λομπρόζο, που πέθανε το 1909 σε ηλικία 74 ετών, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης εγκληματολογίας. Ανακατεύοντας κοινωνικό δαρβινισμό, ψυχιατρική κι ευγονική, ο Λομπρόζο κατέληξε να πιστεύει ότι το έγκλημα είναι προνόμιο της ανθρώπινης φύσης, η τάση προς το έγκλημα είναι γενετικό χαρακτηριστικό και ο δυνάμει εγκληματίας απόγονος όμοιων του είναι δυνατόν να αναγνωριστεί από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου και του κρανίου του.

Με βάση αυτές τις θεωρίες, εκατοντάδες άνθρωποι σε δικαστήρια της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, όπου είχαν γίνει δεκτές οι θεωρίες του Λομπρόζο, καταδικάστηκαν γιατί το σαγόνι τους ή το κρανίο τους είχαν το σχήμα που ο Ιταλός εγκληματολόγος υποδείκνυε ως χαρακτηριστικό του εγκληματία. Αυτό, όμως, ίσως να ήταν το λιγότερο, μπρος στην επιστημονική κάλυψη που προσέφερε άθελά του στο ναζισμό, αφού μιλούσε για γεννημένους εγκληματίες με συγκεκριμένα φυλετικά χαρακτηριστικά και κάποτε κατονόμαζε ολόκληρες φυλές, όπως τους Τσιγγάνους ως κληρονομικά εγκληματικές, καθώς έχουν τα χαρακτηριστικά τόσο του αγρίου όσο και του εγκληματία, ή και ολόκληρες κατηγορίες ασθενών, αφού πίστευε ότι όλοι οι εγκληματίες πάσχουν από κάποια μορφή επιληψίας.

Η ομοφυλοφιλία αποτελούσε νόσο για την βρετανική κοινωνία μέχρι τη δεκαετία του 1970. Κι όπως κάθε νόσος, έχριζε κι αυτή θεραπείας. Έτσι, εκατοντάδες νέοι άνδρες, ομοφυλόφιλοι, οδηγούνταν σε κλινικές, για να θεραπευτούν.

Μία από τις κλασικές μεθόδους θεραπείας ήταν η δημιουργία αποστροφής με τον τρόπο που το έδειξε ο Στάνλεϋ Κιούμπρικ στο Κουρδιστό Πορτοκάλι. Στους ασθενείς δίνονταν φωτογραφίες γυμνών ανδρών, κι ύστερα τους γίνονταν ηλεκτροσόκ και παρέχονταν παραισθησιογόνα και ισχυρά εμετικά, ώστε να αηδιάσουν το, ως τότε, αντικείμενο του πόθου τους. Όταν συνέρχονταν ελαφρά, τους έδειχναν φωτογραφίες γυμνών γυναικών, για να τις συνδυάσουν με την ανακούφιση.

Οι μόνο που ξεπέρασαν σε εφευρετικότητα και φρίκη τους Βρετανούς, ήταν οι Γερμανοί. Στη Γερμανία του 1920, πριν την νίκη του ναζισμού, οι ομοφυλόφιλοι θεραπεύονταν με την εμφύτευση όρχεων, παρμένων από νεκρούς άνδρες. Οι επεμβάσεις και τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονταν σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά.

Μία άλλη θεραπευτική μέθοδος απίστευτης βαρβαρότητας, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τον 20 αιώνα, είναι η λοβοτομή, δηλαδή η χειρουργική καταστροφή του προσθίου λοβού του εγκεφάλου. Μεταξύ των θυμάτων της, ομοφυλόφιλοι, σχιζοφρενείς, καταθλιπτικοί, αγχωτικοί, εν τέλει άνθρωποι ανυπότακτοι ή με αντικοινωνική συμπεριφορά.

Η τεχνική αυτή ξεκίνησε στην Ελβετία του 1890, και διαδόθηκε πολύ γρήγορα ως μέθοδος αλλαγής συμπεριφοράς. Μάλιστα, ο εφευρέτης της πρώτης σωστής ιατρικά επέμβασης λοβοτομής, ο πορτογάλος Αντόνιο Μόνιζ, έλαβε το βραβείο Νόμπελ 1949 για το επίτευγμά του. Η βάρβαρη αυτή μέθοδος θεραπείας και κοινωνικοποίησης εγκαταλείφθηκε τέλη της δεκαετίας του 1950.
Πραγματικός ή υπάκουος υπουργός;
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε παλαιότερη συνέντευξη του, είχε αναφερθεί στο πώς έφτασε να αποδεχθεί την πρόταση...
05.08.2019, 08:56
«Επιτελικό κράτος» - Τι αλλάζει στην πράξη!
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θέτει ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση, τη...
02.08.2019, 14:24
AirBnB και fake news
Η συζήτηση για το Airbnb ξεκίνησε για τα καλά. Μόνο που είναι εξ αρχής προβληματική. Για δύο λόγους.
31.07.2019, 13:13
Επαναστατικός φιλελευθερισμός
Μεγαλύτερη απόδειξη ότι στην Ελλάδα η γραφειοκρατία βασιλεύει και ότι οι συνήθεις διοικητικές διαδικασίες...
25.07.2019, 10:08
Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος τον απεχθάνεται είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους πολλοί τον...
23.07.2019, 14:07
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.