ΑΠΟΨΕΙΣ


Το μίσος σαν πολιτικό όπλο

Ο πόλεμος στην αριστεία, ο Καρανίκας, η κατάρα της καριέρας, εντάσσονται όλα στην εξιδανίκευση της παραίτησης. Κι ο Πολάκης, με αυτή την έννοια, δεν είναι ένα περιθωριακό μέλος της κυβέρνησης, μια ανορθογραφία, αλλά το βαρύ πυροβολικό της. Ο Παπαδήμος όπως και ο Στουρνάρας ήταν απλώς βολικοί στόχοι.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει στις προσωπικές επιθέσεις. Είναι μια πάγια τακτική να προσπαθεί να διαβάλει τα πρόσωπα όταν χάνει την μάχη των ιδεών. Από πολλές πλευρές ωστόσο η επίθεση του πρωθυπουργού στον κ. Λουκά Παπαδήμο είναι ανεξήγητη. Είναι ανεξήγητη πολιτικά καθώς ο κ. Παπαδήμος είναι πια εκτός πολιτικής. Έχει γίνει πρόεδρος της Ακαδημίας και έχει επιστρέψει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. Είναι διπλά ανεξήγητη αν αναλογιστούμε ότι αυτή η αριστερά, ως Συνασπισμός, έχει υποστηρίξει έναν άλλο «τραπεζίτη», τον κ. Ξενοφώντα Ζολώτα για πρωθυπουργό. Υπουργός τότε ήταν ο κ. Δραγασάκης και κανένας δεν διανοήθηκε ποτέ να μιλήσει για ευτελισμό της Δημοκρατίας. Είναι ανεξήγητη όμως και σε ανθρώπινο επίπεδο καθώς ο κ. Παπαδήμος έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε βέβαια τον χρόνο να τον πάρει έστω ένα τηλέφωνο, αν όχι από αβροφροσύνη τουλάχιστον αναγνωρίζοντας ότι η προστασία της ζωής των πολιτών, πόσο μάλλον ενός πρώην πρωθυπουργού, όπως και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Στοχοποιώντας τον, με τόσο άκομψο τρόπο μάλιστα, έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ευπρέπειας και ανθρώπινης αλληλεγγύης στη δημόσια συμπεριφορά του.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Γιατί αυτή η επίθεση από τον κ. Τσίπρα; Γράφτηκε ότι έγινε από φθόνο. Ότι καθώς είναι ο ίδιος παιδί του κομματικού σωλήνα, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και χωρίς να έχει ποτέ διακριθεί επαγγελματικά δεν μπορεί να ανεχθεί την αριστεία. Πόσο μάλλον έναν από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες οικονομολόγους με διεθνή καριέρα όπως ο Λουκάς Παπαδήμος. Μπορεί να είναι κι έτσι, άβυσσος η ψυχή, αν και μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας έχει δείξει ότι μάλλον θαμπώνεται από όσους θεωρεί ικανότερους του. Ο τρόπος που εμπιστεύθηκε τον Βαρουφάκη αυτό έδειξε.

Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να βρω στην επίθεση του πρωθυπουργού είναι η προσπάθεια του να δημιουργήσει διαχωριστικές γραμμές, αυτό το περίφημο ή εμείς ή αυτοί. Πρόκειται βέβαια για μια πολύ συνηθισμένη πρακτική στην πολιτική. Όλα τα κόμματα στο παρελθόν κατέφευγαν στην πόλωση όταν έπρεπε να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Η ειδοποιός διαφορά σήμερα είναι ότι οι διαχωριστικές γραμμές δεν στήνονται μόνο ή τόσο πολιτικά, όσο κοινωνικά και ταξικά. Επιχειρείται να στηθεί η αντιπαράθεση πάνω σε μια βάση ταξικού μίσους όπου οι άλλοι είναι όλοι όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαφέρουν από τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Το ότι το όλο σχήμα είναι υποκριτικό, ότι στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση μετέχουν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής, οικονομικής και μορφωτικής ελίτ, είναι αδιάφορο. Το ζήτημα είναι να φιλοτεχνηθεί η καρικατούρα του άλλου, τα καλόπαιδα των κολλεγίων με τις οφ σορ, την φοροασυλία, αυτοί που κινούνται υπεράνω του νόμου και φυσικά περιφρονούν τον απλό άνθρωπο. Αυτόν που είναι τώρα «στο τιμόνι μαζί μας». Η κρίση βοήθησε να δημιουργηθούν πολλά τέτοια στερεότυπα, ο θυμός είναι πάντα κακός σύμβουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό να τον εκμεταλλευτεί. Ο πόλεμος στην αριστεία, ο Καρανίκας, η κατάρα της καριέρας, εντάσσονται όλα στην εξιδανίκευση της παραίτησης. Κι ο Πολάκης, με αυτή την έννοια, δεν είναι ένα περιθωριακό μέλος της κυβέρνησης, μια ανορθογραφία, αλλά το βαρύ πυροβολικό της. Ο Παπαδήμος όπως και ο Στουρνάρας ήταν απλώς βολικοί στόχοι.
Αλβανία: Ένα ιστορικό οδοιπορικό στη γειτονική χώρα
Το 2009 έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ από την ίδια χρονιά έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνουν...
19.02.2019, 12:02
H επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό
Η επόμενη μέρα και η αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών είναι πλέον το ζητούμενο στο χώρο της...
18.02.2019, 18:47
Τα ορφανά του Σημίτη
Στις προσεχείς εκλογές ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος θα βρίσκεται στο περιθώριο της πολιτικής...
14.02.2019, 07:34
Τι μας διδάσκει η περίπτωση του Πεδίου του Άρεως
Στα τέλη του Αυγούστου του 2018 η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε να εκδιώξει τους πρεζέμπορους από το Πεδίον...
14.02.2019, 07:31
Εσείς πώς βλέπετε τηλεόραση;
Δεν έχει πεθάνει η κλασική τηλεόραση που είναι η εμπειρία της παρακολούθησης στον καναπέ του σπιτιού . Αλλά...
13.02.2019, 10:22
ΕΛΚ: Η Διακήρυξη των Αθηνών για δημιουργία 5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας
Η Διακήρυξη των Αθηνών για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια...
09.02.2019, 17:03
Το αίμα ξεραίνεται γρήγορα
Ένας λαός βλέπετε έχει πεπερασμένη αντοχή για το πόση «ιστορία» μπορεί να καταναλώσει, μετά από δεκαετίες...
07.02.2019, 07:52
Μαθήματα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναπληρώνει προσωρινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν...
05.02.2019, 11:50
Τίς πταίει στο ΚΙΝΑΛ; Τα λάθη που οδήγησαν στο πολιτικό αδιέξοδο
Οι παραιτήσεις μελών του κινήματος συνεχίζονται, καθώς επίσης και οι καθημερινοί διαξιφισμοί μεταξύ...
04.02.2019, 13:28
Οι Ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο
Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, στις 5 Φεβρουαρίου, δημιουργεί ερωτηματικά σε μεγάλο μέρος...
01.02.2019, 13:41

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.