ΑΠΟΨΕΙΣ


Το μίσος σαν πολιτικό όπλο

Ο πόλεμος στην αριστεία, ο Καρανίκας, η κατάρα της καριέρας, εντάσσονται όλα στην εξιδανίκευση της παραίτησης. Κι ο Πολάκης, με αυτή την έννοια, δεν είναι ένα περιθωριακό μέλος της κυβέρνησης, μια ανορθογραφία, αλλά το βαρύ πυροβολικό της. Ο Παπαδήμος όπως και ο Στουρνάρας ήταν απλώς βολικοί στόχοι.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει στις προσωπικές επιθέσεις. Είναι μια πάγια τακτική να προσπαθεί να διαβάλει τα πρόσωπα όταν χάνει την μάχη των ιδεών. Από πολλές πλευρές ωστόσο η επίθεση του πρωθυπουργού στον κ. Λουκά Παπαδήμο είναι ανεξήγητη. Είναι ανεξήγητη πολιτικά καθώς ο κ. Παπαδήμος είναι πια εκτός πολιτικής. Έχει γίνει πρόεδρος της Ακαδημίας και έχει επιστρέψει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. Είναι διπλά ανεξήγητη αν αναλογιστούμε ότι αυτή η αριστερά, ως Συνασπισμός, έχει υποστηρίξει έναν άλλο «τραπεζίτη», τον κ. Ξενοφώντα Ζολώτα για πρωθυπουργό. Υπουργός τότε ήταν ο κ. Δραγασάκης και κανένας δεν διανοήθηκε ποτέ να μιλήσει για ευτελισμό της Δημοκρατίας. Είναι ανεξήγητη όμως και σε ανθρώπινο επίπεδο καθώς ο κ. Παπαδήμος έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε βέβαια τον χρόνο να τον πάρει έστω ένα τηλέφωνο, αν όχι από αβροφροσύνη τουλάχιστον αναγνωρίζοντας ότι η προστασία της ζωής των πολιτών, πόσο μάλλον ενός πρώην πρωθυπουργού, όπως και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Στοχοποιώντας τον, με τόσο άκομψο τρόπο μάλιστα, έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ευπρέπειας και ανθρώπινης αλληλεγγύης στη δημόσια συμπεριφορά του.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Γιατί αυτή η επίθεση από τον κ. Τσίπρα; Γράφτηκε ότι έγινε από φθόνο. Ότι καθώς είναι ο ίδιος παιδί του κομματικού σωλήνα, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και χωρίς να έχει ποτέ διακριθεί επαγγελματικά δεν μπορεί να ανεχθεί την αριστεία. Πόσο μάλλον έναν από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες οικονομολόγους με διεθνή καριέρα όπως ο Λουκάς Παπαδήμος. Μπορεί να είναι κι έτσι, άβυσσος η ψυχή, αν και μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας έχει δείξει ότι μάλλον θαμπώνεται από όσους θεωρεί ικανότερους του. Ο τρόπος που εμπιστεύθηκε τον Βαρουφάκη αυτό έδειξε.

Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να βρω στην επίθεση του πρωθυπουργού είναι η προσπάθεια του να δημιουργήσει διαχωριστικές γραμμές, αυτό το περίφημο ή εμείς ή αυτοί. Πρόκειται βέβαια για μια πολύ συνηθισμένη πρακτική στην πολιτική. Όλα τα κόμματα στο παρελθόν κατέφευγαν στην πόλωση όταν έπρεπε να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Η ειδοποιός διαφορά σήμερα είναι ότι οι διαχωριστικές γραμμές δεν στήνονται μόνο ή τόσο πολιτικά, όσο κοινωνικά και ταξικά. Επιχειρείται να στηθεί η αντιπαράθεση πάνω σε μια βάση ταξικού μίσους όπου οι άλλοι είναι όλοι όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαφέρουν από τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Το ότι το όλο σχήμα είναι υποκριτικό, ότι στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση μετέχουν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής, οικονομικής και μορφωτικής ελίτ, είναι αδιάφορο. Το ζήτημα είναι να φιλοτεχνηθεί η καρικατούρα του άλλου, τα καλόπαιδα των κολλεγίων με τις οφ σορ, την φοροασυλία, αυτοί που κινούνται υπεράνω του νόμου και φυσικά περιφρονούν τον απλό άνθρωπο. Αυτόν που είναι τώρα «στο τιμόνι μαζί μας». Η κρίση βοήθησε να δημιουργηθούν πολλά τέτοια στερεότυπα, ο θυμός είναι πάντα κακός σύμβουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό να τον εκμεταλλευτεί. Ο πόλεμος στην αριστεία, ο Καρανίκας, η κατάρα της καριέρας, εντάσσονται όλα στην εξιδανίκευση της παραίτησης. Κι ο Πολάκης, με αυτή την έννοια, δεν είναι ένα περιθωριακό μέλος της κυβέρνησης, μια ανορθογραφία, αλλά το βαρύ πυροβολικό της. Ο Παπαδήμος όπως και ο Στουρνάρας ήταν απλώς βολικοί στόχοι.
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14
Η ευκαιρία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας
Και βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα κομβικό σημείο όπου χωρίς υπερβολές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια...
05.07.2019, 16:27
Το Κίνημα Αλλαγής για το αύριο
Ένα από τα τεράστια προβλήματα είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων. Από το 2011 και μετά, για πρώτη...
03.07.2019, 18:14
Αναζητώντας την τιμή της Γκαϊνέ
Το καλό είναι ότι ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να υποστεί ανελέητη κριτική για ένα στραβοπάτημά του, σε βάθος...
03.07.2019, 13:34
Που θα κριθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Τρία είναι τα ‘’κλειδιά’’ για την απόκτηση αυτοδυναμίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά, η...
02.07.2019, 11:38
Κοινωνική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις φυλακές
Πλέον καταργήθηκαν τα ισόβια ως μοναδική δυνατότητα επιβολής ποινής σε περιπτώσεις ακόμη και στην...
01.07.2019, 15:37
Κι αν δεν απαντήσει το 100;
Δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας, αλλά για πραγματικό γεγονός. Συνέβη το πρωί της περασμένης Δευτέρας για...
01.07.2019, 12:46

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.