ΑΠΟΨΕΙΣ


Το μίσος σαν πολιτικό όπλο

Ο πόλεμος στην αριστεία, ο Καρανίκας, η κατάρα της καριέρας, εντάσσονται όλα στην εξιδανίκευση της παραίτησης. Κι ο Πολάκης, με αυτή την έννοια, δεν είναι ένα περιθωριακό μέλος της κυβέρνησης, μια ανορθογραφία, αλλά το βαρύ πυροβολικό της. Ο Παπαδήμος όπως και ο Στουρνάρας ήταν απλώς βολικοί στόχοι.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει στις προσωπικές επιθέσεις. Είναι μια πάγια τακτική να προσπαθεί να διαβάλει τα πρόσωπα όταν χάνει την μάχη των ιδεών. Από πολλές πλευρές ωστόσο η επίθεση του πρωθυπουργού στον κ. Λουκά Παπαδήμο είναι ανεξήγητη. Είναι ανεξήγητη πολιτικά καθώς ο κ. Παπαδήμος είναι πια εκτός πολιτικής. Έχει γίνει πρόεδρος της Ακαδημίας και έχει επιστρέψει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. Είναι διπλά ανεξήγητη αν αναλογιστούμε ότι αυτή η αριστερά, ως Συνασπισμός, έχει υποστηρίξει έναν άλλο «τραπεζίτη», τον κ. Ξενοφώντα Ζολώτα για πρωθυπουργό. Υπουργός τότε ήταν ο κ. Δραγασάκης και κανένας δεν διανοήθηκε ποτέ να μιλήσει για ευτελισμό της Δημοκρατίας. Είναι ανεξήγητη όμως και σε ανθρώπινο επίπεδο καθώς ο κ. Παπαδήμος έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε βέβαια τον χρόνο να τον πάρει έστω ένα τηλέφωνο, αν όχι από αβροφροσύνη τουλάχιστον αναγνωρίζοντας ότι η προστασία της ζωής των πολιτών, πόσο μάλλον ενός πρώην πρωθυπουργού, όπως και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Στοχοποιώντας τον, με τόσο άκομψο τρόπο μάλιστα, έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ευπρέπειας και ανθρώπινης αλληλεγγύης στη δημόσια συμπεριφορά του.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Γιατί αυτή η επίθεση από τον κ. Τσίπρα; Γράφτηκε ότι έγινε από φθόνο. Ότι καθώς είναι ο ίδιος παιδί του κομματικού σωλήνα, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και χωρίς να έχει ποτέ διακριθεί επαγγελματικά δεν μπορεί να ανεχθεί την αριστεία. Πόσο μάλλον έναν από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες οικονομολόγους με διεθνή καριέρα όπως ο Λουκάς Παπαδήμος. Μπορεί να είναι κι έτσι, άβυσσος η ψυχή, αν και μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας έχει δείξει ότι μάλλον θαμπώνεται από όσους θεωρεί ικανότερους του. Ο τρόπος που εμπιστεύθηκε τον Βαρουφάκη αυτό έδειξε.

Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να βρω στην επίθεση του πρωθυπουργού είναι η προσπάθεια του να δημιουργήσει διαχωριστικές γραμμές, αυτό το περίφημο ή εμείς ή αυτοί. Πρόκειται βέβαια για μια πολύ συνηθισμένη πρακτική στην πολιτική. Όλα τα κόμματα στο παρελθόν κατέφευγαν στην πόλωση όταν έπρεπε να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Η ειδοποιός διαφορά σήμερα είναι ότι οι διαχωριστικές γραμμές δεν στήνονται μόνο ή τόσο πολιτικά, όσο κοινωνικά και ταξικά. Επιχειρείται να στηθεί η αντιπαράθεση πάνω σε μια βάση ταξικού μίσους όπου οι άλλοι είναι όλοι όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαφέρουν από τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Το ότι το όλο σχήμα είναι υποκριτικό, ότι στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση μετέχουν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής, οικονομικής και μορφωτικής ελίτ, είναι αδιάφορο. Το ζήτημα είναι να φιλοτεχνηθεί η καρικατούρα του άλλου, τα καλόπαιδα των κολλεγίων με τις οφ σορ, την φοροασυλία, αυτοί που κινούνται υπεράνω του νόμου και φυσικά περιφρονούν τον απλό άνθρωπο. Αυτόν που είναι τώρα «στο τιμόνι μαζί μας». Η κρίση βοήθησε να δημιουργηθούν πολλά τέτοια στερεότυπα, ο θυμός είναι πάντα κακός σύμβουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό να τον εκμεταλλευτεί. Ο πόλεμος στην αριστεία, ο Καρανίκας, η κατάρα της καριέρας, εντάσσονται όλα στην εξιδανίκευση της παραίτησης. Κι ο Πολάκης, με αυτή την έννοια, δεν είναι ένα περιθωριακό μέλος της κυβέρνησης, μια ανορθογραφία, αλλά το βαρύ πυροβολικό της. Ο Παπαδήμος όπως και ο Στουρνάρας ήταν απλώς βολικοί στόχοι.
Ξένες Επενδύσεις – Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ
Οι Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα του 2018 θα καταντήσουν να γίνουν σαν την χαμένη Ατλαντίδα. Όλοι θα μιλάνε...
16.11.2018, 11:00
Η ανταγωνιστικότητα πήγε καφετέρια;
Αναρωτιέμαι για παράδειγμα ποιος από όλους εμάς που μιλάμε για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και τήρησης των...
15.11.2018, 10:22
Παραχολογία, προσλήψεις και πόλωση, η παλαιοκομματική συνταγή Τσίπρα
Με την παλαιοκομματική συνταγή της πόλωσης και των ψευδών υποσχέσεων περί προσλήψεων στο Δημόσιο επιχειρεί ο...
13.11.2018, 16:32
To στόμα ως δείκτης υγείας του ατόμου
Πλέον η τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας του ατόμου επιβάλλει την...
09.11.2018, 12:11
Είναι πετυχημένος Δήμαρχος ο Καμίνης;
Αυτό ενδεχομένως είναι μια προειδοποίηση και για τους σημερινούς υποψήφιους. Η ατάκα θα είμαι παραδοσιακός...
08.11.2018, 11:13
Ένα αποτυχημένο παράδειγμα αναστροφής του brain drain
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες...
07.11.2018, 17:50
Συνοδικότητα a la cart?
Για το Σύνταγμα λίγα ειπώθηκαν. Κρατάω μόνο το πολύ ζεστό ευχαριστώ του Αρχιεπισκόπου προς τον Πρωθυπουργό ο...
07.11.2018, 11:55
Αποσυμφόρηση Φυλακών
Συνεπώς, εάν είμαστε ανίκανοι να εκτελούμε τις ποινές που ως Πολιτεία βάζουμε, τουλάχιστον να αποφασίσουμε...
05.11.2018, 14:47
Δημιουργική καταστροφή
H πραγματικότητα συχνά ξεπερνά κάθε φαντασία, ακόμα και τη Χολιγουντιανή. Eιδικά η ελληνική πραγματικότητα.
02.11.2018, 15:41
Αναξιόπιστα μέσα ή αναξιόπιστοι αναγνώστες;
Πριν δούμε την πλευρά του άλλου έχουμε καταλήξει σε συμπέρασμα. Κι αυτό φυσικά ισχύει και για την πολιτική...
01.11.2018, 08:29

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.