ΑΠΟΨΕΙΣ


Παιγνίδια των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους 180 Βουλευτές

H συνθήκη Τσίπρα – Καμμένου – Ζάεφ σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να κυρωθεί με 151 βουλευτές όχι διότι αυτό αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης ή της Βουλής, αλλά διότι το ορίζει το Σύνταγμα

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Μετά την υπογραφή της συνθήκης Τσίπρα – Καμμένου – Ζάεφ, με την οποία εκχωρήθηκε το όνομα, η ταυτότητα, η εθνότητα και η γλώσσα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, ξεκίνησε από το κόμμα των ΑΝΕΛ και βουλευτές αυτού μία τελείως αβάσιμη κουβέντα για την πλειοψηφία, με την οποία θα πρέπει να κυρωθεί η συγκεκριμένη συνθήκη στην Ελληνική Βουλή.

Αρχικώς η υπόθεση φάνταζε ως απλή ασχετοσύνη βουλευτών που δεν έχουν διαβάσει το Σύνταγμα, όμως οι διαρροές από το περιβάλλον του εκπροσώπου της Κυβέρνησης ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε κύρωση και με 180 βουλευτές δείχνει ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αδίστακτη και μπορεί να καταπατήσει το Σύνταγμα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών οφελών.

Οι πλειοψηφίες, με τις οποίες κυρώνεται μία συνθήκη, δεν αποτελεί επιλογή είτε της εκάστοτε κυβέρνησης είτε της ίδιας της Βουλής, αλλά ορίζεται απευθείας από το άρθρο 28 του Συντάγματος. Το άρθρο 28 στην παρ. 1 ορίζει ότι οι διεθνείς συμβάσεις από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού Ελληνικού Δικαίου. Μάλιστα στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 ακόμη και όταν η Χώρα προβαίνει σε περιορισμό της άσκησης της εθνικής κυριαρχίας, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας, αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών ήτοι 151 βουλευτές. Δηλαδή το Σύνταγμά μας ακόμη και για τον περιορισμό της άσκησης της εθνικής κυριαρχίας ορίζει ως πλειοψηφία αυτή των 151 βουλευτών. Με βάση λοιπόν αυτά τα άρθρα, ακόμα και η είσοδος της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε με την συγκεκριμένη πλειοψηφία.

Η μόνη περίπτωση που απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών εδράζεται στην παρ. 2 του άρθρου 28 όπου ρητώς αναφέρεται «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα». Δηλαδή αυξημένη πλειοψηφία απαιτείται μόνο για εκχώρηση αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα σε όργανα διεθνών οργανισμών, που, προφανώς, η παντελώς ενδοτική συμφωνία με τα Σκόπια, δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, αφού η Χώρα μας δεν εκχωρεί, τουλάχιστον, αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα σε διεθνείς οργανισμούς.

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι η συνθήκη Τσίπρα – Καμμένου – Ζάεφ σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να κυρωθεί με 151 βουλευτές όχι διότι αυτό αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης ή της Βουλής, αλλά διότι το ορίζει το Σύνταγμα. Προφανέστατα με οποιαδήποτε πλειοψηφία και αν το φέρουν οι πολιτικοί τυχοδιώκτες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η Νέα Δημοκρατία, όπως ευθαρσώς δήλωσε ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, θα την καταψηφίσει και δεν πρόκειται να την φέρει ποτέ για κύρωση ως κυβέρνηση.

Όμως κατά την εκτίμησή μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος και εξαίρετος καθηγητής της Νομικής, οφείλει δημόσια να ενημερώσει τους αδαείς βουλευτές και τα λαϊκίστικα κόμματα που μιλούν για ψήφιση με 180 βουλευτές, ότι η πλειοψηφία που ορίζεται από το Σύνταγμα είναι μία και αυτή είναι των 151 βουλευτών, δηλαδή των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία πούλησε την Μακεδονία και θα κληθούν να πιούνε το πικρό ποτήρι του ξεπουλήματος της Μακεδονίας για την διατήρηση της καρέκλας τους μέχρι τέλους.

*O Θάνος Πλεύρης είναι τ. Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ, Δικηγόρος ΔΝ LLM

Προοδευτική συμμαχία ή φερετζές στον ΣΥΡΙΖΑ;
Στο ΠΑΣΟΚ (aka Κίνημα Αλλαγής), ξέσπασε πάλι ο πόλεμος, καυγάς αν προτιμάτε, για τις μετεκλογικές συνεργασίες
20.09.2018, 15:55
“Η 19χρονη στο Αγρίνιο”
Η “19χρονη στο Αγρίνιο” είναι ακόμη μια “παράπλευρη απώλεια” όσων έχουν φλεγόμενες μολότοφ στα μυαλά τους...
19.09.2018, 15:46
Οι δύο κόσμοι που ακούσαμε στην ΔΕΘ
Στην ΔΕΘ παρακολουθώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακούσαμε δύο διαφορετικούς κόσμους για...
18.09.2018, 15:57
Ανεύθυνη παροχολογία Τσίπρα. Τα κοστολογημένα μέτρα του ΚΙΝ.ΑΛ
Μία νέα διακυβέρνηση που θα φέρει ένα νέο εθνικό σχέδιο για τη σωτηρία και την ανάταξη της χώρας. Μέσα από...
14.09.2018, 11:46
Φλυαρώντας για τις επενδύσεις
Μέσα στην κακοφωνία των πολιτικών αντιπαραθέσεων υπάρχει ένα θέμα στο οποίο όλοι, όλα τα κόμματα, μοιάζει να...
13.09.2018, 08:44
Χρειαζόμαστε όραμα και σαφή προσανατολισμό
Η ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί αδιαμφισβήτητα το αντίδοτο στις προκλήσεις αυτές. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω...
12.09.2018, 12:36
Unfair Τσίπρα η εξαγωγή της πολιτικής αντιπαράθεσης στην ΕΕ
Στην Ελλάδα της πολιτικής πόλωσης όπου υπουργοί και βουλευτές δεν μπορούν να διαλεχτούν στα κανάλια και...
11.09.2018, 17:51
Οι δυο σημαίες του ΠΑΣΟΚ
Τι είναι άραγε το ΠΑΣΟΚ σήμερα; Παρακολουθώντας κανείς τις παρεμβάσεις μιας μεγάλης μερίδας των στελεχών του...
06.09.2018, 07:41
Ο άνθρωπος που γελούσε
Όλοι οι χαρακτήρες, τα ονόματα και τα περιστατικά στην παρακάτω ιστορία είναι(;) απολύτως φανταστικά.
31.08.2018, 12:42
Μια χαμένη ευκαιρία για την αριστερά;
"Με πιάνει τρόμος άμα σκεφθώ ότι αν νικούσε η επανάστασή μας (...) Άνθρωποι γελοίοι, χωρίς καμία παιδεία"...
30.08.2018, 07:35

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.