ΑΠΟΨΕΙΣ


Παιγνίδια των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους 180 Βουλευτές

H συνθήκη Τσίπρα – Καμμένου – Ζάεφ σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να κυρωθεί με 151 βουλευτές όχι διότι αυτό αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης ή της Βουλής, αλλά διότι το ορίζει το Σύνταγμα

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Μετά την υπογραφή της συνθήκης Τσίπρα – Καμμένου – Ζάεφ, με την οποία εκχωρήθηκε το όνομα, η ταυτότητα, η εθνότητα και η γλώσσα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, ξεκίνησε από το κόμμα των ΑΝΕΛ και βουλευτές αυτού μία τελείως αβάσιμη κουβέντα για την πλειοψηφία, με την οποία θα πρέπει να κυρωθεί η συγκεκριμένη συνθήκη στην Ελληνική Βουλή.

Αρχικώς η υπόθεση φάνταζε ως απλή ασχετοσύνη βουλευτών που δεν έχουν διαβάσει το Σύνταγμα, όμως οι διαρροές από το περιβάλλον του εκπροσώπου της Κυβέρνησης ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε κύρωση και με 180 βουλευτές δείχνει ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αδίστακτη και μπορεί να καταπατήσει το Σύνταγμα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών οφελών.

Οι πλειοψηφίες, με τις οποίες κυρώνεται μία συνθήκη, δεν αποτελεί επιλογή είτε της εκάστοτε κυβέρνησης είτε της ίδιας της Βουλής, αλλά ορίζεται απευθείας από το άρθρο 28 του Συντάγματος. Το άρθρο 28 στην παρ. 1 ορίζει ότι οι διεθνείς συμβάσεις από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού Ελληνικού Δικαίου. Μάλιστα στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 ακόμη και όταν η Χώρα προβαίνει σε περιορισμό της άσκησης της εθνικής κυριαρχίας, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας, αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών ήτοι 151 βουλευτές. Δηλαδή το Σύνταγμά μας ακόμη και για τον περιορισμό της άσκησης της εθνικής κυριαρχίας ορίζει ως πλειοψηφία αυτή των 151 βουλευτών. Με βάση λοιπόν αυτά τα άρθρα, ακόμα και η είσοδος της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε με την συγκεκριμένη πλειοψηφία.

Η μόνη περίπτωση που απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών εδράζεται στην παρ. 2 του άρθρου 28 όπου ρητώς αναφέρεται «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα». Δηλαδή αυξημένη πλειοψηφία απαιτείται μόνο για εκχώρηση αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα σε όργανα διεθνών οργανισμών, που, προφανώς, η παντελώς ενδοτική συμφωνία με τα Σκόπια, δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, αφού η Χώρα μας δεν εκχωρεί, τουλάχιστον, αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα σε διεθνείς οργανισμούς.

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι η συνθήκη Τσίπρα – Καμμένου – Ζάεφ σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να κυρωθεί με 151 βουλευτές όχι διότι αυτό αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης ή της Βουλής, αλλά διότι το ορίζει το Σύνταγμα. Προφανέστατα με οποιαδήποτε πλειοψηφία και αν το φέρουν οι πολιτικοί τυχοδιώκτες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η Νέα Δημοκρατία, όπως ευθαρσώς δήλωσε ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, θα την καταψηφίσει και δεν πρόκειται να την φέρει ποτέ για κύρωση ως κυβέρνηση.

Όμως κατά την εκτίμησή μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος και εξαίρετος καθηγητής της Νομικής, οφείλει δημόσια να ενημερώσει τους αδαείς βουλευτές και τα λαϊκίστικα κόμματα που μιλούν για ψήφιση με 180 βουλευτές, ότι η πλειοψηφία που ορίζεται από το Σύνταγμα είναι μία και αυτή είναι των 151 βουλευτών, δηλαδή των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία πούλησε την Μακεδονία και θα κληθούν να πιούνε το πικρό ποτήρι του ξεπουλήματος της Μακεδονίας για την διατήρηση της καρέκλας τους μέχρι τέλους.

*O Θάνος Πλεύρης είναι τ. Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ, Δικηγόρος ΔΝ LLM

"Ούτε ένα τενεκούδι πετρέλαιο"
Και μπορεί πολύ σωστά να καταγγέλλουμε τους ακραίους της Τουρκίας, μπορεί να δίνεται η ευκαιρία σε λογής...
13.12.2018, 11:18
Τα μυστικά του Σταύρου
To Prespes or not to Prespes, that is the question...
12.12.2018, 11:02
Ο όχλος και το λιντσάρισμα είναι απειλή για όλους
Υπεύθυνοι για τον λιντσάρισμα του 19χρονου, δεν είναι μόνο οι αυτόκλητοι τιμωροί- συγκρατούμενοι του, αλλά...
11.12.2018, 17:30
Τουρκία: Μπρος γκρεμός και πίσω Ευρώπη
Δυστυχώς για την Τουρκία, η Ρωσία, ακόμα κι αν ήθελε πραγματικά, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να...
11.12.2018, 16:00
Στοματικός καρκίνος: Μια «υποτιμημένη» αλλά ισχυρή απειλή
Tο κάπνισμα, το αλκοόλ και η λοίμωξη από ογκογόνα στελέχη του ιού HPV είναι οι κύριοι αιτιολογικοί...
10.12.2018, 14:51
Ο κίτρινος πυρετός της Δημοκρατίας
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως η αύξηση της τιμής των καυσίμων, προκάλεσε μια...
06.12.2018, 07:43
Επίλυση του προβλήματος του Κοσσόβου: Μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους
Η πρόσφατη αποτυχία του Κοσσόβου να αποτελέσει μέλος της Interpol, δυναμίτισε τις ήδη τεταμένες σχέσεις με...
04.12.2018, 15:01
Ερυθροπλακία: Ο «κόκκινος συναγερμός» του στοματικού καρκίνου
Η ερυθροπλακία του στόματος εμφανίζεται συνηθέστερα σε άτομα 50-70 ετών ως μία ερυθρή περιοχή με μαλακή...
03.12.2018, 11:46
Συνωμοσία ή γκάφα;
Η αίσθηση ότι υπάρχουν καλές πρακτικές που επιβραβεύονται μπορεί να αποτελέσει κίνητρο όχι μόνο για να μην...
29.11.2018, 18:00
Λευκοπλακία στόματος: Αθώα ή ένοχη;
Ο καρκίνος του στόματος συνιστά τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου παγκοσμίως
26.11.2018, 12:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.