ΑΠΟΨΕΙΣ


Ο Μπουτάρης και το Κίνημα Αλλαγής

Σε συνθήκες μικρού δικομματισμού, όπου οι κομματικές αυτοδυναμίες είναι δύσκολες, ένας κεντρώος μεταρρυθμιστικός φορέας δεν έχει απλώς νόημα, είναι ανάγκη για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Λέει σίγουρα πολλά πράγματα για την ελληνική κοινωνία το γεγονός ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση, περίπου ένας στους τέσσερις χαρακτηρίζει κατανοητή και δικαιολογημένη την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Ωστόσο προσωπικά μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση η κομματική κατανομή των ποσοστών.

Το μεγαλύτερο με 27%, ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Κατανοητό, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στους κόλπους της μια ακραία εθνικιστική πτέρυγα σε αναντιστοιχία με τον φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της ηγεσίας.

Ακολουθεί με 20% ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομολογώ δυσκολεύτηκα να το κατανοήσω, η κυβέρνηση, τουλάχιστον στο μακεδονικό, είναι πολύ πιο κοντά στις θέσεις του Γιάννη Μπουτάρη. Αλλά βέβαια η ηγεσία είναι ενδεχομένως σε αναντιστοιχία με την βάση του κόμματος. Τον κ. Τσίπρα στηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι «αγανακτισμένων» που προσελκύστηκε από την διχαστική και δημαγωγική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.
Το χαμηλότερο ποσοστό, με 9%, προέρχεται από το Κίνημα Αλλαγής. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ στήριξε τον Μπουτάρη στις δημοτικές εκλογές, να μην λέει δηλαδή τίποτα. Ενδεχομένως όμως να δείχνει και κάτι άλλο. Ότι σήμερα, η βάση του ΠΑΣΟΚ αλλά και των υπόλοιπων φορέων που απαρτίζουν το ΚΙΝΑΛ, είναι πολύ πιο μπροστά από όσο νομίζουν ορισμένοι. Είναι πολύ περισσότερο έτοιμη να αποδεχθεί νέες ιδέες, πολύ λιγότερο προσκολλημένη στα στερεότυπα του παρελθόντος.

Μια τέτοια ερμηνεία έχει λογική. Μετά από μια τόσο σοβαρή δοκιμασία, πέρα από τους επαγγελματίες της πολιτικής, έχουν μείνει στο Κίνημα είτε όσοι διακατέχονται από υπερβολική δόση κομματικού πατριωτισμού είτε όσοι είναι πραγματικά έτοιμοι να συγκρουστούν με όλες τις εκδοχές του λαϊκισμού, είτε της ΝΔ και των Ζαππείων, είτε των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Είναι μια αισιόδοξη ερμηνεία γιατί βέβαια υποδηλώνει ότι, ανεξάρτητα από τα ποσοστά, στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει μια συγκροτημένη ιδεολογικά και πολιτικά βάση που στην πραγματικότητα αποτελεί και τον λόγο ύπαρξης ενός πολιτικού φορέα. Ταυτόχρονα όμως υποδηλώνει ότι στη σημερινή συγκυρία τουλάχιστον, το ΚΙΝΑΛ πρέπει να προσπαθήσει να εκφράσει χωρίς εκπτώσεις αυτό το ρεύμα αντί να επιχειρεί ένα «πολυσυλλεκτικό» άνοιγμα στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας, μάλλον χωρίς προοπτική, ότι θα αποκτήσει ξανά την ηγετική του θέση στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Σε συνθήκες μικρού δικομματισμού, όπου οι κομματικές αυτοδυναμίες είναι δύσκολες, ένας κεντρώος μεταρρυθμιστικός φορέας δεν έχει απλώς νόημα, είναι ανάγκη για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος. Αντίθετα ένας λογικός ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι καταδικασμένος, και σ' αυτό έχει δίκιο ο Μαραντζίδης, να αφομοιωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Προϋπόθεση πρώτη για ένα κεντρώο κόμμα είναι η καθαρότητα των θέσεων. Δεν είναι τόσο εύκολο γιατί σε μια σειρά κορυφαίων στελεχών η λογική του πολυσυλλεκτισμού και της ικανοποίησης των συντεχνιών που για πολλά χρόνια συμβίωναν με το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί δεύτερη φύση. 

Προϋπόθεση δεύτερη, μια σαφής πολιτική συνεργασιών. Αυτό σημαίνει κατ αρχήν ότι μετά τις εκλογές η χώρα δεν μπορεί να μείνει χωρίς κυβέρνηση, ανεξάρτητα, αν θέλετε, από το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο. Χρειάζεται δηλαδή μια πολιτική συνεργασιών με βάση το συμφέρον της χώρας, όχι τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες.

Η πιο σημαντική προϋπόθεση ωστόσο είναι να το πιστέψει και η ηγεσία του κόμματος. Όσο δίνουν την εντύπωση ότι νοιάζονται μόνο για προσωπικές μικροδιευθετήσεις θα παραμένουν μέρος του προβλήματος, όχι η λύση του.

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

Ο ρόλος της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Aκούγεται συχνά στις συζητήσεις ότι το ΝΑΤΟ πάντοτε παίρνει το μέρος της Τουρκίας παραβλέποντας τα δίκαια...
18.03.2019, 11:00
Αυστηρές εκθέσεις με μια δόση τακτ
Αναρωτιέται κανείς γιατί ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι διαθέτει «ατού» στην οικονομία. Είναι προφανές ότι στην...
14.03.2019, 11:37
Παπαγαλάκια και γυρολόγοι
Είμαστε χωρισμένοι σε φυλές κι αυτό γίνεται χωρίς να το καταλαβαίνουμε με έναν τρόπο σχεδόν φυσικό. Στο...
13.03.2019, 11:42
Κακώς ήρθε το δολάριο
Οι Έλληνες διαθέτουν ένα τρισχιλιετές know how στο να σκοτώνονται μεταξύ τους, ενώ από επεισόδια, συμπλοκές...
13.03.2019, 10:12
Παρακολουθούνται πολίτες;Η διάλυση της ΕΛ.ΑΣ και οι ευθύνες Γεροβασίλη
Ειδικά στον τομέα της ασφάλειας οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι απογοητευτικές, κάτι που μαρτυρούν όλα τα...
11.03.2019, 10:50
Η ανικανότητα και το θράσος των ανεύθυνων
Δεν χρειαζόταν το πόρισμα των Εισαγγελέων για να έχει κάποιος υπεύθυνος την ευθιξία της παραίτησης, αρκούσε...
08.03.2019, 17:03
Γυναίκες, νέοι και κλιματική αλλαγή
Προκύπτει συγκεκριμένα ότι η Νότια και Κεντρική Ευρώπη θα είναι αντιμέτωπη όλο και συχνότερα με κύματα...
07.03.2019, 13:04
Και ο Αλιβιζάτος Γέφυρα;
Συριζαίος λοιπόν ο Αλιβιζάτος; Μόνο κάποιος τυφλωμένος από το πάθος του θα μπορούσε να το ισχυριστεί
05.03.2019, 18:31
Οι Συνθήκες που καθόρισαν την πορεία του νεοελληνικού κράτους
Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αποχωρήσας υπουργός εξωτερικών κ. Κοτζιάς, προσπαθούν να πείσουν τον...
05.03.2019, 11:35
Το βραβείο ανοικτής παλάμης στους καλοπληρωτές δανείων!
Η πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας Κυβέρνησης -Τραπεζών για τα δάνεια
28.02.2019, 13:56

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.