ΑΠΟΨΕΙΣ


Ανάπτυξη, μια βρώμικη λέξη...

Το δημόσιο δεν είναι πάντα βάρος για την ανάπτυξη. Αν οι προσλήψεις αξιοποιηθούν για την βελτίωση ορισμένων υπηρεσιών για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επένδυση στην ανάπτυξη.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ας θέσουμε ένα υποθετικό δίλημμα. Ας πούμε ότι σαν χώρα είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο διακριτούς δρόμους μετά το τέλος του Μνημονίου. Ο πρώτος θα ήταν να συνεχίσουμε την σφιχτή πολιτική, να δώσουμε κίνητρα σε επενδύσεις, να μειώσουμε τους φόρους και σε βάθος χρόνου να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και ο δεύτερος να αξιοποιήσουμε τα όποια περιθώρια υπάρχουν για να ανακουφίσουμε όσους υποφέρουν από την κρίση, να κάνουμε προσλήψεις στο δημόσιο, μεσοπρόθεσμα ωστόσο να έχουμε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ποιον δρόμο θα ακολουθούσαμε άραγε; Ποιον δρόμο θα στήριζαν οι ψηφοφόροι;

Εντάξει τα διλήμματα ποτέ δεν μπαίνουν έτσι καθαρά. Κι είναι αλήθεια ότι η ανάπτυξη είναι μια πολύ πιο σύνθετη υπόθεση. Το δημόσιο δεν είναι πάντα βάρος για την ανάπτυξη. Αν οι προσλήψεις αξιοποιηθούν για την βελτίωση ορισμένων υπηρεσιών για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επένδυση στην ανάπτυξη. Κι είναι εξ ίσου σαφές ότι η ανάπτυξη δεν είναι ουδέτερη πολιτικά. Αλλιώς μπορεί να αντιδράσει ένας άνεργος που περιμένει να πάρει ένα μεροκάματο από τα προγράμματα απασχόλησης. Κι αλλιώς ένα στέλεχος του ιδιωτικού τομέα που μπορεί να είδε να μειώνονται τα εισοδήματά του αλλά άντεξε στην κρίση.

Απλοποιώντας δραστικά ωστόσο έχουμε δει ότι ιστορικά οι χώρες που έχουν πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ήταν χώρες που μπόρεσαν για πολλά χρόνια να διατηρήσουν πειθαρχημένα τα οικονομικά τους, είχαν υψηλή αποταμίευση, σχετικά αποδοτικό δημόσιο τομέα με ελεγχόμενη διαφθορά και ήταν φιλικές προς τις επενδύσεις χωρίς να φοβούνται το άνοιγμα στον διεθνή ανταγωνισμό. Είναι μια τέτοια χώρα η Ελλάδα ή τουλάχιστον μπορεί να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία;

Μέχρι στιγμής ο διάλογος ανάμεσα στα κόμματα σε αυτό το κεντρικό ζήτημα γίνεται με την μορφή μιας αντιπαράθεσης πολιτικών. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για μείωση των φόρων, η κυβέρνηση για ανακούφιση των αδυνάτων.

Όμως μια τέτοια προσέγγιση ενδεχομένως χάνει μια πολύ ουσιαστική διάσταση της ανάπτυξης. Αν έπρεπε να την χαρακτηρίσω θα την έλεγα μάλλον κοινωνιολογική. Το να επενδύσεις στο μέλλον αποτελεί στην πραγματικότητα μια πράξη πίστης. Πιστεύεις ότι κάνεις μια θυσία που θα πιάσει τόπο. Πιστεύεις ότι αν κάνεις αποταμιεύσεις δεν θα ξυπνήσεις ένα πρωί και τα λεφτά σου θα έχουν κάνει φτερά. Πιστεύεις ότι αν δοθούν κίνητρα για επενδύσεις, αυτά δεν θα γίνουν βίλες ή καταθέσεις στο εξωτερικό. Πιστεύεις ότι αν κάνουν καλές σπουδές τα παιδιά σου θα πάνε μπροστά, δεν θα τα προσπεράσουν όσοι έχουν μέσο. Πιστεύεις ότι αν δουλέψεις σκληρά, θα ανταμειφθείς για τον κόπο σου, εσύ, όχι το κράτος, όχι κάποιος επιτήδειος. Χωρίς αυτή την πίστη καμιά θυσία δεν είναι λογική. Το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι το εδώ και τώρα. Όποιος σου υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη γίνεται αυτοδίκαια ιδιοτελής.

Για να ξαναγυρίσουμε λοιπόν στο αρχικό δίλημμα, με αυτά τα δεδομένα, αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στους δύο δρόμους ποιον πιστεύετε ότι θα διαλέγαμε; Πόσο εμπιστευόμαστε τους θεσμούς, τους πολιτικούς, την δικαιοσύνη, την οικονομία, τους επιχειρηματίες, το κράτος; Δεν θέλει και πολλή σκέψη…

Το καλό βέβαια είναι ότι οι επιλογές μας ποτέ δεν μπαίνουν έτσι καθαρά. Συνέχεια τσαλαβουτάμε, κάνουμε λίγα βήματα μπροστά και ξανά πίσω. Το κακό πάλι είναι ότι όσο δεν ξεκαθαρίζουμε τι θέλουμε, είμαστε καταδικασμένοι να κάνουμε τα ίδια λάθη.
Άφθα: Η «μυστηριώδης» πληγή του στόματος
Οι άφθες αποτελούν το συχνότερο στοματολογικό πρόβλημα που περιγράφεται από τους ιπποκρατικούς ακόμη χρόνους...
19.11.2018, 11:17
Ξένες Επενδύσεις – Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ
Οι Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα του 2018 θα καταντήσουν να γίνουν σαν την χαμένη Ατλαντίδα. Όλοι θα μιλάνε...
16.11.2018, 11:00
Η ανταγωνιστικότητα πήγε καφετέρια;
Αναρωτιέμαι για παράδειγμα ποιος από όλους εμάς που μιλάμε για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και τήρησης των...
15.11.2018, 10:22
Παραχολογία, προσλήψεις και πόλωση, η παλαιοκομματική συνταγή Τσίπρα
Με την παλαιοκομματική συνταγή της πόλωσης και των ψευδών υποσχέσεων περί προσλήψεων στο Δημόσιο επιχειρεί ο...
13.11.2018, 16:32
To στόμα ως δείκτης υγείας του ατόμου
Πλέον η τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας του ατόμου επιβάλλει την...
09.11.2018, 12:11
Είναι πετυχημένος Δήμαρχος ο Καμίνης;
Αυτό ενδεχομένως είναι μια προειδοποίηση και για τους σημερινούς υποψήφιους. Η ατάκα θα είμαι παραδοσιακός...
08.11.2018, 11:13
Ένα αποτυχημένο παράδειγμα αναστροφής του brain drain
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες...
07.11.2018, 17:50
Συνοδικότητα a la cart?
Για το Σύνταγμα λίγα ειπώθηκαν. Κρατάω μόνο το πολύ ζεστό ευχαριστώ του Αρχιεπισκόπου προς τον Πρωθυπουργό ο...
07.11.2018, 11:55
Αποσυμφόρηση Φυλακών
Συνεπώς, εάν είμαστε ανίκανοι να εκτελούμε τις ποινές που ως Πολιτεία βάζουμε, τουλάχιστον να αποφασίσουμε...
05.11.2018, 14:47
Δημιουργική καταστροφή
H πραγματικότητα συχνά ξεπερνά κάθε φαντασία, ακόμα και τη Χολιγουντιανή. Eιδικά η ελληνική πραγματικότητα.
02.11.2018, 15:41

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.