ΑΠΟΨΕΙΣ


Από τον Τσε στην Τασία μια βρισιά δρόμος

Καμιά σχέση με τα «Αστοδι@λο» ή το «παρ@χ&σες» που ακούστηκαν στη Βουλή. Αν αυτός ο λόγος είναι προοδευτικός ή επαναστατικός, κάτι λάθος έχουμε κάνει. Όσο για εκείνο τα «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», το έχω ακούσει και αυτό μέσα στη Βουλή, ούτε κουβέντα. Άκουγαν εθνικισμό βλέπετε και έβγαζαν καντήλες.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Από μαθητής γυμνασίου θαυμάζω τους σοσιαλιστές. Φαντάζομαι ότι στην αρχή με τράβηξε το ηρωικό στοιχείο. Ακόμα θυμάμαι πώς ρούφηξα τα ημερολόγια του Τσε αν και γρήγορα τον απομυθοποίησα, δεν έβρισκα τίποτα στα κομμουνιστικά καθεστώτα που να μου είναι ελκυστικό. Άλλα στοιχεία τους ήταν που θαύμαζα.

Μου άρεσε για παράδειγμα ο εικονοκλαστικός τους λόγος, ο πνευματώδης ενίοτε και ειρωνικός τρόπος με τον οποίο έσκαγαν τις πομπώδεις φούσκες των συντηρητικών, η περιφρόνηση τους σε όλες εκείνες τις επιτηδευμένες συμπεριφορές που θαρρείς πώς είναι φτιαγμένες για να νομίζουν κάποιοι ότι είναι κάποιοι.

Αλλά βέβαια αυτός ο λόγος ήταν ένας λόγος μορφωμένων ή πάντως καλλιεργημένων ακτιβιστών, που καταλάβαινες ότι κι όταν δεν σου μετέφεραν γνώση, κουβαλούσαν την σοφία ανθρώπων που είχαν δουλέψει με την συνείδησή τους. Δεν ήταν ποτέ λόγος υπερφίαλος, ήταν πάντα ανοιχτός στον διάλογο και την αμφισβήτηση, συχνά αυτοσαρκαστικός και ποτέ με μίσος ακόμα και όταν ήταν οργισμένος. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Καμιά σχέση με τα «Αστοδι@λο» ή το «παρ@χ&σες» που ακούστηκαν στη Βουλή. Αν αυτός ο λόγος είναι προοδευτικός ή επαναστατικός, κάτι λάθος έχουμε κάνει. Όσο για εκείνο τα «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», το έχω ακούσει και αυτό μέσα στη Βουλή, ούτε κουβέντα. Άκουγαν εθνικισμό βλέπετε και έβγαζαν καντήλες.

Μου άρεσαν κι άλλα πράγματα. Όπως για παράδειγμα αυτή η αντίληψη για την ισότητα που ξεκινούσε από το σχολείο και την μόρφωση. Σνόμπαραν τα καλά κολλέγια αλλά δεν περιφρονούσαν την αριστεία. Το αντίθετο, ήταν έτοιμοι να δώσουν τον εαυτό τους για να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν. Ήταν αυτοί οι σοσιαλιστές, ίσως γενικότερα οι προοδευτικοί δάσκαλοι, που έκαναν την ίδια την ζωή τους μάθημα, που θα έπαιρναν τα παιδιά μετά τις ώρες του σχολείου να πάνε θέατρο ή απλώς να συζητήσουν σαν ίσοι προς ίσο για τα πιο απίθανα θέματα. Από την ποίηση και τον κινηματογράφο μέχρι τα προβλήματα της εφηβείας. Και βέβαια δεν έκαναν κατήχηση, όσο δίδασκαν άλλο τόσο άκουγαν. Καταλαβαίνετε και πάλι τι θέλω να πω, μετά το σχολείο δεν περίμεναν τα παιδιά μόνο και μόνο για να τους κάνουν ιδιαίτερα, ούτε έβλεπαν το σχολείο σαν μια ενδιάμεση αγγαρεία και φυσικά δεν απεργούσαν μέσα στις εξετάσεις χρησιμοποιώντας τους μαθητές σαν ομήρους. Η ζωή τους, με δυο λόγια, δεν ξεκινούσε και τελείωνε στον πολυπόθητο «διορισμό».

Όσο για τον δημόσιο τομέα, ποτέ μου δεν είχα αυτή την ενστικτώδη αντιπάθεια ορισμένων φιλελεύθερων. Θαύμαζα πολλά αντίθετα παραδείγματα. Στην υγεία με συγκινούσε πάντα η αρχή ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην ίδια προστασία. Στα πανεπιστήμια, τα καλύτερα και πιο φημισμένα στην Ευρώπη, είναι όλα δημόσια. Όσο για τις δημόσιες υπηρεσίες παντού υπάρχει γραφειοκρατία, σίγουρα όμως στις περισσότερες περιπτώσεις έχεις την αίσθηση ότι οι υπάλληλοι κάνουν την δουλειά τους ευσυνείδητα εξυπηρετώντας τον πολίτη. Ακόμα και στα μέσα ενημέρωσης, όταν είναι δημόσια, υπάρχει πάντα ένας κώδικας δεοντολογίας που τα κρατά σε ένα επίπεδο, ορισμένες φορές, όπως στο BBC ή το αμερικανικό NPR, υψηλότερο από τα ιδιωτικά. Καταλαβαίνετε και πάλι. Ούτε φακελάκια, ούτε άσυλο, ούτε κυβερνητική προπαγάνδα, ούτε πελατειακές σχέσεις, ούτε καταλήψεις, ούτε ΠΟΣΠΕΡΤ και κόψιμο των εκπομπών στις οποίες προσκαλούνται μη αρεστοί, ούτε εργατοπατερισμός και ωχαδερφισμός που οδηγεί στην καταλεηλάτηση της δημόσιας περιουσίας σε βάρος του πολίτη.

Δεν λέω, όλα αυτά τα ελληνικά προοδευτικά υπάρχουν πολλές φορές και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αν δεν είναι η εξαίρεση ωστόσο, πάντως δεν είναι ο κανόνας. Μπορείς να υποστηρίξεις την παρέμβαση του δημοσίου με την πεποίθηση ότι υποστηρίζεις το δημόσιο συμφέρον όχι τα συμφέροντα συντεχνιών. Ενώ εδώ; Έχεις έντονα την αίσθηση ότι η αντιπαράθεση ποτέ δεν ήταν αριστερά δεξιά ή μάλλον ότι αυτή η αντιπαράθεση κατάντησε να είναι απλώς ένα πρόσχημα. Στον υπόλοιπο κόσμο το να είσαι αριστερός θεωρείται ανατρεπτικό. Εδώ έχει καταντήσει βαθύτατα συντηρητικό.

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

Οι αγαπητικές του Αλέξη και η βοσκοπούλα Φώφη
Το “δόγμα Βενιζέλου” περί “αγαπητικών” θα 'λεγε κανείς ότι αξιοποιεί για μικροπολιτικούς λόγους ο Αλέξης...
22.06.2018, 08:38
Οι κλακαδόροι του Σώρρα
Οι δημοσκοπήσεις μας διασκεδάζουν κάθε τόσο με τους συμπατριώτες μας που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν, ότι τα...
21.06.2018, 08:35
«Αντέχουν» τα εθνικά θέματα μικροκομματικά παιχνίδια;
Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το μοναχικό του δρόμο αγνοώντας τους μεγάλους κινδύνους για τη χώρα και τους...
20.06.2018, 11:45
Τζάμπα... μάγκες
Πως ο Μπαρμπαρούσης από ήρωας έγινε μαύρο πρόβατο στη Χρυσή Αυγή. Η αναδίπλωση που δεν έπεισε κανέναν
15.06.2018, 19:37
Διαπραγμάτευση του Σκοπιανού και Ποινικός Κώδικας
Σε κάθε όμως περίπτωση δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που διαπραγματεύονται με τους Σκοπιανούς την...
12.06.2018, 18:09
H Εθνική Ελλάδος εκτός πολιτικής
Σε επίπεδο εθνικής πολιτικής και διπλωματίας ζητούμενο σε μια χώρα είναι οι ευρύτερες συναινέσεις. Εδώ θα...
12.06.2018, 08:23
Μετρο-sexual ante portas
Στην εποχή του κινήματος #metoo, πίσω από το οποίο άρχισαν να αναφαίνονται ο νεοπουριτανισμός και η πολιτική...
07.06.2018, 15:36
Ο Μπουτάρης και το Κίνημα Αλλαγής
Σε συνθήκες μικρού δικομματισμού, όπου οι κομματικές αυτοδυναμίες είναι δύσκολες, ένας κεντρώος...
06.06.2018, 17:23
Η δημοσιογραφική έρευνα για το Πεδίο του Άρεως θα συνεχιστεί
Καλοδεχούμενη έστω και των υστέρων η αντίδραση της περιφέρειας Αττικής στα συνεχή δημοσιεύματα του skai.gr...
03.06.2018, 12:51
Σκοπιανό: Ούτε ένα τηλεφώνημα…
Τι είναι ακριβώς αυτό που ξέρει ο κ. Ντιμιτρόφ, που ξέρει ο κ. Ιβάνοφ, ο πρόεδρος της δημοκρατίας των...
02.06.2018, 09:38

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.