ΑΠΟΨΕΙΣ


Μια χαμένη ευκαιρία για την κεντροαριστερά

Ποιος κέρδισε από το συλλαλητήριο; Αν παρακολουθήσει κανείς τις αναλύσεις ορισμένων σχολιαστών, η ΝΔ είναι ο μεγάλος κερδισμένος και ο Τσίπρας ο μεγάλος χαμένος. Είναι, νομίζω, μια επιπόλαιη εκτίμηση που συγχέει το πλήθος με την πολιτική ηγεμονία και συνακόλουθα με την εκλογική απήχηση.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε μάλλον αμυνόμενος σε αυτή την ιστορία. Αναγκάστηκε να κάνει στροφή επί δεξιά, με προσωπικό κόστος, για να αποφύγει τον κίνδυνο διεμβολισμού από τους ΑΝΕΛ ή από κάποιο υποθετικό νέο κόμμα. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό θα του αποφέρει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι ότι ο κ. Τσίπρας βγήκε κερδισμένος. Όταν οι αγανακτισμένοι βγαίνουν ξανά στην πλατεία, έστω και κρυμμένοι πίσω από τους χιλιάδες που διαδήλωσαν καλή τη πίστη, πρώτος χαμένος είναι η κυβέρνηση. Πόσο μάλλον που φάνηκε πια καθαρά το χάσμα που χωρίζει τους ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, το πόσο συμπλεύσανε οι αριστεροί με την ακροδεξιά, μόνο και μόνο για τα αργύρια της εξουσίας. Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να έμεινε στον δρόμο της λογικής, οι άθλιοι χειρισμοί του ωστόσο, όπως και η απαράδεκτη συμπεριφορά του Κοτζιά, επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά ότι είναι μια κυβέρνηση ανίκανη να χειριστεί σοβαρά ζητήματα, πέρα από την επικοινωνία.

Ήταν και είναι μια μοναδική ευκαιρία για την κεντροαριστερά. Να βγει δυναμικά μπροστά υποστηρίζοντας τις θέσεις της λογικής, τις ίδιες που διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν. Να καταγράψει την μοναδικότητα της φυσιογνωμίας της όχι τεχνητά αλλά μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Δυστυχώς έπαθε γλωσσοδέτη. Η κ. Γεννηματά διατήρησε μια σχετικά αξιοπρεπή στάση αλλά μέχρι εκεί.

Το μήνυμα θόλωσε από τις πρωτοβουλίες του δικού της Βγόντζα και της κ. Καϊλή που έσπευσαν να πάνε στα συλλαλητήρια ενώ την εικόνα συμπλήρωσε η εσπευσμένη «απόρριψη» των προτάσεων Νίμιτς, αποδεικνύοντας ότι στο DNAτης ηγεσίας είναι το ναι μεν αλλά. Επί της ουσίας οι μόνοι που έδωσαν ξεκάθαρο στίγμα και έδωσαν μάχη, ήταν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Θεοδωράκης φυσικά και ο Γιάννης Μπουτάρης που είναι όμως ανεξάρτητος. Οι κ. Παπανδρέου και Καμίνης, με σωστές θέσεις, επέλεξαν να παραμείνουν σε δεύτερο πλάνο.

Η κεντροαριστερά άφησε έτσι και αυτή την ευκαιρία να περάσει κι είναι διπλά κρίμα γιατί είναι το μόνο ίσως κόμμα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει έναν πλούτο πείρας και στελεχών τα οποία με απόλυτη επάρκεια θα μπορούσαν να στηρίξουν μια διακριτή και ολοκληρωμένη θέση όχι μόνο για το μακεδονικό αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια. Θα μπορούσε να πάρει πρωτοβουλίες πάνω από το μπόι της, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ένα συντεχνιακό μικρομάγαζο. Κάποιοι όμως φαίνεται ότι είναι προσκολλημένοι σε αυτή την νοοτροπία.
Προς τι οι πανηγυρισμοί;
Οκτώ χρόνια μετά και αφού μεσολάβησαν τρία μνημόνια, εκ των οποίων το τρίτο ήταν παντελώς αχρείαστο, μόνο...
20.08.2018, 17:35
Οι ασώματες κεφαλές
Ο Στρατής Τσίρκας έχει γράψει πριν από πολλά χρόνια για τις «κομμένες κεφαλές», τα στελέχη που αναπαράγουν...
17.08.2018, 07:45
Ακινησία, η νέα «Μεγάλη Ιδέα» της κυβέρνησης
Τα αδιέξοδα κορυφώνονται από την κυβερνητική στρατηγική «ακινησίας» (στα όρια της βαρεμάρας) που καθιέρωσε...
16.08.2018, 08:25
Τα θύματα που ένας ανεύθυνος Πρωθυπουργός παρουσιάζει σαν θύτες
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μείνει στην ιστορία απλά ως ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός, αλλά ως ο πρωθυπουργός που...
14.08.2018, 17:10
Αν θες να δεις πως μοιάζει η κόλαση, έλα στο Πεδίον του Άρεως
Η κόλαση της πιάτσας ναρκωτικών στο Πεδίον του Άρεως και η αδιαφορία του κράτους εξοργίζει…
14.08.2018, 15:10
Ψήφο εμπιστοσύνης στη γενιά των 45
Σε μια χώρα που έχουμε συνηθίσει οι νέοι να μένουν στο περιθώριο, να υποαμοίβονται, να μεταναστεύουν και να...
01.08.2018, 18:30
Ο κύριος Κλάιν Μάιν
Ο κύριος Κλάιν Μάιν δεν είναι μέρος της λύσης, μήτε μέρος του προβλήματος, είναι το πρόβλημα.
30.07.2018, 12:10
Σε λάθος κατεύθυνση η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Κρίμα
Η απόφαση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης δημοσιογραφικά των...
28.07.2018, 17:40
Πόσο αποτιμάται ο θάνατος στο Μάτι και πόσο στη Μάνδρα;
Ας ξεκινήσουμε από το ηθικό αξίωμα ότι κανένα υλικό αντάλλαγμα ή παροχή δεν μπορεί να αναπληρώσει την...
27.07.2018, 12:47
Η σωτήρια συνεισφορά των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης
Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά το καλοκαίρι του 2003 στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη περισσότεροι από...
25.07.2018, 20:47

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.