ΑΠΟΨΕΙΣ


Μια χαμένη ευκαιρία για την κεντροαριστερά

Ποιος κέρδισε από το συλλαλητήριο; Αν παρακολουθήσει κανείς τις αναλύσεις ορισμένων σχολιαστών, η ΝΔ είναι ο μεγάλος κερδισμένος και ο Τσίπρας ο μεγάλος χαμένος. Είναι, νομίζω, μια επιπόλαιη εκτίμηση που συγχέει το πλήθος με την πολιτική ηγεμονία και συνακόλουθα με την εκλογική απήχηση.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε μάλλον αμυνόμενος σε αυτή την ιστορία. Αναγκάστηκε να κάνει στροφή επί δεξιά, με προσωπικό κόστος, για να αποφύγει τον κίνδυνο διεμβολισμού από τους ΑΝΕΛ ή από κάποιο υποθετικό νέο κόμμα. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό θα του αποφέρει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι ότι ο κ. Τσίπρας βγήκε κερδισμένος. Όταν οι αγανακτισμένοι βγαίνουν ξανά στην πλατεία, έστω και κρυμμένοι πίσω από τους χιλιάδες που διαδήλωσαν καλή τη πίστη, πρώτος χαμένος είναι η κυβέρνηση. Πόσο μάλλον που φάνηκε πια καθαρά το χάσμα που χωρίζει τους ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, το πόσο συμπλεύσανε οι αριστεροί με την ακροδεξιά, μόνο και μόνο για τα αργύρια της εξουσίας. Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να έμεινε στον δρόμο της λογικής, οι άθλιοι χειρισμοί του ωστόσο, όπως και η απαράδεκτη συμπεριφορά του Κοτζιά, επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά ότι είναι μια κυβέρνηση ανίκανη να χειριστεί σοβαρά ζητήματα, πέρα από την επικοινωνία.

Ήταν και είναι μια μοναδική ευκαιρία για την κεντροαριστερά. Να βγει δυναμικά μπροστά υποστηρίζοντας τις θέσεις της λογικής, τις ίδιες που διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν. Να καταγράψει την μοναδικότητα της φυσιογνωμίας της όχι τεχνητά αλλά μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Δυστυχώς έπαθε γλωσσοδέτη. Η κ. Γεννηματά διατήρησε μια σχετικά αξιοπρεπή στάση αλλά μέχρι εκεί.

Το μήνυμα θόλωσε από τις πρωτοβουλίες του δικού της Βγόντζα και της κ. Καϊλή που έσπευσαν να πάνε στα συλλαλητήρια ενώ την εικόνα συμπλήρωσε η εσπευσμένη «απόρριψη» των προτάσεων Νίμιτς, αποδεικνύοντας ότι στο DNAτης ηγεσίας είναι το ναι μεν αλλά. Επί της ουσίας οι μόνοι που έδωσαν ξεκάθαρο στίγμα και έδωσαν μάχη, ήταν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Θεοδωράκης φυσικά και ο Γιάννης Μπουτάρης που είναι όμως ανεξάρτητος. Οι κ. Παπανδρέου και Καμίνης, με σωστές θέσεις, επέλεξαν να παραμείνουν σε δεύτερο πλάνο.

Η κεντροαριστερά άφησε έτσι και αυτή την ευκαιρία να περάσει κι είναι διπλά κρίμα γιατί είναι το μόνο ίσως κόμμα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει έναν πλούτο πείρας και στελεχών τα οποία με απόλυτη επάρκεια θα μπορούσαν να στηρίξουν μια διακριτή και ολοκληρωμένη θέση όχι μόνο για το μακεδονικό αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια. Θα μπορούσε να πάρει πρωτοβουλίες πάνω από το μπόι της, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ένα συντεχνιακό μικρομάγαζο. Κάποιοι όμως φαίνεται ότι είναι προσκολλημένοι σε αυτή την νοοτροπία.
Θα ψηφίσει για δεύτερη φορά την μείωση των συντάξεων
Χωρίς την επενδυτική βαθμίδα των οίκων και χωρίς την βεβαιότητα του ΔΝΤ, το μέλλον της Ελλάδας στις αγορές...
21.05.2018, 08:07
Δυστυχώς, είναι πολλοί και κρύβονται ανάμεσα μας
Το απαράδεκτο όμως είναι ότι αυτή η λογική του τσαμπουκά και της διαίρεσης βρήκε εκφραστές και στην πολιτική...
20.05.2018, 12:10
Στην παγίδα της καθαρής εξόδου
Φοβάμαι ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε έναν άλλο δρόμο, δικής του εμπνεύσεως που εξυπηρετεί το κομματικό αφήγημα...
17.05.2018, 15:41
Φονική μοναξιά...
Μετά την κρίση στην Γάζα, για την Ελλάδα το νέο περιβάλλον δημιουργεί εν δυνάμει εξαιρετικά δύσκολα διλήμματα.
16.05.2018, 19:00
Η κυβέρνηση αιτήθηκε παράταση της δανειακής(;)
Τον ελληνικό εκνευρισμό, που εξελίχτηκε σε άρνηση υλοποίησης συμφωνηθέντων, προκάλεσε σύμφωνα με όλες τις...
14.05.2018, 07:18
Ο Κάρολος και η αναδοχή δεν κρύβουν τις συντάξεις
Ενδεχομένως με αυτό το επιχείρημα ότι θα αθετήσουμε όσα ψηφίσαμε και θα ξαναψηφίσουμε, να πάμε σε πρόωρες...
11.05.2018, 09:27
Αριστερές στρουθοκάμηλοι
Οι «αμαρτίες» που καταλογίζει κάποιες φορές η αριστερά δεν είναι πάντα πραγματικές...
10.05.2018, 09:55
Βουλευτές προς αναδοχή
Τα παραδείγματα είναι πολλά και μέρα με τη μέρα απαξιώνουν το κοινοβούλιο.Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι...
09.05.2018, 20:11
Τρικυμία στο Μαξίμου. Σε αδιέξοδο η χώρα
Με το τέλος του προγράμματος και την μείωση των συντάξεων να πλησιάζουν, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασωθεί...
08.05.2018, 08:42
Εμπόλεμη ζώνη το Πεδίον του Άρεως;
Η ζούγκλα της πόλης δεν είναι τσιμεντένια, η ζούγκλα βρίσκεται στην πράσινη καρδιά της τσιμεντένιας πόλης.
05.05.2018, 10:45

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.