ΑΠΟΨΕΙΣ


Ξεκοκαλίζοντας την όρνιθα

Την περίοδο της Ενετοκρατίας, στα νησιά του Αιγαίου υπήρχαν πολλοί ξεπεσμένοι αριστοκράτες απομεινάρια της ακμής της Γαληνοτάτης. Δεν είχαν να φάνε, αυτό όμως που περισσότερο τους ένοιαζε ήταν να διατηρήσουν την τιμή τους, να μην εκτεθούν στα μάτια του κόσμου.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ένας περιηγητής υποστήριζε πως πολλοί από αυτούς φυλούσαν στα σπίτια τους το κόκκαλο από το γιάντες, μόνο και μόνο για να βγαίνουν μετά στο κεφαλόσκαλο, να καθαρίζουν μ αυτό τα δόντια τους και να φωνάζουν για να τους ακούσουν οι γείτονες, «πάλι όρνιθα είχαμε σήμερα». Κι ας είχαν μείνει νηστικοί. Δεν καταδέχονταν βλέπετε να πάνε να δουλέψουν για να βγάλουν χρήματα.
Τηρουμένων των αναλογιών μια παρόμοια νοοτροπία, αν και με διαφορετική αφετηρία, επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιωτική αγορά, στην κυρίαρχη νεοελληνική ιδεολογία, σημαίνει κερδοσκοπία. Ιδιωτική επιχείρηση σημαίνει εκμετάλλευση και βέβαια επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι σχεδόν εξ ορισμού φοροφυγάς και λαμόγιο.

Όχι ότι δεν υπάρχουν και τέτοιοι. Εμείς όμως έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο όπου η επιχειρηματικότητα είναι υπό διωγμόν, κατ’ αρχήν από το επίσημο κράτος αλλά και από την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιχειρηματικότητα σκέτη είναι μια πολύ αμφιλεγόμενη έννοια. Πρέπει να προστεθεί το «υγιής» για να είναι κοινωνικά αποδεκτή αλλά και για να θυμίζει ότι χωρίς αυτό είναι κατά τεκμήριο ύποπτη.

Το ότι η στάση μας είναι αντιφατική, το ότι καταγγέλλουμε τα «σκλαβοπάζαρα» της Ευρώπης την ίδια ώρα που αγωνιούμε για την δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν αλλάζει σε τίποτα τα πράγματα. Απλώς υποδηλώνει ότι συχνά δεν ξέρουμε τι θέλουμε.

Έκανα αυτές τις σκέψεις αναλογιζόμενος την πρόσφατη περιπέτεια ενός γνωστού μου τον οποίο κανονικά θα έπρεπε να τιμήσει η πολιτεία, τον είχε όμως για χρόνια με το μαχαίρι στο λαιμό. Με δυο λόγια η ιστορία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια σε νησί των Κυκλάδων. Επιτυχημένος επαγγελματίας, είχε κάποιες αποταμιεύσεις και αποφάσισε, στην 6η δεκαετία της ζωής του, να τα αφήσει όλα και να κάνει μια επένδυση σε ένα υδροπονικό θερμοκήπιο υψηλής τεχνολογίας. Αναφέρω την ηλικία, γιατί θέλει θάρρος, όταν είσαι σε μια κατάσταση που η μισή και πλέον Ελλάδα ονειρεύεται την σύνταξη, να αρχίζεις ξανά από την αρχή.

Έβαλε τα λεφτά του, έβαλε ατέλειωτες ώρες εργασίας σχεδιάζοντας και υλοποιώντας την επένδυση, πήρε δάνειο και υπολόγιζε ότι με την επιδότηση που δίνεται στις επενδύσεις και τα έσοδα από την παραγωγή του, θα μπορούσε να το ξεπληρώσει. Λάθος του θα πείτε. Ποτέ μην εμπιστεύεσαι το δημόσιο. Σωστά. Η επιδότηση δόθηκε με πολυετή καθυστέρηση. Στο μεταξύ διάστημα δανείστηκε από φίλους, έχασε το σπίτι του, είδε τα χρέη να ανεβαίνουν, με κάποιο τρόπο όμως τα κατάφερε και σήμερα είναι σε μια σχετική ισορροπία. Δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, έκανε μια σημαντική επένδυση, αναβάθμισε την αγροτική παραγωγή, ότι ακριβώς χρειάζεται η χώρα. Και το έκανε όχι με την βοήθεια μας αλλά ενάντια στην κρατική γραφειοκρατία. Κάλλιστα θα μπορούσε να είχε αποτύχει, να έβγαινε τώρα η επιχείρησή του σε πλειστηριασμό, χωρίς να νοιάζεται κανένας. Το πολύ πολύ να είχε δει το όνομα του σε καμιά λίστα με οφειλέτες.

Προσωπικά αυτό που έκανε μου φαίνεται αδιανόητο. Φαντάζομαι και για πολλούς άλλους. Να διακινδυνεύεις την προσωπική σου περιουσία κυνηγώντας ένα όνειρο, θέλει δύναμη χαρακτήρα που λίγοι διαθέτουν. Να μιλάς βλέπετε για την ανάπτυξη είναι εύκολο. Να την πετυχαίνεις στην πράξη είναι το δύσκολο. Κι από τότε που όλοι λίγο πολύ χάσαμε την ασφάλεια και την βολή μας, αυτούς τους ανθρώπους τους βλέπω με διαφορετικό μάτι, σχεδόν με σεβασμό. Γιατί από αυτούς θα βγούμε, αν βγούμε ποτέ, από την σημερινή μιζέρια. Κι αν δεν μπορούμε να τους μιμηθούμε, τουλάχιστον να μην τους κλείνουμε τον δρόμο. Να ξεκοκκαλίζεις την κότα είναι εύκολο, να την μεγαλώνεις είναι το ζήτημα.


Η ψηφιακή οικονομία αναζητά γυναίκες…
Οι σύγχρονες, μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών πρωταγωνιστούν στη...
18.10.2018, 11:39
Μια «παραίτηση-απάντηση» στο δίλλημα συμφωνία Πρεσπών ή καρέκλα
Ο Νίκος Κοτζιάς και το ΠΡΑΤΤΩ (Νίκος Τόσκας και Γεωργία Γενιά) θα την υπερψηφίσουν, ενώ ο Πάνος Καμμένος και...
17.10.2018, 20:14
Το πουλόβερ ξηλώνεται…
Πρώτος το έκανε ο κ. Κοτζιάς ή ίσως δεύτερος. Προηγήθηκε εξ ίσου ηχηρά ο κ. Φίλης. Το βέβαιο είναι ότι θα...
17.10.2018, 17:49
Αθήνα, Ανοχύρωτη Πόλη και πως θα γίνει Ασφαλής
Η ΝΔ ως κυβέρνηση δε πρόκειται να επιτρέψει να κινδυνέψουν και άλλες ζωές, να καταστρέφονται δημόσιες και...
17.10.2018, 11:15
Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δημόσια τάξη;
Δεν συζητούμε πια για το αγαθό της ασφάλειας που είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας, γιατί βασικά πράγματα στη...
16.10.2018, 20:41
Όταν η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα… εις βάρος της
Δεκαετίες τώρα η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα αλλά το μόνο που κατορθώνει είναι να δείχνει...
14.10.2018, 18:16
Και όμως η κυβέρνηση έχει πέσει!
Αν δεν απομακρύνει άμεσα ο Αλέξης Τσίπρας τον υπουργό Άμυνας, τότε αναδεικνύεται δημόσια, κατάσταση εθνικά...
11.10.2018, 14:43
Ζούμε κατά τύχη;
Οι θλιβερές μειοψηφίες έρχονται στιγμές που γίνονται πλειοψηφίες.
11.10.2018, 07:22
Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα!
Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε το Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, όπως και τον ομόλογο του κ. Μάτις, σαν υπουργός...
10.10.2018, 16:54
Ούνα φάτσα ούνα ράτσα: Δημοψηφίσματα Ιουλίου 2015 – Σεπτεμβρίου 2018
Όπως και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 στην Ελλάδα έτσι και στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018...
01.10.2018, 11:41

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.