ΑΠΟΨΕΙΣ


Ξεκοκαλίζοντας την όρνιθα

Την περίοδο της Ενετοκρατίας, στα νησιά του Αιγαίου υπήρχαν πολλοί ξεπεσμένοι αριστοκράτες απομεινάρια της ακμής της Γαληνοτάτης. Δεν είχαν να φάνε, αυτό όμως που περισσότερο τους ένοιαζε ήταν να διατηρήσουν την τιμή τους, να μην εκτεθούν στα μάτια του κόσμου.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ένας περιηγητής υποστήριζε πως πολλοί από αυτούς φυλούσαν στα σπίτια τους το κόκκαλο από το γιάντες, μόνο και μόνο για να βγαίνουν μετά στο κεφαλόσκαλο, να καθαρίζουν μ αυτό τα δόντια τους και να φωνάζουν για να τους ακούσουν οι γείτονες, «πάλι όρνιθα είχαμε σήμερα». Κι ας είχαν μείνει νηστικοί. Δεν καταδέχονταν βλέπετε να πάνε να δουλέψουν για να βγάλουν χρήματα.
Τηρουμένων των αναλογιών μια παρόμοια νοοτροπία, αν και με διαφορετική αφετηρία, επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιωτική αγορά, στην κυρίαρχη νεοελληνική ιδεολογία, σημαίνει κερδοσκοπία. Ιδιωτική επιχείρηση σημαίνει εκμετάλλευση και βέβαια επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι σχεδόν εξ ορισμού φοροφυγάς και λαμόγιο.

Όχι ότι δεν υπάρχουν και τέτοιοι. Εμείς όμως έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο όπου η επιχειρηματικότητα είναι υπό διωγμόν, κατ’ αρχήν από το επίσημο κράτος αλλά και από την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιχειρηματικότητα σκέτη είναι μια πολύ αμφιλεγόμενη έννοια. Πρέπει να προστεθεί το «υγιής» για να είναι κοινωνικά αποδεκτή αλλά και για να θυμίζει ότι χωρίς αυτό είναι κατά τεκμήριο ύποπτη.

Το ότι η στάση μας είναι αντιφατική, το ότι καταγγέλλουμε τα «σκλαβοπάζαρα» της Ευρώπης την ίδια ώρα που αγωνιούμε για την δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν αλλάζει σε τίποτα τα πράγματα. Απλώς υποδηλώνει ότι συχνά δεν ξέρουμε τι θέλουμε.

Έκανα αυτές τις σκέψεις αναλογιζόμενος την πρόσφατη περιπέτεια ενός γνωστού μου τον οποίο κανονικά θα έπρεπε να τιμήσει η πολιτεία, τον είχε όμως για χρόνια με το μαχαίρι στο λαιμό. Με δυο λόγια η ιστορία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια σε νησί των Κυκλάδων. Επιτυχημένος επαγγελματίας, είχε κάποιες αποταμιεύσεις και αποφάσισε, στην 6η δεκαετία της ζωής του, να τα αφήσει όλα και να κάνει μια επένδυση σε ένα υδροπονικό θερμοκήπιο υψηλής τεχνολογίας. Αναφέρω την ηλικία, γιατί θέλει θάρρος, όταν είσαι σε μια κατάσταση που η μισή και πλέον Ελλάδα ονειρεύεται την σύνταξη, να αρχίζεις ξανά από την αρχή.

Έβαλε τα λεφτά του, έβαλε ατέλειωτες ώρες εργασίας σχεδιάζοντας και υλοποιώντας την επένδυση, πήρε δάνειο και υπολόγιζε ότι με την επιδότηση που δίνεται στις επενδύσεις και τα έσοδα από την παραγωγή του, θα μπορούσε να το ξεπληρώσει. Λάθος του θα πείτε. Ποτέ μην εμπιστεύεσαι το δημόσιο. Σωστά. Η επιδότηση δόθηκε με πολυετή καθυστέρηση. Στο μεταξύ διάστημα δανείστηκε από φίλους, έχασε το σπίτι του, είδε τα χρέη να ανεβαίνουν, με κάποιο τρόπο όμως τα κατάφερε και σήμερα είναι σε μια σχετική ισορροπία. Δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, έκανε μια σημαντική επένδυση, αναβάθμισε την αγροτική παραγωγή, ότι ακριβώς χρειάζεται η χώρα. Και το έκανε όχι με την βοήθεια μας αλλά ενάντια στην κρατική γραφειοκρατία. Κάλλιστα θα μπορούσε να είχε αποτύχει, να έβγαινε τώρα η επιχείρησή του σε πλειστηριασμό, χωρίς να νοιάζεται κανένας. Το πολύ πολύ να είχε δει το όνομα του σε καμιά λίστα με οφειλέτες.

Προσωπικά αυτό που έκανε μου φαίνεται αδιανόητο. Φαντάζομαι και για πολλούς άλλους. Να διακινδυνεύεις την προσωπική σου περιουσία κυνηγώντας ένα όνειρο, θέλει δύναμη χαρακτήρα που λίγοι διαθέτουν. Να μιλάς βλέπετε για την ανάπτυξη είναι εύκολο. Να την πετυχαίνεις στην πράξη είναι το δύσκολο. Κι από τότε που όλοι λίγο πολύ χάσαμε την ασφάλεια και την βολή μας, αυτούς τους ανθρώπους τους βλέπω με διαφορετικό μάτι, σχεδόν με σεβασμό. Γιατί από αυτούς θα βγούμε, αν βγούμε ποτέ, από την σημερινή μιζέρια. Κι αν δεν μπορούμε να τους μιμηθούμε, τουλάχιστον να μην τους κλείνουμε τον δρόμο. Να ξεκοκκαλίζεις την κότα είναι εύκολο, να την μεγαλώνεις είναι το ζήτημα.


Δυστυχώς, είναι πολλοί και κρύβονται ανάμεσα μας
Το απαράδεκτο όμως είναι ότι αυτή η λογική του τσαμπουκά και της διαίρεσης βρήκε εκφραστές και στην πολιτική...
20.05.2018, 12:10
Στην παγίδα της καθαρής εξόδου
Φοβάμαι ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε έναν άλλο δρόμο, δικής του εμπνεύσεως που εξυπηρετεί το κομματικό αφήγημα...
17.05.2018, 15:41
Φονική μοναξιά...
Μετά την κρίση στην Γάζα, για την Ελλάδα το νέο περιβάλλον δημιουργεί εν δυνάμει εξαιρετικά δύσκολα διλήμματα.
16.05.2018, 19:00
Η κυβέρνηση αιτήθηκε παράταση της δανειακής(;)
Τον ελληνικό εκνευρισμό, που εξελίχτηκε σε άρνηση υλοποίησης συμφωνηθέντων, προκάλεσε σύμφωνα με όλες τις...
14.05.2018, 07:18
Ο Κάρολος και η αναδοχή δεν κρύβουν τις συντάξεις
Ενδεχομένως με αυτό το επιχείρημα ότι θα αθετήσουμε όσα ψηφίσαμε και θα ξαναψηφίσουμε, να πάμε σε πρόωρες...
11.05.2018, 09:27
Αριστερές στρουθοκάμηλοι
Οι «αμαρτίες» που καταλογίζει κάποιες φορές η αριστερά δεν είναι πάντα πραγματικές...
10.05.2018, 09:55
Βουλευτές προς αναδοχή
Τα παραδείγματα είναι πολλά και μέρα με τη μέρα απαξιώνουν το κοινοβούλιο.Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι...
09.05.2018, 20:11
Τρικυμία στο Μαξίμου. Σε αδιέξοδο η χώρα
Με το τέλος του προγράμματος και την μείωση των συντάξεων να πλησιάζουν, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασωθεί...
08.05.2018, 08:42
Εμπόλεμη ζώνη το Πεδίον του Άρεως;
Η ζούγκλα της πόλης δεν είναι τσιμεντένια, η ζούγκλα βρίσκεται στην πράσινη καρδιά της τσιμεντένιας πόλης.
05.05.2018, 10:45
Φόροι Σουηδίας για ασφάλεια, υγεία, παιδεία ... Σουαζιλάνδης
Η κοινωνία στενάζει αλλά οι κυβερνώντες ως άλλοι «τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» απολαμβάνουν την παραμονή...
04.05.2018, 07:42

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.