ΑΠΟΨΕΙΣ


Η Φεουδαρχία ζει

Στην Γαλλία από το 2009, ο καθένας μπορεί να γίνει entrepreneur, δηλαδή επιχειρηματίας, χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία. Καθώς στην Γαλλία έχει καταργηθεί η φεουδαρχική δεκάτη από τον 18ο αιώνα, δεν προβλέπεται τέλος επιτηδεύματος αλλά δεν χρειάζεται και τίποτε άλλο: ούτε ΦΠΑ, ούτε κοστολόγια, ούτε υποχρεωτικό ελάχιστο ποσό στις εισφορές...

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Πριν από λίγους μήνες είχα την φαεινή ιδέα να ξεκινήσω ένα μπλογκ που δεν θα είχε σχέση με την πολιτική και την ειδησεογραφία. Θα ήταν για κάτι που αγαπάω και βέβαια σε καθαρά ερασιτεχνική βάση.

Το έγραφα και εξακολουθώ να το γράφω μόνος μου και δεν είχα την παραμικρή διάθεση, ούτε την γνώση, να αρχίσω να ψάχνω διαφημίσεις. Άλλωστε όταν ζητάς, θες δεν θες, περιορίζεις την ελευθερία σου.

Αυτή όμως είναι και η ομορφιά του ίντερνετ. Η διαδικασία μπορεί να γίνει εντελώς απρόσωπα. Ανοίγεις την σελίδα σου στις διαφημίσεις της Googleκαι δεν ασχολείσαι. Γιατί όχι, σκέφτηκα. Δεν προσδοκούσα βέβαια έσοδα, 50-100 ευρώ τον μήνα ήταν η μέγιστη φιλοδοξία μου. Θα μου επέτρεπε ωστόσο να αντιμετωπίζω το εγχείρημα με ψυχολογία επαγγελματία, να επενδύω ένα μικρό ποσό για την τεχνολογική αναβάθμιση του σάιτ, και αύριο ποιος ξέρει.

Το όλο πράγμα μου φάνηκε απλό, η Google ζητά μόνο έναν λογαριασμό να βάζει τα λεφτά, θα τα δήλωνα στην εφορία στο τέλος του χρόνου κι όλα ωραία και καλά. Δεν ήμουνα στα καλά μου. Πριν ξεκινήσω, καλού κακού ρώτησα λογιστή. Που πας βρε κακόμοιρε. Βάλε κάτω και γράφε. Τέλος επιτηδεύματος 700 ευρώ, ΕΦΚΑ 26% επί του κατώτατου μισθού ήτοι, έστω και μειωμένος, 1279 τον χρόνο, σύνολο κοντά 2000 ευρώ. Ακόμα και αν πετύχαινα τον φιλόδοξο στόχο των 100 ευρώ θα πλήρωνα από την τσέπη μου.Γιατί θεωρείται δίκαιο να δίνεις στο κράτος λεφτά που δεν έχεις. Με κομμένα τα φτερά, εγκατέλειψα το εγχείρημα.

Προφανώς δεν θα απασχολούσα κανέναν με την αφέλεια μου αν δεν έπεφτε το μάτι μου σε ένα άρθρο στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς , για την τεράστια επιτυχία που είχε στην Γαλλία μια πολύ απλή καινοτομία, η καθιέρωση του «autoentrepreneur». Το όνομα μου κίνησε την περιέργεια και μπίνγκο.

Στην Γαλλία λοιπόν από το 2009, ο καθένας μπορεί να γίνει entrepreneur, δηλαδή επιχειρηματίας, χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία. Καθώς στην Γαλλία έχει καταργηθεί η φεουδαρχική δεκάτη από τον 18ο αιώνα, δεν προβλέπεται τέλος επιτηδεύματος αλλά δεν χρειάζεται και τίποτε άλλο: ούτε ΦΠΑ, ούτε κοστολόγια, ούτε υποχρεωτικό ελάχιστο ποσό στις εισφορές, από τις οποίες, να το πω κι αυτό, δεν θα είχα το παραμικρό όφελος καθώς έχω συμπληρώσει τον συντάξιμο βίο μου.

Το μόνο που συμβαίνει είναι ότι στο τέλος της χρονιάς, πληρώνεις ένα ποσοστό από τον τζίρο σου κι αυτό ήταν. Σου αναγνωρίζουν δε από 34% ως 71%, ανάλογα με την δραστηριότητα ως κόστος. Όταν θέλεις να διακόψεις την δραστηριότητά σου το κάνεις και πάλι χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία. Το όριο εσόδων για να ενταχθείς σε αυτή την κατηγορία είναι για μεν την προσφορά υπηρεσιών συνολικός τζίρος 60.000 ευρώ τον χρόνο, για δε τις εμπορικές δραστηριότητες περίπου το διπλάσιο. Πάνω από αυτόν τον τζίρο αρχίζει να υπολογίζεται ΦΠΑ και να αντιμετωπίζεται ο ενδιαφερόμενος ως κανονικός επιχειρηματίας.

Η ομορφιά είναι αλλού. Την ευκολία αυτή που παρέχει ο νόμος, την αξιοποίησαν πάνω από 1.000.000 πολίτες! Δεν ξέρω τι είναι αυτοί οι«entrepreneurs», πρώην άνεργοι, συνταξιούχοι ή μισθωτοί που θέλουν ένα πρόσθετο εισόδημα. Όμως βλέπω ότι ένα μικρό κλάδεμα της γραφειοκρατίας οδήγησε σε μια έκρηξη δημιουργικότητας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι από το 1.000.000 των μικρο-επιχειρηματιών, ακόμα και το 1% αν πετύχει, μιλάμε για 10.000 νέες μικρές επιχειρήσεις.

Προς στιγμήν μου πέρασε η ιδέα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Βρήκα μάλιστα ότι κατ’ εξοχήν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας, όλοι θέλουμε να είμαστε εργοδότες του εαυτού μας. Μετά αναλογίστηκα πόσοι γραφειοκράτες θα μείνουν χωρίς αντικείμενο και συνήλθα.
Η ανταγωνιστικότητα πήγε καφετέρια;
Αναρωτιέμαι για παράδειγμα ποιος από όλους εμάς που μιλάμε για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και τήρησης των...
15.11.2018, 10:22
Παραχολογία, προσλήψεις και πόλωση, η παλαιοκομματική συνταγή Τσίπρα
Με την παλαιοκομματική συνταγή της πόλωσης και των ψευδών υποσχέσεων περί προσλήψεων στο Δημόσιο επιχειρεί ο...
13.11.2018, 16:32
To στόμα ως δείκτης υγείας του ατόμου
Πλέον η τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας του ατόμου επιβάλλει την...
09.11.2018, 12:11
Είναι πετυχημένος Δήμαρχος ο Καμίνης;
Αυτό ενδεχομένως είναι μια προειδοποίηση και για τους σημερινούς υποψήφιους. Η ατάκα θα είμαι παραδοσιακός...
08.11.2018, 11:13
Ένα αποτυχημένο παράδειγμα αναστροφής του brain drain
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες...
07.11.2018, 17:50
Συνοδικότητα a la cart?
Για το Σύνταγμα λίγα ειπώθηκαν. Κρατάω μόνο το πολύ ζεστό ευχαριστώ του Αρχιεπισκόπου προς τον Πρωθυπουργό ο...
07.11.2018, 11:55
Αποσυμφόρηση Φυλακών
Συνεπώς, εάν είμαστε ανίκανοι να εκτελούμε τις ποινές που ως Πολιτεία βάζουμε, τουλάχιστον να αποφασίσουμε...
05.11.2018, 14:47
Δημιουργική καταστροφή
H πραγματικότητα συχνά ξεπερνά κάθε φαντασία, ακόμα και τη Χολιγουντιανή. Eιδικά η ελληνική πραγματικότητα.
02.11.2018, 15:41
Αναξιόπιστα μέσα ή αναξιόπιστοι αναγνώστες;
Πριν δούμε την πλευρά του άλλου έχουμε καταλήξει σε συμπέρασμα. Κι αυτό φυσικά ισχύει και για την πολιτική...
01.11.2018, 08:29
Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις για τα χωρικά ύδατα
Γιατί το κυβερνητικό σχέδιο ξεκινά από το Ιόνιο και καταλήγει στον Παγασητικό χωρίς καμιά αναφορά στο...
29.10.2018, 08:14

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.