ΑΠΟΨΕΙΣ


Η Φεουδαρχία ζει

Στην Γαλλία από το 2009, ο καθένας μπορεί να γίνει entrepreneur, δηλαδή επιχειρηματίας, χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία. Καθώς στην Γαλλία έχει καταργηθεί η φεουδαρχική δεκάτη από τον 18ο αιώνα, δεν προβλέπεται τέλος επιτηδεύματος αλλά δεν χρειάζεται και τίποτε άλλο: ούτε ΦΠΑ, ούτε κοστολόγια, ούτε υποχρεωτικό ελάχιστο ποσό στις εισφορές...

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Πριν από λίγους μήνες είχα την φαεινή ιδέα να ξεκινήσω ένα μπλογκ που δεν θα είχε σχέση με την πολιτική και την ειδησεογραφία. Θα ήταν για κάτι που αγαπάω και βέβαια σε καθαρά ερασιτεχνική βάση.

Το έγραφα και εξακολουθώ να το γράφω μόνος μου και δεν είχα την παραμικρή διάθεση, ούτε την γνώση, να αρχίσω να ψάχνω διαφημίσεις. Άλλωστε όταν ζητάς, θες δεν θες, περιορίζεις την ελευθερία σου.

Αυτή όμως είναι και η ομορφιά του ίντερνετ. Η διαδικασία μπορεί να γίνει εντελώς απρόσωπα. Ανοίγεις την σελίδα σου στις διαφημίσεις της Googleκαι δεν ασχολείσαι. Γιατί όχι, σκέφτηκα. Δεν προσδοκούσα βέβαια έσοδα, 50-100 ευρώ τον μήνα ήταν η μέγιστη φιλοδοξία μου. Θα μου επέτρεπε ωστόσο να αντιμετωπίζω το εγχείρημα με ψυχολογία επαγγελματία, να επενδύω ένα μικρό ποσό για την τεχνολογική αναβάθμιση του σάιτ, και αύριο ποιος ξέρει.

Το όλο πράγμα μου φάνηκε απλό, η Google ζητά μόνο έναν λογαριασμό να βάζει τα λεφτά, θα τα δήλωνα στην εφορία στο τέλος του χρόνου κι όλα ωραία και καλά. Δεν ήμουνα στα καλά μου. Πριν ξεκινήσω, καλού κακού ρώτησα λογιστή. Που πας βρε κακόμοιρε. Βάλε κάτω και γράφε. Τέλος επιτηδεύματος 700 ευρώ, ΕΦΚΑ 26% επί του κατώτατου μισθού ήτοι, έστω και μειωμένος, 1279 τον χρόνο, σύνολο κοντά 2000 ευρώ. Ακόμα και αν πετύχαινα τον φιλόδοξο στόχο των 100 ευρώ θα πλήρωνα από την τσέπη μου.Γιατί θεωρείται δίκαιο να δίνεις στο κράτος λεφτά που δεν έχεις. Με κομμένα τα φτερά, εγκατέλειψα το εγχείρημα.

Προφανώς δεν θα απασχολούσα κανέναν με την αφέλεια μου αν δεν έπεφτε το μάτι μου σε ένα άρθρο στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς , για την τεράστια επιτυχία που είχε στην Γαλλία μια πολύ απλή καινοτομία, η καθιέρωση του «autoentrepreneur». Το όνομα μου κίνησε την περιέργεια και μπίνγκο.

Στην Γαλλία λοιπόν από το 2009, ο καθένας μπορεί να γίνει entrepreneur, δηλαδή επιχειρηματίας, χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία. Καθώς στην Γαλλία έχει καταργηθεί η φεουδαρχική δεκάτη από τον 18ο αιώνα, δεν προβλέπεται τέλος επιτηδεύματος αλλά δεν χρειάζεται και τίποτε άλλο: ούτε ΦΠΑ, ούτε κοστολόγια, ούτε υποχρεωτικό ελάχιστο ποσό στις εισφορές, από τις οποίες, να το πω κι αυτό, δεν θα είχα το παραμικρό όφελος καθώς έχω συμπληρώσει τον συντάξιμο βίο μου.

Το μόνο που συμβαίνει είναι ότι στο τέλος της χρονιάς, πληρώνεις ένα ποσοστό από τον τζίρο σου κι αυτό ήταν. Σου αναγνωρίζουν δε από 34% ως 71%, ανάλογα με την δραστηριότητα ως κόστος. Όταν θέλεις να διακόψεις την δραστηριότητά σου το κάνεις και πάλι χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία. Το όριο εσόδων για να ενταχθείς σε αυτή την κατηγορία είναι για μεν την προσφορά υπηρεσιών συνολικός τζίρος 60.000 ευρώ τον χρόνο, για δε τις εμπορικές δραστηριότητες περίπου το διπλάσιο. Πάνω από αυτόν τον τζίρο αρχίζει να υπολογίζεται ΦΠΑ και να αντιμετωπίζεται ο ενδιαφερόμενος ως κανονικός επιχειρηματίας.

Η ομορφιά είναι αλλού. Την ευκολία αυτή που παρέχει ο νόμος, την αξιοποίησαν πάνω από 1.000.000 πολίτες! Δεν ξέρω τι είναι αυτοί οι«entrepreneurs», πρώην άνεργοι, συνταξιούχοι ή μισθωτοί που θέλουν ένα πρόσθετο εισόδημα. Όμως βλέπω ότι ένα μικρό κλάδεμα της γραφειοκρατίας οδήγησε σε μια έκρηξη δημιουργικότητας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι από το 1.000.000 των μικρο-επιχειρηματιών, ακόμα και το 1% αν πετύχει, μιλάμε για 10.000 νέες μικρές επιχειρήσεις.

Προς στιγμήν μου πέρασε η ιδέα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Βρήκα μάλιστα ότι κατ’ εξοχήν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας, όλοι θέλουμε να είμαστε εργοδότες του εαυτού μας. Μετά αναλογίστηκα πόσοι γραφειοκράτες θα μείνουν χωρίς αντικείμενο και συνήλθα.
Η ευθύνη του προπονητή
Όμως κατά την γνώμη μου δεν φταίει ο Πολάκης, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ανέχεται ένας εκ των υπουργών...
19.02.2019, 13:37
Αλβανία: Ένα ιστορικό οδοιπορικό στη γειτονική χώρα
Το 2009 έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ από την ίδια χρονιά έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνουν...
19.02.2019, 12:02
H επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό
Η επόμενη μέρα και η αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών είναι πλέον το ζητούμενο στο χώρο της...
18.02.2019, 18:47
Τα ορφανά του Σημίτη
Στις προσεχείς εκλογές ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος θα βρίσκεται στο περιθώριο της πολιτικής...
14.02.2019, 07:34
Τι μας διδάσκει η περίπτωση του Πεδίου του Άρεως
Στα τέλη του Αυγούστου του 2018 η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε να εκδιώξει τους πρεζέμπορους από το Πεδίον...
14.02.2019, 07:31
Εσείς πώς βλέπετε τηλεόραση;
Δεν έχει πεθάνει η κλασική τηλεόραση που είναι η εμπειρία της παρακολούθησης στον καναπέ του σπιτιού . Αλλά...
13.02.2019, 10:22
ΕΛΚ: Η Διακήρυξη των Αθηνών για δημιουργία 5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας
Η Διακήρυξη των Αθηνών για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια...
09.02.2019, 17:03
Το αίμα ξεραίνεται γρήγορα
Ένας λαός βλέπετε έχει πεπερασμένη αντοχή για το πόση «ιστορία» μπορεί να καταναλώσει, μετά από δεκαετίες...
07.02.2019, 07:52
Μαθήματα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναπληρώνει προσωρινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν...
05.02.2019, 11:50
Τίς πταίει στο ΚΙΝΑΛ; Τα λάθη που οδήγησαν στο πολιτικό αδιέξοδο
Οι παραιτήσεις μελών του κινήματος συνεχίζονται, καθώς επίσης και οι καθημερινοί διαξιφισμοί μεταξύ...
04.02.2019, 13:28

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.