ΑΠΟΨΕΙΣ


Μετάνοιες υποκρισίας;

To 2017 ήταν χωρίς αμφιβολία το έτος της μετάνοιας. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ιδίως καλλιτέχνες, ανακάλυψαν ότι εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και δήλωσαν μετανοημένοι που τον υποστήριξαν.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Οι περισσότεροι είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους δημόσια, πολλοί παίρνοντας πρόθυμα μέρος στις εκδηλώσεις των αγανακτισμένων ή στον προπηλακισμό των «γερμανοτσολιάδων». Η μετάνοιά τους με αφήνει παγερά αδιάφορο.

Ας μην παρεξηγηθώ. Θεωρώ ιερό δικαίωμα του καθένα να αλλάζει γνώμη και σέβομαι στον υπέρτατο βαθμό όσους αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Με εκφράζει άλλωστε απολύτως η ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου αν δεν με απατά η μνήμη, ότι όλοι έχουν θέση στην εκκλησία, για το ιερό είχε διαφορετική άποψη.

Πλην όμως αυτές οι μετάνοιες, οι περισσότερες τουλάχιστον, μου φαίνονται εξόχως υποκριτικές. Για ποιο πράγμα ακριβώς μετανοούν; Που πίστεψαν τον Τσίπρα ή που πίστεψαν αυτά τα οποία έλεγε ο Τσίπρας; Όπως καταλαβαίνετε είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Γιατί φυσικά ο Βαρουφάκης, ο Λαφαζάνης όπως και η Κωνσταντοπούλου μετανοούν επίσης που εμπιστεύτηκαν τον Τσίπρα. Δεν μετανοούν καθόλου όμως που πίστεψαν όσα έλεγε. Το αντίθετο, θα ήθελαν να τα έχει εφαρμόσει αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Στο ίδιο μοτίβο είναι και οι περισσότεροι μετανοούντες. Το πρόβλημα τους είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε όσα έλεγε. Κι έχει ενδιαφέρον ότι οι πιο πολλοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την ίδια γλώσσα, τα ίδια κλισέ, τις ίδιες κατηγορίες που χρησιμοποιούσαν και πριν. Οι ξένοι, ο γερμανικός δάκτυλος, η ωραία Ελλάδα που εποφθαλμιά η Ευρώπη των καπιταλιστών να την αγοράσει σε τιμή ευκαιρίας.Η Μποφίλιου δεν ήταν η εξαίρεση, ήταν ο κανόνας. Με δυο λόγια δεν ζητάνε συγγνώμη επειδή οι ίδιοι έκαναν λάθος που έλεγαν όσα έλεγαν, αλλά επειδή ο Τσίπρας δεν τήρησε την συμφωνία.Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα φτάνουν να παριστάνουν το θύμα για τις επικρίσεις που έχουν δεχθεί, την ώρα που οι ίδιοι υπερηφανεύονται ότι συνεχίζουν να κρατάνε ψηλά την σημαία χωρίς μάλιστα να επιδιώκουν ανταλλάγματα. Αυτό φυσικά δεν λέγεται αυτοκριτική.

Θα πούνε ορισμένοι ότι αν δεν τους ρωτούσαμε, δεν θα μαθαίναμε ποτέ τι πιστεύουν. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Είμαστε σε μια κοινωνία όπου οι αποκαλούμενοι «επώνυμοι» επηρεάζουν με τα λόγια και με την συμπεριφορά τους. Είναι επιλογή τους να παρεμβαίνουν στα κοινά κι έχουν κι αυτοί ευθύνη για το κλίμα που έχει επικρατήσει. Το κλίμα του διχασμού της μισαλλοδοξίας, της απουσίας αυτοκριτικής, της διαιώνισης τελικά των συμπεριφορών που οδήγησαν στην κρίση. Όσο δεν το καταλαβαίνουν , όσο απλώς επιδιώκουν να γίνονται αρεστοί ακολουθώντας το ρεύμα των ημερών, τόσο οι μετάνοιες τους θα μας αφήνουν αδιάφορους. Αν τις εννοούν πάλι ένα ειλικρινές συγγνώμη προς αυτούς που έβριζαν θα έλυνε πολλές παρεξηγήσεις. Αυτοί τουλάχιστον δεν τους είχαν πει ψέματα.

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

Ψυχαναλύοντας το Κίνημα Αλλαγής
Για κάποιους από το Κίνημα Αλλαγής το «Μητσοτάκης» είναι ο προαιώνιος εχθρός προσωποποιημένος ενώ για άλλους...
22.03.2018, 08:07
Η χρονομηχανή
Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουν ένταση στις σχέσεις με την Άγκυρα, διαφωνίες για το αναζωπυρωμένο...
20.03.2018, 16:12
Οι μετανάστες θα μας σώσουν
Έρευνα της «διαΝΕΟσις» καταδεικνύει πως έως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας μπορεί να έχει μειωθεί έως και...
15.03.2018, 13:32
Η Ασφαλιστική Αγορά σε τροχιά εξόδου από την κρίση
Οι ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και τα διαμεσολαβούντα πρόσωπα, οφείλουν κι αυτοί να αναβαθμίσουν τις...
13.03.2018, 15:58
Από τον Τσε στην Τασία μια βρισιά δρόμος
Καμιά σχέση με τα «Αστοδι@λο» ή το «παρ@χ&σες» που ακούστηκαν στη Βουλή. Αν αυτός ο λόγος είναι προοδευτικός...
08.03.2018, 07:10
Από τη Μόνικα στη Ζάϊναμπ: η εκπαίδευση «μετράει» στην ελευθερία επιλογών
Monica wants to be an engineer… δηλαδή «η Μόνικα θέλει να γίνει μηχανικός», έλεγε το φεμινιστικό τραγουδάκι...
27.02.2018, 12:35
Ντροπή κυρία Ράνια
Επειδή μας το ζητήσατε θα σας κρίνουμε. Ντροπή κυρία Ράνια. Πιστεύαμε ότι ξεχωρίζατε. Η παραίτηση και η...
26.02.2018, 14:53
Ο Λάμπης ο φλου
Πρέπει να πω ότι πολύ τον ζηλεύω τον Λάμπη. Πώς τα έχει καταφέρει ο μπαγάσας κι ήταν πάντα στην σωστή πλευρά...
22.02.2018, 17:15
Νοvartis και θεάματα στο Κολοσσαίο του Συντάγματος
“Είσαι ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου”. Παρά τα όσα περί του αντιθέτου ψελλίζονται από κυβερνητικά...
22.02.2018, 15:50
ΕΠΙΛΟΓΕΣ— Προκόπης στ’ άρματα (μάχης)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας «ρόλος» που πρέπει να αποπνέει σύνεση και σοβαρότητα, δεν μπορεί να...
22.02.2018, 13:02

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.