ΑΠΟΨΕΙΣ


«Πώς πεθαίνουν οι Δημοκρατίες»

Σε λίγες εβδομάδες πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο στις Ηνωμένες Πολιτείες με τίτλο «Πώς πεθαίνουν οι Δημοκρατίες».

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Γραμμένο από δύο πολιτικούς επιστήμονες στο Harvard, τους Steven Levisky και Daniel Ziblatt,επισημαίνει μια σειρά από φαινόμενα τα οποία γνωρίζουμε ότι αποτελούσαν «πρόδρομα σημάδια μιας κρίσης της Δημοκρατίας σε άλλες χώρες» Και συνεχίζουν¨
«Πολιτικοί αντιμετωπίζουν τους αντιπάλους τους σαν εχθρούς, εκφοβίζουν τον ελεύθερο τύπο(…) προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα θεσμικά αναχώματα της Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων των δικαστηρίων, των υπηρεσιών ασφαλείας και των ανεξάρτητων αρχών δεοντολογίας».

Αν αυτά μας θυμίζουν κάτι, δεν είναι τυχαίο.
Αποτελούν τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο και την συμπεριφορά της κυβέρνησης και των ιδεολογικών της συνοδοιπόρων τα τελευταία χρόνια. Κι ίσως να είναι αργά για να ανησυχούμε για το αν αποτελούν πρόδρομα σημάδια: η κρίση της Δημοκρατίας είναι ήδη εδώ. Ίσως δεν έχει εκδηλωθεί ανοικτά. Η χώρα βρίσκεται στον αυτόματο οδηγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο οικονομικά αλλά, ως ένα βαθμό, και θεσμικά.

Ακόμα κι έτσι όμως, αν αύριο η χώρα βρεθεί σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον, για παράδειγμα με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ποιος μπορεί να πει ότι θα είναι κυβερνήσιμη, ότι δηλαδή η Δημοκρατία θα μπορεί να λειτουργήσει; Ότι θα μπορείνα σχηματιστεί κυβέρνηση και κυρίως ότι θα είναι σε θέση να παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις που θα έχει μπροστά της; Ότι δεν θα ξαναζήσουμε με άλλα λόγια μέρες του 2011, με πολύ χειρότερους όμως πολιτικούς συσχετισμούς.

Το αναγκαίο υπόβαθρο συναίνεσης,
εμπιστοσύνης και σεβασμού στις θεσμοθετημένες λειτουργίας της κοινωνίας μας έχει χαθεί από καιρό.Όπως έχει διαρραγεί και ο άυλος συνεκτικός ιστός, χωρίς τον οποίο κάθε Δημοκρατία γίνεται πουκάμισο αδειανό, μια τυπική διαδικασία χωρίς αντίκρισμα.

Σήμερα βέβαια μοιάζει να ζούμε σε μια σχετική κανονικότητα. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μνημόνια με ζηλευτή συνέπεια, ο κ. Τσίπρας προτρέπει τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες να συνεργαστούν με την κ. Μέρκελ και ο κ. Τσακαλώτος μας εξηγεί γιατί οι πλειστηριασμοί είναι κοινωνικά σημαντικοί. Όμως ο πολιτικός τους λόγος,ιδίως στα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία της Δημοκρατίας, παραμένει ίδιος και απαράλλαχτος. Το ότι εφαρμόζουν μνημόνια σε καμία περίπτωση δεν οδήγησε στην αναγνώριση ότι οι προκάτοχοί τους δεν ήταν «γερμανοτσολιάδες», ότι λειτούργησαν και αυτοί υπό καθεστώς ανάγκης για να προστατέψουν την χώρα.

Το αντίθετο, όπου σταθούν και όπου βρεθούν εξακολουθούν να απευθύνουν βαρύτατες κατηγορίες για τους αντιπάλους τους και με κάθε μέσο, με ψέματα, με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, με αναζήτηση ερεισμάτων σε φιλικούς επιχειρηματίες, επιχειρούν να περιθωριοποιήσουν κάθε κριτική φωνή για να διαφυλάξουν την εξουσία τους. Όσο για το δικό τους παρελθόν, το μόνο που κατάλαβαν είναι ότι δεν υπολόγισαν σωστά τον «συσχετισμό δύναμης».Τόσο πιστεύουν στην κανονικότητα.

Αυτό που η κ. Γεννηματά ονόμασε
«στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα. Μόνο που μια τέτοια αντίληψη έχει συνέπειες. Μια στρατηγική ήττα, δεν είναι απλώς η ήττα στις εκλογές. Είναι κυρίως η ήττα των αντιλήψεων, του πολιτικού λόγου και των πολιτικών πρακτικών που πρεσβεύει. Τις οποίες δεν μπορεί κανείς να νομιμοποιεί μέσα από μια λογική ίσων αποστάσεων και πολύ περισσότερο μέσα από προσκλήσεις για συνεργασία, όπως επιθυμούν ορισμένοι. Η επόμενη κυβέρνηση άλλωστε δεν θα έχει πολλά περιθώρια.

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και οι περικοπές στα εισοδήματα εγγυώνται ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα. Ή θα προχωρήσει σε τομές ή θα χαθεί στους μικροσυμβιβασμούς και στα μικροσυμφέροντα της εθνικής μας μιζέριας.

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

Τζάμπα... μάγκες
Πως ο Μπαρμπαρούσης από ήρωας έγινε μαύρο πρόβατο στη Χρυσή Αυγή. Η αναδίπλωση που δεν έπεισε κανέναν
15.06.2018, 19:37
Οικονομικός σουρεαλισμός
Θα πρέπει να είναι ένα από τα πιο σουρεαλιστικά κείμενα οικονομικής πολιτικής. Ο λόγος φυσικά για το...
13.06.2018, 20:21
Διαπραγμάτευση του Σκοπιανού και Ποινικός Κώδικας
Σε κάθε όμως περίπτωση δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που διαπραγματεύονται με τους Σκοπιανούς την...
12.06.2018, 18:09
H Εθνική Ελλάδος εκτός πολιτικής
Σε επίπεδο εθνικής πολιτικής και διπλωματίας ζητούμενο σε μια χώρα είναι οι ευρύτερες συναινέσεις. Εδώ θα...
12.06.2018, 08:23
Μετρο-sexual ante portas
Στην εποχή του κινήματος #metoo, πίσω από το οποίο άρχισαν να αναφαίνονται ο νεοπουριτανισμός και η πολιτική...
07.06.2018, 15:36
Ο Μπουτάρης και το Κίνημα Αλλαγής
Σε συνθήκες μικρού δικομματισμού, όπου οι κομματικές αυτοδυναμίες είναι δύσκολες, ένας κεντρώος...
06.06.2018, 17:23
Η δημοσιογραφική έρευνα για το Πεδίο του Άρεως θα συνεχιστεί
Καλοδεχούμενη έστω και των υστέρων η αντίδραση της περιφέρειας Αττικής στα συνεχή δημοσιεύματα του skai.gr...
03.06.2018, 12:51
Σκοπιανό: Ούτε ένα τηλεφώνημα…
Τι είναι ακριβώς αυτό που ξέρει ο κ. Ντιμιτρόφ, που ξέρει ο κ. Ιβάνοφ, ο πρόεδρος της δημοκρατίας των...
02.06.2018, 09:38
Ανάπτυξη, μια βρώμικη λέξη...
Το δημόσιο δεν είναι πάντα βάρος για την ανάπτυξη. Αν οι προσλήψεις αξιοποιηθούν για την βελτίωση ορισμένων...
31.05.2018, 07:28
Αλέξης Τσίπρας: Ο μόνος έξυπνος ανάμεσα σε ανοήτους
H κυβέρνηση ένα μόνο δρόμο έχει, αυτόν των εκλογών, αλλά για να δούμε α θα φανεί και εκεί έξυπνος ο κ.
26.05.2018, 09:56

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.