ΑΠΟΨΕΙΣ


«Πώς πεθαίνουν οι Δημοκρατίες»

Σε λίγες εβδομάδες πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο στις Ηνωμένες Πολιτείες με τίτλο «Πώς πεθαίνουν οι Δημοκρατίες».

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Γραμμένο από δύο πολιτικούς επιστήμονες στο Harvard, τους Steven Levisky και Daniel Ziblatt,επισημαίνει μια σειρά από φαινόμενα τα οποία γνωρίζουμε ότι αποτελούσαν «πρόδρομα σημάδια μιας κρίσης της Δημοκρατίας σε άλλες χώρες» Και συνεχίζουν¨
«Πολιτικοί αντιμετωπίζουν τους αντιπάλους τους σαν εχθρούς, εκφοβίζουν τον ελεύθερο τύπο(…) προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα θεσμικά αναχώματα της Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων των δικαστηρίων, των υπηρεσιών ασφαλείας και των ανεξάρτητων αρχών δεοντολογίας».

Αν αυτά μας θυμίζουν κάτι, δεν είναι τυχαίο.
Αποτελούν τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο και την συμπεριφορά της κυβέρνησης και των ιδεολογικών της συνοδοιπόρων τα τελευταία χρόνια. Κι ίσως να είναι αργά για να ανησυχούμε για το αν αποτελούν πρόδρομα σημάδια: η κρίση της Δημοκρατίας είναι ήδη εδώ. Ίσως δεν έχει εκδηλωθεί ανοικτά. Η χώρα βρίσκεται στον αυτόματο οδηγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο οικονομικά αλλά, ως ένα βαθμό, και θεσμικά.

Ακόμα κι έτσι όμως, αν αύριο η χώρα βρεθεί σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον, για παράδειγμα με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ποιος μπορεί να πει ότι θα είναι κυβερνήσιμη, ότι δηλαδή η Δημοκρατία θα μπορεί να λειτουργήσει; Ότι θα μπορείνα σχηματιστεί κυβέρνηση και κυρίως ότι θα είναι σε θέση να παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις που θα έχει μπροστά της; Ότι δεν θα ξαναζήσουμε με άλλα λόγια μέρες του 2011, με πολύ χειρότερους όμως πολιτικούς συσχετισμούς.

Το αναγκαίο υπόβαθρο συναίνεσης,
εμπιστοσύνης και σεβασμού στις θεσμοθετημένες λειτουργίας της κοινωνίας μας έχει χαθεί από καιρό.Όπως έχει διαρραγεί και ο άυλος συνεκτικός ιστός, χωρίς τον οποίο κάθε Δημοκρατία γίνεται πουκάμισο αδειανό, μια τυπική διαδικασία χωρίς αντίκρισμα.

Σήμερα βέβαια μοιάζει να ζούμε σε μια σχετική κανονικότητα. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μνημόνια με ζηλευτή συνέπεια, ο κ. Τσίπρας προτρέπει τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες να συνεργαστούν με την κ. Μέρκελ και ο κ. Τσακαλώτος μας εξηγεί γιατί οι πλειστηριασμοί είναι κοινωνικά σημαντικοί. Όμως ο πολιτικός τους λόγος,ιδίως στα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την λειτουργία της Δημοκρατίας, παραμένει ίδιος και απαράλλαχτος. Το ότι εφαρμόζουν μνημόνια σε καμία περίπτωση δεν οδήγησε στην αναγνώριση ότι οι προκάτοχοί τους δεν ήταν «γερμανοτσολιάδες», ότι λειτούργησαν και αυτοί υπό καθεστώς ανάγκης για να προστατέψουν την χώρα.

Το αντίθετο, όπου σταθούν και όπου βρεθούν εξακολουθούν να απευθύνουν βαρύτατες κατηγορίες για τους αντιπάλους τους και με κάθε μέσο, με ψέματα, με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, με αναζήτηση ερεισμάτων σε φιλικούς επιχειρηματίες, επιχειρούν να περιθωριοποιήσουν κάθε κριτική φωνή για να διαφυλάξουν την εξουσία τους. Όσο για το δικό τους παρελθόν, το μόνο που κατάλαβαν είναι ότι δεν υπολόγισαν σωστά τον «συσχετισμό δύναμης».Τόσο πιστεύουν στην κανονικότητα.

Αυτό που η κ. Γεννηματά ονόμασε
«στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα. Μόνο που μια τέτοια αντίληψη έχει συνέπειες. Μια στρατηγική ήττα, δεν είναι απλώς η ήττα στις εκλογές. Είναι κυρίως η ήττα των αντιλήψεων, του πολιτικού λόγου και των πολιτικών πρακτικών που πρεσβεύει. Τις οποίες δεν μπορεί κανείς να νομιμοποιεί μέσα από μια λογική ίσων αποστάσεων και πολύ περισσότερο μέσα από προσκλήσεις για συνεργασία, όπως επιθυμούν ορισμένοι. Η επόμενη κυβέρνηση άλλωστε δεν θα έχει πολλά περιθώρια.

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και οι περικοπές στα εισοδήματα εγγυώνται ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα. Ή θα προχωρήσει σε τομές ή θα χαθεί στους μικροσυμβιβασμούς και στα μικροσυμφέροντα της εθνικής μας μιζέριας.

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

Ψυχαναλύοντας το Κίνημα Αλλαγής
Για κάποιους από το Κίνημα Αλλαγής το «Μητσοτάκης» είναι ο προαιώνιος εχθρός προσωποποιημένος ενώ για άλλους...
22.03.2018, 08:07
Η χρονομηχανή
Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουν ένταση στις σχέσεις με την Άγκυρα, διαφωνίες για το αναζωπυρωμένο...
20.03.2018, 16:12
Οι μετανάστες θα μας σώσουν
Έρευνα της «διαΝΕΟσις» καταδεικνύει πως έως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας μπορεί να έχει μειωθεί έως και...
15.03.2018, 13:32
Η Ασφαλιστική Αγορά σε τροχιά εξόδου από την κρίση
Οι ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και τα διαμεσολαβούντα πρόσωπα, οφείλουν κι αυτοί να αναβαθμίσουν τις...
13.03.2018, 15:58
Από τον Τσε στην Τασία μια βρισιά δρόμος
Καμιά σχέση με τα «Αστοδι@λο» ή το «παρ@χ&σες» που ακούστηκαν στη Βουλή. Αν αυτός ο λόγος είναι προοδευτικός...
08.03.2018, 07:10
Από τη Μόνικα στη Ζάϊναμπ: η εκπαίδευση «μετράει» στην ελευθερία επιλογών
Monica wants to be an engineer… δηλαδή «η Μόνικα θέλει να γίνει μηχανικός», έλεγε το φεμινιστικό τραγουδάκι...
27.02.2018, 12:35
Ντροπή κυρία Ράνια
Επειδή μας το ζητήσατε θα σας κρίνουμε. Ντροπή κυρία Ράνια. Πιστεύαμε ότι ξεχωρίζατε. Η παραίτηση και η...
26.02.2018, 14:53
Ο Λάμπης ο φλου
Πρέπει να πω ότι πολύ τον ζηλεύω τον Λάμπη. Πώς τα έχει καταφέρει ο μπαγάσας κι ήταν πάντα στην σωστή πλευρά...
22.02.2018, 17:15
Νοvartis και θεάματα στο Κολοσσαίο του Συντάγματος
“Είσαι ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου”. Παρά τα όσα περί του αντιθέτου ψελλίζονται από κυβερνητικά...
22.02.2018, 15:50
ΕΠΙΛΟΓΕΣ— Προκόπης στ’ άρματα (μάχης)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας «ρόλος» που πρέπει να αποπνέει σύνεση και σοβαρότητα, δεν μπορεί να...
22.02.2018, 13:02

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.