ΑΠΟΨΕΙΣ


Η αναζωογόνηση του πολιτικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη

Τα κομματικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη διέρχονται μεταβολές οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν νέους όρους αντιπροσώπευσης και συγκρότησης κυβέρνησης

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
 Είναι γεγονός ότι τα εκλογικά αποτελέσματα προκαλούν πλέον το πολιτικό ενδιαφέρον πέραν των στενών ορίων των εκλογικών σωμάτων τα οποία καλούνται να αποφασίσουν. Αν περιοριστούμε στις πρόσφατες εξελίξεις, το 2017 σηματοδοτεί μία εξαιρετική χρονιά για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Πραγματοποιήθηκαν εκλογικές αναμετρήσεις μεταξύ άλλων σε Ολλανδία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία.

Τα γεγονότα προσέφεραν ουσιαστικά ερείσματα για την αναζωογόνηση του πολιτικού ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων. Ο φόβος της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ολλανδία και τη Γαλλία. Το φαινόμενο Μακρόν, η αμφισβήτηση των «κατ’ επάγγελμα» πολιτικών και ο πρωτοφανής διεμβολισμός των παραδοσιακών κομμάτων στο πολιτικό σύστημα της Γαλλίας. Η σοβαρή εκλογική υποχώρηση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων παντού στην Ευρώπη, ακόμη και στις περιπτώσεις της ανάδειξης δυναμικής ηγεσίας, όπως στην περίπτωση του γερμανικού SPD και της υποψηφιότητας του κ. Schulz για τη θέση του Καγκελάριου.

Στην κοιτίδα του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα έπειτα από το δημοψήφισμα για το Brexit, ακόμη και μετά τη διενέργεια εκλογών και την ανανέωση της εντολής για τους Συντηρητικούς και την Πρωθυπουργό Μέι. Η τέταρτη θητεία της Καγκελαρίου Merkel και η εκλογική κυριαρχία της κεντροδεξιάς στη Γερμανία. Ωστόσο, στο ίδιο πολιτικό σύστημα, υπόδειγμα κυβερνητικής σταθερότητας στη μεταπολεμική Ευρώπη, προέκυψε η πρωτόγνωρη εξέλιξη της αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης έπειτα από την αρνητική έκβαση των συνομιλιών μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων. Με υπαρκτό το ενδεχόμενο διενέργειας νέων εκλογών, ενισχύεται η αβεβαιότητα για τον νέο συσχετισμό δυνάμεων στη Bundestag και κατ’ επέκταση για την προοπτική συγκρότησης νέας και σταθερής κυβέρνησης.

Οι παραπάνω ενδεικτικές περιπτώσεις καθιστούν σαφές ότι, παρά το διαφαινόμενο κυνισμό και την απομάκρυνση από τα κόμματα, οι πυκνές και συχνά πρωτόγνωρες πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν εντελώς διαφορετικούς όρους και ερείσματα για την αναζωογόνηση του πολιτικού ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή είναι χρήσιμη και η συμβολή των ερευνητών του κλάδου της Πολιτικής Επιστήμης εν γένει για να διαφωτίσουν πτυχές και όψεις της νέας πολιτικής πραγματικότητας: νέοι τρόποι αντιπροσώπευσης και συμμετοχής, λογοδοσίας και δημοκρατικού ελέγχου, η αναμέτρηση παραδοσιακών και νέων αντι-συστημικών ιδεολογιών, η αμφισβήτηση των εδραιωμένων κομμάτων και η εμφάνιση νέων, οι νέες στρατηγικές πολιτικής επικοινωνίας, τα διαφορετικά παραδείγματα ηγεσίας.

Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται για το πολιτικό φαινόμενο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο το οποίο διοργανώνεται με εξαιρετικά υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων με τίτλο «Δημοκρατία, ανάπτυξη και ασφάλεια: Πολιτική σε συνθήκες αβεβαιότητας» στο Λουτράκι στο Club Hotel Casino Loutraki, στις 8-10 Δεκεμβρίου 2017.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από τα πεδία της Πολιτικής Επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων, του Δικαίου, της Οικονομίας, της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας. Οι εισηγήσεις τους εντάσσονται στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

•Πολιτικό σύστημα, θεσμοί και οικονομική κρίση.

•Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Προκλήσεις για τη θεωρία και την πολιτική.

•Πολυπολιτισμικές κοινωνίες και διαπολιτισμικότητα στην Ευρώπη.

•Διεθνής και περιφερειακή αστάθεια: Θεωρητικοί προβληματισμοί και προκλήσεις πολιτικής.

•H καταπολέμηση της φτώχειας και η προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους σε ανάγκη: Αναζητώντας καινοτόμες ιδέες.

•Το μέλλον της απασχόλησης: Αναζητώντας νέα μοντέλα οργάνωσης της αγοράς εργασίας και κατανομής του πλούτου.

•Πολιτική βία και τρομοκρατία: πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές αποτυπώσεις.

•Δυσαρέσκεια, δικαιοσύνη, νομιμοποίηση και σταθερότητα.

•Η φιλοσοφική αναζήτηση της ευτυχίας σε καιρούς αβεβαιότητας
.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν με την αναγόρευση του διακεκριμένου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Duke, Joseph M. Grieco σε Επίτιμο Διδάκτορα ο οποίος ακολούθως θα δώσει διάλεξη.

Πρόγραμμα Συνεδρίου : http://pedis.uop.gr/pydio/data/public/9f40cf.php
Αίτηση Παρακολούθησης: http://pedis.uop.gr/?p=8096

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος: http://pedis.uop.gr και την ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://econtent.pedis.uop.gr/conf/index.php/psirconf/conf2017

Μάνος Παπάζογλου, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Συστημάτων, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ψυχαναλύοντας το Κίνημα Αλλαγής
Για κάποιους από το Κίνημα Αλλαγής το «Μητσοτάκης» είναι ο προαιώνιος εχθρός προσωποποιημένος ενώ για άλλους...
22.03.2018, 08:07
Η χρονομηχανή
Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουν ένταση στις σχέσεις με την Άγκυρα, διαφωνίες για το αναζωπυρωμένο...
20.03.2018, 16:12
Οι μετανάστες θα μας σώσουν
Έρευνα της «διαΝΕΟσις» καταδεικνύει πως έως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας μπορεί να έχει μειωθεί έως και...
15.03.2018, 13:32
Η Ασφαλιστική Αγορά σε τροχιά εξόδου από την κρίση
Οι ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και τα διαμεσολαβούντα πρόσωπα, οφείλουν κι αυτοί να αναβαθμίσουν τις...
13.03.2018, 15:58
Από τον Τσε στην Τασία μια βρισιά δρόμος
Καμιά σχέση με τα «Αστοδι@λο» ή το «παρ@χ&σες» που ακούστηκαν στη Βουλή. Αν αυτός ο λόγος είναι προοδευτικός...
08.03.2018, 07:10
Από τη Μόνικα στη Ζάϊναμπ: η εκπαίδευση «μετράει» στην ελευθερία επιλογών
Monica wants to be an engineer… δηλαδή «η Μόνικα θέλει να γίνει μηχανικός», έλεγε το φεμινιστικό τραγουδάκι...
27.02.2018, 12:35
Ντροπή κυρία Ράνια
Επειδή μας το ζητήσατε θα σας κρίνουμε. Ντροπή κυρία Ράνια. Πιστεύαμε ότι ξεχωρίζατε. Η παραίτηση και η...
26.02.2018, 14:53
Ο Λάμπης ο φλου
Πρέπει να πω ότι πολύ τον ζηλεύω τον Λάμπη. Πώς τα έχει καταφέρει ο μπαγάσας κι ήταν πάντα στην σωστή πλευρά...
22.02.2018, 17:15
Νοvartis και θεάματα στο Κολοσσαίο του Συντάγματος
“Είσαι ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου”. Παρά τα όσα περί του αντιθέτου ψελλίζονται από κυβερνητικά...
22.02.2018, 15:50
ΕΠΙΛΟΓΕΣ— Προκόπης στ’ άρματα (μάχης)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας «ρόλος» που πρέπει να αποπνέει σύνεση και σοβαρότητα, δεν μπορεί να...
22.02.2018, 13:02

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.