ΑΠΟΨΕΙΣ


Μπορεί να αλλάξει η απλή αναλογική την πολιτική μας κουλτούρα;

Μπορεί η απλή αναλογική να αλλάξει την πολιτική μας κουλτούρα; Μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εποχή ευρύτερων συναινέσεων και να περιθωριοποιήσει την μισαλλοδοξία και τον εθνολαϊκισμό που χαρακτηρίζει τον πολιτικό λόγο τα τελευταία χρόνια;

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Πολλοί πιστεύουν πώς ναι. Όπως ο Νίκος Μαραντζίδης ο οποίος έγραψε σχετικά στην Καθημερινή της Κυριακής επικαλούμενος και το παράδειγμα της Γερμανίας.Εκεί το εκλογικό σύστημα με το όριο του 5% αποτρέπει τον ακραίο κατακερματισμό και ταυτόχρονα υποχρεώνει τα κόμματα σε συναινέσεις, αποδραματοποιώντας τις εκλογές.

Δημιουργεί ταυτόχρονα μια υγειονομική ζώνη απέναντι στα ακραία κόμματα τα οποία «απλώς δεν έχουν σημασία» καθώς οι συνεργασίες αναζητούνται προς το κέντρο. Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι και εμείς δεν θα είχαμε περάσει την «βαρουφακική» περίοδο αν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν 30 βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα θηριώδη κόμματα παρατάξεις, συμπεραίνει ο Μαραντζίδης, ανήκουν στο παρελθόν καθώς οδηγούμαστε σε πιο πλουραλιστικά κοινοβούλια.

Με αυτό το τελευταίο δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Έχει ωστόσο σημασία να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα. Το ότι το εκλογικό σύστημα δεν αντιστοιχεί στη νέα πραγματικότητα ή ότι η συναίνεση στην οποία βασίστηκε μεταπολεμικά το πολιτικό σύστημα αμφισβητείται πλέον σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης;

Είναι προφανές ότι ισχύει το δεύτερο. Όπως είναι προφανές ότι ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι κατάλληλες απαντήσεις. Ούτε είναι βέβαιο ότι υπάρχει μια κοινή λύση που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες. Στα παραδείγματα που επικαλείται ο Νίκος Μαραντζίδης θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί και άλλα. Όπως της Ιταλίας την δεκαετία του 70 όπου με απλή αναλογική το πρόβλημα δεν ήταν ο κατακερματισμός αλλά η έλλειψη κυβερνησιμότητας και η θεσμοθέτηση της κομματοκρατίας. Ο Μαραντζίδης βέβαια κάνει μια κρίσιμη επισήμανση. Ότι για να λειτουργήσει η απλή αναλογική και να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα χρειάζεται να εξισορροπηθεί από ισχυρές ανεξάρτητες αρχές και θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας. Και έναν λειτουργικό και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, θα προσέθετα.

Σε μια χώρα που δεν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις μπορεί κανείς να φανταστεί τα αντίθετα αποτελέσματα.Αν για παράδειγμα το 2015 χρειαζόμασταν και δεύτερες εκλογές για να πειστούν τα κόμματα να συνεργαστούν, αν εν συνεχεία θέλαμε κάποιους μήνες προγραμματικών συνεννοήσεων και μετά είχαμε μια κυβέρνηση, καλή ώρα το 1989, όπου ο ένας έβαζε τρικλοποδιές στον άλλο, τότε μπορεί να είχαμε πετύχει μια φαινομενική συναίνεση, αλλά στο μεταξύ να είχαμε βγει από την ευρωζώνη. Το ίδιο μπορεί να γίνει και μετά από τις επόμενες εκλογές.

Το πρόβλημα σε τελευταία ανάλυση θα μπορούσε να μπει και διαφορετικά. Είναι οι θεσμοί που διαμορφώνουν την πολιτική πραγματικότητα ή οι ιδέες και οι άνθρωποι που τελικά διαμορφώνουν ή διαφθείρουν και τους θεσμούς; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε αυτό που προέχει είναι να έρθει στα πράγματα μια κυβέρνηση που μπορεί να οδηγήσει την χώρα στην κανονικότητα. Όλα τα άλλα έπονται.
Το αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Θρόνου για τις επίδικες διαφορές
Το αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Θρόνου να κρίνει επίδικες διαφορές εκτός των ορίων της...
19.10.2018, 09:00
Η ψηφιακή οικονομία αναζητά γυναίκες…
Οι σύγχρονες, μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών πρωταγωνιστούν στη...
18.10.2018, 11:39
Μια «παραίτηση-απάντηση» στο δίλλημα συμφωνία Πρεσπών ή καρέκλα
Ο Νίκος Κοτζιάς και το ΠΡΑΤΤΩ (Νίκος Τόσκας και Γεωργία Γενιά) θα την υπερψηφίσουν, ενώ ο Πάνος Καμμένος και...
17.10.2018, 20:14
Το πουλόβερ ξηλώνεται…
Πρώτος το έκανε ο κ. Κοτζιάς ή ίσως δεύτερος. Προηγήθηκε εξ ίσου ηχηρά ο κ. Φίλης. Το βέβαιο είναι ότι θα...
17.10.2018, 17:49
Αθήνα, Ανοχύρωτη Πόλη και πως θα γίνει Ασφαλής
Η ΝΔ ως κυβέρνηση δε πρόκειται να επιτρέψει να κινδυνέψουν και άλλες ζωές, να καταστρέφονται δημόσιες και...
17.10.2018, 11:15
Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δημόσια τάξη;
Δεν συζητούμε πια για το αγαθό της ασφάλειας που είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας, γιατί βασικά πράγματα στη...
16.10.2018, 20:41
Όταν η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα… εις βάρος της
Δεκαετίες τώρα η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα αλλά το μόνο που κατορθώνει είναι να δείχνει...
14.10.2018, 18:16
Και όμως η κυβέρνηση έχει πέσει!
Αν δεν απομακρύνει άμεσα ο Αλέξης Τσίπρας τον υπουργό Άμυνας, τότε αναδεικνύεται δημόσια, κατάσταση εθνικά...
11.10.2018, 14:43
Ζούμε κατά τύχη;
Οι θλιβερές μειοψηφίες έρχονται στιγμές που γίνονται πλειοψηφίες.
11.10.2018, 07:22
Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα!
Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε το Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, όπως και τον ομόλογο του κ. Μάτις, σαν υπουργός...
10.10.2018, 16:54

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.