ΑΠΟΨΕΙΣ


Μπορεί να αλλάξει η απλή αναλογική την πολιτική μας κουλτούρα;

Μπορεί η απλή αναλογική να αλλάξει την πολιτική μας κουλτούρα; Μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εποχή ευρύτερων συναινέσεων και να περιθωριοποιήσει την μισαλλοδοξία και τον εθνολαϊκισμό που χαρακτηρίζει τον πολιτικό λόγο τα τελευταία χρόνια;

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Πολλοί πιστεύουν πώς ναι. Όπως ο Νίκος Μαραντζίδης ο οποίος έγραψε σχετικά στην Καθημερινή της Κυριακής επικαλούμενος και το παράδειγμα της Γερμανίας.Εκεί το εκλογικό σύστημα με το όριο του 5% αποτρέπει τον ακραίο κατακερματισμό και ταυτόχρονα υποχρεώνει τα κόμματα σε συναινέσεις, αποδραματοποιώντας τις εκλογές.

Δημιουργεί ταυτόχρονα μια υγειονομική ζώνη απέναντι στα ακραία κόμματα τα οποία «απλώς δεν έχουν σημασία» καθώς οι συνεργασίες αναζητούνται προς το κέντρο. Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι και εμείς δεν θα είχαμε περάσει την «βαρουφακική» περίοδο αν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν 30 βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα θηριώδη κόμματα παρατάξεις, συμπεραίνει ο Μαραντζίδης, ανήκουν στο παρελθόν καθώς οδηγούμαστε σε πιο πλουραλιστικά κοινοβούλια.

Με αυτό το τελευταίο δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Έχει ωστόσο σημασία να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα. Το ότι το εκλογικό σύστημα δεν αντιστοιχεί στη νέα πραγματικότητα ή ότι η συναίνεση στην οποία βασίστηκε μεταπολεμικά το πολιτικό σύστημα αμφισβητείται πλέον σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης;

Είναι προφανές ότι ισχύει το δεύτερο. Όπως είναι προφανές ότι ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι κατάλληλες απαντήσεις. Ούτε είναι βέβαιο ότι υπάρχει μια κοινή λύση που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες. Στα παραδείγματα που επικαλείται ο Νίκος Μαραντζίδης θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί και άλλα. Όπως της Ιταλίας την δεκαετία του 70 όπου με απλή αναλογική το πρόβλημα δεν ήταν ο κατακερματισμός αλλά η έλλειψη κυβερνησιμότητας και η θεσμοθέτηση της κομματοκρατίας. Ο Μαραντζίδης βέβαια κάνει μια κρίσιμη επισήμανση. Ότι για να λειτουργήσει η απλή αναλογική και να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα χρειάζεται να εξισορροπηθεί από ισχυρές ανεξάρτητες αρχές και θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας. Και έναν λειτουργικό και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, θα προσέθετα.

Σε μια χώρα που δεν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις μπορεί κανείς να φανταστεί τα αντίθετα αποτελέσματα.Αν για παράδειγμα το 2015 χρειαζόμασταν και δεύτερες εκλογές για να πειστούν τα κόμματα να συνεργαστούν, αν εν συνεχεία θέλαμε κάποιους μήνες προγραμματικών συνεννοήσεων και μετά είχαμε μια κυβέρνηση, καλή ώρα το 1989, όπου ο ένας έβαζε τρικλοποδιές στον άλλο, τότε μπορεί να είχαμε πετύχει μια φαινομενική συναίνεση, αλλά στο μεταξύ να είχαμε βγει από την ευρωζώνη. Το ίδιο μπορεί να γίνει και μετά από τις επόμενες εκλογές.

Το πρόβλημα σε τελευταία ανάλυση θα μπορούσε να μπει και διαφορετικά. Είναι οι θεσμοί που διαμορφώνουν την πολιτική πραγματικότητα ή οι ιδέες και οι άνθρωποι που τελικά διαμορφώνουν ή διαφθείρουν και τους θεσμούς; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε αυτό που προέχει είναι να έρθει στα πράγματα μια κυβέρνηση που μπορεί να οδηγήσει την χώρα στην κανονικότητα. Όλα τα άλλα έπονται.
Δεν υπάρχει Ζουράρις. Υπάρχει μόνο Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά ποιον έκανε υφυπουργό Παιδείας
16.01.2018, 15:38
Διάλογος με την αριστερά τώρα
Οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει, περισσότερο από δύο χρόνια, για τη δημιουργία της μεγάλης...
13.01.2018, 14:25
Μια απίστευτη ιστορία επιτυχίας
Αν έπρεπε και μπορούσα να συστήσω ένα βιβλίο για το 2018 τότε αυτό σίγουρα θα ήταν «Η μεταμόρφωση της...
11.01.2018, 15:15
Ο κ. εκπρόσωπος προσαρμόζεται
Ο κ. Τζανακόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook, αιτείται την επιστροφή μου στο Δημοτικό προκειμένου να...
10.01.2018, 10:36
ΕΠΙΛΟΓΕΣ— Μακεδονικό, ο εθνικός μας μπάφος
Για κανένα άλλο θέμα δεν υπήρξε τέτοια εθνική παραζάλη και κυρίως δεν σωρρεύτηκε τέτοιος όγκος...
04.01.2018, 13:59
ΕΠΙΛΟΓΕΣ— Ο Στάλιν στο Χόλλυγουντ
Στους κύκλους του πουριτανισμού και της πολιτικής ορθότητας ο Κέβιν Σπέισυ γίνεται persona non
03.01.2018, 16:12
Μετάνοιες υποκρισίας;
To 2017 ήταν χωρίς αμφιβολία το έτος της μετάνοιας. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ιδίως...
27.12.2017, 15:40
Χωρίς αυτοδυναμία
Σε κάποιους διαφεύγει ότι ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή. Ηγείται...
20.12.2017, 15:51
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού
Τέτοιες μέρες τρία χρόνια πριν κατέρρεε μια Κυβέρνηση, όχι γιατι έχανε την δεδηλωμένη αλλά γιατί δεν...
19.12.2017, 15:03
Ο Πλανήτης Μποφίλιου
Όταν διάβασα τις δηλώσεις της κ. Νατάσας Μποφίλιου ότι θέλει να βγει στο βουνό, και όχι για να κάνει σκι, το...
15.12.2017, 13:02

1 | 2 | 3 | 4 | 5  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)