Follow Όλοι Μαζί Μπορούμε on Facebook

ΑΠΟΨΕΙΣ


Νούμερο 199

Mία ημέρα σε μία τράπεζα|Θέλετε να το πείτε βαρεμάρα, θέλετε να το πείτε επαγγελματική διαστροφή,θέλετε να το πείτε αδιακρισία, περιμένοντας τη σειρά μου δεν μπόρεσαπαρά να παρατηρήσω προσεκτικά ορισμένους από τους πελάτες της τράπεζας.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να ψαλιδίζεις τις υπερπολύτιμες ημέρες της άδειάς σου για να τακτοποιήσεις ανελαστικές υποχρεώσεις. Το αυτό αναγκάστηκα να πράξω κι εγώ, καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας, μία από τις... παραδοσιακές (και λιγότερο οδυνηρές) “λυπητερές” που μας σερβίρονται από το κράτος, σε ένα τραπεζικό υποκατάστημα κοντά στο σπίτι μου στη Μεσογείων.

Το νούμερο που έλαχε να πάρω από το μηχάνημα ήταν το σημαδιακό 199, το τηλεφωνικό νούμερο της Πυροσβεστικής, όχι ακριβώς ο καλύτερος οιωνός... Τι οιωνός δηλαδή, φωτιά στα μπατζάκια μου αναλογίζομαι, καθώς αντικρίζω με δέος το υποκατάστημα που είναι φίσκα από πελάτες. Πελάτες όλων των ιδιοσυγκρασιών, των ηλικιών και των μεγεθών, κοντοί, χοντροί, ψηλοί, γνωστοί και άγνωστοι, υπομονετικοί και ανυπόμονοι, ομιλητικοί και απόμακροι, απ' όλα είχε ο μπαξές.

Φορτωμένοι με τις προσωπικές τους ιστορίες ο καθένας, οι συνέλληνες συνέρρεαν στην τράπεζα είτε για να καταβάλουν κάποιο φόρο, είτε για να κάνουν ανάληψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γράφων μέχρι να φτάσει η σειρά του δεν έτυχε να δει ούτε έναν (1) πελάτη της τράπεζας να κάνει κατάθεση. “Χρηματοπιστωτικό” ίδρυμα; Το δεύτερο συνθετικό απέχει πια τόσο από την αλήθεια... Σημεία των χαλεπών καιρών βεβαίως· σήμερα θάλλουν μόνο τα ενεχυροδανειστήρια που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή, τα πωλητήρια ακινήτων, των οποίων η εξάπλωση είναι αντιστρόφως ανάλογη του γλίσχρου ενδιαφέροντος, ενώ οι καταθέσεις φαντάζουν σαν κάτι εξωπραγματικό, σα να προσέρχεσαι σε συνέδριο της ΠΑΣΚΕ φωνάζοντας “Ελλάς – Ελλάς Αντώνης Σαμαράς” ανεμίζοντας ενθουσιωδώς σημαία της ΝΔ.

Θέλετε να το πείτε βαρεμάρα, θέλετε να το πείτε επαγγελματική διαστροφή, θέλετε να το πείτε αδιακρισία, περιμένοντας τη σειρά μου δεν μπόρεσα παρά να παρατηρήσω προσεκτικά ορισμένους από τους πελάτες του καταστήματος, και ναι, δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό να παρέμβω και σε μία πολιτική συζήτηση που κάποια στιγμή έπιασε “φωτιά”, μετατρέποντας την τράπεζα σε αυτοσχέδια μικρή Βουλή της γειτονιάς.

Νούμερο 100... Έχω μέλλον ακόμη... Μία ηλικιωμένη βαδίζει παρέα με τα χρόνια της προς το γκισέ. “Ανάληψη” λέει στον ταμία. “Πόσα;” την ρωτάει αυτός. “Όλα” απαντάει· μια λέξη που ακούγεται προς στιγμήν σαν λυγμός, αλλά με την αξιοπρέπεια να κυριαρχεί σχεδόν αμέσως. Μέταλλο παλιάς κοπής που έχει δει πολλά και δεν έχει διαβρωθεί ψυχικά παρά το βάρος των καιρών.

Νούμερο 112... “Ρε, άκουσες τι είπε πάλι το στόμα του Πάγκαλου για τους αγανακτισμένους;” ρωτά ένας νεαρός έναν φίλο του. Ο άλλος σκέφτεται λίγο, και απαντά με στόμφο: “ο Πάγκαλος είναι ο πολιορκητικός... κλοιός του συστήματος”.

Νούμερο 121... Ακόμη εδώ και έχει ωραία ημέρα έξω... Έκρηξη οργής ενός πελάτη για αδιευκρίνιστους λόγους, με τον ταμία να απαντά αναλόγως στην πρόκληση. Υπολογίζω τουλάχιστον 3 λεπτά καθυστέρηση. “Για δες καιρό που διάλεξε ο ταμίας να τα πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι”...

135... Η έτερη ταμίας εντωμεταξύ μιλάει στο τηλέφωνο με κάποια γνωστή της, και αν κρίνω από τη λέξη “μπομπονιέρες” που μπόρεσα να ακούσω, όχι για υπηρεσιακούς λόγους, εκτός αν η λέξη “μπομπονιέρες” είναι η κωδική ονομασία λχ. για τις ακάλυπτες επιταγές. Παρότι πολλοί πελάτες έχουν χάσει την υπομονή τους και έχουν αποχωρήσει, η εν λόγω κυρία αργεί χαρακτηριστικά και βασανιστικά να πατήσει το επόμενο νούμερο, ενώ ο συνάδελφός της τα πατά δύο – δύο, με αποτέλεσμα οι πελάτες να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση για να κόψουν εγκαίρως το “νήμα”. Ο Σταμάτης και η Γρηγορία...

147... “Τα τέλη των ακινήτων κυρία μου πρέπει να τα πληρώσουμε. Είσαι ή δεν είσαι νομοταγής πολίτης; Ερωτώ: είσαι ή δεν είσαι;” αναφωνεί με επιμονή ανακριτή του CSI Los Veggos ένας ηλικιωμένος μία κυρία. “Mε μειωμένο το μισθό του άνδρα μου, κι έτσι όπως τα έχουν κάνει σαλάτα, μπαίνω στον πειρασμό να μην είμαι, αυτοί είναι όλοι τους για ψήσιμο” τού απαντά. “Με σαλάτες και ψησίματα το κάναμε πολιτική κουζίνα εδώ μέσα” χαριτολογεί μία άλλη γυναίκα σε γειτονικό κάθισμα.

158... Μια μικρόσωμη κυρία αγωνίζεται να μπει στην τράπεζα, αλλά του κάκου. Το σύστημα ασφαλείας δε λέει να συνεργαστεί. Χτυπάει την πόρτα, ξαναχτυπάει με όλη της τη δύναμη, αλλά κανείς δεν έχει όρεξη να τη βοηθήσει έως ώτου ένας έφηβος αποφασίσει να κάνει την καλή πράξη της ημέρας. “Παλιά μάς έστρωναν χαλί για να μπούμε, τώρα ούτε μέσα δεν μας βάζουν” παρατηρεί χαμογελώντας μία κοπέλα.

167... Ένας κύριος κάνει να φύγει απηυδισμένος από την αναμονή. “Χάλασε και αυτό το κατάστημα, χάλια η εξυπηρέτηση, γιατί δεν βάζουν άλλους ταμίες;” φωνάζει (all time classic παράπονο στις τράπεζες), έτοιμος να δώσει το νούμερο του σε έναν άλλο κύριο. “Δεν είναι δίκαιο αυτό, περιμένω περισσότερο” εξανίσταται ένας τρίτος εύσωμος γενειοφόρος κύριος που φέρνει λίγο στον μακαρίτη τον Παβαρότι. “Σιγά φίλε, δεν... παρανόμησα” του ανταπαντά ο θύτης με τα παμπόνηρα σαν κουμπότρυπες μικρά μάτια του να υπομειδιούν. “Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό” επιμένει οργισμένος ο... αδικημένος. Παραλίγο να αρχίσουν οι Βουλγαράκειες άριες.

172... “Ευρώ! Ποια δραχμή βρε κακομοίρη! Τα 'χουμε ξανασυζητήσει αυτά! Έρχομαι εδώ για δική σου δουλειά, με τις δραχμές πού θα βρισκόμασταν; Θα τα πούμε όταν γυρίσω” βροντοφωνάζει στο κινητό της μια ψηλή γεροδεμένη γυναίκα με βαρύ μακιγιάζ, πιθανότατα στον... ευρωσκεπτικιστή άνδρα της. Μπουρλότοοο! Ούτε ψύλλος στον κόρφο του.

184... Σιμώνει η ευλογημένη εκείνη ώρα της απελευθέρωσης. Τόσο κοντά και όμως τόσο μακριά... Η μία ταμίας κατευθύνεται προς το μηχάνημα που βγάζει τα νούμερα και το κλειδώνει. Όχι άλλοι πελάτες σήμερα. Σφίγγω το “μαγικό χαρτάκι” ακόμη περισσότερο στα ιδρωμένα μου δάχτυλα.

191... “Τι Παπανδρέου, τι Παπαδήμος, τι Σαμαράς και κουραφέξαλα” δηλώνει κατηγορηματικά μία ηλικιωμένη. “Καραμανλής, ΑΥΤΟΣ ήταν ηγέτης”. “Ο Κώστας ή ο Κωνσταντίνος;” τη ρωτά μία άλλη. “Ο Κωνσταντίνος βεβαίως, ο ηγέτης της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως και ιδρυτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας” απαντά η ηλικιωμένη με επιτιμητικό ύψος. “Ρεεεε, τι ΕΡΕ και κουραφέξαλα του '60, Αριστερά!” φωνάζει ένας άλλος ηλικιωμένος με μια χαρακτηριστική μαύρη ρεπούμπλικα. Η Καραμανλική κυρία παίρνει μία ξινή γκριμάτσα που θυμίζει έντονα Μέρκελ, απαξιώντας να απαντήσει.

Ο φωτεινός πίνακας ξανανάβει. Νούμερο 199... 200... 201... Εεεε! Ήρθε η σειρά μου και έφυγε! Τι αλλάζεις νούμερα τόσο γρήγορα Χριστιανέ μου;! Λύεται η συνεδρίασις της μικρής Βουλής, τουλάχιστον για μένα. Πρέπει να σας αφήσω.
Το άλμπουμ με τις παλιές φωτογραφίες
Μέσα στην παραζάλη της οικονομίας που συνεχίζει να βουλιάζει και της κοινωνίας που δεν καταλαβαίνει πότε...
18.04.2016, 14:20
Η αντιδημοκρατική θολούρα
Είπε ενδιαφέροντα πράγματα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης στη συνάντηση εργασίας για τη...
18.04.2016, 14:01
Πώς θα καταγραφούν στην ιστορία οι Συριζανέλ
Συνηθίζουν οι ιστορικοί να προσδίδουν σε γεγονότα, πολιτικές πράξεις, στρατιωτικές αναμετρήσεις, μάχες...
18.04.2016, 13:52
Μαρξ & Spencer
Στις κατηγορίες για κατευθυνόμενη ενημέρωση η απάντηση ενός δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη δεν μπορεί παρά...
16.04.2016, 10:47
Στο τέλος της ιδεολογικής κυριαρχίας
Το χειρότερο με την απόφαση του Πειθαρχικού –το οποίο διέγραψε από την ΕΣΗΕΑ δημοσιογράφους επειδή οι...
08.04.2016, 16:32
Καταγγέλλω 30 έλληνες δημοσιογράφους
Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ελλήνων δημοσιογράφων, του έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού Τύπου, που πρέπει...
06.04.2016, 13:55
Ανθρωποπαγίδα
Θα 'λεγε κανείς ότι όλη η Ευρώπη μετέχει σε ένα ιδιότυπο κοινωνικό πείραμα στο οποίο εζυγίσθη, εμετρήθη και...
15.03.2016, 15:26
Μαύρη ημέρα για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου κατέθεσε μήνυση κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου...
24.02.2016, 22:04
Η Σούζι και οι τρεις κομμουνιστές
Τ​​η Σούζι, Αμερικανίδα αεροσυνοδό, γλυκυτάτη και πρόσχαρη, όπως μου γράφει αναγνώστης, την είχε γνωρίσει με...
17.02.2016, 13:54
Διάβρωση του κράτους δικαίου
Τελικώς τα πρωτοπαλίκαρα της κυβέρνησης είναι μαρξιστές. Οχι του Καρόλου Μαρξ, αλλά του Γκράουτσο που άφησε...
15.02.2016, 14:35

1 | 2 | 3  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)