ΑΠΟΨΕΙΣ


Γιατί αρνούνται την "επαναδιαπραγμάτευση";

Ανήκω κι εγώ στην μεγάλη κατηγορία όσων πρεσβεύουν την κυρίαρχη αντίληψη εντός της ΝΔ ότι για τα μεγάλα και τα σημαντικά ζητήματα του τόπου προφανώς και πρέπει οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις να παλεύουν καθημερινά για ευρύτερες κατά το δυνατόν συναινέσεις. 

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Κατ' αρχήν, ξεκινώντας θέλω να είμαι ξεκάθαρος για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Ανήκω κι εγώ στην μεγάλη κατηγορία όσων πρεσβεύουν την κυρίαρχη, αυτήν τη στιγμή, αντίληψη εντός της ΝΔ ότι για τα μεγάλα και τα σημαντικά ζητήματα του τόπου προφανώς και πρέπει οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου να παλεύουν καθημερινά για ευρύτερες κατά το δυνατόν συναινέσεις. Σε αυτό δε διαφωνεί κανείς. Ή αν διαφωνεί- ακόμα κι εντός της ΝΔ- είναι σε κάποιες λεπτομέρειες. Η ΝΔ ουδέποτε είπε όχι στη συναίνεση και ακόμα περισσότερο ποτέ δεν έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Φτάνει βέβαια να ξεκαθαρίσουμε τι εννοεί "εθνικό συμφέρον" ο καθένας. Προς το συμφέρον πάντως ούτε της οικονομίας, ούτε της κοινωνίας, ούτε γενικότερα του τόπου δεν είναι να δίνουμε τη συναίνεσή μας σε μία οικονομική πολιτική που αντί να άρει, αντίθετα πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα. Το εθνικό συμφέρον δεν εξυπηρετούν ούτε οι απειλές και οι εκφοβισμοί στους οποίους επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση στην ουσία όχι για να πετύχει αλλά για να εκβιάσει τη συναίνεση. Εκβιάζει γιατί καταλαβαίνει ότι άλλος τρόπος δεν υπάρχει να βάλει η ΝΔ την υπογραφή της κάτω από επιλογές που μπορεί να εξασφαλίζουν κάποια εφήμερα δανεικά, υποθηκεύουν όμως τη χώρα. Και το χειρότερο είναι ότι υποθηκεύουν και το μέλλον της μαζί με αυτήν.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ' όσο κάποιοι- εντός κι εκτός του ΠΑΣΟΚ- θέλουν τα παρουσιάσουν. Και δε θα σταθώ στις τηλεφωνικές στιχομυθίες των δύο πολιτικών αρχηγών με ζητούμενο τη συναίνεση. Θεωρώ ότι αυτό μικρή σημασία έχει. Την προκειμένη στιγμή αν ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης επιθυμούν πραγματικά τη συναίνεση δεν έχουν παρά να συμφωνήσουν σε αυτό που εξ αρχής και χωρίς διχαστικά διλήμματα πρότεινε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς: επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Πρόταση απλή, μεστή, ξεκάθαρη και χωρίς να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και υπεκφυγές.

Όταν λέμε "επαναδιαπραγμάτευση" εννοούμε πολύ απλά ότι τουλάχιστον οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα συμφωνήσουν πάνω στα σημεία του Μνημονίου, τα οποία πριν από ένα χρόνο αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα και- το κυριότερο- αδιαπραγμάτευτα η κυβέρνηση, ώστε να σχηματίσουμε από κοινού ένα ενιαίο μέτωπο και όσα άλλα μικρότερα κόμματα που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό συμφωνουν, που θα στέλνει ένα ισχυρό σήμα στους δανειστές μας, τους Ευρωπαίους εταίρους και την Τρόικα ότι εμείς στην Ελλάδα και ξέρουμε τι ζητάμε, και ξέρουμε μέχρι πού φθάνουν οι αντοχές της οικονομίας, και ξέρουμε ποιους μετρήσιμους στόχους μπορούμε να πετύχουμε, με ποιόν τρόπο και μέσα σε ποια χρονικά διαστήματα. Όλα αυτά τα τόσο ουσιώδη φαντάζουν "ψιλά γράμματα" για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Μόνο "ψιλά" δεν είναι όμως.

Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να σύρεται- και μαζί με αυτήν να σύρει τη χώρα και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία- πίσω από τα όσα έρχονται να της επιβάλλουν κάθε φορά οι δανειστές, τα οποία ενώ ξέρει ότι είναι ακατόρθωτα παρ' όλα αυτά τα αποδέχεται και εν συνεχεία- φθάνοντας στο εκ των προτέρων προβλεπόμενο αδιέξοδο- πετάει τις δικές της ευθύνες στους άλλους, πότε στη ΝΔ πότε ακόμα και στους ίδιους τους πολίτες. Έχει έρθει η ώρα για τον Πρωθυπουργό να συνειδητοποιήσει ότι το εθνικό συμφέρον του τόπο δεν συμβαδίζει με την οικονομική πολιτική εγκλωβισμού μίας ολόκληρης κοινωνίας. Και σ' αυτήν την πολιτική έχουμε χρέος να αντιταχθούμε. Είναι η ίδια πολιτική που εφάρμοσε ένα χρόνο τώρα και είδαμε τα αποτελέσματα. Πώς θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι εφαρμόζοντας ξανά, για δεύτερη φορά, την ίδια ακριβώς πολιτική, θα φέρει διαφορετικά αποτελέσματα; Είναι τουλάχιστον ανόητο να το ισχυρίζεται κανείς αυτό.

Και εδώ, φυσικά, προκύπτει το θεμελιώδες ερώτημα: για ποιο λόγο ο κ. Παπανδρέου αρνείται την πρόταση συναίνεσης που επανειλημμένως έχει καταθέσει η ΝΔ με ένα και μόνο ζητούμενο, να συμφωνήσουμε δηλαδή σε ένα ενιαίο πλαίσιο σημείο στα οποία μπορούμε να συγκροτήσουμε από κοινού ένα αδιάρρηκτο μέτωπο εθνικής συνεννόησης απέναντι στους δανειστές μας; Η επαναδιαπραγμάτευση εκείνων των όρων του Μνημονίου που δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της ούτε η χώρα ούτε η κοινωνία είναι η μόνη επιλογή που έχουμε μπροστά μας. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να εξηγήσει σε εμάς και, προπαντός, τον ελληνικό λαό γιατί την αρνείται με τέτοιο πείσμα και επιμονή;

*Ο Γιώργος Βαγιωνάς είναι Βουλευτής ΝΔ Νομού Χαλκιδικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών
Απο τα σπορ πρωταθλητισμού στα σπορ υγείας. Μια νέα στρατηγική αθλητισμού
Η κυβερνητική στρατηγική στον αθλητισμό, αν υπήρξε ποτέ τέτοια, έχει μείνει στην εποχή των Ολυμπιακών του...
18.06.2019, 18:49
Social Media και Εκλογές: 7 μαθήματα
Ίσως να ήταν ωφέλιμο, στη μικρή ανάπαυλα που διανύουμε να καταγράψουμε μερικά χρήσιμα μαθήματα για τα μέσα...
14.06.2019, 11:15
Σε όποιο γήπεδο αγωνιζόμαστε, ιδανικά και αξίες μας κάνουν νικητές
Ενωμένοι στον αγώνα για την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και σε αυτό κάλεσμα που δεν εξαιρεί και δεν...
11.06.2019, 12:02
Γιατί κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε νίκη αποστομωτική στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γεγονός...
04.06.2019, 19:31
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τους πολλούς αλλά με τους ποινικούς
Μια σειρά από εγκληματίες περιμένουν με αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει έως την πτώση της κυβέρνησης τις αλλαγές...
04.06.2019, 17:19
Ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα!
Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας...
02.06.2019, 18:42
Να έχουμε και μια γυναίκα ομιλήτρια... να «ομορφύνει η εικόνα»!
Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν για τα μικρά ποσοστά των γυναικών στην πολιτική (βλ. Ευρωπαϊκής Στατιστικής...
31.05.2019, 10:57
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η λήθη των ψηφοφόρων
Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε, ως ένα μωσαϊκό διαφορετικών αριστερών απόψεων...
30.05.2019, 22:14
Φταίει η επικοινωνία;
Η καμπάνια του Συριζα ήταν καλή με την εξαίρεση αυτή. Αλλά δε μπορούσε να προσφέρει πολλά πράγματα. Μετά από...
30.05.2019, 12:01
Το Κίνημα Αλλαγής μπροστά στις εθνικές εκλογές
Η αξία στην πολιτική ορίζεται από την συνέπεια, την ηθική και την αισθητική που διέπει τον λόγο κάθε...
29.05.2019, 19:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.